Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
10. மோனெய்யஸுத்தங்
10. Moneyyasuttaṃ
123. ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, மோனெய்யானி. கதமானி தீணி? காயமோனெய்யங், வசீமோனெய்யங், மனோமோனெய்யங். கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, காயமோனெய்யங் ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி, அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதோ ஹோதி, அப்³ரஹ்மசரியா படிவிரதோ ஹோதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, காயமோனெய்யங்.
123. ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, moneyyāni. Katamāni tīṇi? Kāyamoneyyaṃ, vacīmoneyyaṃ, manomoneyyaṃ. Katamañca, bhikkhave, kāyamoneyyaṃ ? Idha, bhikkhave, bhikkhu pāṇātipātā paṭivirato hoti, adinnādānā paṭivirato hoti, abrahmacariyā paṭivirato hoti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, kāyamoneyyaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, வசீமோனெய்யங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² முஸாவாதா³ படிவிரதோ ஹோதி, பிஸுணாய வாசாய படிவிரதோ ஹோதி, ப²ருஸாய வாசாய படிவிரதோ ஹோதி, ஸம்ப²ப்பலாபா படிவிரதோ ஹோதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, வசீமோனெய்யங்.
‘‘Katamañca, bhikkhave, vacīmoneyyaṃ? Idha, bhikkhave, bhikkhu musāvādā paṭivirato hoti, pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti, pharusāya vācāya paṭivirato hoti, samphappalāpā paṭivirato hoti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, vacīmoneyyaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, மனோமோனெய்யங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, மனோமோனெய்யங். இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி மோனெய்யானீ’’தி.
‘‘Katamañca, bhikkhave, manomoneyyaṃ? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, manomoneyyaṃ. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi moneyyānī’’ti.
‘‘காயமுனிங் வசீமுனிங், சேதோமுனிங் அனாஸவங்;
‘‘Kāyamuniṃ vacīmuniṃ, cetomuniṃ anāsavaṃ;
முனிங் மோனெய்யஸம்பன்னங், ஆஹு ஸப்³ப³ப்பஹாயின’’ந்தி. த³ஸமங்;
Muniṃ moneyyasampannaṃ, āhu sabbappahāyina’’nti. dasamaṃ;
ஆபாயிகவக்³கோ³ த்³வாத³ஸமோ.
Āpāyikavaggo dvādasamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஆபாயிகோ து³ல்லபோ⁴ அப்பமெய்யங், ஆனேஞ்ஜவிபத்திஸம்பதா³;
Āpāyiko dullabho appameyyaṃ, āneñjavipattisampadā;
அபண்ணகோ ச கம்மந்தோ, த்³வே ஸோசெய்யானி மோனெய்யந்தி.
Apaṇṇako ca kammanto, dve soceyyāni moneyyanti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. மோனெய்யஸுத்தவண்ணனா • 10. Moneyyasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. மோனெய்யஸுத்தவண்ணனா • 10. Moneyyasuttavaṇṇanā