Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના

    Musāvādavaggavaṇṇanā

    ૪૪૪. મુસાવાદવગ્ગે – પારાજિકં ગચ્છતીતિ પારાજિકગામી; પારાજિકાપત્તિભાવં પાપુણાતીતિ અત્થો. ઇતરેસુપિ એસેવ નયો. તત્થ અસન્તઉત્તરિમનુસ્સધમ્મારોચનમુસાવાદો પારાજિકગામી, અમૂલકેન પારાજિકેન અનુદ્ધંસનમુસાવાદો સઙ્ઘાદિસેસગામી, ‘‘યો તે વિહારે વસતી’’તિઆદિના પરિયાયેન જાનન્તસ્સ વુત્તમુસાવાદો થુલ્લચ્ચયગામી, અજાનન્તસ્સ દુક્કટગામી, ‘‘સમ્પજાનમુસાવાદે પાચિત્તિય’’ન્તિ આગતો પાચિત્તિયગામીતિ વેદિતબ્બો.

    444. Musāvādavagge – pārājikaṃ gacchatīti pārājikagāmī; pārājikāpattibhāvaṃ pāpuṇātīti attho. Itaresupi eseva nayo. Tattha asantauttarimanussadhammārocanamusāvādo pārājikagāmī, amūlakena pārājikena anuddhaṃsanamusāvādo saṅghādisesagāmī, ‘‘yo te vihāre vasatī’’tiādinā pariyāyena jānantassa vuttamusāvādo thullaccayagāmī, ajānantassa dukkaṭagāmī, ‘‘sampajānamusāvāde pācittiya’’nti āgato pācittiyagāmīti veditabbo.

    અદસ્સનેનાતિ વિનયધરસ્સ અદસ્સનેન. કપ્પિયાકપ્પિયેસુ હિ કુક્કુચ્ચે ઉપ્પન્ને વિનયધરં દિસ્વા કપ્પિયાકપ્પિયભાવં પટિપુચ્છિત્વા અકપ્પિયં પહાય કપ્પિયં કરેય્ય, તં અપસ્સન્તો પન અકપ્પિયમ્પિ કપ્પિયન્તિ કરોન્તો આપજ્જતિ. એવં આપજ્જિતબ્બં આપત્તિં વિનયધરસ્સ દસ્સનેન નાપજ્જતિ, અદસ્સનેનેવ આપજ્જતિ, તેન વુત્તં ‘‘અદસ્સનેના’’તિ. અસ્સવનેનાતિ એકવિહારેપિ વસન્તો પન વિનયધરસ્સ ઉપટ્ઠાનં ગન્ત્વા કપ્પિયાકપ્પિયં અપુચ્છિત્વા વા અઞ્ઞેસઞ્ચ વુચ્ચમાનં અસુણન્તો આપજ્જતિયેવ, તેન વુત્તં ‘‘અસ્સવનેના’’તિ. પસુત્તકતાતિ પસુત્તકતાય. સહગારસેય્યઞ્હિ પસુત્તકભાવેનપિ આપજ્જતિ. અકપ્પિયે કપ્પિયસઞ્ઞિતાય આપજ્જન્તો પન તથાસઞ્ઞી આપજ્જતિ. સતિસમ્મોસા એકરત્તાતિક્કમાદિવસેન આપજ્જિતબ્બં આપજ્જતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Adassanenāti vinayadharassa adassanena. Kappiyākappiyesu hi kukkucce uppanne vinayadharaṃ disvā kappiyākappiyabhāvaṃ paṭipucchitvā akappiyaṃ pahāya kappiyaṃ kareyya, taṃ apassanto pana akappiyampi kappiyanti karonto āpajjati. Evaṃ āpajjitabbaṃ āpattiṃ vinayadharassa dassanena nāpajjati, adassaneneva āpajjati, tena vuttaṃ ‘‘adassanenā’’ti. Assavanenāti ekavihārepi vasanto pana vinayadharassa upaṭṭhānaṃ gantvā kappiyākappiyaṃ apucchitvā vā aññesañca vuccamānaṃ asuṇanto āpajjatiyeva, tena vuttaṃ ‘‘assavanenā’’ti. Pasuttakatāti pasuttakatāya. Sahagāraseyyañhi pasuttakabhāvenapi āpajjati. Akappiye kappiyasaññitāya āpajjanto pana tathāsaññī āpajjati. Satisammosā ekarattātikkamādivasena āpajjitabbaṃ āpajjati. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Musāvādavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૭. મુસાવાદવગ્ગો • 7. Musāvādavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact