Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
5. முஸாவாத³ஸுத்தவண்ணனா
5. Musāvādasuttavaṇṇanā
25. பஞ்சமே ஏகத⁴ம்மங் அதீதஸ்ஸாதி கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி, தித்தி²யானங் பரிஹாயி. தே ஹதலாப⁴ஸக்காரா நிப்பபா⁴ நித்தேஜா இஸ்ஸாபகதா சிஞ்சமாணவிகங் நாம பரிப்³பா³ஜிகங் உய்யோஜேஸுங் – ‘‘ஏஹி, த்வங் ப⁴கி³னி, ஸமணங் கோ³தமங் அபூ⁴தேன அப்³பா⁴சிக்க²ஸ்ஸூ’’தி. ஸா ப⁴க³வந்தங் சதுபரிஸமஜ்ஜே² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் உபக³ந்த்வா அபூ⁴தேன அப்³பா⁴சிக்கி²த்வா ஸக்கேனஸ்ஸா அபூ⁴தபா⁴வே பகாஸிதே மஹாஜனேன ‘‘தீ⁴ காளகண்ணீ’’தி விஹாரதோ நிக்கட்³டா⁴பிதா பத²வியா விவரே தி³ன்னே அவீசிஜாலானங் இந்த⁴னங் ஹுத்வாவ அவீசினிரயே நிப்³ப³த்தி, பி⁴ய்யோஸோமத்தாய தித்தி²யானங் லாப⁴ஸக்காரோ பரிஹாயி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, சிஞ்சமாணவிகா ஏவங் உளாரகு³ணங் அக்³க³த³க்கி²ணெய்யங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அபூ⁴தேன அக்கோஸித்வா மஹாவினாஸங் பத்தா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஸா மங் அபூ⁴தேன அக்கோஸித்வா மஹாவினாஸங் பத்தாயேவா’’தி மஹாபது³மஜாதகம்பி வித்தா²ரெத்வா உபரி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமிஸ்ஸா அட்டு²ப்பத்தியா ‘‘ஏகத⁴ம்மங் அதீதஸ்ஸா’’தி இத³ங் ஸுத்தங் தே³ஸேஸி.
25. Pañcame ekadhammaṃ atītassāti kā uppatti? Bhagavato bhikkhusaṅghassa ca mahālābhasakkāro uppajji, titthiyānaṃ parihāyi. Te hatalābhasakkārā nippabhā nittejā issāpakatā ciñcamāṇavikaṃ nāma paribbājikaṃ uyyojesuṃ – ‘‘ehi, tvaṃ bhagini, samaṇaṃ gotamaṃ abhūtena abbhācikkhassū’’ti. Sā bhagavantaṃ catuparisamajjhe dhammaṃ desentaṃ upagantvā abhūtena abbhācikkhitvā sakkenassā abhūtabhāve pakāsite mahājanena ‘‘dhī kāḷakaṇṇī’’ti vihārato nikkaḍḍhāpitā pathaviyā vivare dinne avīcijālānaṃ indhanaṃ hutvāva avīciniraye nibbatti, bhiyyosomattāya titthiyānaṃ lābhasakkāro parihāyi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, ciñcamāṇavikā evaṃ uḷāraguṇaṃ aggadakkhiṇeyyaṃ sammāsambuddhaṃ abhūtena akkositvā mahāvināsaṃ pattā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi sā maṃ abhūtena akkositvā mahāvināsaṃ pattāyevā’’ti mahāpadumajātakampi vitthāretvā upari dhammaṃ desento imissā aṭṭhuppattiyā ‘‘ekadhammaṃ atītassā’’ti idaṃ suttaṃ desesi.
தத்த² ஏகத⁴ம்மந்தி ஏகங் வசீஸச்சஸங்கா²தங் த⁴ம்மங். அதீதஸ்ஸாதி யா ஸா அட்ட² அனரியவோஹாரே வஜ்ஜெத்வா அட்ட²ஸு அரியவோஹாரேஸு பதிட்டா²பனத்த²ங் ‘‘ஸச்சங் , ப⁴ணே, நாலிக’’ந்தி அரியேஹி ட²பிதா மரியாதா³, தங் அதிக்கமித்வா டி²தஸ்ஸ. புரிஸோ ஏவ புக்³க³லோதி புரிஸபுக்³க³லோ, தஸ்ஸ. அகரணீயந்தி காதுங் அஸக்குணெய்யங். ஸம்பஜானமுஸாவாதீ³ ஹி புக்³க³லோ கிஞ்சி பாபகம்மங் கத்வா ‘‘இத³ங் நாம தயா கத’’ந்தி வுத்தே ‘‘ந மயா கத’’ந்தி முஸாவாதே³னேவ பரிஹரிஸ்ஸதி. ஏவஞ்ச படிபஜ்ஜந்தோ கிஞ்சி பாபகம்மங் கரோதியேவ, ந தத்த² லஜ்ஜதி ஸச்சமரியாதா³ய ஸமதிக்கந்தத்தா. தேன வுத்தங் ‘‘கதமங் ஏகத⁴ம்மங், யதி³த³ங், பி⁴க்க²வே, ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³’’தி.
Tattha ekadhammanti ekaṃ vacīsaccasaṅkhātaṃ dhammaṃ. Atītassāti yā sā aṭṭha anariyavohāre vajjetvā aṭṭhasu ariyavohāresu patiṭṭhāpanatthaṃ ‘‘saccaṃ , bhaṇe, nālika’’nti ariyehi ṭhapitā mariyādā, taṃ atikkamitvā ṭhitassa. Puriso eva puggaloti purisapuggalo, tassa. Akaraṇīyanti kātuṃ asakkuṇeyyaṃ. Sampajānamusāvādī hi puggalo kiñci pāpakammaṃ katvā ‘‘idaṃ nāma tayā kata’’nti vutte ‘‘na mayā kata’’nti musāvādeneva pariharissati. Evañca paṭipajjanto kiñci pāpakammaṃ karotiyeva, na tattha lajjati saccamariyādāya samatikkantattā. Tena vuttaṃ ‘‘katamaṃ ekadhammaṃ, yadidaṃ, bhikkhave, sampajānamusāvādo’’ti.
கா³தா²யங் முஸாவாதி³ஸ்ஸாதி முஸா அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் பரேஸங் விஞ்ஞாபனவஸேன வத³னஸீலஸ்ஸ. யஸ்ஸ த³ஸஸு வசனேஸு ஏகம்பி ஸச்சங் நத்தி², ஏவரூபே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². ஜந்துனோதி ஸத்தஸ்ஸ. ஸத்தோ ஹி ஜாயனட்டே²ன ‘‘ஜந்தூ’’தி வுச்சதி. விதிண்ணபரலோகஸ்ஸாதி விஸ்ஸட்ட²பரலோகஸ்ஸ. ஈதி³ஸோ ஹி மனுஸ்ஸஸம்பத்தி தே³வலோகஸம்பத்தி அவஸானே நிப்³பா³னஸம்பத்தீதி இமா திஸ்ஸோபி ஸம்பத்தியோ ந பஸ்ஸதி. நத்தி² பாபந்தி தஸ்ஸ தாதி³ஸஸ்ஸ இத³ங் நாம பாபங் ந கத்தப்³ப³ந்தி நத்தீ²தி.
Gāthāyaṃ musāvādissāti musā abhūtaṃ atacchaṃ paresaṃ viññāpanavasena vadanasīlassa. Yassa dasasu vacanesu ekampi saccaṃ natthi, evarūpe vattabbameva natthi. Jantunoti sattassa. Satto hi jāyanaṭṭhena ‘‘jantū’’ti vuccati. Vitiṇṇaparalokassāti vissaṭṭhaparalokassa. Īdiso hi manussasampatti devalokasampatti avasāne nibbānasampattīti imā tissopi sampattiyo na passati. Natthi pāpanti tassa tādisassa idaṃ nāma pāpaṃ na kattabbanti natthīti.
பஞ்சமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 5. முஸாவாத³ஸுத்தங் • 5. Musāvādasuttaṃ