Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
மஜ்ஜி²மனிகாயே
Majjhimanikāye
மூலபண்ணாஸ-அட்ட²கதா²
Mūlapaṇṇāsa-aṭṭhakathā
(பட²மோ பா⁴கோ³)
(Paṭhamo bhāgo)
க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²
Ganthārambhakathā
கருணாஸீதலஹத³யங் , பஞ்ஞாபஜ்ஜோதவிஹதமோஹதமங்;
Karuṇāsītalahadayaṃ , paññāpajjotavihatamohatamaṃ;
ஸனராமரலோகக³ருங், வந்தே³ ஸுக³தங் க³திவிமுத்தங்.
Sanarāmaralokagaruṃ, vande sugataṃ gativimuttaṃ.
பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴பா⁴வங், பா⁴வெத்வா சேவ ஸச்சி²கத்வா ச;
Buddhopi buddhabhāvaṃ, bhāvetvā ceva sacchikatvā ca;
யங் உபக³தோ க³தமலங், வந்தே³ தமனுத்தரங் த⁴ம்மங்.
Yaṃ upagato gatamalaṃ, vande tamanuttaraṃ dhammaṃ.
ஸுக³தஸ்ஸ ஓரஸானங், புத்தானங் மாரஸேனமத²னானங்;
Sugatassa orasānaṃ, puttānaṃ mārasenamathanānaṃ;
அட்ட²ன்னம்பி ஸமூஹங், ஸிரஸா வந்தே³ அரியஸங்க⁴ங்.
Aṭṭhannampi samūhaṃ, sirasā vande ariyasaṅghaṃ.
இதி மே பஸன்னமதினோ, ரதனத்தயவந்த³னாமயங் புஞ்ஞங்;
Iti me pasannamatino, ratanattayavandanāmayaṃ puññaṃ;
யங் ஸுவிஹதந்தராயோ, ஹுத்வா தஸ்ஸானுபா⁴வேன.
Yaṃ suvihatantarāyo, hutvā tassānubhāvena.
மஜ்ஜி²மபமாணஸுத்தங்கிதஸ்ஸ இத⁴ மஜ்ஜி²மாக³மவரஸ்ஸ;
Majjhimapamāṇasuttaṅkitassa idha majjhimāgamavarassa;
பு³த்³தா⁴னுபு³த்³த⁴ஸங்வண்ணிதஸ்ஸ பரவாத³மத²னஸ்ஸ.
Buddhānubuddhasaṃvaṇṇitassa paravādamathanassa.
அத்த²ப்பகாஸனத்த²ங், அட்ட²கதா² ஆதி³தோ வஸிஸதேஹி;
Atthappakāsanatthaṃ, aṭṭhakathā ādito vasisatehi;
பஞ்சஹி யா ஸங்கீ³தா, அனுஸங்கீ³தா ச பச்சா²பி.
Pañcahi yā saṅgītā, anusaṅgītā ca pacchāpi.
ஸீஹளதீ³பங் பன ஆப⁴தாத² வஸினா மஹாமஹிந்தே³ன;
Sīhaḷadīpaṃ pana ābhatātha vasinā mahāmahindena;
ட²பிதா ஸீஹளபா⁴ஸாய, தீ³பவாஸீனமத்தா²ய.
Ṭhapitā sīhaḷabhāsāya, dīpavāsīnamatthāya.
அபனெத்வான ததோஹங், ஸீஹளபா⁴ஸங் மனோரமங் பா⁴ஸங்;
Apanetvāna tatohaṃ, sīhaḷabhāsaṃ manoramaṃ bhāsaṃ;
தந்தினயானுச்ச²விகங், ஆரோபெந்தோ விக³ததோ³ஸங்.
Tantinayānucchavikaṃ, āropento vigatadosaṃ.
ஸமயங் அவிலோமெந்தோ, தே²ரானங் தே²ரவங்ஸதீ³பானங்;
Samayaṃ avilomento, therānaṃ theravaṃsadīpānaṃ;
ஸுனிபுணவினிச்ச²யானங், மஹாவிஹாரே நிவாஸீனங்.
Sunipuṇavinicchayānaṃ, mahāvihāre nivāsīnaṃ.
ஹித்வா புனப்புனாக³தமத்த²ங், அத்த²ங் பகாஸயிஸ்ஸாமி;
Hitvā punappunāgatamatthaṃ, atthaṃ pakāsayissāmi;
ஸுஜனஸ்ஸ ச துட்ட²த்த²ங், சிரட்டி²தத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஸ்ஸ.
Sujanassa ca tuṭṭhatthaṃ, ciraṭṭhitatthañca dhammassa.
ஸீலகதா² து⁴தத⁴ம்மா, கம்மட்டா²னானி சேவ ஸப்³பா³னி;
Sīlakathā dhutadhammā, kammaṭṭhānāni ceva sabbāni;
சரியாவிதா⁴னஸஹிதோ, ஜா²னஸமாபத்திவித்தா²ரோ.
Cariyāvidhānasahito, jhānasamāpattivitthāro.
ஸப்³பா³ ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ, பஞ்ஞாஸங்கலனநிச்ச²யோ சேவ;
Sabbā ca abhiññāyo, paññāsaṅkalananicchayo ceva;
க²ந்தா⁴தா⁴தாயதனிந்த்³ரியானி அரியானி சேவ சத்தாரி.
Khandhādhātāyatanindriyāni ariyāni ceva cattāri.
ஸச்சானி பச்சயாகாரதே³ஸனா ஸுபரிஸுத்³த⁴னிபுணனயா;
Saccāni paccayākāradesanā suparisuddhanipuṇanayā;
அவிமுத்ததந்திமக்³கா³, விபஸ்ஸனாபா⁴வனா சேவ.
Avimuttatantimaggā, vipassanābhāvanā ceva.
இதி பன ஸப்³ப³ங் யஸ்மா, விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ மயா ஸுபரிஸுத்³த⁴ங்;
Iti pana sabbaṃ yasmā, visuddhimagge mayā suparisuddhaṃ;
வுத்தங் தஸ்மா பி⁴ய்யோ, ந தங் இத⁴ விசாரயிஸ்ஸாமி.
Vuttaṃ tasmā bhiyyo, na taṃ idha vicārayissāmi.
‘‘மஜ்ஜே² விஸுத்³தி⁴மக்³கோ³, ஏஸ சதுன்னம்பி ஆக³மானஞ்ஹி;
‘‘Majjhe visuddhimaggo, esa catunnampi āgamānañhi;
ட²த்வா பகாஸயிஸ்ஸதி, தத்த² யதா²பா⁴ஸிதமத்த²ங்’’.
Ṭhatvā pakāsayissati, tattha yathābhāsitamatthaṃ’’.
இச்சேவ கதோ தஸ்மா, தம்பி க³ஹெத்வான ஸத்³தி⁴மேதாய;
Icceva kato tasmā, tampi gahetvāna saddhimetāya;
அட்ட²கதா²ய விஜானத², மஜ்ஜி²மஸங்கீ³தியா அத்த²ந்தி.
Aṭṭhakathāya vijānatha, majjhimasaṅgītiyā atthanti.
நிதா³னகதா²
Nidānakathā
1. தத்த² மஜ்ஜி²மஸங்கீ³தி நாம பண்ணாஸதோ மூலபண்ணாஸா மஜ்ஜி²மபண்ணாஸா உபரிபண்ணாஸாதி பண்ணாஸத்தயஸங்க³ஹா. வக்³க³தோ ஏகேகாய பண்ணாஸாய பஞ்ச பஞ்ச வக்³கே³ கத்வா பன்னரஸவக்³க³ஸமாயோகா³. ஸுத்ததோ தி³யட்³ட⁴ஸுத்தஸதங் த்³வே ச ஸுத்தந்தா. பத³தோ தேவீஸுத்தரபஞ்சஸதாதி⁴கானி அஸீதிபத³ஸஹஸ்ஸானி. தேனாஹு போராணா –
1. Tattha majjhimasaṅgīti nāma paṇṇāsato mūlapaṇṇāsā majjhimapaṇṇāsā uparipaṇṇāsāti paṇṇāsattayasaṅgahā. Vaggato ekekāya paṇṇāsāya pañca pañca vagge katvā pannarasavaggasamāyogā. Suttato diyaḍḍhasuttasataṃ dve ca suttantā. Padato tevīsuttarapañcasatādhikāni asītipadasahassāni. Tenāhu porāṇā –
‘‘அஸீதிபத³ஸஹஸ்ஸானி, பி⁴ய்யோ பஞ்சஸதானி ச;
‘‘Asītipadasahassāni, bhiyyo pañcasatāni ca;
புன தேவீஸதி வுத்தா, பத³மேவங் வவத்தி²த’’ந்தி.
Puna tevīsati vuttā, padamevaṃ vavatthita’’nti.
அக்க²ரதோ ஸத்த அக்க²ரஸதஸஹஸ்ஸானி சத்தாலீஸஞ்ச ஸஹஸ்ஸானி தேபஞ்ஞாஸஞ்ச அக்க²ரானி. பா⁴ணவாரதோ அஸீதி பா⁴ணவாரா தேவீஸபதா³தி⁴கோ ச உபட்³ட⁴பா⁴ணவாரோ. அனுஸந்தி⁴தோ புச்சா²னுஸந்தி⁴-அஜ்ஜா²ஸயானுஸந்தி⁴-யதா²னுஸந்தி⁴வஸேன ஸங்கே²பதோ திவிதோ⁴ அனுஸந்தி⁴. வித்தா²ரதோ பனெத்த² தீணி அனுஸந்தி⁴ஸஹஸ்ஸானி நவ ச ஸதானி ஹொந்தி. தேனாஹு போராணா –
Akkharato satta akkharasatasahassāni cattālīsañca sahassāni tepaññāsañca akkharāni. Bhāṇavārato asīti bhāṇavārā tevīsapadādhiko ca upaḍḍhabhāṇavāro. Anusandhito pucchānusandhi-ajjhāsayānusandhi-yathānusandhivasena saṅkhepato tividho anusandhi. Vitthārato panettha tīṇi anusandhisahassāni nava ca satāni honti. Tenāhu porāṇā –
‘‘தீணி ஸந்தி⁴ஸஹஸ்ஸானி, ததா² நவஸதானி ச;
‘‘Tīṇi sandhisahassāni, tathā navasatāni ca;
அனுஸந்தி⁴னயா ஏதே, மஜ்ஜி²மஸ்ஸ பகாஸிதா’’தி.
Anusandhinayā ete, majjhimassa pakāsitā’’ti.
தத்த² பண்ணாஸாஸு மூலபண்ணாஸா ஆதி³, வக்³கே³ஸு மூலபரியாயவக்³கோ³, ஸுத்தேஸு மூலபரியாயஸுத்தங். தஸ்ஸாபி ‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்திஆதி³கங் ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன பட²மமஹாஸங்கீ³திகாலே வுத்தங் நிதா³னமாதி³. ஸா பனேஸா பட²மமஹாஸங்கீ³தி ஸுமங்க³லவிலாஸினியா தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²ய ஆதி³ம்ஹி வித்தா²ரிதா. தஸ்மா ஸா தத்த² வித்தா²ரிதனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.
Tattha paṇṇāsāsu mūlapaṇṇāsā ādi, vaggesu mūlapariyāyavaggo, suttesu mūlapariyāyasuttaṃ. Tassāpi ‘‘evaṃ me suta’’ntiādikaṃ āyasmatā ānandena paṭhamamahāsaṅgītikāle vuttaṃ nidānamādi. Sā panesā paṭhamamahāsaṅgīti sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāya ādimhi vitthāritā. Tasmā sā tattha vitthāritanayeneva veditabbā.
1. மூலபரியாயவக்³கோ³
1. Mūlapariyāyavaggo
1. மூலபரியாயஸுத்தவண்ணனா
1. Mūlapariyāyasuttavaṇṇanā
1. யங் பனேதங் ‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்திஆதி³கங் நிதா³னங். தத்த² ஏவந்தி நிபாதபத³ங். மேதிஆதீ³னி நாமபதா³னி. உக்கட்டா²யங் விஹரதீதி எத்த² வீதி உபஸக்³க³பத³ங், ஹரதீதி ஆக்²யாதபத³ந்தி இமினா தாவ நயேன பத³விபா⁴கோ³ வேதி³தப்³போ³.
1. Yaṃ panetaṃ ‘‘evaṃ me suta’’ntiādikaṃ nidānaṃ. Tattha evanti nipātapadaṃ. Metiādīni nāmapadāni. Ukkaṭṭhāyaṃ viharatīti ettha vīti upasaggapadaṃ, haratīti ākhyātapadanti iminā tāva nayena padavibhāgo veditabbo.
அத்த²தோ பன ஏவங்-ஸத்³தோ³ தாவ உபமூபதே³ஸஸம்பஹங்ஸனக³ரஹணவசனஸம்படிக்³க³ஹாகாரனித³ஸ்ஸனாவதா⁴ரணாதி³அனேகத்த²ப்பபே⁴தோ³. ததா²ஹேஸ – ‘‘ஏவங் ஜாதேன மச்சேன கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹு’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 53) உபமாயங் ஆக³தோ. ‘‘ஏவங் தே அபி⁴க்கமிதப்³ப³ங், ஏவங் தே படிக்கமிதப்³ப³’’ந்திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.122) உபதே³ஸே. ‘‘ஏவமேதங் ப⁴க³வா, ஏவமேதங் ஸுக³தா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.66) ஸம்பஹங்ஸனே. ‘‘ஏவமேவங் பனாயங் வஸலீ யஸ்மிங் வா தஸ்மிங் வா தஸ்ஸ முண்ட³கஸ்ஸ ஸமணகஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.187) க³ரஹணே. ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தேதி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸு’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.1) வசனஸம்படிக்³க³ஹே. ‘‘ஏவங் ப்³யாகோ² அஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.398) ஆகாரே. ‘‘ஏஹி த்வங், மாணவக, யேன ஸமணோ ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கம, உபஸங்கமித்வா மம வசனேன ஸமணங், ஆனந்த³ங், அப்பாபா³த⁴ங் அப்பாதங்கங் லஹுட்டா²னங் ப³லங் பா²ஸுவிஹாரங் புச்ச² – ‘ஸுபோ⁴ மாணவோ தோதெ³ய்யபுத்தோ, ப⁴வந்தங் ஆனந்த³ங், அப்பாபா³த⁴ங் அப்பாதங்கங் லஹுட்டா²னங் ப³லங் பா²ஸுவிஹாரங் புச்ச²தீ’தி, ஏவஞ்ச வதே³ஹி ஸாது⁴ கிர ப⁴வங் ஆனந்தோ³ யேன ஸுப⁴ஸ்ஸ மாணவஸ்ஸ தோதெ³ய்யபுத்தஸ்ஸ நிவேஸனங், தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.445) நித³ஸ்ஸனே. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², காலாமா, இமே த⁴ம்மா குஸலா வா அகுஸலா வாதி? அகுஸலா, ப⁴ந்தே. ஸாவஜ்ஜா வா அனவஜ்ஜா வாதி? ஸாவஜ்ஜா, ப⁴ந்தே. விஞ்ஞுக³ரஹிதா வா விஞ்ஞுப்பஸத்தா² வாதி? விஞ்ஞுக³ரஹிதா, ப⁴ந்தே. ஸமத்தா ஸமாதி³ன்னா அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்தந்தி நோ வா, கத²ங் வோ எத்த² ஹோதீதி? ஸமத்தா, ப⁴ந்தே, ஸமாதி³ன்னா அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்தந்தி, ஏவங் நோ எத்த² ஹோதீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.66) அவதா⁴ரணே. ஸ்வாயமித⁴ ஆகாரனித³ஸ்ஸனாவதா⁴ரணேஸு த³ட்ட²ப்³போ³.
Atthato pana evaṃ-saddo tāva upamūpadesasampahaṃsanagarahaṇavacanasampaṭiggahākāranidassanāvadhāraṇādianekatthappabhedo. Tathāhesa – ‘‘evaṃ jātena maccena kattabbaṃ kusalaṃ bahu’’nti evamādīsu (dha. pa. 53) upamāyaṃ āgato. ‘‘Evaṃ te abhikkamitabbaṃ, evaṃ te paṭikkamitabba’’ntiādīsu (a. ni. 4.122) upadese. ‘‘Evametaṃ bhagavā, evametaṃ sugatā’’tiādīsu (a. ni. 3.66) sampahaṃsane. ‘‘Evamevaṃ panāyaṃ vasalī yasmiṃ vā tasmiṃ vā tassa muṇḍakassa samaṇakassa vaṇṇaṃ bhāsatī’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.187) garahaṇe. ‘‘Evaṃ bhanteti kho te bhikkhū bhagavato paccassosu’’ntiādīsu (ma. ni. 1.1) vacanasampaṭiggahe. ‘‘Evaṃ byākho ahaṃ, bhante, bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmī’’tiādīsu (ma. ni. 1.398) ākāre. ‘‘Ehi tvaṃ, māṇavaka, yena samaṇo ānando tenupasaṅkama, upasaṅkamitvā mama vacanena samaṇaṃ, ānandaṃ, appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāraṃ puccha – ‘subho māṇavo todeyyaputto, bhavantaṃ ānandaṃ, appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāraṃ pucchatī’ti, evañca vadehi sādhu kira bhavaṃ ānando yena subhassa māṇavassa todeyyaputtassa nivesanaṃ, tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’tiādīsu (dī. ni. 1.445) nidassane. ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, kālāmā, ime dhammā kusalā vā akusalā vāti? Akusalā, bhante. Sāvajjā vā anavajjā vāti? Sāvajjā, bhante. Viññugarahitā vā viññuppasatthā vāti? Viññugarahitā, bhante. Samattā samādinnā ahitāya dukkhāya saṃvattanti no vā, kathaṃ vo ettha hotīti? Samattā, bhante, samādinnā ahitāya dukkhāya saṃvattanti, evaṃ no ettha hotī’’tiādīsu (a. ni. 3.66) avadhāraṇe. Svāyamidha ākāranidassanāvadhāraṇesu daṭṭhabbo.
தத்த² ஆகாரட்டே²ன ஏவங்ஸத்³தே³ன ஏதமத்த²ங் தீ³பேதி – நானானயனிபுணங் அனேகஜ்ஜா²ஸயஸமுட்டா²னங் அத்த²ப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னங் விவித⁴பாடிஹாரியங் த⁴ம்மத்த²தே³ஸனாபடிவேத⁴க³ம்பீ⁴ரங் ஸப்³ப³ஸத்தானங் ஸகஸகபா⁴ஸானுரூபதோ ஸோதபத²மாக³ச்ச²ந்தங் தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வசனங் ஸப்³ப³ப்பகாரேன கோ ஸமத்தோ² விஞ்ஞாதுங், ஸப்³ப³தா²மேன பன ஸோதுகாமதங் ஜனெத்வாபி ஏவங் மே ஸுதங், மயாபி ஏகேனாகாரேன ஸுதந்தி.
Tattha ākāraṭṭhena evaṃsaddena etamatthaṃ dīpeti – nānānayanipuṇaṃ anekajjhāsayasamuṭṭhānaṃ atthabyañjanasampannaṃ vividhapāṭihāriyaṃ dhammatthadesanāpaṭivedhagambhīraṃ sabbasattānaṃ sakasakabhāsānurūpato sotapathamāgacchantaṃ tassa bhagavato vacanaṃ sabbappakārena ko samattho viññātuṃ, sabbathāmena pana sotukāmataṃ janetvāpi evaṃ me sutaṃ, mayāpi ekenākārena sutanti.
நித³ஸ்ஸனட்டே²ன ‘‘நாஹங் ஸயம்பூ⁴, ந மயா இத³ங் ஸச்சி²கத’’ந்தி அத்தானங் பரிமோசெந்தோ ஏவங் மே ஸுதங், மயாபி ஏவங் ஸுதந்தி இதா³னி வத்தப்³ப³ங் ஸகலங் ஸுத்தங் நித³ஸ்ஸேதி.
Nidassanaṭṭhena ‘‘nāhaṃ sayambhū, na mayā idaṃ sacchikata’’nti attānaṃ parimocento evaṃ me sutaṃ, mayāpi evaṃ sutanti idāni vattabbaṃ sakalaṃ suttaṃ nidasseti.
அவதா⁴ரணட்டே²ன ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ப³ஹுஸ்ஸுதானங் யதி³த³ங் ஆனந்தோ³, க³திமந்தானங், ஸதிமந்தானங், தி⁴திமந்தானங், உபட்டா²கானங் யதி³த³ங் ஆனந்தோ³’’தி (அ॰ நி॰ 1.219-223) ஏவங் ப⁴க³வதா, ‘‘ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அத்த²குஸலோ த⁴ம்மகுஸலோ ப்³யஞ்ஜனகுஸலோ நிருத்திகுஸலோ புப்³பா³பரகுஸலோ’’தி (அ॰ நி॰ 5.169) ஏவங் த⁴ம்மஸேனாபதினா ச பஸத்த²பா⁴வானுரூபங் அத்தனோ தா⁴ரணப³லங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸத்தானங் ஸோதுகம்யதங் ஜனேதி ‘‘ஏவங் மே ஸுதங், தஞ்ச கோ² அத்த²தோ வா ப்³யஞ்ஜனதோ வா அனூனமனதி⁴கங், ஏவமேவ ந அஞ்ஞதா² த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி.
Avadhāraṇaṭṭhena ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ bahussutānaṃ yadidaṃ ānando, gatimantānaṃ, satimantānaṃ, dhitimantānaṃ, upaṭṭhākānaṃ yadidaṃ ānando’’ti (a. ni. 1.219-223) evaṃ bhagavatā, ‘‘āyasmā ānando atthakusalo dhammakusalo byañjanakusalo niruttikusalo pubbāparakusalo’’ti (a. ni. 5.169) evaṃ dhammasenāpatinā ca pasatthabhāvānurūpaṃ attano dhāraṇabalaṃ dassento sattānaṃ sotukamyataṃ janeti ‘‘evaṃ me sutaṃ, tañca kho atthato vā byañjanato vā anūnamanadhikaṃ, evameva na aññathā daṭṭhabba’’nti.
மே-ஸத்³தோ³ தீஸு அத்தே²ஸு தி³ஸ்ஸதி. ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘கா³தா²பி⁴கீ³தங் மே அபோ⁴ஜனெய்ய’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸு॰ நி॰ 81) மயாதி அத்தோ². ‘‘ஸாது⁴ மே, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸங்கி²த்தேன த⁴ம்மங் தே³ஸேதூ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 4.88) மய்ஹந்தி அத்தோ². ‘‘த⁴ம்மதா³யாதா³ மே, பி⁴க்க²வே, ப⁴வதா²’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.29) மமாதி அத்தோ². இத⁴ பன ‘‘மயா ஸுத’’ந்தி ச ‘‘மம ஸுத’’ந்தி ச அத்த²த்³வயே யுஜ்ஜதி.
Me-saddo tīsu atthesu dissati. Tathā hissa ‘‘gāthābhigītaṃ me abhojaneyya’’ntiādīsu (su. ni. 81) mayāti attho. ‘‘Sādhu me, bhante bhagavā, saṃkhittena dhammaṃ desetū’’tiādīsu (saṃ. ni. 4.88) mayhanti attho. ‘‘Dhammadāyādā me, bhikkhave, bhavathā’’tiādīsu (ma. ni. 1.29) mamāti attho. Idha pana ‘‘mayā suta’’nti ca ‘‘mama suta’’nti ca atthadvaye yujjati.
ஸுதந்தி அயங் ஸுத-ஸத்³தோ³ ஸஉபஸக்³கோ³ ச அனுபஸக்³கோ³ ச க³மன-விஸ்ஸுத-கிலின்ன-உபசிதானுயோக³-ஸோதவிஞ்ஞெய்ய-ஸோதத்³வாரானுஸாரவிஞ்ஞாதாதி³அனேகத்த²ப்பபே⁴தோ³. ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘ஸேனாய பஸுதோ’’திஆதீ³ஸு க³ச்ச²ந்தோதி அத்தோ². ‘‘ஸுதத⁴ம்மஸ்ஸ பஸ்ஸதோ’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 11) விஸ்ஸுதத⁴ம்மஸ்ஸாதி அத்தோ², ‘‘அவஸ்ஸுதா அவஸ்ஸுதஸ்ஸாதி’’ஆதீ³ஸு (பாசி॰ 657) கிலின்னா கிலின்னஸ்ஸாதி அத்தோ². ‘‘தும்ஹேஹி புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பக’’ந்திஆதீ³ஸு (கு²॰ பா॰ 7.12) உபசிதந்தி அத்தோ². ‘‘யே ஜா²னபஸுதா தீ⁴ரா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 181) ஜா²னானுயுத்தாதி அத்தோ². ‘‘தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முத’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.241) ஸோதவிஞ்ஞெய்யந்தி அத்தோ². ‘‘ஸுதத⁴ரோ ஸுதஸன்னிசயோ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.339) ஸோதத்³வாரானுஸாரவிஞ்ஞாதத⁴ரோதி அத்தோ². இத⁴ பனஸ்ஸ ஸோதத்³வாரானுஸாரேன ‘‘உபதா⁴ரித’’ந்தி வா ‘‘உபதா⁴ரண’’ந்தி வாதி அத்தோ². மே-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஹி மயாதி அத்தே² ஸதி ‘‘ஏவங் மயா ஸுதங் ஸோதத்³வாரானுஸாரேன உபதா⁴ரித’’ந்தி யுஜ்ஜதி. மமாதி அத்தே² ஸதி ‘‘ஏவங் மம ஸுதங் ஸோதத்³வாரானுஸாரேன உபதா⁴ரண’’ந்தி யுஜ்ஜதி.
Sutanti ayaṃ suta-saddo saupasaggo ca anupasaggo ca gamana-vissuta-kilinna-upacitānuyoga-sotaviññeyya-sotadvārānusāraviññātādianekatthappabhedo. Tathā hissa ‘‘senāya pasuto’’tiādīsu gacchantoti attho. ‘‘Sutadhammassa passato’’tiādīsu (udā. 11) vissutadhammassāti attho, ‘‘avassutā avassutassāti’’ādīsu (pāci. 657) kilinnā kilinnassāti attho. ‘‘Tumhehi puññaṃ pasutaṃ anappaka’’ntiādīsu (khu. pā. 7.12) upacitanti attho. ‘‘Ye jhānapasutā dhīrā’’tiādīsu (dha. pa. 181) jhānānuyuttāti attho. ‘‘Diṭṭhaṃ sutaṃ muta’’ntiādīsu (ma. ni. 1.241) sotaviññeyyanti attho. ‘‘Sutadharo sutasannicayo’’tiādīsu (ma. ni. 1.339) sotadvārānusāraviññātadharoti attho. Idha panassa sotadvārānusārena ‘‘upadhārita’’nti vā ‘‘upadhāraṇa’’nti vāti attho. Me-saddassa hi mayāti atthe sati ‘‘evaṃ mayā sutaṃ sotadvārānusārena upadhārita’’nti yujjati. Mamāti atthe sati ‘‘evaṃ mama sutaṃ sotadvārānusārena upadhāraṇa’’nti yujjati.
ஏவமேதேஸு தீஸு பதே³ஸு ஏவந்தி ஸோதவிஞ்ஞாணாதி³விஞ்ஞாணகிச்சனித³ஸ்ஸனங். மேதி வுத்தவிஞ்ஞாணஸமங்கி³புக்³க³லனித³ஸ்ஸனங். ஸுதந்தி அஸ்ஸவனபா⁴வப்படிக்கே²பதோ அனூனானதி⁴காவிபரீதக்³க³ஹணனித³ஸ்ஸனங். ததா² ஏவந்தி தஸ்ஸா ஸோதத்³வாரானுஸாரேன பவத்தாய விஞ்ஞாணவீதி²யா நானப்பகாரேன ஆரம்மணே பவத்திபா⁴வப்பகாஸனங். மேதி அத்தப்பகாஸனங். ஸுதந்தி த⁴ம்மப்பகாஸனங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²போ ‘‘நானப்பகாரேன ஆரம்மணே பவத்தாய விஞ்ஞாணவீதி²யா மயா ந அஞ்ஞங் கதங், இத³ங் பன கதங், அயங் த⁴ம்மோ ஸுதோ’’தி.
Evametesu tīsu padesu evanti sotaviññāṇādiviññāṇakiccanidassanaṃ. Meti vuttaviññāṇasamaṅgipuggalanidassanaṃ. Sutanti assavanabhāvappaṭikkhepato anūnānadhikāviparītaggahaṇanidassanaṃ. Tathā evanti tassā sotadvārānusārena pavattāya viññāṇavīthiyā nānappakārena ārammaṇe pavattibhāvappakāsanaṃ. Meti attappakāsanaṃ. Sutanti dhammappakāsanaṃ. Ayañhettha saṅkhepo ‘‘nānappakārena ārammaṇe pavattāya viññāṇavīthiyā mayā na aññaṃ kataṃ, idaṃ pana kataṃ, ayaṃ dhammo suto’’ti.
ததா² ஏவந்தி நித்³தி³ஸிதப்³ப³ப்பகாஸனங். மேதி புக்³க³லப்பகாஸனங். ஸுதந்தி புக்³க³லகிச்சப்பகாஸனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் ஸுத்தங் நித்³தி³ஸிஸ்ஸாமி, தங் மயா ஏவங் ஸுதந்தி.
Tathā evanti niddisitabbappakāsanaṃ. Meti puggalappakāsanaṃ. Sutanti puggalakiccappakāsanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ suttaṃ niddisissāmi, taṃ mayā evaṃ sutanti.
ததா² ஏவந்தி யஸ்ஸ சித்தஸந்தானஸ்ஸ நானாகாரப்பவத்தியா நானத்த²ப்³யஞ்ஜனக்³க³ஹணங் ஹோதி, தஸ்ஸ நானாகாரனித்³தே³ஸோ. ஏவந்தி ஹி அயங் ஆகாரபஞ்ஞத்தி, மேதி கத்துனித்³தே³ஸோ, ஸுதந்தி விஸயனித்³தே³ஸோ. எத்தாவதா நானாகாரப்பவத்தேன சித்தஸந்தானேன தங்ஸமங்கி³னோ கத்துவிஸயே க³ஹணஸன்னிட்டா²னங் கதங் ஹோதி.
Tathā evanti yassa cittasantānassa nānākārappavattiyā nānatthabyañjanaggahaṇaṃ hoti, tassa nānākāraniddeso. Evanti hi ayaṃ ākārapaññatti, meti kattuniddeso, sutanti visayaniddeso. Ettāvatā nānākārappavattena cittasantānena taṃsamaṅgino kattuvisaye gahaṇasanniṭṭhānaṃ kataṃ hoti.
அத² வா ஏவந்தி புக்³க³லகிச்சனித்³தே³ஸோ. ஸுதந்தி விஞ்ஞாணகிச்சனித்³தே³ஸோ. மேதி உப⁴யகிச்சயுத்தபுக்³க³லனித்³தே³ஸோ. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²போ – மயா ஸவனகிச்சவிஞ்ஞாணஸமங்கி³னா புக்³க³லேன விஞ்ஞாணவஸேன லத்³த⁴ஸவனகிச்சவோஹாரேன ஸுதந்தி.
Atha vā evanti puggalakiccaniddeso. Sutanti viññāṇakiccaniddeso. Meti ubhayakiccayuttapuggalaniddeso. Ayaṃ panettha saṅkhepo – mayā savanakiccaviññāṇasamaṅginā puggalena viññāṇavasena laddhasavanakiccavohārena sutanti.
தத்த² ஏவந்தி ச மேதி ச ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²வஸேன அவிஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி. கிஞ்ஹெத்த² தங் பரமத்த²தோ அத்தி², யங் ஏவந்தி வா மேதி வா நித்³தே³ஸங் லபே⁴த²? ஸுதந்தி விஜ்ஜமானபஞ்ஞத்தி. யஞ்ஹி தமெத்த² ஸோதேன உபலத்³த⁴ங், தங் பரமத்த²தோ விஜ்ஜமானந்தி.
Tattha evanti ca meti ca saccikaṭṭhaparamatthavasena avijjamānapaññatti. Kiñhettha taṃ paramatthato atthi, yaṃ evanti vā meti vā niddesaṃ labhetha? Sutanti vijjamānapaññatti. Yañhi tamettha sotena upaladdhaṃ, taṃ paramatthato vijjamānanti.
ததா² ஏவந்தி ச மேதி ச தங் தங் உபாதா³ய வத்தப்³ப³தோ உபாதா³பஞ்ஞத்தி. ஸுதந்தி தி³ட்டா²தீ³னி உபனிதா⁴ய வத்தப்³ப³தோ உபனிதா⁴பஞ்ஞத்தி. எத்த² ச ஏவந்தி வசனேன அஸம்மோஹங் தீ³பேதி. ந ஹி ஸம்மூள்ஹோ நானப்பகாரபடிவேத⁴ஸமத்தோ² ஹோதி. ஸுதந்தி வசனேன ஸுதஸ்ஸ அஸம்மோஸங் தீ³பேதி. யஸ்ஸ ஹி ஸுதங் ஸம்முட்ட²ங் ஹோதி , ந ஸோ காலந்தரேன மயா ஸுதந்தி படிஜானாதி. இச்சஸ்ஸ அஸம்மோஹேன பஞ்ஞாஸித்³தி⁴, அஸம்மோஸேன பன ஸதிஸித்³தி⁴. தத்த² பஞ்ஞா புப்³ப³ங்க³மாய ஸதியா ப்³யஞ்ஜனாவதா⁴ரணஸமத்த²தா, ஸதிபுப்³ப³ங்க³மாய பஞ்ஞாய அத்த²படிவேத⁴ஸமத்த²தா, தது³ப⁴யஸமத்த²தாயோகே³ன அத்த²ப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னஸ்ஸ த⁴ம்மகோஸஸ்ஸ அனுபாலனஸமத்த²தோ த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகத்தஸித்³தி⁴.
Tathā evanti ca meti ca taṃ taṃ upādāya vattabbato upādāpaññatti. Sutanti diṭṭhādīni upanidhāya vattabbato upanidhāpaññatti. Ettha ca evanti vacanena asammohaṃ dīpeti. Na hi sammūḷho nānappakārapaṭivedhasamattho hoti. Sutanti vacanena sutassa asammosaṃ dīpeti. Yassa hi sutaṃ sammuṭṭhaṃ hoti , na so kālantarena mayā sutanti paṭijānāti. Iccassa asammohena paññāsiddhi, asammosena pana satisiddhi. Tattha paññā pubbaṅgamāya satiyā byañjanāvadhāraṇasamatthatā, satipubbaṅgamāya paññāya atthapaṭivedhasamatthatā, tadubhayasamatthatāyogena atthabyañjanasampannassa dhammakosassa anupālanasamatthato dhammabhaṇḍāgārikattasiddhi.
அபரோ நயோ – ஏவந்தி வசனேன யோனிஸோ மனஸிகாரங் தீ³பேதி, அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ ஹி நானப்பகாரபடிவேதா⁴பா⁴வதோ. ஸுதந்தி வசனேன அவிக்கே²பங் தீ³பேதி, விக்கி²த்தசித்தஸ்ஸ ஸவனாபா⁴வதோ. ததா² ஹி விக்கி²த்தசித்தோ புக்³க³லோ ஸப்³ப³ஸம்பத்தியா வுச்சமானோபி ‘‘ந மயா ஸுதங், புன ப⁴ணதா²’’தி ப⁴ணதி. யோனிஸோ மனஸிகாரேன செத்த² அத்தஸம்மாபணிதி⁴ங் புப்³பே³ ச கதபுஞ்ஞதங் ஸாதே⁴தி, ஸம்மா அபணிஹிதத்தஸ்ஸ புப்³பே³ அகதபுஞ்ஞஸ்ஸ வா தத³பா⁴வதோ. அவிக்கே²பேன பன ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயஞ்ச ஸாதே⁴தி. ந ஹி விக்கி²த்தசித்தோ ஸோதுங் ஸக்கோதி, ந ச ஸப்புரிஸே அனுபஸ்ஸயமானஸ்ஸ ஸவனங் அத்தீ²தி.
Aparo nayo – evanti vacanena yoniso manasikāraṃ dīpeti, ayoniso manasikaroto hi nānappakārapaṭivedhābhāvato. Sutanti vacanena avikkhepaṃ dīpeti, vikkhittacittassa savanābhāvato. Tathā hi vikkhittacitto puggalo sabbasampattiyā vuccamānopi ‘‘na mayā sutaṃ, puna bhaṇathā’’ti bhaṇati. Yoniso manasikārena cettha attasammāpaṇidhiṃ pubbe ca katapuññataṃ sādheti, sammā apaṇihitattassa pubbe akatapuññassa vā tadabhāvato. Avikkhepena pana saddhammassavanaṃ sappurisūpanissayañca sādheti. Na hi vikkhittacitto sotuṃ sakkoti, na ca sappurise anupassayamānassa savanaṃ atthīti.
அபரோ நயோ – யஸ்மா ஏவந்தி யஸ்ஸ சித்தஸந்தானஸ்ஸ நானாகாரப்பவத்தியா நானத்த²ப்³யஞ்ஜனக்³க³ஹணங் ஹோதி, தஸ்ஸ நானாகாரனித்³தே³ஸோதி வுத்தங். ஸோ ச ஏவங் ப⁴த்³த³கோ ஆகாரோ ந ஸம்மா அப்பணிஹிதத்தனோ புப்³பே³ அகதபுஞ்ஞஸ்ஸ வா ஹோதி, தஸ்மா ஏவந்தி இமினா ப⁴த்³த³கேன ஆகாரேன பச்சி²மசக்கத்³வயஸம்பத்திங் அத்தனோ தீ³பேதி, ஸுதந்தி ஸவனயோகே³ன புரிமசக்கத்³வயஸம்பத்திங். ந ஹி அப்பதிரூபதே³ஸே வஸதோ ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயவிரஹிதஸ்ஸ வா ஸவனங் அத்தி². இச்சஸ்ஸ பச்சி²மசக்கத்³வயஸித்³தி⁴யா ஆஸயஸுத்³தி⁴ ஸித்³தா⁴ ஹோதி. புரிமசக்கத்³வயஸித்³தி⁴யா பயோக³ஸுத்³தி⁴. தாய ச ஆஸயஸுத்³தி⁴யா அதி⁴க³மப்³யத்திஸித்³தி⁴, பயோக³ஸுத்³தி⁴யா ஆக³மப்³யத்திஸித்³தி⁴. இதி பயோகா³ஸயஸுத்³த⁴ஸ்ஸ ஆக³மாதி⁴க³மஸம்பன்னஸ்ஸ வசனங் அருணுக்³க³ங் விய ஸூரியஸ்ஸ உத³யதோ யோனிஸோமனஸிகாரோ விய ச குஸலகம்மஸ்ஸ அரஹதி ப⁴க³வதோ வசனஸ்ஸ புப்³ப³ங்க³மங் ப⁴விதுந்தி டா²னே நிதா³னங் ட²பெந்தோ ஏவங் மே ஸுதந்திஆதி³மாஹ.
Aparo nayo – yasmā evanti yassa cittasantānassa nānākārappavattiyā nānatthabyañjanaggahaṇaṃ hoti, tassa nānākāraniddesoti vuttaṃ. So ca evaṃ bhaddako ākāro na sammā appaṇihitattano pubbe akatapuññassa vā hoti, tasmā evanti iminā bhaddakena ākārena pacchimacakkadvayasampattiṃ attano dīpeti, sutanti savanayogena purimacakkadvayasampattiṃ. Na hi appatirūpadese vasato sappurisūpanissayavirahitassa vā savanaṃ atthi. Iccassa pacchimacakkadvayasiddhiyā āsayasuddhi siddhā hoti. Purimacakkadvayasiddhiyā payogasuddhi. Tāya ca āsayasuddhiyā adhigamabyattisiddhi, payogasuddhiyā āgamabyattisiddhi. Iti payogāsayasuddhassa āgamādhigamasampannassa vacanaṃ aruṇuggaṃ viya sūriyassa udayato yonisomanasikāro viya ca kusalakammassa arahati bhagavato vacanassa pubbaṅgamaṃ bhavitunti ṭhāne nidānaṃ ṭhapento evaṃ me sutantiādimāha.
அபரோ நயோ – ஏவந்தி இமினா நானப்பகாரபடிவேத⁴தீ³பகேன வசனேன அத்தனோ அத்த²படிபா⁴னபடிஸம்பி⁴தா³ஸம்பத்திஸப்³பா⁴வங் தீ³பேதி. ஸுதந்தி இமினா ஸோதப்³ப³பே⁴த³படிவேத⁴தீ³பகேன த⁴ம்மனிருத்திபடிஸம்பி⁴தா³ஸம்பத்திஸப்³பா⁴வங் . ஏவந்தி ச இத³ங் யோனிஸோமனஸிகாரதீ³பகங் வசனங் பா⁴ஸமானோ – ‘‘ஏதே மயா த⁴ம்மா மனஸானுபெக்கி²தா தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தா⁴’’தி தீ³பேதி. ஸுதந்தி இத³ங் ஸவனயோக³தீ³பகங் வசனங் பா⁴ஸமானோ – ‘‘ப³ஹூ மயா த⁴ம்மா ஸுதா தா⁴தா வசஸா பரிசிதா’’தி தீ³பேதி. தது³ப⁴யேனபி அத்த²ப்³யஞ்ஜனபாரிபூரிங் தீ³பெந்தோ ஸவனே ஆத³ரங் ஜனேதி. அத்த²ப்³யஞ்ஜனபரிபுண்ணஞ்ஹி த⁴ம்மங் ஆத³ரேன அஸ்ஸுணந்தோ மஹதா ஹிதா பரிபா³ஹிரோ ஹோதீதி ஆத³ரங் ஜனெத்வா ஸக்கச்சங் த⁴ம்மோ ஸோதப்³போ³தி.
Aparo nayo – evanti iminā nānappakārapaṭivedhadīpakena vacanena attano atthapaṭibhānapaṭisambhidāsampattisabbhāvaṃ dīpeti. Sutanti iminā sotabbabhedapaṭivedhadīpakena dhammaniruttipaṭisambhidāsampattisabbhāvaṃ . Evanti ca idaṃ yonisomanasikāradīpakaṃ vacanaṃ bhāsamāno – ‘‘ete mayā dhammā manasānupekkhitā diṭṭhiyā suppaṭividdhā’’ti dīpeti. Sutanti idaṃ savanayogadīpakaṃ vacanaṃ bhāsamāno – ‘‘bahū mayā dhammā sutā dhātā vacasā paricitā’’ti dīpeti. Tadubhayenapi atthabyañjanapāripūriṃ dīpento savane ādaraṃ janeti. Atthabyañjanaparipuṇṇañhi dhammaṃ ādarena assuṇanto mahatā hitā paribāhiro hotīti ādaraṃ janetvā sakkaccaṃ dhammo sotabboti.
‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்தி இமினா பன ஸகலேன வசனேன ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ததா²க³தப்பவேதி³தங் த⁴ம்மங் அத்தனோ அத³ஹந்தோ அஸப்புரிஸபூ⁴மிங் அதிக்கமதி, ஸாவகத்தங் படிஜானந்தோ ஸப்புரிஸபூ⁴மிங் ஓக்கமதி. ததா² அஸத்³த⁴ம்மா சித்தங் வுட்டா²பேதி, ஸத்³த⁴ம்மே சித்தங் பதிட்டா²பேதி. ‘‘கேவலங் ஸுதமேவேதங் மயா தஸ்ஸேவ பன ப⁴க³வதோ வசன’’ந்தி தீ³பெந்தோ அத்தானங் பரிமோசேதி, ஸத்தா²ரங் அபதி³ஸதி, ஜினவசனங் அப்பேதி, த⁴ம்மனெத்திங் பதிட்டா²பேதி.
‘‘Evaṃ me suta’’nti iminā pana sakalena vacanena āyasmā ānando tathāgatappaveditaṃ dhammaṃ attano adahanto asappurisabhūmiṃ atikkamati, sāvakattaṃ paṭijānanto sappurisabhūmiṃ okkamati. Tathā asaddhammā cittaṃ vuṭṭhāpeti, saddhamme cittaṃ patiṭṭhāpeti. ‘‘Kevalaṃ sutamevetaṃ mayā tasseva pana bhagavato vacana’’nti dīpento attānaṃ parimoceti, satthāraṃ apadisati, jinavacanaṃ appeti, dhammanettiṃ patiṭṭhāpeti.
அபிச ‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்தி அத்தனா உப்பாதி³தபா⁴வங் அப்படிஜானந்தோ புரிமவசனங் விவரந்தோ ‘‘ஸம்முகா² படிக்³க³ஹிதமித³ங் மயா தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ சதுவேஸாரஜ்ஜவிஸாரத³ஸ்ஸ த³ஸப³லத⁴ரஸ்ஸ ஆஸப⁴ட்டா²னட்டா²யினோ ஸீஹனாத³னாதி³னோ ஸப்³ப³ஸத்துத்தமஸ்ஸ த⁴ம்மிஸ்ஸரஸ்ஸ த⁴ம்மராஜஸ்ஸ த⁴ம்மாதி⁴பதினோ த⁴ம்மதீ³பஸ்ஸ த⁴ம்மஸரணஸ்ஸ ஸத்³த⁴ம்மவரசக்கவத்தினோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங், ந எத்த² அத்தே² வா த⁴ம்மே வா பதே³ வா ப்³யஞ்ஜனே வா கங்கா² வா விமதி வா கத்தப்³பா³’’தி ஸப்³ப³தே³வமனுஸ்ஸானங் இமஸ்மிங் த⁴ம்மே அஸ்ஸத்³தி⁴யங் வினாஸேதி, ஸத்³தா⁴ஸம்பத³ங் உப்பாதே³தீதி. தேனேதங் வுச்சதி –
Apica ‘‘evaṃ me suta’’nti attanā uppāditabhāvaṃ appaṭijānanto purimavacanaṃ vivaranto ‘‘sammukhā paṭiggahitamidaṃ mayā tassa bhagavato catuvesārajjavisāradassa dasabaladharassa āsabhaṭṭhānaṭṭhāyino sīhanādanādino sabbasattuttamassa dhammissarassa dhammarājassa dhammādhipatino dhammadīpassa dhammasaraṇassa saddhammavaracakkavattino sammāsambuddhassa vacanaṃ, na ettha atthe vā dhamme vā pade vā byañjane vā kaṅkhā vā vimati vā kattabbā’’ti sabbadevamanussānaṃ imasmiṃ dhamme assaddhiyaṃ vināseti, saddhāsampadaṃ uppādetīti. Tenetaṃ vuccati –
‘‘வினாஸயதி அஸ்ஸத்³த⁴ங், ஸத்³த⁴ங் வட்³டே⁴தி ஸாஸனே;
‘‘Vināsayati assaddhaṃ, saddhaṃ vaḍḍheti sāsane;
ஏவங் மே ஸுதமிச்சேவங், வத³ங் கோ³தமஸாவகோ’’தி.
Evaṃ me sutamiccevaṃ, vadaṃ gotamasāvako’’ti.
ஏகந்தி க³ணனபரிச்சே²த³னித்³தே³ஸோ. ஸமயந்தி பரிச்சி²ன்னநித்³தே³ஸோ. ஏகங் ஸமயந்தி அனியமிதபரிதீ³பனங். தத்த² ஸமயஸத்³தோ³ –
Ekanti gaṇanaparicchedaniddeso. Samayanti paricchinnaniddeso. Ekaṃ samayanti aniyamitaparidīpanaṃ. Tattha samayasaddo –
ஸமவாயே க²ணே காலே, ஸமூஹே ஹேதுதி³ட்டி²ஸு;
Samavāye khaṇe kāle, samūhe hetudiṭṭhisu;
படிலாபே⁴ பஹானே ச, படிவேதே⁴ ச தி³ஸ்ஸதி.
Paṭilābhe pahāne ca, paṭivedhe ca dissati.
ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘அப்பேவ நாம ஸ்வேபி உபஸங்கமெய்யாம காலஞ்ச ஸமயஞ்ச உபாதா³யா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.447) ஸமவாயோ அத்தோ². ‘‘ஏகோவ கோ², பி⁴க்க²வே, க²ணோ ச ஸமயோ ச ப்³ரஹ்மசரியவாஸாயா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 8.29) க²ணோ. ‘‘உண்ஹஸமயோ பரிளாஹஸமயோ’’திஆதீ³ஸு (பாசி॰ 358) காலோ. ‘‘மஹாஸமயோ பவனஸ்மி’’ந்திஆதீ³ஸு ஸமூஹோ. ‘‘ஸமயோபி கோ² தே, ப⁴த்³தா³லி, அப்படிவித்³தோ⁴ அஹோஸி, ப⁴க³வா கோ² ஸாவத்தி²யங் விஹரதி, ப⁴க³வாபி மங் ஜானிஸ்ஸதி, ‘ப⁴த்³தா³லி, நாம பி⁴க்கு² ஸத்து²ஸாஸனே ஸிக்கா²ய ந பரிபூரகாரீ’தி, அயம்பி கோ² தே, ப⁴த்³தா³லி, ஸமயோ அப்படிவித்³தோ⁴ அஹோஸீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.135) ஹேது . ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன உக்³கா³ஹமானோ பரிப்³பா³ஜகோ ஸமணமுண்டி³காபுத்தோ ஸமயப்பவாத³கே திந்து³காசீரே ஏகஸாலகே மல்லிகாய ஆராமே படிவஸதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.260) தி³ட்டி².
Tathā hissa ‘‘appeva nāma svepi upasaṅkameyyāma kālañca samayañca upādāyā’’ti evamādīsu (dī. ni. 1.447) samavāyo attho. ‘‘Ekova kho, bhikkhave, khaṇo ca samayo ca brahmacariyavāsāyā’’tiādīsu (a. ni. 8.29) khaṇo. ‘‘Uṇhasamayo pariḷāhasamayo’’tiādīsu (pāci. 358) kālo. ‘‘Mahāsamayo pavanasmi’’ntiādīsu samūho. ‘‘Samayopi kho te, bhaddāli, appaṭividdho ahosi, bhagavā kho sāvatthiyaṃ viharati, bhagavāpi maṃ jānissati, ‘bhaddāli, nāma bhikkhu satthusāsane sikkhāya na paripūrakārī’ti, ayampi kho te, bhaddāli, samayo appaṭividdho ahosī’’tiādīsu (ma. ni. 2.135) hetu . ‘‘Tena kho pana samayena uggāhamāno paribbājako samaṇamuṇḍikāputto samayappavādake tindukācīre ekasālake mallikāya ārāme paṭivasatī’’tiādīsu (ma. ni. 2.260) diṭṭhi.
‘‘தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ², யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோ;
‘‘Diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko;
அத்தா²பி⁴ஸமயா தீ⁴ரோ, பண்டி³தோதி பவுச்சதீ’’தி. –
Atthābhisamayā dhīro, paṇḍitoti pavuccatī’’ti. –
ஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.129) படிலாபோ⁴. ‘‘ஸம்மா மானாபி⁴ஸமயா அந்தமகாஸி து³க்க²ஸ்ஸா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.24) பஹானங். ‘‘து³க்க²ஸ்ஸ பீளனட்டோ² ஸங்க²தட்டோ² ஸந்தாபட்டோ² விபரிணாமட்டோ² அபி⁴ஸமயட்டோ²’’திஆதீ³ஸு (படி॰ ம॰ 3.1) படிவேதோ⁴. இத⁴ பனஸ்ஸ காலோ அத்தோ². தேன ஸங்வச்ச²ர-உது-மாஸட்³ட⁴மாஸ-ரத்தி-தி³வ-புப்³ப³ண்ஹ-மஜ்ஜ²ன்ஹிக-ஸாயன்ஹ- பட²மமஜ்ஜி²மபச்சி²மயாம-முஹுத்தாதீ³ஸு காலப்பபே⁴த³பூ⁴தேஸு ஸமயேஸு ஏகங் ஸமயந்தி தீ³பேதி.
Ādīsu (saṃ. ni. 1.129) paṭilābho. ‘‘Sammā mānābhisamayā antamakāsi dukkhassā’’tiādīsu (ma. ni. 1.24) pahānaṃ. ‘‘Dukkhassa pīḷanaṭṭho saṅkhataṭṭho santāpaṭṭho vipariṇāmaṭṭho abhisamayaṭṭho’’tiādīsu (paṭi. ma. 3.1) paṭivedho. Idha panassa kālo attho. Tena saṃvacchara-utu-māsaḍḍhamāsa-ratti-diva-pubbaṇha-majjhanhika-sāyanha- paṭhamamajjhimapacchimayāma-muhuttādīsu kālappabhedabhūtesu samayesu ekaṃ samayanti dīpeti.
தத்த² கிஞ்சாபி ஏதேஸு ஸங்வச்ச²ராதீ³ஸு ஸமயேஸு யங் யங் ஸுத்தங் யம்ஹி யம்ஹி ஸங்வச்ச²ரே உதும்ஹி மாஸே பக்கே² ரத்திபா⁴கே³ தி³வஸபா⁴கே³ வா வுத்தங், ஸப்³ப³ங் தங் தே²ரஸ்ஸ ஸுவிதி³தங் ஸுவவத்தா²பிதங் பஞ்ஞாய. யஸ்மா பன ‘‘ஏவங் மே ஸுதங் அஸுகஸங்வச்ச²ரே அஸுகஉதும்ஹி அஸுகமாஸே அஸுகபக்கே² அஸுகரத்திபா⁴கே³ அஸுகதி³வஸபா⁴கே³ வா’’தி ஏவங் வுத்தே ந ஸக்கா ஸுகே²ன தா⁴ரேதுங் வா உத்³தி³ஸிதுங் வா உத்³தி³ஸாபேதுங் வா, ப³ஹு ச வத்தப்³ப³ங் ஹோதி, தஸ்மா ஏகேனேவ பதே³ன தமத்த²ங் ஸமோதா⁴னெத்வா ‘‘ஏகங் ஸமய’’ந்தி ஆஹ.
Tattha kiñcāpi etesu saṃvaccharādīsu samayesu yaṃ yaṃ suttaṃ yamhi yamhi saṃvacchare utumhi māse pakkhe rattibhāge divasabhāge vā vuttaṃ, sabbaṃ taṃ therassa suviditaṃ suvavatthāpitaṃ paññāya. Yasmā pana ‘‘evaṃ me sutaṃ asukasaṃvacchare asukautumhi asukamāse asukapakkhe asukarattibhāge asukadivasabhāge vā’’ti evaṃ vutte na sakkā sukhena dhāretuṃ vā uddisituṃ vā uddisāpetuṃ vā, bahu ca vattabbaṃ hoti, tasmā ekeneva padena tamatthaṃ samodhānetvā ‘‘ekaṃ samaya’’nti āha.
யே வா இமே க³ப்³போ⁴க்கந்திஸமயோ ஜாதிஸமயோ ஸங்வேக³ஸமயோ அபி⁴னிக்க²மனஸமயோ து³க்கரகாரிகஸமயோ மாரவிஜயஸமயோ அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ஸமயோ தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரஸமயோ தே³ஸனாஸமயோ பரினிப்³பா³னஸமயோதி ஏவமாத³யோ ப⁴க³வதோ தே³வமனுஸ்ஸேஸு அதிவிய ஸுப்பகாஸா அனேககாலப்பபே⁴தா³ ஏவ ஸமயா, தேஸு ஸமயேஸு தே³ஸனாஸமயஸங்கா²தங் ஏகங் ஸமயந்தி தீ³பேதி. யோ சாயங் ஞாணகருணாகிச்சஸமயேஸு அருணாகிச்சஸமயோ, அத்தஹிதபரஹிதபடிபத்திஸமயேஸு பரஹிதபடிபத்திஸமயோ, ஸன்னிபதிதானங் கரணீயத்³வயஸமயேஸு த⁴ம்மிகதா²ஸமயோ, தே³ஸனாபடிபத்திஸமயேஸு தே³ஸனாஸமயோ, தேஸுபி ஸமயேஸு அஞ்ஞதரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஏகங் ஸமய’’ந்தி ஆஹ.
Ye vā ime gabbhokkantisamayo jātisamayo saṃvegasamayo abhinikkhamanasamayo dukkarakārikasamayo māravijayasamayo abhisambodhisamayo diṭṭhadhammasukhavihārasamayo desanāsamayo parinibbānasamayoti evamādayo bhagavato devamanussesu ativiya suppakāsā anekakālappabhedā eva samayā, tesu samayesu desanāsamayasaṅkhātaṃ ekaṃ samayanti dīpeti. Yo cāyaṃ ñāṇakaruṇākiccasamayesu aruṇākiccasamayo, attahitaparahitapaṭipattisamayesu parahitapaṭipattisamayo, sannipatitānaṃ karaṇīyadvayasamayesu dhammikathāsamayo, desanāpaṭipattisamayesu desanāsamayo, tesupi samayesu aññataraṃ sandhāya ‘‘ekaṃ samaya’’nti āha.
கஸ்மா பனெத்த² யதா² அபி⁴த⁴ம்மே ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே காமாவசர’’ந்தி ச இதோ அஞ்ஞேஸு ஸுத்தபதே³ஸு ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹீ’’தி ச பு⁴ம்மவசனேன நித்³தே³ஸோ கதோ, வினயே ச ‘‘தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’தி கரணவசனேன, ததா² அகத்வா ‘‘ஏகங் ஸமய’’ந்தி உபயோக³வசனநித்³தே³ஸோ கதோதி. தத்த² ததா² இத⁴ ச அஞ்ஞதா² அத்த²ஸம்ப⁴வதோ. தத்த² ஹி அபி⁴த⁴ம்மே இதோ அஞ்ஞேஸு ஸுத்தபதே³ஸு ச அதி⁴கரணத்தோ² பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணத்தோ² ச ஸம்ப⁴வதி. அதி⁴கரணஞ்ஹி காலத்தோ² ச ஸமூஹத்தோ² ச ஸமயோ, தத்த² வுத்தானங் ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மானங் க²ணஸமவாயஹேதுஸங்கா²தஸ்ஸ ச ஸமயஸ்ஸ பா⁴வேன தேஸங் பா⁴வோ லக்கீ²யதி, தஸ்மா தத³த்த²ஜோதனத்த²ங் தத்த² பு⁴ம்மவசனநித்³தே³ஸோ கதோ.
Kasmā panettha yathā abhidhamme ‘‘yasmiṃ samaye kāmāvacara’’nti ca ito aññesu suttapadesu ‘‘yasmiṃ samaye, bhikkhave, bhikkhu vivicceva kāmehī’’ti ca bhummavacanena niddeso kato, vinaye ca ‘‘tena samayena buddho bhagavā’’ti karaṇavacanena, tathā akatvā ‘‘ekaṃ samaya’’nti upayogavacananiddeso katoti. Tattha tathā idha ca aññathā atthasambhavato. Tattha hi abhidhamme ito aññesu suttapadesu ca adhikaraṇattho bhāvenabhāvalakkhaṇattho ca sambhavati. Adhikaraṇañhi kālattho ca samūhattho ca samayo, tattha vuttānaṃ phassādidhammānaṃ khaṇasamavāyahetusaṅkhātassa ca samayassa bhāvena tesaṃ bhāvo lakkhīyati, tasmā tadatthajotanatthaṃ tattha bhummavacananiddeso kato.