Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. મોઘરાજત્થેરઅપદાનં

    10. Mogharājattheraapadānaṃ

    ૩૨૭.

    327.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બલોકવિદૂ મુનિ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ ચક્ખુમા.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    ૩૨૮.

    328.

    ‘‘ઓવાદકો વિઞ્ઞાપકો, તારકો સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    દેસનાકુસલો બુદ્ધો, તારેસિ જનતં બહું.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    ૩૨૯.

    329.

    ‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, હિતેસી સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    સમ્પત્તે તિત્થિયે સબ્બે, પઞ્ચસીલે પતિટ્ઠપિ.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.

    ૩૩૦.

    330.

    ‘‘એવં નિરાકુલં આસિ, સુઞ્ઞતં તિત્થિયેહિ ચ;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;

    વિચિત્તં અરહન્તેહિ, વસીભૂતેહિ તાદિભિ.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    ૩૩૧.

    331.

    ‘‘રતનાનટ્ઠપઞ્ઞાસં , ઉગ્ગતો સો મહામુનિ;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ , uggato so mahāmuni;

    કઞ્ચનગ્ઘિયસઙ્કાસો, બાત્તિંસવરલક્ખણો.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    ૩૩૨.

    332.

    ‘‘વસ્સસતસહસ્સાનિ , આયુ વિજ્જતિ તાવદે;

    ‘‘Vassasatasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    તાવતા તિટ્ઠમાનો સો, તારેસિ જનતં બહું.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    ૩૩૩.

    333.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, કુલે અઞ્ઞતરે અહું;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, kule aññatare ahuṃ;

    પરકમ્માયને યુત્તો, નત્થિ મે કિઞ્ચિ સંધનં.

    Parakammāyane yutto, natthi me kiñci saṃdhanaṃ.

    ૩૩૪.

    334.

    ‘‘પટિક્કમનસાલાયં, વસન્તો કતભૂમિયં;

    ‘‘Paṭikkamanasālāyaṃ, vasanto katabhūmiyaṃ;

    અગ્ગિં ઉજ્જાલયિં તત્થ, દળ્હં કણ્હાસિ સા 1 હી.

    Aggiṃ ujjālayiṃ tattha, daḷhaṃ kaṇhāsi sā 2 hī.

    ૩૩૫.

    335.

    ‘‘તદા પરિસતિં નાથો, ચતુસચ્ચપકાસકો;

    ‘‘Tadā parisatiṃ nātho, catusaccapakāsako;

    સાવકં સમ્પકિત્તેસિ, લૂખચીવરધારકં.

    Sāvakaṃ sampakittesi, lūkhacīvaradhārakaṃ.

    ૩૩૬.

    336.

    ‘‘તસ્સ તમ્હિ ગુણે તુટ્ઠો, પણિપચ્ચ 3 તથાગતં;

    ‘‘Tassa tamhi guṇe tuṭṭho, paṇipacca 4 tathāgataṃ;

    લૂખચીવરધારગ્ગં, પત્થયિં ઠાનમુત્તમં.

    Lūkhacīvaradhāraggaṃ, patthayiṃ ṭhānamuttamaṃ.

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘તદા અવોચ ભગવા, સાવકે પદુમુત્તરો;

    ‘‘Tadā avoca bhagavā, sāvake padumuttaro;

    ‘પસ્સથેતં પુરિસકં, કુચેલં તનુદેહકં.

    ‘Passathetaṃ purisakaṃ, kucelaṃ tanudehakaṃ.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘‘પીતિપ્પસન્નવદનં , સદ્ધાધનસમન્વિતં 5;

    ‘‘‘Pītippasannavadanaṃ , saddhādhanasamanvitaṃ 6;

    ઉદગ્ગતનુજં હટ્ઠં, અચલં સાલપિણ્ડિતં.

    Udaggatanujaṃ haṭṭhaṃ, acalaṃ sālapiṇḍitaṃ.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘‘એસો પત્થેતિ તં ઠાનં, સચ્ચસેનસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘‘Eso pattheti taṃ ṭhānaṃ, saccasenassa bhikkhuno;

    લૂખચીવરધારિસ્સ, તસ્સ વણ્ણસિતાસયો 7.

    Lūkhacīvaradhārissa, tassa vaṇṇasitāsayo 8.

    ૩૪૦.

    340.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, નિપચ્ચ સિરસા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, nipacca sirasā jinaṃ;

    યાવજીવં સુભં કમ્મં, કરિત્વા જિનસાસને.

    Yāvajīvaṃ subhaṃ kammaṃ, karitvā jinasāsane.

    ૩૪૧.

    341.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસૂપગો અહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpago ahaṃ.

    ૩૪૨.

    342.

    ‘‘પટિક્કમનસાલાયં, ભૂમિદાહકકમ્મુના;

    ‘‘Paṭikkamanasālāyaṃ, bhūmidāhakakammunā;

    સમસહસ્સં નિરયે, અદય્હિં વેદનાટ્ટિતો.

    Samasahassaṃ niraye, adayhiṃ vedanāṭṭito.

    ૩૪૩.

    343.

    ‘‘તેન કમ્માવસેસેન, પઞ્ચ જાતિસતાનિહં;

    ‘‘Tena kammāvasesena, pañca jātisatānihaṃ;

    મનુસ્સો કુલજો હુત્વા, જાતિયા લક્ખણઙ્કિતો.

    Manusso kulajo hutvā, jātiyā lakkhaṇaṅkito.

    ૩૪૪.

    344.

    ‘‘પઞ્ચ જાતિસતાનેવ, કુટ્ઠરોગસમપ્પિતો;

    ‘‘Pañca jātisatāneva, kuṭṭharogasamappito;

    મહાદુક્ખં અનુભવિં, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા.

    Mahādukkhaṃ anubhaviṃ, tassa kammassa vāhasā.

    ૩૪૫.

    345.

    ‘‘ઇમસ્મિં ભદ્દકે કપ્પે, ઉપરિટ્ઠં યસસ્સિનં;

    ‘‘Imasmiṃ bhaddake kappe, upariṭṭhaṃ yasassinaṃ;

    પિણ્ડપાતેન તપ્પેસિં, પસન્નમાનસો અહં.

    Piṇḍapātena tappesiṃ, pasannamānaso ahaṃ.

    ૩૪૬.

    346.

    ‘‘તેન કમ્મવિસેસેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammavisesena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૩૪૭.

    347.

    ‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, અજાયિં ખત્તિયે કુલે;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ khattiye kule;

    પિતુનો અચ્ચયેનાહં, મહારજ્જસમપ્પિતો.

    Pituno accayenāhaṃ, mahārajjasamappito.

    ૩૪૮.

    348.

    ‘‘કુટ્ઠરોગાધિભૂતોહં, ન રતિં ન સુખં લભે;

    ‘‘Kuṭṭharogādhibhūtohaṃ, na ratiṃ na sukhaṃ labhe;

    મોઘં રજ્જં સુખં યસ્મા, મોઘરાજા તતો અહં.

    Moghaṃ rajjaṃ sukhaṃ yasmā, mogharājā tato ahaṃ.

    ૩૪૯.

    349.

    ‘‘કાયસ્સ દોસં દિસ્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Kāyassa dosaṃ disvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    બાવરિસ્સ દિજગ્ગસ્સ, સિસ્સત્તં અજ્ઝુપાગમિં.

    Bāvarissa dijaggassa, sissattaṃ ajjhupāgamiṃ.

    ૩૫૦.

    350.

    ‘‘મહતા પરિવારેન, ઉપેચ્ચ નરનાયકં;

    ‘‘Mahatā parivārena, upecca naranāyakaṃ;

    અપુચ્છિં નિપુણં પઞ્હં, તં વીરં વાદિસૂદનં.

    Apucchiṃ nipuṇaṃ pañhaṃ, taṃ vīraṃ vādisūdanaṃ.

    ૩૫૧.

    351.

    ‘‘‘અયં લોકો પરો લોકો, બ્રહ્મલોકો સદેવકો;

    ‘‘‘Ayaṃ loko paro loko, brahmaloko sadevako;

    દિટ્ઠિં નો 9 નાભિજાનામિ, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Diṭṭhiṃ no 10 nābhijānāmi, gotamassa yasassino.

    ૩૫૨.

    352.

    ‘‘‘એવાભિક્કન્તદસ્સાવિં , અત્થિ પઞ્હેન આગમં;

    ‘‘‘Evābhikkantadassāviṃ , atthi pañhena āgamaṃ;

    કથં લોકં અવેક્ખન્તં, મચ્ચુરાજા ન પસ્સતિ’.

    Kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati’.

    ૩૫૩.

    353.

    ‘‘‘સુઞ્ઞતો લોકં અવેક્ખસ્સુ, મોઘરાજ સદા સતો;

    ‘‘‘Suññato lokaṃ avekkhassu, mogharāja sadā sato;

    અત્તાનુદિટ્ઠિં ઉહચ્ચ, એવં મચ્ચુતરો સિયા.

    Attānudiṭṭhiṃ uhacca, evaṃ maccutaro siyā.

    ૩૫૪.

    354.

    ‘‘‘એવં લોકં અવેક્ખન્તં, મચ્ચુરાજા ન પસ્સતિ’;

    ‘‘‘Evaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati’;

    ઇતિ મં અભણિ બુદ્ધો, સબ્બરોગતિકિચ્છકો.

    Iti maṃ abhaṇi buddho, sabbarogatikicchako.

    ૩૫૫.

    355.

    ‘‘સહ ગાથાવસાનેન, કેસમસ્સુવિવજ્જિતો;

    ‘‘Saha gāthāvasānena, kesamassuvivajjito;

    કાસાવવત્થવસનો, આસિં ભિક્ખુ તથારહા.

    Kāsāvavatthavasano, āsiṃ bhikkhu tathārahā.

    ૩૫૬.

    356.

    ‘‘સઙ્ઘિકેસુ વિહારેસુ, ન વસિં રોગપીળિતો;

    ‘‘Saṅghikesu vihāresu, na vasiṃ rogapīḷito;

    મા વિહારો પદુસ્સીતિ, વાતરોગેહિ પીળિતો 11.

    Mā vihāro padussīti, vātarogehi pīḷito 12.

    ૩૫૭.

    357.

    ‘‘સઙ્કારકૂટા આહિત્વા, સુસાના રથિકાહિ ચ;

    ‘‘Saṅkārakūṭā āhitvā, susānā rathikāhi ca;

    તતો સઙ્ઘાટિં કરિત્વા, ધારયિં લૂખચીવરં.

    Tato saṅghāṭiṃ karitvā, dhārayiṃ lūkhacīvaraṃ.

    ૩૫૮.

    358.

    ‘‘મહાભિસક્કો તસ્મિં મે, ગુણે તુટ્ઠો વિનાયકો;

    ‘‘Mahābhisakko tasmiṃ me, guṇe tuṭṭho vināyako;

    લૂખચીવરધારીનં, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Lūkhacīvaradhārīnaṃ, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ૩૫૯.

    359.

    ‘‘પુઞ્ઞપાપપરિક્ખીણો, સબ્બરોગવિવજ્જિતો;

    ‘‘Puññapāpaparikkhīṇo, sabbarogavivajjito;

    સિખીવ અનુપાદાનો, નિબ્બાયિસ્સમનાસવો.

    Sikhīva anupādāno, nibbāyissamanāsavo.

    ૩૬૦.

    360.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મોઘરાજા થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mogharājā thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    મોઘરાજત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Mogharājattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    કચ્ચાયનવગ્ગો ચતુપઞ્ઞાસમો.

    Kaccāyanavaggo catupaññāsamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    કચ્ચાનો વક્કલી થેરો, મહાકપ્પિનસવ્હયો;

    Kaccāno vakkalī thero, mahākappinasavhayo;

    દબ્બો કુમારનામો ચ, બાહિયો કોટ્ઠિકો વસી.

    Dabbo kumāranāmo ca, bāhiyo koṭṭhiko vasī.

    ઉરુવેળકસ્સપો રાધો, મોઘરાજા ચ પણ્ડિતો;

    Uruveḷakassapo rādho, mogharājā ca paṇḍito;

    તીણિ ગાથાસતાનેત્થ, બાસટ્ઠિ ચેવ પિણ્ડિતા.

    Tīṇi gāthāsatānettha, bāsaṭṭhi ceva piṇḍitā.







    Footnotes:
    1. કણ્હા સિયા (સી॰ પી॰), ડય્હકણ્હા સિલા (સ્યા॰)
    2. kaṇhā siyā (sī. pī.), ḍayhakaṇhā silā (syā.)
    3. પતિપજ્જ (સ્યા॰)
    4. patipajja (syā.)
    5. સદ્ધાસ્નેહસમન્વતં (ક॰)
    6. saddhāsnehasamanvataṃ (ka.)
    7. વણ્ણગતાસયો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. vaṇṇagatāsayo (sī. syā. pī.)
    9. દિટ્ઠા નો (સી॰), દિટ્ઠં નો (પી॰), દિટ્ઠિં તે (સ્યા॰)
    10. diṭṭhā no (sī.), diṭṭhaṃ no (pī.), diṭṭhiṃ te (syā.)
    11. વાચાયાભિસુપીળિતો (સ્યા॰ પી॰), વાતરોગી સુપીળિતો (ક॰)
    12. vācāyābhisupīḷito (syā. pī.), vātarogī supīḷito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact