Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    373. மூஸிகஜாதகங் (5-3-3)

    373. Mūsikajātakaṃ (5-3-3)

    123.

    123.

    குஹிங் க³தா கத்த² க³தா, இதி லாலப்பதீ ஜனோ;

    Kuhiṃ gatā kattha gatā, iti lālappatī jano;

    அஹமேவேகோ ஜானாமி, உத³பானே மூஸிகா ஹதா.

    Ahameveko jānāmi, udapāne mūsikā hatā.

    124.

    124.

    யஞ்சேதங் 1 இதி சீதி ச, க³த்³ரபோ⁴வ நிவத்தஸி;

    Yañcetaṃ 2 iti cīti ca, gadrabhova nivattasi;

    உத³பானே மூஸிகங் ஹந்த்வா, யவங் ப⁴க்கே²துமிச்ச²ஸி.

    Udapāne mūsikaṃ hantvā, yavaṃ bhakkhetumicchasi.

    125.

    125.

    த³ஹரோ சாஸி து³ம்மேத⁴, பட²முப்பத்திகோ 3 ஸுஸு;

    Daharo cāsi dummedha, paṭhamuppattiko 4 susu;

    தீ³க⁴ஞ்சேதங் 5 ஸமாஸஜ்ஜ 6, ந தே த³ஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Dīghañcetaṃ 7 samāsajja 8, na te dassāmi jīvitaṃ.

    126.

    126.

    நாந்தலிக்க²ப⁴வனேன, நாங்க³புத்தபினேன 9 வா;

    Nāntalikkhabhavanena, nāṅgaputtapinena 10 vā;

    புத்தேன ஹி பத்த²யிதோ, ஸிலோகேஹி பமோசிதோ.

    Puttena hi patthayito, silokehi pamocito.

    127.

    127.

    ஸப்³ப³ங் ஸுதமதீ⁴யேத², ஹீனமுக்கட்ட²மஜ்ஜி²மங்;

    Sabbaṃ sutamadhīyetha, hīnamukkaṭṭhamajjhimaṃ;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானெய்ய, ந ச ஸப்³ப³ங் பயோஜயே;

    Sabbassa atthaṃ jāneyya, na ca sabbaṃ payojaye;

    ஹோதி தாதி³ஸகோ காலோ, யத்த² அத்தா²வஹங் ஸுதந்தி.

    Hoti tādisako kālo, yattha atthāvahaṃ sutanti.

    மூஸிகஜாதகங் ததியங்.

    Mūsikajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. யதே²தங் (பீ॰), யவேதங் (க॰), யமேதங் (கத்த²சி)
    2. yathetaṃ (pī.), yavetaṃ (ka.), yametaṃ (katthaci)
    3. பட²முப்பத்திதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. paṭhamuppattito (sī. pī.)
    5. தீ³க⁴மேதங் (பீ॰)
    6. ஸமாபஜ்ஜ (ஸ்யா॰ க॰)
    7. dīghametaṃ (pī.)
    8. samāpajja (syā. ka.)
    9. நாங்க³புத்தஸிரேன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. nāṅgaputtasirena (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [373] 3. மூஸிகஜாதகவண்ணனா • [373] 3. Mūsikajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact