Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    22. மஹானிபாதோ

    22. Mahānipāto

    538. மூக³பக்க²ஜாதகங் (1)

    538. Mūgapakkhajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ‘‘மா பண்டி³ச்சயங் 1 விபா⁴வய, பா³லமதோ ப⁴வ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Mā paṇḍiccayaṃ 2 vibhāvaya, bālamato bhava sabbapāṇinaṃ;

    ஸப்³போ³ தங் ஜனோ ஓசினாயது, ஏவங் தவ அத்தோ² ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Sabbo taṃ jano ocināyatu, evaṃ tava attho bhavissati’’.

    2.

    2.

    ‘‘கரோமி தே தங் வசனங், யங் மங் ப⁴ணஸி தே³வதே;

    ‘‘Karomi te taṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi devate;

    அத்த²காமாஸி மே அம்ம, ஹிதகாமாஸி தே³வதே’’.

    Atthakāmāsi me amma, hitakāmāsi devate’’.

    3.

    3.

    ‘‘கிங் நு ஸந்தரமானோவ, காஸுங் க²ணஸி ஸாரதி²;

    ‘‘Kiṃ nu santaramānova, kāsuṃ khaṇasi sārathi;

    புட்டோ² மே ஸம்ம அக்கா²ஹி, கிங் காஸுயா கரிஸ்ஸஸி’’.

    Puṭṭho me samma akkhāhi, kiṃ kāsuyā karissasi’’.

    4.

    4.

    ‘‘ரஞ்ஞோ மூகோ³ ச பக்கோ² ச, புத்தோ ஜாதோ அசேதஸோ;

    ‘‘Rañño mūgo ca pakkho ca, putto jāto acetaso;

    ஸொம்ஹி ரஞ்ஞா ஸமஜ்ஜி²ட்டோ², புத்தங் மே நிக²ணங் வனே’’.

    Somhi raññā samajjhiṭṭho, puttaṃ me nikhaṇaṃ vane’’.

    5.

    5.

    ‘‘ந ப³தி⁴ரோ ந மூகொ³ஸ்மி, ந பக்கோ² ந ச வீகலோ 3;

    ‘‘Na badhiro na mūgosmi, na pakkho na ca vīkalo 4;

    அத⁴ம்மங் ஸாரதி² கயிரா, மங் சே த்வங் நிக²ணங் வனே’’.

    Adhammaṃ sārathi kayirā, maṃ ce tvaṃ nikhaṇaṃ vane’’.

    6.

    6.

    ‘‘ஊரூ பா³ஹுங் 5 ச மே பஸ்ஸ, பா⁴ஸிதஞ்ச ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Ūrū bāhuṃ 6 ca me passa, bhāsitañca suṇohi me;

    அத⁴ம்மங் ஸாரதி² கயிரா, மங் சே த்வங் நிக²ணங் வனே’’.

    Adhammaṃ sārathi kayirā, maṃ ce tvaṃ nikhaṇaṃ vane’’.

    7.

    7.

    ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ 7 ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu 8 sakko purindado;

    கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்’’.

    Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ’’.

    8.

    8.

    ‘‘நம்ஹி தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Namhi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    காஸிரஞ்ஞோ அஹங் புத்தோ, யங் காஸுயா நிக²ஞ்ஞஸி 9.

    Kāsirañño ahaṃ putto, yaṃ kāsuyā nikhaññasi 10.

    9.

    9.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அஹங் புத்தோ, யங் த்வங் ஸம்மூபஜீவஸி 11;

    ‘‘Tassa rañño ahaṃ putto, yaṃ tvaṃ sammūpajīvasi 12;

    அத⁴ம்மங் ஸாரதி² கயிரா, மங் சே த்வங் நிக²ணங் வனே.

    Adhammaṃ sārathi kayirā, maṃ ce tvaṃ nikhaṇaṃ vane.

    10.

    10.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜெய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ 13 ஹி பாபகோ.

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho 14 hi pāpako.

    11.

    11.

    ‘‘யதா² ருக்கோ² ததா² ராஜா, யதா² ஸாகா² ததா² அஹங்;

    ‘‘Yathā rukkho tathā rājā, yathā sākhā tathā ahaṃ;

    யதா² சா²யூபகோ³ போஸோ, ஏவங் த்வமஸி ஸாரதி²;

    Yathā chāyūpago poso, evaṃ tvamasi sārathi;

    அத⁴ம்மங் ஸாரதி² கயிரா, மங் சே த்வங் நிக²ணங் வனே.

    Adhammaṃ sārathi kayirā, maṃ ce tvaṃ nikhaṇaṃ vane.

    12.

    12.

    ‘‘பஹூதப⁴க்கோ² 15 ப⁴வதி, விப்பவுட்டோ² 16 ஸகங் 17 க⁴ரா;

    ‘‘Pahūtabhakkho 18 bhavati, vippavuṭṭho 19 sakaṃ 20 gharā;

    ப³ஹூ நங் உபஜீவந்தி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Bahū naṃ upajīvanti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    13.

    13.

    ‘‘யங் யங் ஜனபத³ங் யாதி, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;

    ‘‘Yaṃ yaṃ janapadaṃ yāti, nigame rājadhāniyo;

    ஸப்³ப³த்த² பூஜிதோ ஹோதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Sabbattha pūjito hoti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    14.

    14.

    ‘‘நாஸ்ஸ சோரா பஸாஹந்தி 21, நாதிமஞ்ஞந்தி க²த்தியா 22;

    ‘‘Nāssa corā pasāhanti 23, nātimaññanti khattiyā 24;

    ஸப்³பே³ அமித்தே தரதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Sabbe amitte tarati, yo mittānaṃ na dubbhati.

    15.

    15.

    ‘‘அக்குத்³தோ⁴ ஸக⁴ரங் ஏதி, ஸபா⁴யங் 25 படினந்தி³தோ;

    ‘‘Akkuddho sagharaṃ eti, sabhāyaṃ 26 paṭinandito;

    ஞாதீனங் உத்தமோ ஹோதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Ñātīnaṃ uttamo hoti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    16.

    16.

    ‘‘ஸக்கத்வா ஸக்கதோ ஹோதி, க³ரு ஹோதி ஸகா³ரவோ 27;

    ‘‘Sakkatvā sakkato hoti, garu hoti sagāravo 28;

    வண்ணகித்திப⁴தோ ஹோதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Vaṇṇakittibhato hoti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    17.

    17.

    ‘‘பூஜகோ லப⁴தே பூஜங், வந்த³கோ படிவந்த³னங்;

    ‘‘Pūjako labhate pūjaṃ, vandako paṭivandanaṃ;

    யஸோ கித்திஞ்ச பப்போதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Yaso kittiñca pappoti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    18.

    18.

    ‘‘அக்³கி³ யதா² பஜ்ஜலதி, தே³வதாவ விரோசதி;

    ‘‘Aggi yathā pajjalati, devatāva virocati;

    ஸிரியா அஜஹிதோ ஹோதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Siriyā ajahito hoti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    19.

    19.

    ‘‘கா³வோ தஸ்ஸ பஜாயந்தி, கெ²த்தே வுத்தங் விரூஹதி;

    ‘‘Gāvo tassa pajāyanti, khette vuttaṃ virūhati;

    வுத்தானங் ப²லமஸ்னாதி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Vuttānaṃ phalamasnāti, yo mittānaṃ na dubbhati.

    20.

    20.

    ‘‘த³ரிதோ பப்³ப³தாதோ வா, ருக்க²தோ பதிதோ நரோ;

    ‘‘Darito pabbatāto vā, rukkhato patito naro;

    சுதோ பதிட்ட²ங் லப⁴தி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி.

    Cuto patiṭṭhaṃ labhati, yo mittānaṃ na dubbhati.

    21.

    21.

    ‘‘விரூள்ஹமூலஸந்தானங், நிக்³ரோத⁴மிவ மாலுதோ;

    ‘‘Virūḷhamūlasantānaṃ, nigrodhamiva māluto;

    அமித்தா நப்பஸாஹந்தி, யோ மித்தானங் ந து³ப்³ப⁴தி’’.

    Amittā nappasāhanti, yo mittānaṃ na dubbhati’’.

    22.

    22.

    ‘‘ஏஹி தங் படினெஸ்ஸாமி, ராஜபுத்த ஸகங் க⁴ரங்;

    ‘‘Ehi taṃ paṭinessāmi, rājaputta sakaṃ gharaṃ;

    ரஜ்ஜங் காரேஹி ப⁴த்³த³ந்தே, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி’’.

    Rajjaṃ kārehi bhaddante, kiṃ araññe karissasi’’.

    23.

    23.

    ‘‘அலங் மே தேன ரஜ்ஜேன, ஞாதகேஹி 29 த⁴னேன வா;

    ‘‘Alaṃ me tena rajjena, ñātakehi 30 dhanena vā;

    யங் மே அத⁴ம்மசரியாய, ரஜ்ஜங் லப்³பே⁴த² ஸாரதி²’’.

    Yaṃ me adhammacariyāya, rajjaṃ labbhetha sārathi’’.

    24.

    24.

    ‘‘புண்ணபத்தங் மங் லாபே⁴ஹி 31, ராஜபுத்த இதோ க³தோ;

    ‘‘Puṇṇapattaṃ maṃ lābhehi 32, rājaputta ito gato;

    பிதா மாதா ச மே த³ஜ்ஜுங், ராஜபுத்த தயீ க³தே.

    Pitā mātā ca me dajjuṃ, rājaputta tayī gate.

    25.

    25.

    ‘‘ஓரோதா⁴ ச குமாரா ச, வேஸியானா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Orodhā ca kumārā ca, vesiyānā ca brāhmaṇā;

    தேபி அத்தமனா த³ஜ்ஜுங், ராஜபுத்த தயீ க³தே.

    Tepi attamanā dajjuṃ, rājaputta tayī gate.

    26.

    26.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹா 33 அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    ‘‘Hatthārohā 34 anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    தேபி அத்தமனா த³ஜ்ஜுங் 35, ராஜபுத்த தயீ க³தே.

    Tepi attamanā dajjuṃ 36, rājaputta tayī gate.

    27.

    27.

    ‘‘ப³ஹுத⁴ஞ்ஞா ஜானபதா³ 37, நேக³மா ச ஸமாக³தா;

    ‘‘Bahudhaññā jānapadā 38, negamā ca samāgatā;

    உபாயனானி மே த³ஜ்ஜுங், ராஜபுத்த தயீ க³தே’’.

    Upāyanāni me dajjuṃ, rājaputta tayī gate’’.

    28.

    28.

    ‘‘பிது மாது சஹங் சத்தோ, ரட்ட²ஸ்ஸ நிக³மஸ்ஸ ச;

    ‘‘Pitu mātu cahaṃ catto, raṭṭhassa nigamassa ca;

    அதோ² ஸப்³ப³குமாரானங், நத்தி² மய்ஹங் ஸகங் க⁴ரங்.

    Atho sabbakumārānaṃ, natthi mayhaṃ sakaṃ gharaṃ.

    29.

    29.

    ‘‘அனுஞ்ஞாதோ அஹங் மத்யா, ஸஞ்சத்தோ பிதரா மஹங்;

    ‘‘Anuññāto ahaṃ matyā, sañcatto pitarā mahaṃ;

    ஏகோரஞ்ஞே பப்³ப³ஜிதோ, ந காமே அபி⁴பத்த²யே.

    Ekoraññe pabbajito, na kāme abhipatthaye.

    30.

    30.

    ‘‘அபி அதரமானானங், ப²லாஸாவ ஸமிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Api ataramānānaṃ, phalāsāva samijjhati;

    விபக்கப்³ரஹ்மசரியொஸ்மி, ஏவங் ஜானாஹி ஸாரதி².

    Vipakkabrahmacariyosmi, evaṃ jānāhi sārathi.

    31.

    31.

    ‘‘அபி அதரமானானங், ஸம்மத³த்தோ² விபச்சதி;

    ‘‘Api ataramānānaṃ, sammadattho vipaccati;

    விபக்கப்³ரஹ்மசரியொஸ்மி, நிக்க²ந்தோ அகுதோப⁴யோ’’.

    Vipakkabrahmacariyosmi, nikkhanto akutobhayo’’.

    32.

    32.

    ‘‘ஏவங் வக்³கு³கதோ² ஸந்தோ, விஸட்ட²வசனோ சஸி 39;

    ‘‘Evaṃ vaggukatho santo, visaṭṭhavacano casi 40;

    கஸ்மா பிது ச மாதுச்ச, ஸந்திகே ந ப⁴ணீ ததா³’’.

    Kasmā pitu ca mātucca, santike na bhaṇī tadā’’.

    33.

    33.

    ‘‘நாஹங் அஸந்தி⁴தா 41 பக்கோ², ந ப³தி⁴ரோ அஸோததா;

    ‘‘Nāhaṃ asandhitā 42 pakkho, na badhiro asotatā;

    நாஹங் அஜிவ்ஹதா மூகோ³, மா மங் மூக³மதா⁴ரயி 43.

    Nāhaṃ ajivhatā mūgo, mā maṃ mūgamadhārayi 44.

    34.

    34.

    ‘‘புரிமங் ஸராமஹங் ஜாதிங், யத்த² ரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Purimaṃ sarāmahaṃ jātiṃ, yattha rajjamakārayiṃ;

    காரயித்வா தஹிங் ரஜ்ஜங், பாபத்த²ங் நிரயங் பு⁴ஸங்.

    Kārayitvā tahiṃ rajjaṃ, pāpatthaṃ nirayaṃ bhusaṃ.

    35.

    35.

    ‘‘வீஸதிஞ்சேவ வஸ்ஸானி, தஹிங் ரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Vīsatiñceva vassāni, tahiṃ rajjamakārayiṃ;

    அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிரயம்ஹி அபச்சிஸங் 45.

    Asītivassasahassāni, nirayamhi apaccisaṃ 46.

    36.

    36.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஜ்ஜஸ்ஸஹங் பீ⁴தோ, மா மங் ரஜ்ஜாபி⁴ஸேசயுங் 47;

    ‘‘Tassa rajjassahaṃ bhīto, mā maṃ rajjābhisecayuṃ 48;

    தஸ்மா பிது ச மாதுச்ச, ஸந்திகே ந ப⁴ணிங் ததா³.

    Tasmā pitu ca mātucca, santike na bhaṇiṃ tadā.

    37.

    37.

    ‘‘உச்ச²ங்கே³ மங் நிஸாதெ³த்வா, பிதா அத்தா²னுஸாஸதி;

    ‘‘Ucchaṅge maṃ nisādetvā, pitā atthānusāsati;

    ஏகங் ஹனத² ப³ந்த⁴த², ஏகங் கா²ராபதச்சி²கங் 49;

    Ekaṃ hanatha bandhatha, ekaṃ khārāpatacchikaṃ 50;

    ஏகங் ஸூலஸ்மிங் உப்பேத² 51, இச்சஸ்ஸ மனுஸாஸதி.

    Ekaṃ sūlasmiṃ uppetha 52, iccassa manusāsati.

    38.

    38.

    ‘‘தாயாஹங் 53 ப²ருஸங் ஸுத்வா, வாசாயோ ஸமுதீ³ரிதா;

    ‘‘Tāyāhaṃ 54 pharusaṃ sutvā, vācāyo samudīritā;

    அமூகோ³ மூக³வண்ணேன, அபக்கோ² பக்க²ஸம்மதோ;

    Amūgo mūgavaṇṇena, apakkho pakkhasammato;

    ஸகே முத்தகரீஸஸ்மிங், அச்சா²ஹங் ஸம்பரிப்லுதோ.

    Sake muttakarīsasmiṃ, acchāhaṃ samparipluto.

    39.

    39.

    ‘‘கஸிரஞ்ச பரித்தஞ்ச, தஞ்ச து³க்கே²ன ஸங்யுதங்;

    ‘‘Kasirañca parittañca, tañca dukkhena saṃyutaṃ;

    கோமங் 55 ஜீவிதமாக³ம்ம, வேரங் கயிராத² கேனசி.

    Komaṃ 56 jīvitamāgamma, veraṃ kayirātha kenaci.

    40.

    40.

    ‘‘பஞ்ஞாய ச அலாபே⁴ன, த⁴ம்மஸ்ஸ ச அத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Paññāya ca alābhena, dhammassa ca adassanā;

    கோமங் 57 ஜீவிதமாக³ம்ம, வேரங் கயிராத² கேனசி.

    Komaṃ 58 jīvitamāgamma, veraṃ kayirātha kenaci.

    41.

    41.

    ‘‘அபி அதரமானானங், ப²லாஸாவ ஸமிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Api ataramānānaṃ, phalāsāva samijjhati;

    விபக்கப்³ரஹ்மசரியொஸ்மி, ஏவங் ஜானாஹி ஸாரதி².

    Vipakkabrahmacariyosmi, evaṃ jānāhi sārathi.

    42.

    42.

    ‘‘அபி அதரமானானங், ஸம்மத³த்தோ² விபச்சதி;

    ‘‘Api ataramānānaṃ, sammadattho vipaccati;

    விபக்கப்³ரஹ்மசரியொஸ்மி, நிக்க²ந்தோ அகுதோப⁴யோ’’.

    Vipakkabrahmacariyosmi, nikkhanto akutobhayo’’.

    43.

    43.

    ‘‘அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, ராஜபுத்த தவந்திகே;

    ‘‘Ahampi pabbajissāmi, rājaputta tavantike;

    அவ்ஹாயஸ்ஸு 59 மங் ப⁴த்³த³ந்தே, பப்³ப³ஜ்ஜா மம ருச்சதி’’.

    Avhāyassu 60 maṃ bhaddante, pabbajjā mama ruccati’’.

    44.

    44.

    ‘‘ரத²ங் நிய்யாத³யித்வான, அனணோ ஏஹி ஸாரதி²;

    ‘‘Rathaṃ niyyādayitvāna, anaṇo ehi sārathi;

    அனணஸ்ஸ ஹி பப்³ப³ஜ்ஜா, ஏதங் இஸீஹி வண்ணிதங்’’.

    Anaṇassa hi pabbajjā, etaṃ isīhi vaṇṇitaṃ’’.

    45.

    45.

    ‘‘யதே³வ த்யாஹங் வசனங், அகரங் ப⁴த்³த³மத்து² தே;

    ‘‘Yadeva tyāhaṃ vacanaṃ, akaraṃ bhaddamatthu te;

    ததே³வ மே த்வங் வசனங், யாசிதோ கத்துமரஹஸி.

    Tadeva me tvaṃ vacanaṃ, yācito kattumarahasi.

    46.

    46.

    ‘‘இதே⁴வ தாவ அச்ச²ஸ்ஸு, யாவ ராஜானமானயே;

    ‘‘Idheva tāva acchassu, yāva rājānamānaye;

    அப்பேவ தே பிதா தி³ஸ்வா, பதீதோ ஸுமனோ ஸியா’’.

    Appeva te pitā disvā, patīto sumano siyā’’.

    47.

    47.

    ‘‘கரோமி தேதங் வசனங், யங் மங் ப⁴ணஸி ஸாரதி²;

    ‘‘Karomi tetaṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi sārathi;

    அஹம்பி த³ட்டு²காமொஸ்மி, பிதரங் மே இதா⁴க³தங்.

    Ahampi daṭṭhukāmosmi, pitaraṃ me idhāgataṃ.

    48.

    48.

    ‘‘ஏஹி ஸம்ம நிவத்தஸ்ஸு, குஸலங் வஜ்ஜாஸி ஞாதினங்;

    ‘‘Ehi samma nivattassu, kusalaṃ vajjāsi ñātinaṃ;

    மாதரங் பிதரங் மய்ஹங், வுத்தோ வஜ்ஜாஸி வந்த³னங்’’.

    Mātaraṃ pitaraṃ mayhaṃ, vutto vajjāsi vandanaṃ’’.

    49.

    49.

    தஸ்ஸ பாதே³ க³ஹெத்வான, கத்வா ச நங் பத³க்கி²ணங்;

    Tassa pāde gahetvāna, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    ஸாரதி² ரத²மாருய்ஹ, ராஜத்³வாரங் உபாக³மி.

    Sārathi rathamāruyha, rājadvāraṃ upāgami.

    50.

    50.

    ‘‘ஸுஞ்ஞங் மாதா ரத²ங் தி³ஸ்வா, ஏகங் ஸாரதி²மாக³தங்;

    ‘‘Suññaṃ mātā rathaṃ disvā, ekaṃ sārathimāgataṃ;

    அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி, ரோத³ந்தீ நங் உதி³க்க²தி.

    Assupuṇṇehi nettehi, rodantī naṃ udikkhati.

    51.

    51.

    ‘‘அயங் ஸோ ஸாரதி² ஏதி, நிஹந்த்வா மம அத்ரஜங்;

    ‘‘Ayaṃ so sārathi eti, nihantvā mama atrajaṃ;

    நிஹதோ நூன மே புத்தோ, பத²ப்³யா பூ⁴மிவட்³ட⁴னோ.

    Nihato nūna me putto, pathabyā bhūmivaḍḍhano.

    52.

    52.

    ‘‘அமித்தா நூன நந்த³ந்தி, பதீதா நூன வேரினோ;

    ‘‘Amittā nūna nandanti, patītā nūna verino;

    ஆக³தங் ஸாரதி²ங் தி³ஸ்வா, நிஹந்த்வா மம அத்ரஜங்.

    Āgataṃ sārathiṃ disvā, nihantvā mama atrajaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘ஸுஞ்ஞங் மாதா ரத²ங் தி³ஸ்வா, ஏகங் ஸாரதி²மாக³தங்;

    ‘‘Suññaṃ mātā rathaṃ disvā, ekaṃ sārathimāgataṃ;

    அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி, ரோத³ந்தீ பரிபுச்சி² நங் 61.

    Assupuṇṇehi nettehi, rodantī paripucchi naṃ 62.

    54.

    54.

    ‘‘கின்னு மூகோ³ கிங் நு பக்கோ², கின்னு ஸோ விலபீ ததா³;

    ‘‘Kinnu mūgo kiṃ nu pakkho, kinnu so vilapī tadā;

    நிஹஞ்ஞமானோ பூ⁴மியா, தங் மே அக்கா²ஹி ஸாரதி².

    Nihaññamāno bhūmiyā, taṃ me akkhāhi sārathi.

    55.

    55.

    ‘‘கத²ங் ஹத்தே²ஹி பாதே³ஹி, மூக³பக்கோ² விவஜ்ஜயி;

    ‘‘Kathaṃ hatthehi pādehi, mūgapakkho vivajjayi;

    நிஹஞ்ஞமானோ பூ⁴மியா, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’.

    Nihaññamāno bhūmiyā, taṃ me akkhāhi pucchito’’.

    56.

    56.

    ‘‘அக்கெ²ய்யங் 63 தே அஹங் அய்யே, த³ஜ்ஜாஸி அப⁴யங் மம;

    ‘‘Akkheyyaṃ 64 te ahaṃ ayye, dajjāsi abhayaṃ mama;

    யங் மே ஸுதங் வா தி³ட்ட²ங் வா, ராஜபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Yaṃ me sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, rājaputtassa santike’’.

    57.

    57.

    ‘‘அப⁴யங் ஸம்ம தே த³ம்மி, அபீ⁴தோ ப⁴ண ஸாரதி²;

    ‘‘Abhayaṃ samma te dammi, abhīto bhaṇa sārathi;

    யங் தே ஸுதங் வா தி³ட்ட²ங் வா, ராஜபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Yaṃ te sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, rājaputtassa santike’’.

    58.

    58.

    ‘‘ந ஸோ மூகோ³ ந ஸோ பக்கோ², விஸட்ட²வசனோ ச ஸோ;

    ‘‘Na so mūgo na so pakkho, visaṭṭhavacano ca so;

    ரஜ்ஜஸ்ஸ கிர ஸோ பீ⁴தோ, அகரா 65 ஆலயே ப³ஹூ.

    Rajjassa kira so bhīto, akarā 66 ālaye bahū.

    59.

    59.

    ‘‘புரிமங் ஸரதி ஸோ ஜாதிங், யத்த² ரஜ்ஜமகாரயி;

    ‘‘Purimaṃ sarati so jātiṃ, yattha rajjamakārayi;

    காரயித்வா தஹிங் ரஜ்ஜங், பாபத்த² நிரயங் பு⁴ஸங்.

    Kārayitvā tahiṃ rajjaṃ, pāpattha nirayaṃ bhusaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘வீஸதிஞ்சேவ வஸ்ஸானி, தஹிங் ரஜ்ஜமகாரயி;

    ‘‘Vīsatiñceva vassāni, tahiṃ rajjamakārayi;

    அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிரயம்ஹி அபச்சி ஸோ.

    Asītivassasahassāni, nirayamhi apacci so.

    61.

    61.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஜ்ஜஸ்ஸ ஸோ பீ⁴தோ, மா மங் ரஜ்ஜாபி⁴ஸேசயுங்;

    ‘‘Tassa rajjassa so bhīto, mā maṃ rajjābhisecayuṃ;

    தஸ்மா பிது ச மாதுச்ச, ஸந்திகே ந ப⁴ணீ ததா³.

    Tasmā pitu ca mātucca, santike na bhaṇī tadā.

    62.

    62.

    ‘‘அங்க³பச்சங்க³ஸம்பன்னோ, ஆரோஹபரிணாஹவா;

    ‘‘Aṅgapaccaṅgasampanno, ārohapariṇāhavā;

    விஸட்ட²வசனோ பஞ்ஞோ, மக்³கே³ ஸக்³க³ஸ்ஸ திட்ட²தி.

    Visaṭṭhavacano pañño, magge saggassa tiṭṭhati.

    63.

    63.

    ‘‘ஸசே த்வங் த³ட்டு²காமாஸி, ராஜபுத்தங் 67 தவத்ரஜங்;

    ‘‘Sace tvaṃ daṭṭhukāmāsi, rājaputtaṃ 68 tavatrajaṃ;

    ஏஹி தங் பாபயிஸ்ஸாமி, யத்த² ஸம்மதி தேமியோ’’.

    Ehi taṃ pāpayissāmi, yattha sammati temiyo’’.

    64.

    64.

    ‘‘யோஜயந்து ரதே² அஸ்ஸே, கச்ச²ங் நாகா³ன 69 ப³ந்த⁴த²;

    ‘‘Yojayantu rathe asse, kacchaṃ nāgāna 70 bandhatha;

    உதீ³ரயந்து ஸங்க²பணவா, வாத³ந்து 71 ஏகபொக்க²ரா.

    Udīrayantu saṅkhapaṇavā, vādantu 72 ekapokkharā.

    65.

    65.

    ‘‘வாத³ந்து 73 பே⁴ரீ ஸன்னத்³தா⁴, வக்³கூ³ வாத³ந்து து³ந்து³பீ⁴;

    ‘‘Vādantu 74 bherī sannaddhā, vaggū vādantu dundubhī;

    நேக³மா ச மங் அன்வெந்து, க³ச்ச²ங் புத்தனிவேத³கோ 75.

    Negamā ca maṃ anventu, gacchaṃ puttanivedako 76.

    66.

    66.

    ‘‘ஓரோதா⁴ ச குமாரா ச, வேஸியானா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Orodhā ca kumārā ca, vesiyānā ca brāhmaṇā;

    கி²ப்பங் யானானி யோஜெந்து, க³ச்ச²ங் புத்தனிவேத³கோ 77.

    Khippaṃ yānāni yojentu, gacchaṃ puttanivedako 78.

    67.

    67.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    ‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    கி²ப்பங் யானானி யோஜெந்து, க³ச்ச²ங் புத்தனிவேத³கோ 79.

    Khippaṃ yānāni yojentu, gacchaṃ puttanivedako 80.

    68.

    68.

    ‘‘ஸமாக³தா ஜானபதா³, நேக³மா ச ஸமாக³தா;

    ‘‘Samāgatā jānapadā, negamā ca samāgatā;

    கி²ப்பங் யானானி யோஜெந்து, க³ச்ச²ங் புத்தனிவேத³கோ’’ 81.

    Khippaṃ yānāni yojentu, gacchaṃ puttanivedako’’ 82.

    69.

    69.

    ‘‘அஸ்ஸே ச ஸாரதீ² யுத்தே, ஸிந்த⁴வே ஸீக⁴வாஹனே;

    ‘‘Asse ca sārathī yutte, sindhave sīghavāhane;

    ராஜத்³வாரங் உபாக³ச்சு²ங், யுத்தா தே³வ இமே ஹயா’’.

    Rājadvāraṃ upāgacchuṃ, yuttā deva ime hayā’’.

    70.

    70.

    ‘‘தூ²லா ஜவேன ஹாயந்தி, கிஸா ஹாயந்தி தா²முனா;

    ‘‘Thūlā javena hāyanti, kisā hāyanti thāmunā;

    கிஸே தூ²லே விவஜ்ஜெத்வா, ஸங்ஸட்டா² யோஜிதா ஹயா’’.

    Kise thūle vivajjetvā, saṃsaṭṭhā yojitā hayā’’.

    71.

    71.

    ‘‘ததோ ராஜா தரமானோ, யுத்தமாருய்ஹ ஸந்த³னங்;

    ‘‘Tato rājā taramāno, yuttamāruyha sandanaṃ;

    இத்தா²கா³ரங் அஜ்ஜ²பா⁴ஸி 83, ஸப்³பா³வ அனுயாத² மங்.

    Itthāgāraṃ ajjhabhāsi 84, sabbāva anuyātha maṃ.

    72.

    72.

    ‘‘வாலபீ³ஜனிமுண்ஹீஸங், க²க்³க³ங் ச²த்தஞ்ச பண்ட³ரங்;

    ‘‘Vālabījanimuṇhīsaṃ, khaggaṃ chattañca paṇḍaraṃ;

    உபாதி⁴ ரத²மாருய்ஹ 85, ஸுவண்ணேஹி அலங்கதா.

    Upādhi rathamāruyha 86, suvaṇṇehi alaṅkatā.

    73.

    73.

    ‘‘ததோ ஸ 87 ராஜா பாயாஸி, புரக்க²த்வான ஸாரதி²ங்;

    ‘‘Tato sa 88 rājā pāyāsi, purakkhatvāna sārathiṃ;

    கி²ப்பமேவ உபாக³ச்சி², யத்த² ஸம்மதி தேமியோ.

    Khippameva upāgacchi, yattha sammati temiyo.

    74.

    74.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்தங், ஜலந்தமிவ தேஜஸா;

    ‘‘Tañca disvāna āyantaṃ, jalantamiva tejasā;

    க²த்தஸங்க⁴பரிப்³யூள்ஹங் 89, தேமியோ ஏதத³ப்³ரவி’’.

    Khattasaṅghaparibyūḷhaṃ 90, temiyo etadabravi’’.

    75.

    75.

    ‘‘கச்சி நு தாத குஸலங், கச்சி தாத அனாமயங்;

    ‘‘Kacci nu tāta kusalaṃ, kacci tāta anāmayaṃ;

    ஸப்³பா³ ச 91 ராஜகஞ்ஞாயோ, அரோகா³ மய்ஹ மாதரோ’’.

    Sabbā ca 92 rājakaññāyo, arogā mayha mātaro’’.

    76.

    76.

    ‘‘குஸலஞ்சேவ மே புத்த, அதோ² புத்த அனாமயங்;

    ‘‘Kusalañceva me putta, atho putta anāmayaṃ;

    ஸப்³பா³ ச ராஜகஞ்ஞாயோ, அரோகா³ துய்ஹ மாதரோ’’.

    Sabbā ca rājakaññāyo, arogā tuyha mātaro’’.

    77.

    77.

    ‘‘கச்சி அமஜ்ஜபோ 93 தாத, கச்சி தே ஸுரமப்பியங்;

    ‘‘Kacci amajjapo 94 tāta, kacci te suramappiyaṃ;

    கச்சி ஸச்சே ச த⁴ம்மே ச, தா³னே தே ரமதே மனோ’’.

    Kacci sacce ca dhamme ca, dāne te ramate mano’’.

    78.

    78.

    ‘‘அமஜ்ஜபோ அஹங் புத்த, அதோ² மே ஸுரமப்பியங்;

    ‘‘Amajjapo ahaṃ putta, atho me suramappiyaṃ;

    அதோ² ஸச்சே ச த⁴ம்மே ச, தா³னே மே ரமதே மனோ’’.

    Atho sacce ca dhamme ca, dāne me ramate mano’’.

    79.

    79.

    ‘‘கச்சி அரோக³ங் யொக்³க³ங் தே, கச்சி வஹதி வாஹனங்;

    ‘‘Kacci arogaṃ yoggaṃ te, kacci vahati vāhanaṃ;

    கச்சி தே ப்³யாத⁴யோ நத்தி², ஸரீரஸ்ஸுபதாபனா’’.

    Kacci te byādhayo natthi, sarīrassupatāpanā’’.

    80.

    80.

    ‘‘அதோ² அரோக³ங் யொக்³க³ங் மே, அதோ² வஹதி வாஹனங்;

    ‘‘Atho arogaṃ yoggaṃ me, atho vahati vāhanaṃ;

    அதோ² மே ப்³யாத⁴யோ நத்தி², ஸரீரஸ்ஸுபதாபனா’’ 95.

    Atho me byādhayo natthi, sarīrassupatāpanā’’ 96.

    81.

    81.

    ‘‘கச்சி அந்தா ச தே பீ²தா, மஜ்ஜே² ச ப³ஹலா தவ;

    ‘‘Kacci antā ca te phītā, majjhe ca bahalā tava;

    கொட்டா²கா³ரஞ்ச கோஸஞ்ச, கச்சி தே படிஸந்த²தங்’’ 97.

    Koṭṭhāgārañca kosañca, kacci te paṭisanthataṃ’’ 98.

    82.

    82.

    ‘‘அதோ² அந்தா ச மே பீ²தா, மஜ்ஜே² ச ப³ஹலா மம;

    ‘‘Atho antā ca me phītā, majjhe ca bahalā mama;

    கொட்டா²கா³ரஞ்ச கோஸஞ்ச, ஸப்³ப³ங் மே படிஸந்த²தங்’’.

    Koṭṭhāgārañca kosañca, sabbaṃ me paṭisanthataṃ’’.

    83.

    83.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    பதிட்ட²பெந்து 99 பல்லங்கங், யத்த² ராஜா நிஸக்கதி’’.

    Patiṭṭhapentu 100 pallaṅkaṃ, yattha rājā nisakkati’’.

    84.

    84.

    ‘‘இதே⁴வ தே நிஸீத³ஸ்ஸு 101, நியதே பண்ணஸந்த²ரே;

    ‘‘Idheva te nisīdassu 102, niyate paṇṇasanthare;

    எத்தோ உத³கமாதா³ய, பாதே³ பக்கா²லயஸ்ஸு 103 தே’’.

    Etto udakamādāya, pāde pakkhālayassu 104 te’’.

    85.

    85.

    ‘‘இத³ம்பி பண்ணகங் மய்ஹங், ரந்த⁴ங் ராஜ அலோணகங்;

    ‘‘Idampi paṇṇakaṃ mayhaṃ, randhaṃ rāja aloṇakaṃ;

    பரிபு⁴ஞ்ஜ மஹாராஜ, பாஹுனோ மேஸிதா⁴க³தோ’’ 105.

    Paribhuñja mahārāja, pāhuno mesidhāgato’’ 106.

    86.

    86.

    ‘‘ந சாஹங் 107 பண்ணங் பு⁴ஞ்ஜாமி, ந ஹேதங் மய்ஹ போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Na cāhaṃ 108 paṇṇaṃ bhuñjāmi, na hetaṃ mayha bhojanaṃ;

    ஸாலீனங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜே, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்’’.

    Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ’’.

    87.

    87.

    ‘‘அச்சே²ரகங் மங் படிபா⁴தி, ஏககம்பி ரஹோக³தங்;

    ‘‘Accherakaṃ maṃ paṭibhāti, ekakampi rahogataṃ;

    ஏதி³ஸங் பு⁴ஞ்ஜமானானங், கேன வண்ணோ பஸீத³தி’’.

    Edisaṃ bhuñjamānānaṃ, kena vaṇṇo pasīdati’’.

    88.

    88.

    ‘‘ஏகோ ராஜ நிபஜ்ஜாமி, நியதே பண்ணஸந்த²ரே;

    ‘‘Eko rāja nipajjāmi, niyate paṇṇasanthare;

    தாய மே ஏகஸெய்யாய, ராஜ வண்ணோ பஸீத³தி.

    Tāya me ekaseyyāya, rāja vaṇṇo pasīdati.

    89.

    89.

    ‘‘ந ச நெத்திங்ஸப³ந்தா⁴ 109 மே, ராஜரக்கா² உபட்டி²தா;

    ‘‘Na ca nettiṃsabandhā 110 me, rājarakkhā upaṭṭhitā;

    தாய மே ஸுக²ஸெய்யாய, ராஜ வண்ணோ பஸீத³தி.

    Tāya me sukhaseyyāya, rāja vaṇṇo pasīdati.

    90.

    90.

    ‘‘அதீதங் நானுஸோசாமி, நப்பஜப்பாமினாக³தங் 111;

    ‘‘Atītaṃ nānusocāmi, nappajappāmināgataṃ 112;

    பச்சுப்பன்னேன யாபேமி, தேன வண்ணோ பஸீத³தி.

    Paccuppannena yāpemi, tena vaṇṇo pasīdati.

    91.

    91.

    ‘‘அனாக³தப்பஜப்பாய, அதீதஸ்ஸானுஸோசனா;

    ‘‘Anāgatappajappāya, atītassānusocanā;

    ஏதேன பா³லா ஸுஸ்ஸந்தி, நளோவ ஹரிதோ லுதோ’’.

    Etena bālā sussanti, naḷova harito luto’’.

    92.

    92.

    ‘‘ஹத்தா²னீகங் ரதா²னீகங், அஸ்ஸே பத்தீ ச வம்மினோ;

    ‘‘Hatthānīkaṃ rathānīkaṃ, asse pattī ca vammino;

    நிவேஸனானி ரம்மானி, அஹங் புத்த த³தா³மி தே.

    Nivesanāni rammāni, ahaṃ putta dadāmi te.

    93.

    93.

    ‘‘இத்தா²கா³ரம்பி தே த³ம்மி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Itthāgārampi te dammi, sabbālaṅkārabhūsitaṃ;

    தா புத்த படிபஜ்ஜஸ்ஸு 113, த்வங் நோ ராஜா ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tā putta paṭipajjassu 114, tvaṃ no rājā bhavissasi.

    94.

    94.

    ‘‘குஸலா நச்சகீ³தஸ்ஸ, ஸிக்கி²தா சாதுரித்தி²யோ 115;

    ‘‘Kusalā naccagītassa, sikkhitā cāturitthiyo 116;

    காமே தங் ரமயிஸ்ஸந்தி, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி.

    Kāme taṃ ramayissanti, kiṃ araññe karissasi.

    95.

    95.

    ‘‘படிராஜூஹி தே கஞ்ஞா, ஆனயிஸ்ஸங் அலங்கதா;

    ‘‘Paṭirājūhi te kaññā, ānayissaṃ alaṅkatā;

    தாஸு புத்தே ஜனெத்வான, அத² பச்சா² பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி.

    Tāsu putte janetvāna, atha pacchā pabbajissasi.

    96.

    96.

    ‘‘யுவா ச த³ஹரோ சாஸி 117, பட²முப்பத்திகோ 118 ஸுஸு;

    ‘‘Yuvā ca daharo cāsi 119, paṭhamuppattiko 120 susu;

    ரஜ்ஜங் காரேஹி ப⁴த்³த³ந்தே, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி’’.

    Rajjaṃ kārehi bhaddante, kiṃ araññe karissasi’’.

    97.

    97.

    ‘‘யுவா சரே ப்³ரஹ்மசரியங், ப்³ரஹ்மசாரீ யுவா ஸியா;

    ‘‘Yuvā care brahmacariyaṃ, brahmacārī yuvā siyā;

    த³ஹரஸ்ஸ ஹி பப்³ப³ஜ்ஜா, ஏதங் இஸீஹி வண்ணிதங்.

    Daharassa hi pabbajjā, etaṃ isīhi vaṇṇitaṃ.

    98.

    98.

    ‘‘யுவா சரே ப்³ரஹ்மசரியங், ப்³ரஹ்மசாரீ யுவா ஸியா;

    ‘‘Yuvā care brahmacariyaṃ, brahmacārī yuvā siyā;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரிஸ்ஸாமி, நாஹங் ரஜ்ஜேன மத்தி²கோ.

    Brahmacariyaṃ carissāmi, nāhaṃ rajjena matthiko.

    99.

    99.

    ‘‘பஸ்ஸாமி வோஹங் த³ஹரங், அம்ம தாத வத³ந்தரங் 121;

    ‘‘Passāmi vohaṃ daharaṃ, amma tāta vadantaraṃ 122;

    கிச்சா²லத்³த⁴ங் பியங் புத்தங், அப்பத்வாவ ஜரங் மதங்.

    Kicchāladdhaṃ piyaṃ puttaṃ, appatvāva jaraṃ mataṃ.

    100.

    100.

    ‘‘பஸ்ஸாமி வோஹங் த³ஹரிங், குமாரிங் சாருத³ஸ்ஸனிங்;

    ‘‘Passāmi vohaṃ dahariṃ, kumāriṃ cārudassaniṃ;

    நவவங்ஸகளீரங்வ, பலுக்³க³ங் ஜீவிதக்க²யங் 123.

    Navavaṃsakaḷīraṃva, paluggaṃ jīvitakkhayaṃ 124.

    101.

    101.

    ‘‘த³ஹராபி ஹி மிய்யந்தி, நரா ச அத² நாரியோ;

    ‘‘Daharāpi hi miyyanti, narā ca atha nāriyo;

    தத்த² கோ விஸ்ஸஸே போஸோ, த³ஹரொம்ஹீதி ஜீவிதே.

    Tattha ko vissase poso, daharomhīti jīvite.

    102.

    102.

    ‘‘யஸ்ஸ ரத்யா விவஸானே, ஆயு அப்பதரங் ஸியா;

    ‘‘Yassa ratyā vivasāne, āyu appataraṃ siyā;

    அப்போத³கேவ மச்சா²னங், கிங் நு கோமாரகங் 125 தஹிங்.

    Appodakeva macchānaṃ, kiṃ nu komārakaṃ 126 tahiṃ.

    103.

    103.

    ‘‘நிச்சமப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, நிச்சஞ்ச பரிவாரிதோ;

    ‘‘Niccamabbhāhato loko, niccañca parivārito;

    அமோகா⁴ஸு வஜந்தீஸு, கிங் மங் ரஜ்ஜேபி⁴ஸிஞ்சஸி’’ 127.

    Amoghāsu vajantīsu, kiṃ maṃ rajjebhisiñcasi’’ 128.

    104.

    104.

    ‘‘கேன மப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, கேன ச பரிவாரிதோ;

    ‘‘Kena mabbhāhato loko, kena ca parivārito;

    காயோ அமோகா⁴ க³ச்ச²ந்தி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’.

    Kāyo amoghā gacchanti, taṃ me akkhāhi pucchito’’.

    105.

    105.

    ‘‘மச்சுனாப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, ஜராய பரிவாரிதோ;

    ‘‘Maccunābbhāhato loko, jarāya parivārito;

    ரத்யோ அமோகா⁴ க³ச்ச²ந்தி, ஏவங் ஜானாஹி க²த்திய.

    Ratyo amoghā gacchanti, evaṃ jānāhi khattiya.

    106.

    106.

    ‘‘யதா²பி தந்தே விததே 129, யங் யதே³வூபவிய்யதி 130;

    ‘‘Yathāpi tante vitate 131, yaṃ yadevūpaviyyati 132;

    அப்பகங் ஹோதி வேதப்³ப³ங், ஏவங் மச்சான ஜீவிதங்.

    Appakaṃ hoti vetabbaṃ, evaṃ maccāna jīvitaṃ.

    107.

    107.

    ‘‘யதா² வாரிவஹோ பூரோ, க³ச்ச²ங் நுபனிவத்ததி 133;

    ‘‘Yathā vārivaho pūro, gacchaṃ nupanivattati 134;

    ஏவமாயு மனுஸ்ஸானங், க³ச்ச²ங் நுபனிவத்ததி.

    Evamāyu manussānaṃ, gacchaṃ nupanivattati.

    108.

    108.

    ‘‘யதா² வாரிவஹோ பூரோ, வஹே ருக்கே²பகூலஜே;

    ‘‘Yathā vārivaho pūro, vahe rukkhepakūlaje;

    ஏவங் ஜராமரணேன, வுய்ஹந்தே ஸப்³ப³பாணினோ’’.

    Evaṃ jarāmaraṇena, vuyhante sabbapāṇino’’.

    109.

    109.

    ‘‘ஹத்தா²னீகங் ரதா²னீகங், அஸ்ஸே பத்தீ ச வம்மினோ;

    ‘‘Hatthānīkaṃ rathānīkaṃ, asse pattī ca vammino;

    நிவேஸனானி ரம்மானி, அஹங் புத்த த³தா³மி தே.

    Nivesanāni rammāni, ahaṃ putta dadāmi te.

    110.

    110.

    ‘‘இத்தா²கா³ரம்பி தே த³ம்மி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Itthāgārampi te dammi, sabbālaṅkārabhūsitaṃ;

    தா புத்த படிபஜ்ஜஸ்ஸு, த்வங் நோ ராஜா ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tā putta paṭipajjassu, tvaṃ no rājā bhavissasi.

    111.

    111.

    ‘‘குஸலா நச்சகீ³தஸ்ஸ, ஸிக்கி²தா சாதுரித்தி²யோ;

    ‘‘Kusalā naccagītassa, sikkhitā cāturitthiyo;

    காமே தங் ரமயிஸ்ஸந்தி, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி.

    Kāme taṃ ramayissanti, kiṃ araññe karissasi.

    112.

    112.

    ‘‘படிராஜூஹி தே கஞ்ஞா, ஆனயிஸ்ஸங் அலங்கதா;

    ‘‘Paṭirājūhi te kaññā, ānayissaṃ alaṅkatā;

    தாஸு புத்தே ஜனெத்வான, அத² பச்சா² பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி.

    Tāsu putte janetvāna, atha pacchā pabbajissasi.

    113.

    113.

    ‘‘யுவா ச த³ஹரோ சாஸி, பட²முப்பத்திகோ ஸுஸு;

    ‘‘Yuvā ca daharo cāsi, paṭhamuppattiko susu;

    ரஜ்ஜங் காரேஹி ப⁴த்³த³ந்தே, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி.

    Rajjaṃ kārehi bhaddante, kiṃ araññe karissasi.

    114.

    114.

    ‘‘கொட்டா²கா³ரஞ்ச கோஸஞ்ச, வாஹனானி ப³லானி ச;

    ‘‘Koṭṭhāgārañca kosañca, vāhanāni balāni ca;

    நிவேஸனானி ரம்மானி, அஹங் புத்த த³தா³மி தே.

    Nivesanāni rammāni, ahaṃ putta dadāmi te.

    115.

    115.

    ‘‘கோ³மண்ட³லபரிப்³யூள்ஹோ, தா³ஸிஸங்க⁴புரக்க²தோ;

    ‘‘Gomaṇḍalaparibyūḷho, dāsisaṅghapurakkhato;

    ரஜ்ஜங் காரேஹி ப⁴த்³த³ந்தே, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி’’.

    Rajjaṃ kārehi bhaddante, kiṃ araññe karissasi’’.

    116.

    116.

    ‘‘கிங் த⁴னேன யங் கீ²யேத² 135, கிங் ப⁴ரியாய மரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Kiṃ dhanena yaṃ khīyetha 136, kiṃ bhariyāya marissati;

    கிங் யொப்³ப³னேன ஜிண்ணேன 137, யங் ஜராயாபி⁴பு⁴ய்யதி 138.

    Kiṃ yobbanena jiṇṇena 139, yaṃ jarāyābhibhuyyati 140.

    117.

    117.

    ‘‘தத்த² கா நந்தி³ கா கி²ட்³டா³, கா ரதி கா த⁴னேஸனா;

    ‘‘Tattha kā nandi kā khiḍḍā, kā rati kā dhanesanā;

    கிங் மே புத்தேஹி தா³ரேஹி, ராஜ முத்தொஸ்மி ப³ந்த⁴னா.

    Kiṃ me puttehi dārehi, rāja muttosmi bandhanā.

    118.

    118.

    ‘‘யோஹங் 141 ஏவங் பஜானாமி, மச்சு மே நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Yohaṃ 142 evaṃ pajānāmi, maccu me nappamajjati;

    அந்தகேனாதி⁴பன்னஸ்ஸ, கா ரதீ கா த⁴னேஸனா.

    Antakenādhipannassa, kā ratī kā dhanesanā.

    119.

    119.

    ‘‘ப²லானமிவ பக்கானங், நிச்சங் பதனதோ ப⁴யங்;

    ‘‘Phalānamiva pakkānaṃ, niccaṃ patanato bhayaṃ;

    ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்சங் மரணதோ ப⁴யங்.

    Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayaṃ.

    120.

    120.

    ‘‘ஸாயமேகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, பாதோ தி³ட்டா² ப³ஹூ ஜனா;

    ‘‘Sāyameke na dissanti, pāto diṭṭhā bahū janā;

    பாதோ ஏகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஸாயங் தி³ட்டா² ப³ஹூ ஜனா.

    Pāto eke na dissanti, sāyaṃ diṭṭhā bahū janā.

    121.

    121.

    ‘‘அஜ்ஜேவ கிச்சங் ஆதப்பங், கோ ஜஞ்ஞா மரணங் ஸுவே;

    ‘‘Ajjeva kiccaṃ ātappaṃ, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    ந ஹி நோ ஸங்கரங் 143 தேன, மஹாஸேனேன மச்சுனா.

    Na hi no saṅkaraṃ 144 tena, mahāsenena maccunā.

    122.

    122.

    ‘‘சோரா த⁴னஸ்ஸ பத்தெ²ந்தி, ராஜமுத்தொஸ்மி ப³ந்த⁴னா;

    ‘‘Corā dhanassa patthenti, rājamuttosmi bandhanā;

    ஏஹி ராஜ நிவத்தஸ்ஸு, நாஹங் ரஜ்ஜேன மத்தி²கோ’’தி.

    Ehi rāja nivattassu, nāhaṃ rajjena matthiko’’ti.

    மூக³பக்க²ஜாதகங் பட²மங்.

    Mūgapakkhajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. பண்டி³தியங் (ஸீ॰), பண்டி³ச்சியங் (பீ॰)
    2. paṇḍitiyaṃ (sī.), paṇḍicciyaṃ (pī.)
    3. நபி பங்கு³லோ (ஸீ॰ பீ॰), ந ச பிங்க³லோ (ஸ்யா॰)
    4. napi paṅgulo (sī. pī.), na ca piṅgalo (syā.)
    5. பா³ஹூ (ஸீ॰ க॰)
    6. bāhū (sī. ka.)
    7. ஆது³ (ஸீ॰), ஆதூ³ (ஸ்யா॰)
    8. ādu (sī.), ādū (syā.)
    9. நிக⁴ஞ்ஞஸி (ஸீ॰ பீ॰), நிக²ஞ்ச²ஸி (?)
    10. nighaññasi (sī. pī.), nikhañchasi (?)
    11. ஸமுபஜீவஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    12. samupajīvasi (sī. pī.)
    13. மித்ததூ³போ⁴ (ஸீ॰ பீ॰)
    14. mittadūbho (sī. pī.)
    15. ப³ஹுத்தப⁴க்கோ² (க॰)
    16. விப்பவுத்தோ² (ஸீ॰ பீ॰), விப்பமுத்தோ (க॰)
    17. ஸகா (ஸீ॰ பீ॰)
    18. bahuttabhakkho (ka.)
    19. vippavuttho (sī. pī.), vippamutto (ka.)
    20. sakā (sī. pī.)
    21. பஸஹந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. நாதிமஞ்ஞேதி க²த்தியோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    23. pasahanti (sī. syā. pī.)
    24. nātimaññeti khattiyo (sī. syā. pī.)
    25. ஸபா⁴ய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. sabhāya (sī. syā. pī.)
    27. க³ருகோ ஹோதி கா³ரவோ (க॰)
    28. garuko hoti gāravo (ka.)
    29. ஞாதகேன (ஸ்யா॰ க॰)
    30. ñātakena (syā. ka.)
    31. பலாபே⁴ஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    32. palābhehi (sī. pī.)
    33. ஹத்தா²ரூஹா (ஸீ॰ பீ॰) ஏவமுபரிபி
    34. hatthārūhā (sī. pī.) evamuparipi
    35. தேபி த³ஜ்ஜுங் பதீதாமே (ஸீ॰ பீ॰)
    36. tepi dajjuṃ patītāme (sī. pī.)
    37. ப³ஹூ ஜானபதா³ சஞ்ஞே (ஸீ॰), ப³ஹூ ஜனபதா³ சஞ்ஞே (பீ॰)
    38. bahū jānapadā caññe (sī.), bahū janapadā caññe (pī.)
    39. ச ஸோ (ஸ்யா॰ க॰)
    40. ca so (syā. ka.)
    41. அஸத்தி²தா (ஸீ॰)
    42. asatthitā (sī.)
    43. மூகோ³ அதா⁴ரயி (ஸீ॰)
    44. mūgo adhārayi (sī.)
    45. அபச்சஸிங் (ஸ்யா॰), அபச்சயிங் (பீ॰)
    46. apaccasiṃ (syā.), apaccayiṃ (pī.)
    47. ரஜ்ஜேபி⁴ஸேசயுங் (ஸ்யா॰ க॰)
    48. rajjebhisecayuṃ (syā. ka.)
    49. க²ராபதிச்ச²கங் (ஸ்யா॰), க²ராபடிச்ச²கங் (க॰)
    50. kharāpaticchakaṃ (syā.), kharāpaṭicchakaṃ (ka.)
    51. அப்பேத² (ஸீ॰), உப்³பே³த² (ஸ்யா॰), அச்சேத² (பீ॰)