Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    જાતક-અટ્ઠકથા

    Jātaka-aṭṭhakathā

    (છટ્ઠો ભાગો)

    (Chaṭṭho bhāgo)

    ૨૨. મહાનિપાતો

    22. Mahānipāto

    [૫૩૮] ૧. મૂગપક્ખજાતકવણ્ણના

    [538] 1. Mūgapakkhajātakavaṇṇanā

    મા પણ્ડિચ્ચયં વિભાવયાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મહાભિનિક્ખમનં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં સન્નિસિન્ના ભગવતો નેક્ખમ્મપારમિં વણ્ણયન્તા નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખવે, ઇદાનિ મમ પૂરિતપારમિસ્સ રજ્જં છડ્ડેત્વા મહાભિનિક્ખમનં નામ અનચ્છરિયં. અહઞ્હિ પુબ્બે અપરિપક્કે ઞાણે પારમિયો પૂરેન્તોપિ રજ્જં છડ્ડેત્વા નિક્ખન્તોયેવા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    paṇḍiccayaṃ vibhāvayāti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhagavato nekkhammapāramiṃ vaṇṇayantā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘bhikkhave, idāni mama pūritapāramissa rajjaṃ chaḍḍetvā mahābhinikkhamanaṃ nāma anacchariyaṃ. Ahañhi pubbe aparipakke ñāṇe pāramiyo pūrentopi rajjaṃ chaḍḍetvā nikkhantoyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે કાસિરટ્ઠે બારાણસિયં કાસિરાજા નામ ધમ્મેન રજ્જં કારેસિ. તસ્સ સોળસસહસ્સા ઇત્થિયો અહેસું. તાસુ એકાપિ પુત્તં વા ધીતરં વા ન લભિ. નાગરા ‘‘અમ્હાકં રઞ્ઞો વંસાનુરક્ખકો એકોપિ પુત્તો નત્થી’’તિ રાજઙ્ગણે સન્નિપતિત્વા કુસજાતકે (જા॰ ૨.૨૦.૧ આદયો) આગતનયેનેવ રાજાનં એવમાહંસુ ‘‘દેવ, પુત્તં પત્થેથા’’તિ. રાજા તેસં વચનં સુત્વા સોળસસહસ્સા ઇત્થિયો ‘‘તુમ્હે પુત્તં પત્થેથા’’તિ આણાપેસિ. તા ચન્દાદીનં દેવતાનં આયાચનઉપટ્ઠાનાદીનિ કત્વા પત્થેન્તિયોપિ પુત્તં વા ધીતરં વા ન લભિંસુ. અગ્ગમહેસી પનસ્સ મદ્દરાજધીતા ચન્દાદેવી નામ સીલસમ્પન્ના અહોસિ. રાજા ‘‘ભદ્દે, ત્વમ્પિ પુત્તં પત્થેહી’’તિ આહ. સા પુણ્ણમદિવસે ઉપોસથં સમાદિયિત્વા ચૂળસયને નિપન્નાવ અત્તનો સીલં આવજ્જેત્વા ‘‘સચાહં અખણ્ડસીલા ઇમિના મે સચ્ચેન પુત્તો ઉપ્પજ્જતૂ’’તિ સચ્ચકિરિયં અકાસિ.

    Atīte kāsiraṭṭhe bārāṇasiyaṃ kāsirājā nāma dhammena rajjaṃ kāresi. Tassa soḷasasahassā itthiyo ahesuṃ. Tāsu ekāpi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhi. Nāgarā ‘‘amhākaṃ rañño vaṃsānurakkhako ekopi putto natthī’’ti rājaṅgaṇe sannipatitvā kusajātake (jā. 2.20.1 ādayo) āgatanayeneva rājānaṃ evamāhaṃsu ‘‘deva, puttaṃ patthethā’’ti. Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā soḷasasahassā itthiyo ‘‘tumhe puttaṃ patthethā’’ti āṇāpesi. Tā candādīnaṃ devatānaṃ āyācanaupaṭṭhānādīni katvā patthentiyopi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhiṃsu. Aggamahesī panassa maddarājadhītā candādevī nāma sīlasampannā ahosi. Rājā ‘‘bhadde, tvampi puttaṃ patthehī’’ti āha. Sā puṇṇamadivase uposathaṃ samādiyitvā cūḷasayane nipannāva attano sīlaṃ āvajjetvā ‘‘sacāhaṃ akhaṇḍasīlā iminā me saccena putto uppajjatū’’ti saccakiriyaṃ akāsi.

    તસ્સા સીલતેજેન સક્કસ્સ ભવનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો આવજ્જેન્તો તં કારણં ઞત્વા ‘‘ચન્દાદેવી પુત્તં પત્થેતિ, હન્દાહં પુત્તં દસ્સામી’’તિ તસ્સાનુચ્છવિકં પુત્તં ઉપધારેન્તો બોધિસત્તં પસ્સિ. બોધિસત્તોપિ તદાવીસતિવસ્સાનિ બારાણસિયં રજ્જં કારેત્વા તતો ચુતો ઉસ્સદનિરયે નિબ્બત્તિત્વા અસીતિવસ્સસહસ્સાનિ તત્થ પચ્ચિત્વા તતો ચવિત્વા તાવતિંસભવને નિબ્બત્તિ. તત્થાપિ યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચવિત્વા ઉપરિદેવલોકં ગન્તુકામો અહોસિ. સક્કો તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘મારિસ, તયિ મનુસ્સલોકે ઉપ્પન્ને પારમિયો ચ તે પૂરિસ્સન્તિ, મહાજનસ્સ વુડ્ઢિ ચ ભવિસ્સતિ, અયં કાસિરઞ્ઞો ચન્દાદેવી નામ અગ્ગમહેસી પુત્તં પત્થેતિ, તસ્સા કુચ્છિયં ઉપ્પજ્જાહી’’તિ વત્વા અઞ્ઞેસઞ્ચ ચવનધમ્માનં પઞ્ચસતાનં દેવપુત્તાનં પટિઞ્ઞં ગહેત્વા સકટ્ઠાનમેવ અગમાસિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા પઞ્ચહિ દેવપુત્તસતેહિ સદ્ધિં દેવલોકતો ચવિત્વા સયં ચન્દાદેવિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. ઇતરે પન દેવપુત્તા અમચ્ચભરિયાનં કુચ્છીસુ પટિસન્ધિં ગણ્હિંસુ.

    Tassā sīlatejena sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘candādevī puttaṃ pattheti, handāhaṃ puttaṃ dassāmī’’ti tassānucchavikaṃ puttaṃ upadhārento bodhisattaṃ passi. Bodhisattopi tadāvīsativassāni bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāretvā tato cuto ussadaniraye nibbattitvā asītivassasahassāni tattha paccitvā tato cavitvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Tatthāpi yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cavitvā uparidevalokaṃ gantukāmo ahosi. Sakko tassa santikaṃ gantvā ‘‘mārisa, tayi manussaloke uppanne pāramiyo ca te pūrissanti, mahājanassa vuḍḍhi ca bhavissati, ayaṃ kāsirañño candādevī nāma aggamahesī puttaṃ pattheti, tassā kucchiyaṃ uppajjāhī’’ti vatvā aññesañca cavanadhammānaṃ pañcasatānaṃ devaputtānaṃ paṭiññaṃ gahetvā sakaṭṭhānameva agamāsi. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā pañcahi devaputtasatehi saddhiṃ devalokato cavitvā sayaṃ candādeviyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Itare pana devaputtā amaccabhariyānaṃ kucchīsu paṭisandhiṃ gaṇhiṃsu.

    તદા ચન્દાદેવિયા કુચ્છિ વજિરપુણ્ણા વિય અહોસિ. સા ગબ્ભસ્સ પતિટ્ઠિતભાવં ઞત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. તં સુત્વા રાજા ગબ્ભસ્સ પરિહારં દાપેસિ. સા પરિપુણ્ણગબ્ભા દસમાસચ્ચયેન ધઞ્ઞપુઞ્ઞલક્ખણસમ્પન્નં પુત્તં વિજાયિ. તં દિવસમેવ અમચ્ચગેહેસુ પઞ્ચ કુમારસતાનિ જાયિંસુ. તસ્મિં ખણે રાજા અમચ્ચગણપરિવુતો મહાતલે નિસિન્નો અહોસિ. અથસ્સ ‘‘પુત્તો, તે દેવ, જાતો’’તિ આરોચયિંસુ. તેસં વચનં સુત્વા રઞ્ઞો પુત્તપેમં ઉપ્પજ્જિત્વા છવિયાદીનિ છિન્દિત્વા અટ્ઠિમિઞ્જં આહચ્ચ અટ્ઠાસિ, અબ્ભન્તરે પીતિ ઉપ્પજ્જિ, હદયં સીતલં જાતં. સો અમચ્ચે પુચ્છિ ‘‘તુટ્ઠા નુ ખો તુમ્હે, મમ પુત્તો જાતો’’તિ? ‘‘કિં કથેથ, દેવ, મયં પુબ્બે અનાથા, ઇદાનિ પન સનાથા જાતા, સામિકો નો લદ્ધો’’તિ આહંસુ. રાજા મહાસેનગુત્તં પક્કોસાપેત્વા આણાપેસિ ‘‘મમ પુત્તસ્સ પરિવારો લદ્ધું વટ્ટતિ, ગચ્છ ત્વં અમચ્ચગેહેસુ અજ્જ જાતા દારકા કિત્તકા નામાતિ ઓલોકેહી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા અમચ્ચગેહાનિ ગન્ત્વા ઓલોકેન્તો પઞ્ચ કુમારસતાનિ દિસ્વા પુનાગન્ત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ.

    Tadā candādeviyā kucchi vajirapuṇṇā viya ahosi. Sā gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ ñatvā rañño ārocesi. Taṃ sutvā rājā gabbhassa parihāraṃ dāpesi. Sā paripuṇṇagabbhā dasamāsaccayena dhaññapuññalakkhaṇasampannaṃ puttaṃ vijāyi. Taṃ divasameva amaccagehesu pañca kumārasatāni jāyiṃsu. Tasmiṃ khaṇe rājā amaccagaṇaparivuto mahātale nisinno ahosi. Athassa ‘‘putto, te deva, jāto’’ti ārocayiṃsu. Tesaṃ vacanaṃ sutvā rañño puttapemaṃ uppajjitvā chaviyādīni chinditvā aṭṭhimiñjaṃ āhacca aṭṭhāsi, abbhantare pīti uppajji, hadayaṃ sītalaṃ jātaṃ. So amacce pucchi ‘‘tuṭṭhā nu kho tumhe, mama putto jāto’’ti? ‘‘Kiṃ kathetha, deva, mayaṃ pubbe anāthā, idāni pana sanāthā jātā, sāmiko no laddho’’ti āhaṃsu. Rājā mahāsenaguttaṃ pakkosāpetvā āṇāpesi ‘‘mama puttassa parivāro laddhuṃ vaṭṭati, gaccha tvaṃ amaccagehesu ajja jātā dārakā kittakā nāmāti olokehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā amaccagehāni gantvā olokento pañca kumārasatāni disvā punāgantvā rañño ārocesi.

    રાજા પઞ્ચન્નં દારકસતાનં કુમારપસાધનાનિ પેસેત્વા પુન પઞ્ચ ધાતિસતાનિ ચ દાપેસિ. મહાસત્તસ્સ પન અતિદીઘાદિદોસવજ્જિતા અલમ્બત્થનિયો મધુરથઞ્ઞાયો ચતુસટ્ઠિ ધાતિયો અદાસિ. અતિદીઘાય હિ ઇત્થિયા પસ્સે નિસીદિત્વા થઞ્ઞં પિવતો દારકસ્સ ગીવા દીઘા હોતિ, અતિરસ્સાય પસ્સે નિસીદિત્વા થઞ્ઞં પિવન્તો દારકો નિપ્પીળિતખન્ધટ્ઠિકો હોતિ, અતિકિસાય પસ્સે નિસીદિત્વા થઞ્ઞં પિવતો દારકસ્સ ઊરૂ રુજ્જન્તિ, અતિથૂલાય પસ્સે નિસીદિત્વા થઞ્ઞં પિવન્તો દારકો પક્ખપાદો હોતિ, અતિકાળિકાય ખીરં અતિસીતલં હોતિ, અતિઓદાતાય ખીરં અતિઉણ્હં હોતિ, લમ્બત્થનિયા પસ્સે નિસીદિત્વા થઞ્ઞં પિવન્તો દારકો નિપ્પીળિતનાસિકો હોતિ. કાસાનઞ્ચ પન ઇત્થીનં ખીરં અતિઅમ્બિલં હોતિ, સાસાનઞ્ચ પન ઇત્થીનં ખીરં અતિકટુકાદિભેદં હોતિ, તસ્મા તે સબ્બેપિ દોસે વિવજ્જેત્વા અલમ્બત્થનિયો મધુરથઞ્ઞાયો ચતુસટ્ઠિ ધાતિયો દત્વા મહન્તં સક્કારં કત્વા ચન્દાદેવિયાપિ વરં અદાસિ. સાપિ ગહિતકં કત્વા ઠપેસિ.

    Rājā pañcannaṃ dārakasatānaṃ kumārapasādhanāni pesetvā puna pañca dhātisatāni ca dāpesi. Mahāsattassa pana atidīghādidosavajjitā alambatthaniyo madhurathaññāyo catusaṭṭhi dhātiyo adāsi. Atidīghāya hi itthiyā passe nisīditvā thaññaṃ pivato dārakassa gīvā dīghā hoti, atirassāya passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako nippīḷitakhandhaṭṭhiko hoti, atikisāya passe nisīditvā thaññaṃ pivato dārakassa ūrū rujjanti, atithūlāya passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako pakkhapādo hoti, atikāḷikāya khīraṃ atisītalaṃ hoti, atiodātāya khīraṃ atiuṇhaṃ hoti, lambatthaniyā passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako nippīḷitanāsiko hoti. Kāsānañca pana itthīnaṃ khīraṃ atiambilaṃ hoti, sāsānañca pana itthīnaṃ khīraṃ atikaṭukādibhedaṃ hoti, tasmā te sabbepi dose vivajjetvā alambatthaniyo madhurathaññāyo catusaṭṭhi dhātiyo datvā mahantaṃ sakkāraṃ katvā candādeviyāpi varaṃ adāsi. Sāpi gahitakaṃ katvā ṭhapesi.

    રાજા કુમારસ્સ નામગ્ગહણદિવસે લક્ખણપાઠકે બ્રાહ્મણે પક્કોસાપેત્વા તેસં મહન્તં સક્કારં કત્વા કુમારસ્સ અન્તરાયાભાવં પુચ્છિ. તે તસ્સ લક્ખણસમ્પત્તિં દિસ્વા ‘‘મહારાજ, ધઞ્ઞપુઞ્ઞલક્ખણસમ્પન્નો અયં કુમારો, તિટ્ઠતુ એકદીપો, દ્વિસહસ્સપરિવારાનં ચતુન્નમ્પિ મહાદીપાનં રજ્જં કારેતું સમત્થો હોતિ, નાસ્સ કોચિ અન્તરાયો પઞ્ઞાયતી’’તિ વદિંસુ. રાજા તેસં વચનં સુત્વા તુસ્સિત્વા કુમારસ્સ નામં કરોન્તો યસ્મા કુમારસ્સ જાતદિવસે સકલકાસિરટ્ઠે દેવો વસ્સિ, યસ્મા ચ રઞ્ઞો ચેવ અમચ્ચાનઞ્ચ હદયં સીતલં જાતં, યસ્મા ચ તેમયમાનો જાતો, તસ્મા ‘‘તેમિયકુમારો’’તિસ્સ નામં અકાસિ. અથ નં ધાતિયો એકમાસિકં અલઙ્કરિત્વા રઞ્ઞો સન્તિકં આનયિંસુ. રાજા પિયપુત્તં આલિઙ્ગિત્વા સીસે ચુમ્બિત્વા અઙ્કે નિસીદાપેત્વા રમયમાનો નિસીદિ.

    Rājā kumārassa nāmaggahaṇadivase lakkhaṇapāṭhake brāhmaṇe pakkosāpetvā tesaṃ mahantaṃ sakkāraṃ katvā kumārassa antarāyābhāvaṃ pucchi. Te tassa lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘mahārāja, dhaññapuññalakkhaṇasampanno ayaṃ kumāro, tiṭṭhatu ekadīpo, dvisahassaparivārānaṃ catunnampi mahādīpānaṃ rajjaṃ kāretuṃ samattho hoti, nāssa koci antarāyo paññāyatī’’ti vadiṃsu. Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā tussitvā kumārassa nāmaṃ karonto yasmā kumārassa jātadivase sakalakāsiraṭṭhe devo vassi, yasmā ca rañño ceva amaccānañca hadayaṃ sītalaṃ jātaṃ, yasmā ca temayamāno jāto, tasmā ‘‘temiyakumāro’’tissa nāmaṃ akāsi. Atha naṃ dhātiyo ekamāsikaṃ alaṅkaritvā rañño santikaṃ ānayiṃsu. Rājā piyaputtaṃ āliṅgitvā sīse cumbitvā aṅke nisīdāpetvā ramayamāno nisīdi.

    તસ્મિં ખણે ચત્તારો ચોરા આનીતા. રાજા તે દિસ્વા ‘‘તેસુ એકસ્સ ચોરસ્સ સકણ્ટકાહિ કસાહિ પહારસહસ્સં કરોથ, એકસ્સ સઙ્ખલિકાય બન્ધિત્વા બન્ધનાગારપવેસનં કરોથ, એકસ્સ સરીરે સત્તિપહારં કરોથ, એકસ્સ સૂલારોપનં કરોથા’’તિ આણાપેસિ. અથ મહાસત્તો પિતુ વચનં સુત્વા ભીતતસિતો હુત્વા ‘‘અહો મમ પિતા રજ્જં નિસ્સાય અતિભારિયં નિરયગામિકમ્મં અકાસી’’તિ ચિન્તેસિ. પુનદિવસે પન તં સેતચ્છત્તસ્સ હેટ્ઠા અલઙ્કતસિરિસયને નિપજ્જાપેસું. સો થોકં નિદ્દાયિત્વા પબુદ્ધો અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા સેતચ્છત્તં ઓલોકેન્તો મહન્તં સિરિવિભવં પસ્સિ. અથસ્સ પકતિયાપિ ભીતતસિતસ્સ અતિરેકતરં ભયં ઉપ્પજ્જિ. સો ‘‘કુતો નુ ખો અહં ઇમં ચોરગેહં આગતોમ્હી’’તિ ઉપધારેન્તો જાતિસ્સરઞાણેન દેવલોકતો આગતભાવં ઞત્વા તતો પરં ઓલોકેન્તો ઉસ્સદનિરયે પક્કભાવં પસ્સિ, તતો પરં ઓલોકેન્તો તસ્મિંયેવ નગરે રાજભાવં અઞ્ઞાસિ.

    Tasmiṃ khaṇe cattāro corā ānītā. Rājā te disvā ‘‘tesu ekassa corassa sakaṇṭakāhi kasāhi pahārasahassaṃ karotha, ekassa saṅkhalikāya bandhitvā bandhanāgārapavesanaṃ karotha, ekassa sarīre sattipahāraṃ karotha, ekassa sūlāropanaṃ karothā’’ti āṇāpesi. Atha mahāsatto pitu vacanaṃ sutvā bhītatasito hutvā ‘‘aho mama pitā rajjaṃ nissāya atibhāriyaṃ nirayagāmikammaṃ akāsī’’ti cintesi. Punadivase pana taṃ setacchattassa heṭṭhā alaṅkatasirisayane nipajjāpesuṃ. So thokaṃ niddāyitvā pabuddho akkhīni ummīletvā setacchattaṃ olokento mahantaṃ sirivibhavaṃ passi. Athassa pakatiyāpi bhītatasitassa atirekataraṃ bhayaṃ uppajji. So ‘‘kuto nu kho ahaṃ imaṃ coragehaṃ āgatomhī’’ti upadhārento jātissarañāṇena devalokato āgatabhāvaṃ ñatvā tato paraṃ olokento ussadaniraye pakkabhāvaṃ passi, tato paraṃ olokento tasmiṃyeva nagare rājabhāvaṃ aññāsi.

    અથસ્સ ‘‘અહં વીસતિવસ્સાનિ બારાણસિયં રજ્જં કારેત્વા અસીતિવસ્સસહસ્સાનિ ઉસ્સદનિરયે પચ્ચિં, ઇદાનિ પુનપિ ઇમસ્મિંયેવ ચોરગેહે નિબ્બત્તોમ્હિ, પિતા મે હિય્યો ચતૂસુ ચોરેસુ આનીતેસુ તથારૂપં ફરુસં નિરયસંવત્તનિકં કથં કથેસિ, સચાહં રજ્જં કારેસ્સામિ, પુનપિ નિરયે નિબ્બત્તિત્વા મહાદુક્ખં અનુભવિસ્સામી’’તિ આવજ્જેન્તસ્સ મહન્તં ભયં ઉપ્પજ્જિ. બોધિસત્તસ્સ કઞ્ચનવણ્ણં સરીરં હત્થેન પરિમદ્દિતં પદુમં વિય મિલાતં દુબ્બણ્ણં અહોસિ. સો ‘‘કથં નુ ખો ઇમમ્હા ચોરગેહા મુચ્ચેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેન્તો નિપજ્જિ. અથ નં એકસ્મિં અત્તભાવે માતુભૂતપુબ્બા છત્તે અધિવત્થા દેવધીતા અસ્સાસેત્વા ‘‘તાત તેમિયકુમાર, મા ભાયિ, મા સોચિ, મા ચિન્તયિ. સચે ઇતો મુચ્ચિતુકામોસિ, ત્વં અપીઠસપ્પીપિ પીઠસપ્પી વિય હોહિ, અબધિરોપિ બધિરો વિય હોહિ, અમૂગોપિ મૂગો વિય હોહિ, ઇમાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ અધિટ્ઠાય અત્તનો પણ્ડિતભાવં મા પકાસેહી’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Athassa ‘‘ahaṃ vīsativassāni bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāretvā asītivassasahassāni ussadaniraye pacciṃ, idāni punapi imasmiṃyeva coragehe nibbattomhi, pitā me hiyyo catūsu coresu ānītesu tathārūpaṃ pharusaṃ nirayasaṃvattanikaṃ kathaṃ kathesi, sacāhaṃ rajjaṃ kāressāmi, punapi niraye nibbattitvā mahādukkhaṃ anubhavissāmī’’ti āvajjentassa mahantaṃ bhayaṃ uppajji. Bodhisattassa kañcanavaṇṇaṃ sarīraṃ hatthena parimadditaṃ padumaṃ viya milātaṃ dubbaṇṇaṃ ahosi. So ‘‘kathaṃ nu kho imamhā coragehā mucceyya’’nti cintento nipajji. Atha naṃ ekasmiṃ attabhāve mātubhūtapubbā chatte adhivatthā devadhītā assāsetvā ‘‘tāta temiyakumāra, mā bhāyi, mā soci, mā cintayi. Sace ito muccitukāmosi, tvaṃ apīṭhasappīpi pīṭhasappī viya hohi, abadhiropi badhiro viya hohi, amūgopi mūgo viya hohi, imāni tīṇi aṅgāni adhiṭṭhāya attano paṇḍitabhāvaṃ mā pakāsehī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    .

    1.

    ‘‘મા પણ્ડિચ્ચયં વિભાવય, બાલમતો ભવ સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Mā paṇḍiccayaṃ vibhāvaya, bālamato bhava sabbapāṇinaṃ;

    સબ્બો તં જનો ઓચિનાયતુ, એવં તવ અત્થો ભવિસ્સતી’’તિ.

    Sabbo taṃ jano ocināyatu, evaṃ tava attho bhavissatī’’ti.

    તત્થ પણ્ડિચ્ચયન્તિ પણ્ડિચ્ચં, અયમેવ વા પાઠો. બાલમતોતિ બાલો ઇતિ સમ્મતો. સબ્બો જનોતિ સકલો અન્તોજનો ચેવ બહિજનો ચ. ઓચિનાયતૂતિ ‘‘નીહરથેતં કાળકણ્ણિ’’ન્તિ અવમઞ્ઞતુ, અવજાનાતૂતિ અત્થો.

    Tattha paṇḍiccayanti paṇḍiccaṃ, ayameva vā pāṭho. Bālamatoti bālo iti sammato. Sabbo janoti sakalo antojano ceva bahijano ca. Ocināyatūti ‘‘nīharathetaṃ kāḷakaṇṇi’’nti avamaññatu, avajānātūti attho.

    સો તસ્સા વચનેન અસ્સાસં પટિલભિત્વા –

    So tassā vacanena assāsaṃ paṭilabhitvā –

    .

    2.

    ‘‘કરોમિ તે તં વચનં, યં મં ભણસિ દેવતે;

    ‘‘Karomi te taṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi devate;

    અત્થકામાસિ મે અમ્મ, હિતકામાસિ દેવતે’’તિ. –

    Atthakāmāsi me amma, hitakāmāsi devate’’ti. –

    ઇમં ગાથં વત્વા તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ અધિટ્ઠાસિ. સા ચ દેવધીતા અન્તરધાયિ. રાજા પુત્તસ્સ અનુક્કણ્ઠનત્થાય તાનિ પઞ્ચ કુમારસતાનિ તસ્સ સન્તિકેયેવ ઠપેસિ. તે દારકા થઞ્ઞત્થાય રોદન્તિ પરિદેવન્તિ. મહાસત્તો પન નિરયભયતજ્જિતો ‘‘રજ્જતો મે સુસ્સિત્વા મતમેવ સેય્યો’’તિ ન રોદતિ ન પરિદેવતિ. અથસ્સ ધાતિયો તં પવત્તિં ઞત્વા ચન્દાદેવિયા આરોચયિંસુ. સાપિ રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા નેમિત્તકે બ્રાહ્મણે પક્કોસાપેત્વા પુચ્છિ. અથ બ્રાહ્મણા આહંસુ ‘‘દેવ, કુમારસ્સ પકતિવેલં અતિક્કમિત્વા થઞ્ઞં દાતું વટ્ટતિ, એવં સો રોદમાનો થનં દળ્હં ગહેત્વા સયમેવ પિવિસ્સતી’’તિ. તતો પટ્ઠાય ધાતિયો કુમારસ્સ પકતિવેલં અતિક્કમિત્વા થઞ્ઞં દેન્તિ. દદમાના ચ કદાચિ એકવારં અતિક્કમિત્વા દેન્તિ, કદાચિ સકલદિવસં ખીરં ન દેન્તિ.

    Imaṃ gāthaṃ vatvā tāni tīṇi aṅgāni adhiṭṭhāsi. Sā ca devadhītā antaradhāyi. Rājā puttassa anukkaṇṭhanatthāya tāni pañca kumārasatāni tassa santikeyeva ṭhapesi. Te dārakā thaññatthāya rodanti paridevanti. Mahāsatto pana nirayabhayatajjito ‘‘rajjato me sussitvā matameva seyyo’’ti na rodati na paridevati. Athassa dhātiyo taṃ pavattiṃ ñatvā candādeviyā ārocayiṃsu. Sāpi rañño ārocesi. Rājā nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Atha brāhmaṇā āhaṃsu ‘‘deva, kumārassa pakativelaṃ atikkamitvā thaññaṃ dātuṃ vaṭṭati, evaṃ so rodamāno thanaṃ daḷhaṃ gahetvā sayameva pivissatī’’ti. Tato paṭṭhāya dhātiyo kumārassa pakativelaṃ atikkamitvā thaññaṃ denti. Dadamānā ca kadāci ekavāraṃ atikkamitvā denti, kadāci sakaladivasaṃ khīraṃ na denti.

    વીમંસનકણ્ડં

    Vīmaṃsanakaṇḍaṃ

    સો નિરયભયતજ્જિતો સુસ્સન્તોપિ થઞ્ઞત્થાય ન રોદતિ, ન પરિદેવતિ. અથ નં અરોદન્તમ્પિ દિસ્વા ‘‘પુત્તો મે છાતો’’તિ માતા વા થઞ્ઞં પાયેતિ, કદાચિ ધાતિયો વા પાયેન્તિ. સેસદારકા થઞ્ઞં અલદ્ધવેલાયમેવ રોદન્તિ પરિદેવન્તિ. મહાસત્તો પન નિરયભયતજ્જિતો ન રોદતિ, ન પરિદેવતિ, ન નિદ્દાયતિ, ન હત્થપાદે સમિઞ્જતિ, ન સદ્દં કરોતિ. અથસ્સ ધાતિયો ‘‘પીઠસપ્પીનં હત્થપાદા નામ ન એવરૂપા હોન્તિ, મૂગાનં હનુકપરિયોસાનં નામ ન એવરૂપં હોતિ, બધિરાનં કણ્ણસોતાનિ નામ ન એવરૂપાનિ હોન્તિ, ભવિતબ્બમેત્થ કારણેન, વીમંસિસ્સામ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ખીરેન તાવ નં વીમંસિસ્સામા’’તિ સકલદિવસં ખીરં ન દેન્તિ. સો સુસ્સન્તોપિ ખીરત્થાય સદ્દં ન કરોતિ. અથસ્સ માતા ‘‘પુત્તો મે છાતો’’તિ સયમેવ થઞ્ઞં પાયેતિ. એવં અન્તરન્તરા ખીરં અદત્વા એકસંવચ્છરં વીમંસન્તાપિસ્સ અન્તરં ન પસ્સિંસુ.

    So nirayabhayatajjito sussantopi thaññatthāya na rodati, na paridevati. Atha naṃ arodantampi disvā ‘‘putto me chāto’’ti mātā vā thaññaṃ pāyeti, kadāci dhātiyo vā pāyenti. Sesadārakā thaññaṃ aladdhavelāyameva rodanti paridevanti. Mahāsatto pana nirayabhayatajjito na rodati, na paridevati, na niddāyati, na hatthapāde samiñjati, na saddaṃ karoti. Athassa dhātiyo ‘‘pīṭhasappīnaṃ hatthapādā nāma na evarūpā honti, mūgānaṃ hanukapariyosānaṃ nāma na evarūpaṃ hoti, badhirānaṃ kaṇṇasotāni nāma na evarūpāni honti, bhavitabbamettha kāraṇena, vīmaṃsissāma na’’nti cintetvā ‘‘khīrena tāva naṃ vīmaṃsissāmā’’ti sakaladivasaṃ khīraṃ na denti. So sussantopi khīratthāya saddaṃ na karoti. Athassa mātā ‘‘putto me chāto’’ti sayameva thaññaṃ pāyeti. Evaṃ antarantarā khīraṃ adatvā ekasaṃvaccharaṃ vīmaṃsantāpissa antaraṃ na passiṃsu.

    તતો અમચ્ચાદયો રઞ્ઞો આરોચેસું ‘‘એકવસ્સિકદારકા નામ પૂવખજ્જકં પિયાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ પઞ્ચ કુમારસતાનિ તસ્સ સન્તિકેયેવ નિસીદાપેત્વા નાનાપૂવખજ્જકાનિ ઉપનામેત્વા બોધિસત્તસ્સ અવિદૂરે ઠપેત્વા ‘‘યથારુચિ તાનિ પૂવખજ્જકાનિ ગણ્હથા’’તિ પટિચ્છન્નટ્ઠાને તિટ્ઠન્તિ. સેસદારકા કલહં કરોન્તા અઞ્ઞમઞ્ઞં પહરન્તા તં તં ગહેત્વા ખાદન્તિ. મહાસત્તો પન અત્તાનં ઓવદિત્વા ‘‘તાત તેમિયકુમાર, નિરયભયં ઇચ્છન્તો પૂવખજ્જકં ઇચ્છાહી’’તિ નિરયભયતજ્જિતો પૂવખજ્જકં ન ઓલોકેસિ. એવં પૂવખજ્જકેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato amaccādayo rañño ārocesuṃ ‘‘ekavassikadārakā nāma pūvakhajjakaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti pañca kumārasatāni tassa santikeyeva nisīdāpetvā nānāpūvakhajjakāni upanāmetvā bodhisattassa avidūre ṭhapetvā ‘‘yathāruci tāni pūvakhajjakāni gaṇhathā’’ti paṭicchannaṭṭhāne tiṭṭhanti. Sesadārakā kalahaṃ karontā aññamaññaṃ paharantā taṃ taṃ gahetvā khādanti. Mahāsatto pana attānaṃ ovaditvā ‘‘tāta temiyakumāra, nirayabhayaṃ icchanto pūvakhajjakaṃ icchāhī’’ti nirayabhayatajjito pūvakhajjakaṃ na olokesi. Evaṃ pūvakhajjakenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘દ્વિવસ્સિકદારકા નામ ફલાફલં પિયાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ નાનાફલાનિ ઉપનામેત્વા બોધિસત્તસ્સ અવિદૂરે ઠપેત્વા વીમંસિંસુ. સેસદારકા કલહં કત્વા યુજ્ઝન્તા તં તં ગહેત્વા ખાદન્તિ. સો નિરયભયતજ્જિતો તમ્પિ ન ઓલોકેસિ. એવં ફલાફલેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘dvivassikadārakā nāma phalāphalaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānāphalāni upanāmetvā bodhisattassa avidūre ṭhapetvā vīmaṃsiṃsu. Sesadārakā kalahaṃ katvā yujjhantā taṃ taṃ gahetvā khādanti. So nirayabhayatajjito tampi na olokesi. Evaṃ phalāphalenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘તિવસ્સિકદારકા નામ કીળનભણ્ડકં પિયાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ નાનાસુવણ્ણમયાનિ હત્થિઅસ્સરૂપકાદીનિ કારાપેત્વા બોધિસત્તસ્સ અવિદૂરે ઠપેસું. સેસદારકા અઞ્ઞમઞ્ઞં વિલુમ્પન્તા ગણ્હિંસુ. મહાસત્તો પન ન કિઞ્ચિ ઓલોકેસિ. એવં કીળનભણ્ડકેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘tivassikadārakā nāma kīḷanabhaṇḍakaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānāsuvaṇṇamayāni hatthiassarūpakādīni kārāpetvā bodhisattassa avidūre ṭhapesuṃ. Sesadārakā aññamaññaṃ vilumpantā gaṇhiṃsu. Mahāsatto pana na kiñci olokesi. Evaṃ kīḷanabhaṇḍakenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘ચતુવસ્સિકદારકા નામ ભોજનં પિયાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ નાનાભોજનાનિ ઉપનામેસું. સેસદારકા તં પિણ્ડં પિણ્ડં કત્વા ભુઞ્જન્તિ. મહાસત્તો પન અત્તાનં ઓવદિત્વા ‘‘તાત તેમિયકુમાર, અલદ્ધભોજનાનં તે અત્તભાવાનં ગણના નામ નત્થી’’તિ નિરયભયતજ્જિતો તમ્પિ ન ઓલોકેસિ. અથસ્સ માતા સયમેવ હદયેન ભિજ્જમાનેન વિય અસહન્તેન સહત્થેન ભોજનં ભોજેસિ. એવં ભોજનેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘catuvassikadārakā nāma bhojanaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānābhojanāni upanāmesuṃ. Sesadārakā taṃ piṇḍaṃ piṇḍaṃ katvā bhuñjanti. Mahāsatto pana attānaṃ ovaditvā ‘‘tāta temiyakumāra, aladdhabhojanānaṃ te attabhāvānaṃ gaṇanā nāma natthī’’ti nirayabhayatajjito tampi na olokesi. Athassa mātā sayameva hadayena bhijjamānena viya asahantena sahatthena bhojanaṃ bhojesi. Evaṃ bhojanenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘પઞ્ચવસ્સિકદારકા નામ અગ્ગિનો ભાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ રાજઙ્ગણે અનેકદ્વારયુત્તં મહન્તં ગેહં કારેત્વા તાલપણ્ણેહિ છાદેત્વા તં સેસદારકેહિ પરિવુતં તસ્સ મજ્ઝે નિસીદાપેત્વા અગ્ગિં દેન્તિ. સેસદારકા અગ્ગિં દિસ્વા વિરવન્તા પલાયિંસુ. મહાસત્તો પન ચિન્તેસિ ‘‘નિરયઅગ્ગિસન્તાપનતો ઇદમેવ અગ્ગિસન્તાપનં સતગુણેન સહસ્સગુણેન સતસહસ્સગુણેન વરતર’’ન્તિ નિરોધસમાપન્નો મહાથેરો વિય નિચ્ચલોવ અહોસિ. અથ નં અગ્ગિમ્હિ આગચ્છન્તે ગહેત્વા અપનેન્તિ. એવં અગ્ગિનાપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘pañcavassikadārakā nāma aggino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti rājaṅgaṇe anekadvārayuttaṃ mahantaṃ gehaṃ kāretvā tālapaṇṇehi chādetvā taṃ sesadārakehi parivutaṃ tassa majjhe nisīdāpetvā aggiṃ denti. Sesadārakā aggiṃ disvā viravantā palāyiṃsu. Mahāsatto pana cintesi ‘‘nirayaaggisantāpanato idameva aggisantāpanaṃ sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena varatara’’nti nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Atha naṃ aggimhi āgacchante gahetvā apanenti. Evaṃ aggināpi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘છવસ્સિકદારકા નામ મત્તહત્થિનો ભાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ એકં હત્થિં સુસિક્ખિતં સિક્ખાપેત્વા બોધિસત્તં સેસદારકેહિ પરિવુતં રાજઙ્ગણે નિસીદાપેત્વા તં હત્થિં મુઞ્ચન્તિ. સો કોઞ્ચનાદં નદન્તો સોણ્ડાય ભૂમિયં પોથેન્તો ભયં દસ્સેન્તો આગચ્છતિ. સેસદારકા તં દિસ્વા મરણભયભીતા દિસાવિદિસાસુ પલાયિંસુ. મહાસત્તો પન મત્તહત્થિં આગચ્છન્તં દિસ્વા ચિન્તેસિ ‘‘ચણ્ડનિરયે પચ્ચનતો ચણ્ડહત્થિનો હત્થે મરણમેવ સેય્યો’’તિ નિરયભયતજ્જિતો તત્થેવ નિસીદિ. સુસિક્ખિતો હત્થી મહાસત્તં પુપ્ફકલાપં વિય ઉક્ખિપિત્વા અપરાપરં કત્વા અકિલમેત્વાવ ગચ્છતિ. એવં હત્થિનાપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘chavassikadārakā nāma mattahatthino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti ekaṃ hatthiṃ susikkhitaṃ sikkhāpetvā bodhisattaṃ sesadārakehi parivutaṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā taṃ hatthiṃ muñcanti. So koñcanādaṃ nadanto soṇḍāya bhūmiyaṃ pothento bhayaṃ dassento āgacchati. Sesadārakā taṃ disvā maraṇabhayabhītā disāvidisāsu palāyiṃsu. Mahāsatto pana mattahatthiṃ āgacchantaṃ disvā cintesi ‘‘caṇḍaniraye paccanato caṇḍahatthino hatthe maraṇameva seyyo’’ti nirayabhayatajjito tattheva nisīdi. Susikkhito hatthī mahāsattaṃ pupphakalāpaṃ viya ukkhipitvā aparāparaṃ katvā akilametvāva gacchati. Evaṃ hatthināpi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘સત્તવસ્સિકદારકા નામ સપ્પસ્સ ભાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ બોધિસત્તં સેસદારકેહિ સદ્ધિં રાજઙ્ગણે નિસીદાપેત્વા ઉદ્ધટદાઠે કતમુખબન્ધે સપ્પે વિસ્સજ્જેસું. સેસદારકા તે દિસ્વા વિરવન્તા પલાયિંસુ. મહાસત્તો પન નિરયભયં આવજ્જેત્વા ‘‘ચણ્ડસપ્પસ્સ મુખે વિનાસમેવ વરતર’’ન્તિ નિરોધસમાપન્નો મહાથેરો વિય નિચ્ચલોવ અહોસિ. અથસ્સ સપ્પો સકલસરીરં વેઠેત્વા મત્થકે ફણં કત્વા અચ્છિ. તદાપિ સો નિચ્ચલોવ અહોસિ. એવં સપ્પેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ .

    Tato ‘‘sattavassikadārakā nāma sappassa bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti bodhisattaṃ sesadārakehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā uddhaṭadāṭhe katamukhabandhe sappe vissajjesuṃ. Sesadārakā te disvā viravantā palāyiṃsu. Mahāsatto pana nirayabhayaṃ āvajjetvā ‘‘caṇḍasappassa mukhe vināsameva varatara’’nti nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Athassa sappo sakalasarīraṃ veṭhetvā matthake phaṇaṃ katvā acchi. Tadāpi so niccalova ahosi. Evaṃ sappenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu .

    તતો ‘‘અટ્ઠવસ્સિકદારકા નામ નટસમજ્જં પિયાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ તં પઞ્ચદારકસતેહિ સદ્ધિં રાજઙ્ગણે નિસીદાપેત્વા નટસમજ્જં કારાપેસું. સેસદારકા તં નટસમજ્જં દિસ્વા ‘‘સાધુ સાધૂ’’તિ વદન્તા મહાહસિતં હસન્તિ. મહાસત્તો પન ‘‘નિરયે નિબ્બત્તકાલે તવ ખણમત્તમ્પિ હાસો વા સોમનસ્સં વા નત્થી’’તિ નિરયભયં આવજ્જેત્વા નિચ્ચલોવ અહોસિ, તં ન ઓલોકેસિ. એવં નટસમજ્જેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘aṭṭhavassikadārakā nāma naṭasamajjaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti taṃ pañcadārakasatehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā naṭasamajjaṃ kārāpesuṃ. Sesadārakā taṃ naṭasamajjaṃ disvā ‘‘sādhu sādhū’’ti vadantā mahāhasitaṃ hasanti. Mahāsatto pana ‘‘niraye nibbattakāle tava khaṇamattampi hāso vā somanassaṃ vā natthī’’ti nirayabhayaṃ āvajjetvā niccalova ahosi, taṃ na olokesi. Evaṃ naṭasamajjenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો ‘‘નવવસ્સિકદારકા નામ અસિનો ભાયન્તિ, તેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ તં પઞ્ચદારકસતેહિ સદ્ધિં રાજઙ્ગણે નિસીદાપેત્વા દારકાનં કીળનકાલે એકો પુરિસો ફલિકવણ્ણં અસિં ગહેત્વા પરિબ્ભમન્તો નદન્તો વગ્ગન્તો તાસેન્તો લઙ્ઘન્તો અપ્ફોટેન્તો મહાસદ્દં કરોન્તો ‘‘કાસિરઞ્ઞો કિર કાળકણ્ણી એકો પુત્તો અત્થિ, સો કુહિં, સીસમસ્સ છિન્દિસ્સામી’’તિ અભિધાવતિ. તં પુરિસં દિસ્વા સેસદારકા ભીતતસિતા હુત્વા વિરવન્તા દિસાવિદિસાસુ પલાયિંસુ. મહાસત્તો પન નિરયભયં આવજ્જેત્વા અજાનન્તો વિય નિસીદિ. અથ નં સો પુરિસો અસિના સીસે પરામસિત્વા ‘‘સીસં તે છિન્દિસ્સામી’’તિ તાસેન્તોપિ તાસેતું અસક્કોન્તો અપગમિ. એવં ખગ્ગેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato ‘‘navavassikadārakā nāma asino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti taṃ pañcadārakasatehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā dārakānaṃ kīḷanakāle eko puriso phalikavaṇṇaṃ asiṃ gahetvā paribbhamanto nadanto vagganto tāsento laṅghanto apphoṭento mahāsaddaṃ karonto ‘‘kāsirañño kira kāḷakaṇṇī eko putto atthi, so kuhiṃ, sīsamassa chindissāmī’’ti abhidhāvati. Taṃ purisaṃ disvā sesadārakā bhītatasitā hutvā viravantā disāvidisāsu palāyiṃsu. Mahāsatto pana nirayabhayaṃ āvajjetvā ajānanto viya nisīdi. Atha naṃ so puriso asinā sīse parāmasitvā ‘‘sīsaṃ te chindissāmī’’ti tāsentopi tāsetuṃ asakkonto apagami. Evaṃ khaggenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો દસવસ્સિકકાલે પનસ્સ બધિરભાવવીમંસનત્થં સિરિસયને નિસીદાપેત્વા સાણિયા પરિક્ખિપાપેત્વા ચતૂસુ પસ્સેસુ છિદ્દાનિ કત્વા તસ્સ અદસ્સેત્વા હેટ્ઠાસયને સઙ્ખધમકે નિસીદાપેત્વા એકપ્પહારેનેવ સઙ્ખે ધમાપેન્તિ, એકનિન્નાદં અહોસિ. અમચ્ચા ચતૂસુ પસ્સેસુ ઠત્વા સાણિયા છિદ્દેહિ ઓલોકેન્તાપિ મહાસત્તસ્સ એકદિવસમ્પિ સતિસમ્મોસં વા હત્થપાદવિકારં વા ફન્દનમત્તં વા ન પસ્સિંસુ. એવં એકસંવચ્છરં સઙ્ખસદ્દેનપિ અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato dasavassikakāle panassa badhirabhāvavīmaṃsanatthaṃ sirisayane nisīdāpetvā sāṇiyā parikkhipāpetvā catūsu passesu chiddāni katvā tassa adassetvā heṭṭhāsayane saṅkhadhamake nisīdāpetvā ekappahāreneva saṅkhe dhamāpenti, ekaninnādaṃ ahosi. Amaccā catūsu passesu ṭhatvā sāṇiyā chiddehi olokentāpi mahāsattassa ekadivasampi satisammosaṃ vā hatthapādavikāraṃ vā phandanamattaṃ vā na passiṃsu. Evaṃ ekasaṃvaccharaṃ saṅkhasaddenapi antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો પરમ્પિ એકાદસવસ્સિકકાલે એકસંવચ્છરં તથેવ ભેરિસદ્દેન વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Tato parampi ekādasavassikakāle ekasaṃvaccharaṃ tatheva bherisaddena vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    તતો દ્વાદસવસ્સિકકાલે ‘‘દીપેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ ‘‘રત્તિભાગે અન્ધકારે હત્થં વા પાદં વા ફન્દાપેતિ નુ ખો, નો’’તિ ઘટેસુ દીપે જાલેત્વા સેસદીપે નિબ્બાપેત્વા થોકં અન્ધકારે સયાપેત્વા ઘટેહિ દીપે ઉક્ખિપિત્વા એકપ્પહારેનેવ આલોકં કત્વા ઇરિયાપથં ઉપધારેન્તિ. એવં દીપેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ કિઞ્ચિ ફન્દનમત્તમ્પિ ન પસ્સિંસુ.

    Tato dvādasavassikakāle ‘‘dīpena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti ‘‘rattibhāge andhakāre hatthaṃ vā pādaṃ vā phandāpeti nu kho, no’’ti ghaṭesu dīpe jāletvā sesadīpe nibbāpetvā thokaṃ andhakāre sayāpetvā ghaṭehi dīpe ukkhipitvā ekappahāreneva ālokaṃ katvā iriyāpathaṃ upadhārenti. Evaṃ dīpenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa kiñci phandanamattampi na passiṃsu.

    તતો તેરસવસ્સિકકાલે ‘‘ફાણિતેન નં વીમંસિસ્સામા’’તિ સકલસરીરં ફાણિતેન મક્ખેત્વા બહુમક્ખિકે ઠાને નિપજ્જાપેસું. મક્ખિકા ઉટ્ઠહન્તિ, તા તસ્સ સકલસરીરં પરિવારેત્વા સૂચીહિ વિજ્ઝમાના વિય ખાદન્તિ. સો નિરોધસમાપન્નો મહાથેરો વિય નિચ્ચલોવ અહોસિ. એવં ફાણિતેનપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ કિઞ્ચિ ફન્દનમત્તમ્પિ ન પસ્સિંસુ.

    Tato terasavassikakāle ‘‘phāṇitena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti sakalasarīraṃ phāṇitena makkhetvā bahumakkhike ṭhāne nipajjāpesuṃ. Makkhikā uṭṭhahanti, tā tassa sakalasarīraṃ parivāretvā sūcīhi vijjhamānā viya khādanti. So nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Evaṃ phāṇitenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa kiñci phandanamattampi na passiṃsu.

    અથસ્સ ચુદ્દસવસ્સિકકાલે ‘‘ઇદાનિ પનેસ મહલ્લકો જાતો સુચિકામો અસુચિજિગુચ્છકો, અસુચિના નં વીમંસિસ્સામા’’તિ તતો પટ્ઠાય નં નેવ ન્હાપેન્તિ ન ચ આચમાપેન્તિ. સો ઉચ્ચારપસ્સાવં કત્વા તત્થેવ પલિપન્નો સયતિ. દુગ્ગન્ધભાવેન પનસ્સ અન્તરુધીનં નિક્ખમનકાલો વિય અહોસિ, અસુચિગન્ધેન મક્ખિકા ખાદન્તિ. સો નિચ્ચલોવ અહોસિ . અથ નં પરિવારેત્વા ઠિતા ધાતિયો આહંસુ ‘‘તાત તેમિયકુમાર, ત્વં મહલ્લકો જાતો, કો તં સબ્બદા પટિજગ્ગિસ્સતિ, કિં ન લજ્જસિ, કસ્મા નિપન્નોસિ, ઉટ્ઠાય તે સરીરં પટિજગ્ગાહી’’તિ અક્કોસન્તિ પરિભાસન્તિ. સો તથારૂપે પટિકૂલે ગૂથરાસિમ્હિ નિમુગ્ગોપિ દુગ્ગન્ધભાવેન યોજનસતમત્થકે ઠિતાનમ્પિ હદયુપ્પતનસમત્થસ્સ ગૂથનિરયસ્સ દુગ્ગન્ધભાવં આવજ્જેત્વા નિચ્ચલોવ અહોસિ. એવં અસુચિનાપિ એકસંવચ્છરં અન્તરન્તરા વીમંસન્તાપિસ્સ નેવ અન્તરં પસ્સિંસુ.

    Athassa cuddasavassikakāle ‘‘idāni panesa mahallako jāto sucikāmo asucijigucchako, asucinā naṃ vīmaṃsissāmā’’ti tato paṭṭhāya naṃ neva nhāpenti na ca ācamāpenti. So uccārapassāvaṃ katvā tattheva palipanno sayati. Duggandhabhāvena panassa antarudhīnaṃ nikkhamanakālo viya ahosi, asucigandhena makkhikā khādanti. So niccalova ahosi . Atha naṃ parivāretvā ṭhitā dhātiyo āhaṃsu ‘‘tāta temiyakumāra, tvaṃ mahallako jāto, ko taṃ sabbadā paṭijaggissati, kiṃ na lajjasi, kasmā nipannosi, uṭṭhāya te sarīraṃ paṭijaggāhī’’ti akkosanti paribhāsanti. So tathārūpe paṭikūle gūtharāsimhi nimuggopi duggandhabhāvena yojanasatamatthake ṭhitānampi hadayuppatanasamatthassa gūthanirayassa duggandhabhāvaṃ āvajjetvā niccalova ahosi. Evaṃ asucināpi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.
