Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૧. મૂલયમકં

    1. Mūlayamakaṃ

    ઉદ્દેસવારવણ્ણના

    Uddesavāravaṇṇanā

    . યમકાનં વસેન દેસિતત્તાતિ ઇમિના દસસુ એકેકસ્સ યમકસમૂહસ્સ તંસમૂહસ્સ ચ સકલસ્સ પકરણસ્સ યમકાનં વસેન લદ્ધવોહારતં દસ્સેતિ.

    1. Yamakānaṃ vasena desitattāti iminā dasasu ekekassa yamakasamūhassa taṃsamūhassa ca sakalassa pakaraṇassa yamakānaṃ vasena laddhavohārataṃ dasseti.

    કુસલાકુસલમૂલસઙ્ખાતાનં દ્વિન્નં અત્થાનં વસેન અત્થયમકન્તિ એતેન ‘‘યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલા’’તિ એતસ્સેવ યમકભાવો આપજ્જતીતિ ચે? નાપજ્જતિ ઞાતું ઇચ્છિતાનં દુતિયપઠમપુચ્છાસુ વુત્તાનં કુસલકુસલમૂલવિસેસાનં, કુસલમૂલકુસલવિસેસેહિ વા ઞાતું ઇચ્છિતાનં પઠમદુતિયપુચ્છાસુ સન્નિટ્ઠાનપદસઙ્ગહિતાનં કુસલકુસલમૂલાનં વસેન અત્થયમકભાવસ્સ વુત્તત્તા. ઞાતું ઇચ્છિતાનઞ્હિ વિસેસાનં વિસેસવન્તાપેક્ખાનં, તંવિસેસવતં વા ધમ્માનઞ્ચ વિસેસાપેક્ખાનં એત્થ પધાનભાવોતિ એકેકાય પુચ્છાય એકેકો એવ અત્થો સઙ્ગહિતો હોતીતિ. અત્થસદ્દો ચેત્થ ન ધમ્મવાચકો હેતુફલાદિવાચકો વા, અથ ખો પાળિઅત્થવાચકો. તેનેવાહ ‘‘તેસઞ્ઞેવ અત્થાન’’ન્તિઆદિ.

    Kusalākusalamūlasaṅkhātānaṃdvinnaṃ atthānaṃ vasena atthayamakanti etena ‘‘ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlā’’ti etasseva yamakabhāvo āpajjatīti ce? Nāpajjati ñātuṃ icchitānaṃ dutiyapaṭhamapucchāsu vuttānaṃ kusalakusalamūlavisesānaṃ, kusalamūlakusalavisesehi vā ñātuṃ icchitānaṃ paṭhamadutiyapucchāsu sanniṭṭhānapadasaṅgahitānaṃ kusalakusalamūlānaṃ vasena atthayamakabhāvassa vuttattā. Ñātuṃ icchitānañhi visesānaṃ visesavantāpekkhānaṃ, taṃvisesavataṃ vā dhammānañca visesāpekkhānaṃ ettha padhānabhāvoti ekekāya pucchāya ekeko eva attho saṅgahito hotīti. Atthasaddo cettha na dhammavācako hetuphalādivācako vā, atha kho pāḷiatthavācako. Tenevāha ‘‘tesaññeva atthāna’’ntiādi.

    તીણિપિ પદાનિ એકતો કત્વાતિ ઇદં નામપદસ્સ કુસલાદીનં સઙ્ગાહકત્તમત્તમેવ સન્ધાય વુત્તં, ન નિરવસેસસઙ્ગાહકત્તં. સબ્બકુસલાદિસઙ્ગણ્હનત્થમેવ ચ નામપદસ્સ વુત્તત્તા ‘‘કુસલત્તિકમાતિકાય ચતૂસુ પદેસૂ’’તિ વુત્તં.

    Tīṇipi padāni ekato katvāti idaṃ nāmapadassa kusalādīnaṃ saṅgāhakattamattameva sandhāya vuttaṃ, na niravasesasaṅgāhakattaṃ. Sabbakusalādisaṅgaṇhanatthameva ca nāmapadassa vuttattā ‘‘kusalattikamātikāya catūsu padesū’’ti vuttaṃ.

    ઉદ્દેસવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    નિદ્દેસવારવણ્ણના

    Niddesavāravaṇṇanā

    ૫૨. અઞ્ઞમઞ્ઞયમકે યે કેચિ કુસલાતિ અપુચ્છિત્વાતિ એત્થ યથા દુતિયયમકે ‘‘યે કેચિ કુસલમૂલા’’તિ અપુચ્છિત્વા ‘‘યે કેચિ કુસલા’’તિ પુચ્છા કતા, એવમિધાપિ ‘‘યે કેચિ કુસલા’’તિ પુચ્છા કાતબ્બા સિયા પુરિમયમકવિસિટ્ઠં અપુબ્બં ગહેત્વા પચ્છિમયમકસ્સ અપ્પવત્તત્તાતિ અધિપ્પાયો. ‘‘પટિલોમપુચ્છાનુરૂપભાવતો’’તિ કેચિ. પુરિમપુચ્છાય પન અત્થવસેન કતાય તદનુરૂપાય પચ્છિમપુચ્છાય ભવિતબ્બં અનુલોમે વિગતસંસયસ્સ પટિલોમે સંસયુપ્પત્તિતો. તેન ન ચ પચ્છિમપુચ્છાનુરૂપાય પુરિમપુચ્છાય ભવિતબ્બન્તિ પુરિમોવેત્થ અધિપ્પાયો યુત્તો. ઇમિનાપિ બ્યઞ્જનેન તસ્સેવત્થસ્સ સમ્ભવતોતિ ઇદમેવં ન સક્કા વત્તું. ન હિ કુસલબ્યઞ્જનત્થો એવ કુસલમૂલેન એકમૂલબ્યઞ્જનત્થો, તેનેવ વિસ્સજ્જનમ્પિ અસમાનં હોતિ. કુસલબ્યઞ્જનેન હિ પુચ્છાય કતાય ‘‘અવસેસા’’તિ ઇમસ્મિં ઠાને ‘‘અવસેસા કુસલા ધમ્મા’’તિ વત્તબ્બં હોતિ, ઇતરથા અવસેસા કુસલમૂલસહજાતા ધમ્માતિ, ન ચ તાનિ વચનાનિ સમાનત્થાનિ કુસલકુસલાબ્યાકતદીપનતોતિ. અયં પનેત્થ અધિપ્પાયો સિયા – ‘‘યે કેચિ કુસલા’’તિ ઇમિનાપિ બ્યઞ્જનેન ‘‘યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલા’’તિ વુત્તબ્યઞ્જનત્થસ્સેવ સમ્ભવતો દુતિયયમકે વિય અપુચ્છિત્વા ‘‘યે કેચિ કુસલમૂલેન એકમૂલા’’તિ પુચ્છા કતા. ન હિ કુસલમૂલેહિ વિય કુસલમૂલેન એકમૂલેહિ અઞ્ઞે કુસલા સન્તિ, કુસલેહિ પન અઞ્ઞેપિ તે સન્તીતિ.

    52. Aññamaññayamakeye keci kusalāti apucchitvāti ettha yathā dutiyayamake ‘‘ye keci kusalamūlā’’ti apucchitvā ‘‘ye keci kusalā’’ti pucchā katā, evamidhāpi ‘‘ye keci kusalā’’ti pucchā kātabbā siyā purimayamakavisiṭṭhaṃ apubbaṃ gahetvā pacchimayamakassa appavattattāti adhippāyo. ‘‘Paṭilomapucchānurūpabhāvato’’ti keci. Purimapucchāya pana atthavasena katāya tadanurūpāya pacchimapucchāya bhavitabbaṃ anulome vigatasaṃsayassa paṭilome saṃsayuppattito. Tena na ca pacchimapucchānurūpāya purimapucchāya bhavitabbanti purimovettha adhippāyo yutto. Imināpi byañjanena tassevatthassa sambhavatoti idamevaṃ na sakkā vattuṃ. Na hi kusalabyañjanattho eva kusalamūlena ekamūlabyañjanattho, teneva vissajjanampi asamānaṃ hoti. Kusalabyañjanena hi pucchāya katāya ‘‘avasesā’’ti imasmiṃ ṭhāne ‘‘avasesā kusalā dhammā’’ti vattabbaṃ hoti, itarathā avasesā kusalamūlasahajātā dhammāti, na ca tāni vacanāni samānatthāni kusalakusalābyākatadīpanatoti. Ayaṃ panettha adhippāyo siyā – ‘‘ye keci kusalā’’ti imināpi byañjanena ‘‘ye keci kusalamūlena ekamūlā’’ti vuttabyañjanatthasseva sambhavato dutiyayamake viya apucchitvā ‘‘ye keci kusalamūlena ekamūlā’’ti pucchā katā. Na hi kusalamūlehi viya kusalamūlena ekamūlehi aññe kusalā santi, kusalehi pana aññepi te santīti.

    પટિલોમપુચ્છાવણ્ણનાયં ‘‘કુસલમૂલેન એકમૂલા’’તિ હિ પુચ્છાય કતાય ‘‘મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ વિસ્સજ્જનં કાતબ્બં ભવેય્યાતિ વુત્તં, તમ્પિ તથા ન સક્કા વત્તું. ‘‘યે વા પન કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલા’’તિ ચ પુચ્છિતે ‘‘આમન્તા’’ ઇચ્ચેવ વિસ્સજ્જનેન ભવિતબ્બં. ન હિ કુસલમૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલેસુ કિઞ્ચિ એકમૂલં ન હોતિ, યેન અનુલોમપુચ્છાય વિય વિભાગો કાતબ્બો ભવેય્ય. યત્થ તીણિ કુસલમૂલાનિ ઉપ્પજ્જન્તિ, તત્થ તાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાનિ એકમૂલાનિ ચ દ્વિન્નં દ્વિન્નં એકેકેન અઞ્ઞમઞ્ઞેકમૂલત્તા. યત્થ પન દ્વે ઉપ્પજ્જન્તિ, તત્થ તાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાનેવ, ન એકમૂલાનીતિ એતસ્સ ગહણસ્સ નિવારણત્થં ‘‘મૂલાનિ યાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તી’’તિઆદિના વિસ્સજ્જનં કાતબ્બન્તિ ચે? ન, ‘‘આમન્તા’’તિ ઇમિનાવ વિસ્સજ્જનેન તંગહણનિવારણતો અનુલોમપુચ્છાવિસ્સજ્જનેન ચ એકતો ઉપ્પજ્જમાનાનં દ્વિન્નં તિણ્ણઞ્ચ મૂલાનં અઞ્ઞમઞ્ઞેકમૂલભાવસ્સ નિચ્છિતત્તા. અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલાનઞ્હિ સમાનમૂલતા એવ એકમૂલવચનેન પુચ્છીયતિ, ન અઞ્ઞમઞ્ઞસમાનમૂલતા, અત્થિ ચ દ્વિન્નં મૂલાનં સમાનમૂલતા. તેસુ હિ એકેકં ઇતરેન મૂલેન તંમૂલેહિ અઞ્ઞેહિ સમાનમૂલન્તિ.

    Paṭilomapucchāvaṇṇanāyaṃ ‘‘kusalamūlena ekamūlā’’ti hi pucchāya katāya ‘‘mūlāni yāni ekato uppajjantī’’ti heṭṭhā vuttanayeneva vissajjanaṃ kātabbaṃ bhaveyyāti vuttaṃ, tampi tathā na sakkā vattuṃ. ‘‘Ye vā pana kusalamūlena aññamaññamūlā, sabbe te dhammā kusalamūlena ekamūlā’’ti ca pucchite ‘‘āmantā’’ icceva vissajjanena bhavitabbaṃ. Na hi kusalamūlena aññamaññamūlesu kiñci ekamūlaṃ na hoti, yena anulomapucchāya viya vibhāgo kātabbo bhaveyya. Yattha tīṇi kusalamūlāni uppajjanti, tattha tāni aññamaññamūlāni ekamūlāni ca dvinnaṃ dvinnaṃ ekekena aññamaññekamūlattā. Yattha pana dve uppajjanti, tattha tāni aññamaññamūlāneva, na ekamūlānīti etassa gahaṇassa nivāraṇatthaṃ ‘‘mūlāni yāni ekato uppajjantī’’tiādinā vissajjanaṃ kātabbanti ce? Na, ‘‘āmantā’’ti imināva vissajjanena taṃgahaṇanivāraṇato anulomapucchāvissajjanena ca ekato uppajjamānānaṃ dvinnaṃ tiṇṇañca mūlānaṃ aññamaññekamūlabhāvassa nicchitattā. Aññamaññamūlānañhi samānamūlatā eva ekamūlavacanena pucchīyati, na aññamaññasamānamūlatā, atthi ca dvinnaṃ mūlānaṃ samānamūlatā. Tesu hi ekekaṃ itarena mūlena taṃmūlehi aññehi samānamūlanti.

    અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલત્તે પન નિચ્છિતે એકમૂલત્તસંસયાભાવતો ‘‘સબ્બે તે ધમ્મા કુસલમૂલેન એકમૂલા’’તિ પુચ્છા ન કતાતિ દટ્ઠબ્બા. ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ મૂલા એતેસન્તિપિ અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલા, સમાનત્થેન એકં મૂલં એતેસન્તિ એકમૂલા’’તિ ઉભયમ્પિ વચનં મૂલયુત્તતમેવ વદતિ, તેનેવ ચ ઉભયત્થાપિ ‘‘કુસલમૂલેના’’તિ વુત્તં. તત્થ મૂલયોગસામઞ્ઞે એકમૂલત્તે નિચ્છિતે તબ્બિસેસો અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલભાવો ન નિચ્છિતો હોતીતિ અનુલોમપુચ્છા પવત્તા, મૂલયોગવિસેસે પન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલત્તે નિચ્છિતે ન વિના એકમૂલત્તેન અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલત્તં અત્થીતિ મૂલયોગસામઞ્ઞં એકમૂલત્તં નિચ્છિતમેવ હોતિ, તસ્મા ‘‘એકમૂલા’’તિ પુચ્છં અકત્વા યથા કુસલમૂલવચનં એકમૂલવચનઞ્ચ કુસલભાવદીપકં ન હોતીતિ કુસલભાવે સંસયસબ્ભાવા પઠમદુતિયયમકેસુ ‘‘સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા’’તિ પટિલોમપુચ્છા કતા, એવં અઞ્ઞમઞ્ઞમૂલવચનં કુસલભાવદીપકં ન હોતીતિ કુસલભાવે સંસયસબ્ભાવા કુસલાધિકારસ્સ ચ અનુવત્તમાનત્તા ‘‘સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા’’તિ પટિલોમપુચ્છા કતાતિ.

    Aññamaññamūlatte pana nicchite ekamūlattasaṃsayābhāvato ‘‘sabbe te dhammā kusalamūlena ekamūlā’’ti pucchā na katāti daṭṭhabbā. ‘‘Aññamaññassa mūlā etesantipi aññamaññamūlā, samānatthena ekaṃ mūlaṃ etesanti ekamūlā’’ti ubhayampi vacanaṃ mūlayuttatameva vadati, teneva ca ubhayatthāpi ‘‘kusalamūlenā’’ti vuttaṃ. Tattha mūlayogasāmaññe ekamūlatte nicchite tabbiseso aññamaññamūlabhāvo na nicchito hotīti anulomapucchā pavattā, mūlayogavisese pana aññamaññamūlatte nicchite na vinā ekamūlattena aññamaññamūlattaṃ atthīti mūlayogasāmaññaṃ ekamūlattaṃ nicchitameva hoti, tasmā ‘‘ekamūlā’’ti pucchaṃ akatvā yathā kusalamūlavacanaṃ ekamūlavacanañca kusalabhāvadīpakaṃ na hotīti kusalabhāve saṃsayasabbhāvā paṭhamadutiyayamakesu ‘‘sabbe te dhammā kusalā’’ti paṭilomapucchā katā, evaṃ aññamaññamūlavacanaṃ kusalabhāvadīpakaṃ na hotīti kusalabhāve saṃsayasabbhāvā kusalādhikārassa ca anuvattamānattā ‘‘sabbe te dhammā kusalā’’ti paṭilomapucchā katāti.

    ૫૩-૬૧. મૂલનયે વુત્તે એવ અત્થે કુસલમૂલભાવેન મૂલસ્સ વિસેસનેન સમાનેન મૂલેન અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ ચ મૂલેન મૂલયોગદીપનેન ચાતિ ઇમિના પરિયાયન્તરેન પકાસેતું મૂલમૂલનયો વુત્તો. અઞ્ઞપદત્થસમાસન્તેન ક-કારેન તીસુપિ યમકેસુ મૂલયોગમેવ દીપેતું મૂલકનયો વુત્તો. મૂલમૂલકનયવચનપરિયાયો વુત્તપ્પકારોવ.

    53-61. Mūlanaye vutte eva atthe kusalamūlabhāvena mūlassa visesanena samānena mūlena aññamaññassa ca mūlena mūlayogadīpanena cāti iminā pariyāyantarena pakāsetuṃ mūlamūlanayo vutto. Aññapadatthasamāsantena ka-kārena tīsupi yamakesu mūlayogameva dīpetuṃ mūlakanayo vutto. Mūlamūlakanayavacanapariyāyo vuttappakārova.

    ૭૪-૮૫. અબ્બોહારિકં કત્વાતિ ન એકમૂલભાવં લભમાનેહિ એકતો લબ્ભમાનત્તા સહેતુકવોહારરહિતં કત્વા. ન વા સહેતુકદુકે વિય એત્થ હેતુપચ્ચયયોગાયોગવસેન અબ્બોહારિકં કતં, અથ ખો સહેતુકવોહારમેવ લભતિ, ન અહેતુકવોહારન્તિ અબ્બોહારિકં કતં. એકતો લબ્ભમાનકવસેનાતિ અહેતુકચિત્તુપ્પાદનિબ્બાનેહિ હેતુપચ્ચયરહિતેહિ સહ લબ્ભમાનકરૂપવસેનાતિ અત્થો.

    74-85. Abbohārikaṃ katvāti na ekamūlabhāvaṃ labhamānehi ekato labbhamānattā sahetukavohārarahitaṃ katvā. Na vā sahetukaduke viya ettha hetupaccayayogāyogavasena abbohārikaṃ kataṃ, atha kho sahetukavohārameva labhati, na ahetukavohāranti abbohārikaṃ kataṃ. Ekato labbhamānakavasenāti ahetukacittuppādanibbānehi hetupaccayarahitehi saha labbhamānakarūpavasenāti attho.

    ૮૬-૯૭. યસ્સં પાળિયં ‘‘અહેતુકં નામમૂલેન ન એકમૂલં, સહેતુકં નામમૂલેન એકમૂલ’’ન્તિ (યમ॰ ૧.મૂલયમક.૮૭) પાઠો આગતો, તત્થ ‘‘યે કેચિ નામા ધમ્મા’’તિ નામાનં નિદ્ધારિતત્તા ‘‘અહેતુકં સહેતુક’’ન્તિ ચ વુત્તે ‘‘નામ’’ન્તિ ચ ઇદં વિઞ્ઞાયમાનમેવાતિ ન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. યત્થ પન ‘‘અહેતુકં નામં, સહેતુકં નામ’’ન્તિ (યમ॰ ૧.મૂલયમક.૮૭) ચ પાઠો, તત્થ સુપાકટભાવત્થં ‘‘નામ’’ન્તિ વુત્તન્તિ.

    86-97. Yassaṃ pāḷiyaṃ ‘‘ahetukaṃ nāmamūlena na ekamūlaṃ, sahetukaṃ nāmamūlena ekamūla’’nti (yama. 1.mūlayamaka.87) pāṭho āgato, tattha ‘‘ye keci nāmā dhammā’’ti nāmānaṃ niddhāritattā ‘‘ahetukaṃ sahetuka’’nti ca vutte ‘‘nāma’’nti ca idaṃ viññāyamānamevāti na vuttanti veditabbaṃ. Yattha pana ‘‘ahetukaṃ nāmaṃ, sahetukaṃ nāma’’nti (yama. 1.mūlayamaka.87) ca pāṭho, tattha supākaṭabhāvatthaṃ ‘‘nāma’’nti vuttanti.

    નિદ્દેસવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    મૂલયમકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mūlayamakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi / ૧. મૂલયમકં • 1. Mūlayamakaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. મૂલયમકં • 1. Mūlayamakaṃ

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. મૂલયમકં • 1. Mūlayamakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact