Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    અભિધમ્મપિટકે

    Abhidhammapiṭake

    યમકપાળિ (પઠમો ભાગો)

    Yamakapāḷi (paṭhamo bhāgo)

    ૧. મૂલયમકં

    1. Mūlayamakaṃ

    (ક) ઉદ્દેસો

    (Ka) uddeso

    ૧. મૂલવારો

    1. Mūlavāro

    ૧. કુસલા ધમ્મા

    1. Kusalā dhammā

    (૧) મૂલનયો

    (1) Mūlanayo

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલા?

    1. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલા?

    2. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા?

    3. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલમૂલા?

    4. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા?

    5. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા?

    6. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlamūlā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalā?

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલકા?

    7. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલકા?

    8. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    . (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા?

    9. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૧૦. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલમૂલકા?

    10. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    ૧૧. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા?

    11. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    ૧૨. (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા?

    12. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalā?

    ૨. અકુસલા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    2. Akusalā dhammā (1) mūlanayo

    ૧૩. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલા?

    13. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૧૪. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલા?

    14. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૧૫. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા?

    15. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    ૧૬. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલમૂલા?

    16. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૧૭. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા?

    17. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૧૮. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા , સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા?

    18. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlamūlā dhammā , sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalā?

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    ૧૯. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલકા?

    19. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૨૦. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલકા?

    20. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૨૧. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા?

    21. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૨૨. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલમૂલકા?

    22. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૨૩. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા?

    23. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૨૪. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા?

    24. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલા?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalā?

    ૩. અબ્યાકતા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    3. Abyākatā dhammā (1) mūlanayo

    ૨૫. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલા?

    25. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૨૬. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલા?

    26. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlena ekamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૨૭. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા?

    27. (Ka) ye keci abyākatamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te abyākatamūlena aññamaññamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    ૨૮. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલમૂલા?

    28. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૨૯. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલા?

    29. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlena ekamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૩૦. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા?

    30. (Ka) ye keci abyākatamūlena ekamūlamūlā dhammā, sabbe te abyākatamūlena aññamaññamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā abyākatā?

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    ૩૧. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલકા?

    31. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૩૨. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલકા?

    32. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlena ekamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૩૩. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા?

    33. (Ka) ye keci abyākatamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te abyākatamūlena aññamaññamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૩૪. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલમૂલકા?

    34. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૩૫. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલકા?

    35. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlena ekamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૩૬. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા?

    36. (Ka) ye keci abyākatamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te abyākatamūlena aññamaññamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતા?

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā abyākatā?

    ૪. નામા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    4. Nāmā dhammā (1) mūlanayo

    ૩૭. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલા?

    37. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૩૮. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન એકમૂલા?

    38. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlena ekamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૩૯. (ક) યે કેચિ નામમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા?

    39. (Ka) ye keci nāmamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te nāmamūlena aññamaññamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    ૪૦. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલમૂલા?

    40. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૧. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન એકમૂલમૂલા?

    41. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlena ekamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૨. (ક) યે કેચિ નામમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા?

    42. (Ka) ye keci nāmamūlena ekamūlamūlā dhammā, sabbe te nāmamūlena aññamaññamūlamūlā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā nāmā?

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    ૪૩. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલકા?

    43. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૪. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન એકમૂલકા?

    44. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlena ekamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૫. (ક) યે કેચિ નામમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા?

    45. (Ka) ye keci nāmamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te nāmamūlena aññamaññamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૪૬. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલમૂલકા?

    46. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૭. (ક) યે કેચિ નામા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન એકમૂલમૂલકા?

    47. (Ka) ye keci nāmā dhammā, sabbe te nāmamūlena ekamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    ૪૮. (ક) યે કેચિ નામમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા?

    48. (Ka) ye keci nāmamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te nāmamūlena aññamaññamūlamūlakā?

    (ખ) યે વા પન નામમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા નામા?

    (Kha) ye vā pana nāmamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā nāmā?

    મૂલવારઉદ્દેસો.

    Mūlavārauddeso.

    ૨-૧૦. હેતુવારાદિ

    2-10. Hetuvārādi

    ૪૯. યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલહેતૂ…પે॰… કુસલનિદાના…પે॰… કુસલસમ્ભવા…પે॰… કુસલપ્પભવા…પે॰… કુસલસમુટ્ઠાના…પે॰… કુસલાહારા…પે॰… કુસલારમ્મણા…પે॰… કુસલપચ્ચયા…પે॰… કુસલસમુદયા…પે॰….

    49. Ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalahetū…pe… kusalanidānā…pe… kusalasambhavā…pe… kusalappabhavā…pe… kusalasamuṭṭhānā…pe… kusalāhārā…pe… kusalārammaṇā…pe… kusalapaccayā…pe… kusalasamudayā…pe….

    મૂલં હેતુ નિદાનઞ્ચ, સમ્ભવો પભવેન ચ;

    Mūlaṃ hetu nidānañca, sambhavo pabhavena ca;

    સમુટ્ઠાનાહારારમ્મણા 1, પચ્ચયો સમુદયેન ચાતિ.

    Samuṭṭhānāhārārammaṇā 2, paccayo samudayena cāti.

    ઉદ્દેસવારો નિટ્ઠિતો.

    Uddesavāro niṭṭhito.

    (ખ) નિદ્દેસો

    (Kha) niddeso

    ૧. મૂલવારો

    1. Mūlavāro

    ૧. કુસલા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    1. Kusalā dhammā (1) mūlanayo

    ૫૦. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલાતિ? તીણેવ કુસલમૂલાનિ. અવસેસા કુસલા ધમ્મા ન કુસલમૂલા.

    50. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlāti? Tīṇeva kusalamūlāni. Avasesā kusalā dhammā na kusalamūlā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    ૫૧. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલાતિ? આમન્તા.

    51. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā kusalāti ?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલેન એકમૂલં, ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલેન એકમૂલઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlena ekamūlaṃ, na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlena ekamūlañceva kusalañca.

    ૫૨. (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાતિ?

    52. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ કુસલમૂલાનિ એકમૂલાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાનિ ચ. અવસેસા કુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti kusalamūlāni ekamūlāni ceva aññamaññamūlāni ca. Avasesā kusalamūlasahajātā dhammā kusalamūlena ekamūlā, na ca aññamaññamūlā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    ૫૩. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલમૂલાતિ? તીણેવ કુસલમૂલમૂલાનિ. અવસેસા કુસલા ધમ્મા ન કુસલમૂલમૂલા.

    53. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlamūlāti? Tīṇeva kusalamūlamūlāni. Avasesā kusalā dhammā na kusalamūlamūlā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    ૫૪. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલાતિ? આમન્તા.

    54. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlamūlāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalāti?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલં, ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlena ekamūlamūlaṃ, na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlena ekamūlamūlañceva kusalañca.

    ૫૫. (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલાતિ?

    55. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlamūlā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlamūlāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ કુસલમૂલાનિ એકમૂલમૂલાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલાનિ ચ. અવસેસા કુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti kusalamūlāni ekamūlamūlāni ceva aññamaññamūlamūlāni ca. Avasesā kusalamūlasahajātā dhammā kusalamūlena ekamūlamūlā, na ca aññamaññamūlamūlā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    ૫૬. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલકાતિ? આમન્તા.

    56. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlakāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલકં ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલકઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlakaṃ na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlakañceva kusalañca.

    ૫૭. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલકાતિ? આમન્તા.

    57. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlakāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલેન એકમૂલકં, ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલેન એકમૂલકઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlena ekamūlakaṃ, na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlena ekamūlakañceva kusalañca.

    ૫૮. (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકાતિ?

    58. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlakāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ કુસલમૂલાનિ એકમૂલકાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકાનિ ચ. અવસેસા કુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલકા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti kusalamūlāni ekamūlakāni ceva aññamaññamūlakāni ca. Avasesā kusalamūlasahajātā dhammā kusalamūlena ekamūlakā, na ca aññamaññamūlakā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૫૯. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલમૂલકાતિ? આમન્તા.

    59. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlamūlakāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલમૂલકં ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલમૂલકઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlamūlakaṃ na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlamūlakañceva kusalañca.

    ૬૦. (ક) યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકાતિ? આમન્તા.

    60. (Ka) ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlena ekamūlamūlakāti? Āmantā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti?

    કુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકં, ન કુસલં. કુસલં કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકઞ્ચેવ કુસલઞ્ચ.

    Kusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kusalamūlena ekamūlamūlakaṃ, na kusalaṃ. Kusalaṃ kusalamūlena ekamūlamūlakañceva kusalañca.

    ૬૧. (ક) યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકાતિ?

    61. (Ka) ye keci kusalamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te kusalamūlena aññamaññamūlamūlakāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ કુસલમૂલાનિ એકમૂલમૂલકાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકાનિ ચ. અવસેસા કુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti kusalamūlāni ekamūlamūlakāni ceva aññamaññamūlamūlakāni ca. Avasesā kusalamūlasahajātā dhammā kusalamūlena ekamūlamūlakā, na ca aññamaññamūlamūlakā.

    (ખ) યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā kusalāti? Āmantā.

    ૨. અકુસલા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    2. Akusalā dhammā (1) mūlanayo

    ૬૨. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલાતિ?

    62. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlāti?

    તીણેવ અકુસલમૂલાનિ. અવસેસા અકુસલા ધમ્મા ન અકુસલમૂલા.

    Tīṇeva akusalamūlāni. Avasesā akusalā dhammā na akusalamūlā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    ૬૩. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલાતિ?

    63. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlāti?

    અહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન ન એકમૂલં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena na ekamūlaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena ekamūlaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલેન એકમૂલં, ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlena ekamūlaṃ, na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlena ekamūlañceva akusalañca.

    ૬૪. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાતિ?

    64. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ અકુસલમૂલાનિ એકમૂલાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાનિ ચ. અવસેસા અકુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા અકુસલમૂલેન એકમૂલા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti akusalamūlāni ekamūlāni ceva aññamaññamūlāni ca. Avasesā akusalamūlasahajātā dhammā akusalamūlena ekamūlā, na ca aññamaññamūlā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    (૨) મૂલમૂલનયો

    (2) Mūlamūlanayo

    ૬૫. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલમૂલાતિ?

    65. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlamūlāti?

    તીણેવ અકુસલમૂલમૂલાનિ. અવસેસા અકુસલા ધમ્મા ન અકુસલમૂલમૂલા.

    Tīṇeva akusalamūlamūlāni. Avasesā akusalā dhammā na akusalamūlamūlā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    ૬૬. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલાતિ?

    66. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlamūlāti?

    અહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન ન એકમૂલમૂલં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena na ekamūlamūlaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena ekamūlamūlaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલં, ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlena ekamūlamūlaṃ, na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlena ekamūlamūlañceva akusalañca.

    ૬૭. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલાતિ?

    67. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlamūlā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlamūlāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ અકુસલમૂલાનિ એકમૂલમૂલાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલાનિ ચ. અવસેસા અકુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti akusalamūlāni ekamūlamūlāni ceva aññamaññamūlamūlāni ca. Avasesā akusalamūlasahajātā dhammā akusalamūlena ekamūlamūlā, na ca aññamaññamūlamūlā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlamūlā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    (૩) મૂલકનયો

    (3) Mūlakanayo

    ૬૮. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલકાતિ?

    68. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlakāti?

    અહેતુકં અકુસલં ન અકુસલમૂલકં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલકં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ na akusalamūlakaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlakaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલકં ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલકઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlakaṃ na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlakañceva akusalañca.

    ૬૯. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલકાતિ?

    69. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlakāti?

    અહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન ન એકમૂલકં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલકં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena na ekamūlakaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena ekamūlakaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલેન એકમૂલકં, ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલકઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlena ekamūlakaṃ, na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlena ekamūlakañceva akusalañca.

    ૭૦. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકાતિ?

    70. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlakā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlakāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ અકુસલમૂલાનિ એકમૂલકાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકાનિ ચ. અવસેસા અકુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા અકુસલમૂલેન એકમૂલકા ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti akusalamūlāni ekamūlakāni ceva aññamaññamūlakāni ca. Avasesā akusalamūlasahajātā dhammā akusalamūlena ekamūlakā na ca aññamaññamūlakā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    (૪) મૂલમૂલકનયો

    (4) Mūlamūlakanayo

    ૭૧. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલમૂલકાતિ?

    71. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlamūlakāti?

    અહેતુકં અકુસલં ન અકુસલમૂલમૂલકં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલમૂલકં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ na akusalamūlamūlakaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlamūlakaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલમૂલકં ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલમૂલકઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlamūlakaṃ na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlamūlakañceva akusalañca.

    ૭૨. (ક) યે કેચિ અકુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકાતિ?

    72. (Ka) ye keci akusalā dhammā, sabbe te akusalamūlena ekamūlamūlakāti?

    અહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન ન એકમૂલમૂલકં. સહેતુકં અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકં.

    Ahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena na ekamūlamūlakaṃ. Sahetukaṃ akusalaṃ akusalamūlena ekamūlamūlakaṃ.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ?

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena ekamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti?

    અકુસલસમુટ્ઠાનં રૂપં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકં, ન અકુસલં. અકુસલં અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકઞ્ચેવ અકુસલઞ્ચ.

    Akusalasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ akusalamūlena ekamūlamūlakaṃ, na akusalaṃ. Akusalaṃ akusalamūlena ekamūlamūlakañceva akusalañca.

    ૭૩. (ક) યે કેચિ અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા ધમ્મા, સબ્બે તે અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકાતિ?

    73. (Ka) ye keci akusalamūlena ekamūlamūlakā dhammā, sabbe te akusalamūlena aññamaññamūlamūlakāti?

    મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ અકુસલમૂલાનિ એકમૂલમૂલકાનિ ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકાનિ ચ. અવસેસા અકુસલમૂલસહજાતા ધમ્મા અકુસલમૂલેન એકમૂલમૂલકા, ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા.

    Mūlāni yāni ekato uppajjanti akusalamūlāni ekamūlamūlakāni ceva aññamaññamūlamūlakāni ca. Avasesā akusalamūlasahajātā dhammā akusalamūlena ekamūlamūlakā, na ca aññamaññamūlamūlakā.

    (ખ) યે વા પન અકુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલમૂલકા, સબ્બે તે ધમ્મા અકુસલાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana akusalamūlena aññamaññamūlamūlakā, sabbe te dhammā akusalāti? Āmantā.

    ૩. અબ્યાકતા ધમ્મા (૧) મૂલનયો

    3. Abyākatā dhammā (1) mūlanayo

    ૭૪. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલાતિ?

    74. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlāti?

    તીણેવ અબ્યાકતમૂલાનિ. અવસેસા અબ્યાકતા ધમ્મા ન અબ્યાકતમૂલા.

    Tīṇeva abyākatamūlāni. Avasesā abyākatā dhammā na abyākatamūlā.

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlā, sabbe te dhammā abyākatāti? Āmantā.

    ૭૫. (ક) યે કેચિ અબ્યાકતા ધમ્મા, સબ્બે તે અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલાતિ?

    75. (Ka) ye keci abyākatā dhammā, sabbe te abyākatamūlena ekamūlāti?

    અહેતુકં અબ્યાકતં અબ્યાકતમૂલેન ન એકમૂલં. સહેતુકં અબ્યાકતં અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલં.

    Ahetukaṃ abyākataṃ abyākatamūlena na ekamūlaṃ. Sahetukaṃ abyākataṃ abyākatamūlena ekamūlaṃ.

    (ખ) યે વા પન અબ્યાકતમૂલેન એકમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા.

    (Kha) ye vā pana abyākatamūlena ekamūlā, sabbe te dhammā abyākatāti? Āmantā.
