Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    ૯. મૂલાયઅવિસુદ્ધિનવકં

    9. Mūlāyaavisuddhinavakaṃ

    ૧૮૨. ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણાયો અપ્પટિચ્છન્નાયો. સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ. તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન, ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ; અધમ્મેન માનત્તં દેતિ, અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    182. ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇāyo appaṭicchannāyo. So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati. Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena, dhammena samodhānaparivāsaṃ deti; adhammena mānattaṃ deti, adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણાયો પટિચ્છન્નાયો. સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ. તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન, ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ; અધમ્મેન માનત્તં દેતિ, અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇāyo paṭicchannāyo. So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati. Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena, dhammena samodhānaparivāsaṃ deti; adhammena mānattaṃ deti, adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણાયો પટિચ્છન્નાયોપિ અપ્પટિચ્છન્નાયોપિ. સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ. તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન, ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ, અધમ્મેન માનત્તં દેતિ, અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇāyo paṭicchannāyopi appaṭicchannāyopi. So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati. Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena, dhammena samodhānaparivāsaṃ deti, adhammena mānattaṃ deti, adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ અપરિમાણાયો અપ્પટિચ્છન્નાયો…પે॰… અપરિમાણાયો પટિચ્છન્નાયો…પે॰… અપરિમાણાયો પટિચ્છન્નાયોપિ અપ્પટિચ્છન્નાયોપિ …પે॰… પરિમાણાયોપિ અપરિમાણાયોપિ અપ્પટિચ્છન્નાયો . સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ . તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન, ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ; અધમ્મેન માનત્તં દેતિ, અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati aparimāṇāyo appaṭicchannāyo…pe… aparimāṇāyo paṭicchannāyo…pe… aparimāṇāyo paṭicchannāyopi appaṭicchannāyopi …pe… parimāṇāyopi aparimāṇāyopi appaṭicchannāyo . So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati . Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena, dhammena samodhānaparivāsaṃ deti; adhammena mānattaṃ deti, adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણાયોપિ અપરિમાણાયોપિ પટિચ્છન્નાયો. સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ. તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન, ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ; અધમ્મેન માનત્તં દેતિ, અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇāyopi aparimāṇāyopi paṭicchannāyo. So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati. Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena, dhammena samodhānaparivāsaṃ deti; adhammena mānattaṃ deti, adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    ‘‘ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણમ્પિ અપરિમાણમ્પિ, એકનામમ્પિ નાનાનામમ્પિ, સભાગમ્પિ વિસભાગમ્પિ, વવત્થિતમ્પિ સમ્ભિન્નમ્પિ. સો સઙ્ઘં તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં યાચતિ. તસ્સ સઙ્ઘો તાસં આપત્તીનં સમોધાનપરિવાસં દેતિ. સો પરિવસન્તો અન્તરા સમ્બહુલા સઙ્ઘાદિસેસા આપત્તિયો આપજ્જતિ પરિમાણાયોપિ અપરિમાણાયોપિ પટિચ્છન્નાયોપિ અપ્પટિચ્છન્નાયોપિ. સો સઙ્ઘં અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાયપટિકસ્સનં યાચતિ. તં સઙ્ઘો અન્તરાઆપત્તીનં મૂલાય પટિકસ્સતિ ધમ્મિકેન કમ્મેન અકુપ્પેન ઠાનારહેન; ધમ્મેન સમોધાનપરિવાસં દેતિ; અધમ્મેન માનત્તં દેતિ; અધમ્મેન અબ્ભેતિ. સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અવિસુદ્ધો તાહિ આપત્તીહિ.

    ‘‘Idha pana, bhikkhave, bhikkhu sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇampi aparimāṇampi, ekanāmampi nānānāmampi, sabhāgampi visabhāgampi, vavatthitampi sambhinnampi. So saṅghaṃ tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ yācati. Tassa saṅgho tāsaṃ āpattīnaṃ samodhānaparivāsaṃ deti. So parivasanto antarā sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajjati parimāṇāyopi aparimāṇāyopi paṭicchannāyopi appaṭicchannāyopi. So saṅghaṃ antarāāpattīnaṃ mūlāyapaṭikassanaṃ yācati. Taṃ saṅgho antarāāpattīnaṃ mūlāya paṭikassati dhammikena kammena akuppena ṭhānārahena; dhammena samodhānaparivāsaṃ deti; adhammena mānattaṃ deti; adhammena abbheti. So, bhikkhave, bhikkhu avisuddho tāhi āpattīhi.

    મૂલાયઅવિસુદ્ધિનવકં 1 નિટ્ઠિતં.

    Mūlāyaavisuddhinavakaṃ 2 niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સમૂલાવિસુદ્ધિનવકં (ક॰)
    2. samūlāvisuddhinavakaṃ (ka.)



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દ્વેભિક્ખુવારએકાદસકાદિકથાવણ્ણના • Dvebhikkhuvāraekādasakādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact