Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૭૩] ૩. મૂસિકજાતકવણ્ણના
[373] 3. Mūsikajātakavaṇṇanā
કુહિં ગતા કત્થ ગતાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો અજાતસત્તું આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા થુસજાતકે (જા॰ ૧.૪.૧૪૯ આદયો) વિત્થારિતમેવ. ઇધાપિ સત્થા તથેવ રાજાનં સકિં પુત્તેન સદ્ધિં કીળમાનં સકિં ધમ્મં સુણન્તં દિસ્વા ‘‘તં નિસ્સાય રઞ્ઞો ભયં ઉપ્પજ્જિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ‘‘મહારાજ, પોરાણકરાજાનો આસઙ્કિતબ્બં આસઙ્કિત્વા અત્તનો પુત્તં ‘અમ્હાકં ધૂમકાલે રજ્જં કારેતૂ’તિ એકમન્તે અકંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Kuhiṃ gatā kattha gatāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ajātasattuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā thusajātake (jā. 1.4.149 ādayo) vitthāritameva. Idhāpi satthā tatheva rājānaṃ sakiṃ puttena saddhiṃ kīḷamānaṃ sakiṃ dhammaṃ suṇantaṃ disvā ‘‘taṃ nissāya rañño bhayaṃ uppajjissatī’’ti ñatvā ‘‘mahārāja, porāṇakarājāno āsaṅkitabbaṃ āsaṅkitvā attano puttaṃ ‘amhākaṃ dhūmakāle rajjaṃ kāretū’ti ekamante akaṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તક્કસિલાયં બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા દિસાપામોક્ખાચરિયો અહોસિ. તસ્સ સન્તિકે બારાણસિરઞ્ઞો પુત્તો યવકુમારો નામ સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા અનુયોગં દત્વા ગન્તુકામો તં આપુચ્છિ. આચરિયો ‘‘પુત્તં નિસ્સાય તસ્સ અન્તરાયો ભવિસ્સતી’’તિ અઙ્ગવિજ્જાવસેન ઞત્વા ‘‘એતમસ્સ હરિસ્સામી’’તિ એકં ઉપમં ઉપધારેતું આરભિ. તદા પનસ્સ એકો અસ્સો અહોસિ, તસ્સ પાદે વણો ઉટ્ઠહિ, તં વણાનુરક્ખણત્થં ગેહેયેવ કરિંસુ. તસ્સાવિદૂરે એકો ઉદપાનો અત્થિ. અથેકા મૂસિકા ગેહા નિક્ખમિત્વા અસ્સસ્સ પાદે વણં ખાદતિ, અસ્સો વારેતું ન સક્કોતિ. સો એકદિવસં વેદનં અધિવાસેતું અસક્કોન્તો મૂસિકં ખાદિતું આગતં પાદેન પહરિત્વા મારેત્વા ઉદપાને પાતેસિ. અસ્સગોપકા મૂસિકં અપસ્સન્તા ‘‘અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ મૂસિકા આગન્ત્વા વણં ખાદતિ, ઇદાનિ ન પઞ્ઞાયતિ, કહં નુ ખો ગતા’’તિ વદિંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto takkasilāyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā disāpāmokkhācariyo ahosi. Tassa santike bārāṇasirañño putto yavakumāro nāma sabbasippāni uggaṇhitvā anuyogaṃ datvā gantukāmo taṃ āpucchi. Ācariyo ‘‘puttaṃ nissāya tassa antarāyo bhavissatī’’ti aṅgavijjāvasena ñatvā ‘‘etamassa harissāmī’’ti ekaṃ upamaṃ upadhāretuṃ ārabhi. Tadā panassa eko asso ahosi, tassa pāde vaṇo uṭṭhahi, taṃ vaṇānurakkhaṇatthaṃ geheyeva kariṃsu. Tassāvidūre eko udapāno atthi. Athekā mūsikā gehā nikkhamitvā assassa pāde vaṇaṃ khādati, asso vāretuṃ na sakkoti. So ekadivasaṃ vedanaṃ adhivāsetuṃ asakkonto mūsikaṃ khādituṃ āgataṃ pādena paharitvā māretvā udapāne pātesi. Assagopakā mūsikaṃ apassantā ‘‘aññesu divasesu mūsikā āgantvā vaṇaṃ khādati, idāni na paññāyati, kahaṃ nu kho gatā’’ti vadiṃsu.
બોધિસત્તો તં કારણં પચ્ચક્ખં કત્વા ‘‘અઞ્ઞે અજાનન્તા ‘કહં મૂસિકા ગતા’તિ વદન્તિ, મૂસિકાય પન મારેત્વા ઉદપાને ખિત્તભાવં અહમેવ જાનામી’’તિ ઇદમેવ કારણં ઉપમં કત્વા પઠમં ગાથં બન્ધિત્વા રાજકુમારસ્સ અદાસિ. સો અપરં ઉપમં ઉપધારેન્તો તમેવ અસ્સં પરુળ્હવણં નિક્ખમિત્વા એકં યવવત્થું ગન્ત્વા ‘‘યવં ખાદિસ્સામી’’તિ વતિચ્છિદ્દેન મુખં પવેસેન્તં દિસ્વા તમેવ કારણં ઉપમં કત્વા દુતિયં ગાથં બન્ધિત્વા તસ્સ અદાસિ. તતિયગાથં પન અત્તનો પઞ્ઞાબલેનેવ બન્ધિત્વા તમ્પિ તસ્સ દત્વા ‘‘તાત, ત્વં રજ્જે પતિટ્ઠાય સાયં ન્હાનપોક્ખરણિં ગચ્છન્તો યાવ ધુરસોપાના પઠમં ગાથં સજ્ઝાયન્તો ગચ્છેય્યાસિ, તવ નિવસનપાસાદં પવિસન્તો યાવ સોપાનપાદમૂલા દુતિયં ગાથં સજ્ઝાયન્તો ગચ્છેય્યાસિ, તતો યાવ સોપાનમત્થકા તતિયં ગાથં સજ્ઝાયન્તો ગચ્છેય્યાસી’’તિ વત્વા પેસેસિ.
Bodhisatto taṃ kāraṇaṃ paccakkhaṃ katvā ‘‘aññe ajānantā ‘kahaṃ mūsikā gatā’ti vadanti, mūsikāya pana māretvā udapāne khittabhāvaṃ ahameva jānāmī’’ti idameva kāraṇaṃ upamaṃ katvā paṭhamaṃ gāthaṃ bandhitvā rājakumārassa adāsi. So aparaṃ upamaṃ upadhārento tameva assaṃ paruḷhavaṇaṃ nikkhamitvā ekaṃ yavavatthuṃ gantvā ‘‘yavaṃ khādissāmī’’ti vaticchiddena mukhaṃ pavesentaṃ disvā tameva kāraṇaṃ upamaṃ katvā dutiyaṃ gāthaṃ bandhitvā tassa adāsi. Tatiyagāthaṃ pana attano paññābaleneva bandhitvā tampi tassa datvā ‘‘tāta, tvaṃ rajje patiṭṭhāya sāyaṃ nhānapokkharaṇiṃ gacchanto yāva dhurasopānā paṭhamaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsi, tava nivasanapāsādaṃ pavisanto yāva sopānapādamūlā dutiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsi, tato yāva sopānamatthakā tatiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsī’’ti vatvā pesesi.
સો કુમારો ગન્ત્વા ઉપરાજા હુત્વા પિતુ અચ્ચયેન રજ્જં કારેસિ, તસ્સેકો પુત્તો જાયિ. સો સોળસવસ્સકાલે રજ્જલોભેન ‘‘પિતરં મારેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ઉપટ્ઠાકે આહ ‘‘મય્હં પિતા તરુણો, અહં એતસ્સ ધૂમકાલં ઓલોકેન્તો મહલ્લકો ભવિસ્સામિ જરાજિણ્ણો, તાદિસે કાલે લદ્ધેનપિ રજ્જેન કો અત્થો’’તિ. તે આહંસુ ‘‘દેવ, ન સક્કા પચ્ચન્તં ગન્ત્વા ચોરત્તં કાતું, તવ પિતરં કેનચિ ઉપાયેન મારેત્વા રજ્જં ગણ્હા’’તિ . સો ‘‘સાધૂ’’તિ અન્તોનિવેસને રઞ્ઞો સાયં ન્હાનપોક્ખરણીસમીપં ગન્ત્વા ‘‘એત્થ નં મારેસ્સામી’’તિ ખગ્ગં ગહેત્વા અટ્ઠાસિ. રાજા સાયં મૂસિકં નામ દાસિં ‘‘ગન્ત્વા પોક્ખરણીપિટ્ઠિં સોધેત્વા એહિ, ન્હાયિસ્સામી’’તિ પેસેસિ. સા ગન્ત્વા પોક્ખરણીપિટ્ઠિં સોધેન્તી કુમારં પસ્સિ. કુમારો અત્તનો કમ્મસ્સ પાકટભાવભયેન તં દ્વિધા છિન્દિત્વા પોક્ખરણિયં પાતેસિ. રાજા ન્હાયિતું અગમાસિ . સેસજનો ‘‘અજ્જાપિ મૂસિકા દાસી ન પુનાગચ્છતિ, કુહિં ગતા કત્થ ગતા’’તિ આહ. રાજા –
So kumāro gantvā uparājā hutvā pitu accayena rajjaṃ kāresi, tasseko putto jāyi. So soḷasavassakāle rajjalobhena ‘‘pitaraṃ māressāmī’’ti cintetvā upaṭṭhāke āha ‘‘mayhaṃ pitā taruṇo, ahaṃ etassa dhūmakālaṃ olokento mahallako bhavissāmi jarājiṇṇo, tādise kāle laddhenapi rajjena ko attho’’ti. Te āhaṃsu ‘‘deva, na sakkā paccantaṃ gantvā corattaṃ kātuṃ, tava pitaraṃ kenaci upāyena māretvā rajjaṃ gaṇhā’’ti . So ‘‘sādhū’’ti antonivesane rañño sāyaṃ nhānapokkharaṇīsamīpaṃ gantvā ‘‘ettha naṃ māressāmī’’ti khaggaṃ gahetvā aṭṭhāsi. Rājā sāyaṃ mūsikaṃ nāma dāsiṃ ‘‘gantvā pokkharaṇīpiṭṭhiṃ sodhetvā ehi, nhāyissāmī’’ti pesesi. Sā gantvā pokkharaṇīpiṭṭhiṃ sodhentī kumāraṃ passi. Kumāro attano kammassa pākaṭabhāvabhayena taṃ dvidhā chinditvā pokkharaṇiyaṃ pātesi. Rājā nhāyituṃ agamāsi . Sesajano ‘‘ajjāpi mūsikā dāsī na punāgacchati, kuhiṃ gatā kattha gatā’’ti āha. Rājā –
૧૨૩.
123.
‘‘કુહિં ગતા કત્થ ગતા, ઇતિ લાલપ્પતી જનો;
‘‘Kuhiṃ gatā kattha gatā, iti lālappatī jano;
અહમેવેકો જાનામિ, ઉદપાને મૂસિકા હતા’’તિ. –
Ahameveko jānāmi, udapāne mūsikā hatā’’ti. –
પઠમં ગાથં ભણન્તો પોક્ખરણીતીરં અગમાસિ.
Paṭhamaṃ gāthaṃ bhaṇanto pokkharaṇītīraṃ agamāsi.
તત્થ કુહિં ગતા કત્થ ગતાતિ અઞ્ઞમઞ્ઞવેવચનાનિ. ઇતિ લાલપ્પતીતિ એવં વિપ્પલપતિ. ઇતિ અયં ગાથા ‘‘અજાનન્તો જનો મૂસિકા દાસી કુહિં ગતાતિ વિપ્પલપતિ, રાજકુમારેન દ્વિધા છિન્દિત્વા મૂસિકાય પોક્ખરણિયં પાતિતભાવં અહમેવ એકો જાનામી’’તિ રઞ્ઞો અજાનન્તસ્સેવ ઇમમત્થં દીપેતિ.
Tattha kuhiṃ gatā kattha gatāti aññamaññavevacanāni. Iti lālappatīti evaṃ vippalapati. Iti ayaṃ gāthā ‘‘ajānanto jano mūsikā dāsī kuhiṃ gatāti vippalapati, rājakumārena dvidhā chinditvā mūsikāya pokkharaṇiyaṃ pātitabhāvaṃ ahameva eko jānāmī’’ti rañño ajānantasseva imamatthaṃ dīpeti.
કુમારો ‘‘મયા કતકમ્મં મય્હં પિતરા ઞાત’’ન્તિ ભીતો પલાયિત્વા તમત્થં ઉપટ્ઠાકાનં આરોચેસિ. તે સત્તટ્ઠદિવસચ્ચયેન પુન તં આહંસુ ‘‘દેવ, સચે રાજા જાનેય્ય, ન તુણ્હી ભવેય્ય, તક્કગાહેન પન તેન તં વુત્તં ભવિસ્સતિ, મારેહિ ન’’ન્તિ. સો પુનેકદિવસં ખગ્ગહત્થો સોપાનપાદમૂલે ઠત્વા રઞ્ઞો આગમનકાલે ઇતો ચિતો ચ પહરણોકાસં ઓલોકેસિ. રાજા –
Kumāro ‘‘mayā katakammaṃ mayhaṃ pitarā ñāta’’nti bhīto palāyitvā tamatthaṃ upaṭṭhākānaṃ ārocesi. Te sattaṭṭhadivasaccayena puna taṃ āhaṃsu ‘‘deva, sace rājā jāneyya, na tuṇhī bhaveyya, takkagāhena pana tena taṃ vuttaṃ bhavissati, mārehi na’’nti. So punekadivasaṃ khaggahattho sopānapādamūle ṭhatvā rañño āgamanakāle ito cito ca paharaṇokāsaṃ olokesi. Rājā –
૧૨૪.
124.
‘‘યઞ્ચેતં ઇતિ ચીતિ ચ, ગદ્રભોવ નિવત્તસિ;
‘‘Yañcetaṃ iti cīti ca, gadrabhova nivattasi;
ઉદપાને મૂસિકં હન્ત્વા, યવં ભક્ખેતુમિચ્છસી’’તિ. –
Udapāne mūsikaṃ hantvā, yavaṃ bhakkhetumicchasī’’ti. –
દુતિયં ગાથં સજ્ઝાયન્તો અગમાસિ. અયમ્પિ ગાથા ‘‘યસ્મા ત્વં ઇતિ ચીતિ ચ ઇતો ચિતો ચ પહરણોકાસં ઓલોકેન્તો ગદ્રભોવ નિવત્તસિ, તસ્મા તં જાનામિ ‘પુરિમદિવસે પોક્ખરણિયં મૂસિકં દાસિં હન્ત્વા અજ્જ મં યવરાજાનં ભક્ખેતું મારેતું ઇચ્છસી’’’તિ રઞ્ઞો અજાનન્તસ્સેવ ઇમમત્થં દીપેતિ.
Dutiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto agamāsi. Ayampi gāthā ‘‘yasmā tvaṃ iti cīti ca ito cito ca paharaṇokāsaṃ olokento gadrabhova nivattasi, tasmā taṃ jānāmi ‘purimadivase pokkharaṇiyaṃ mūsikaṃ dāsiṃ hantvā ajja maṃ yavarājānaṃ bhakkhetuṃ māretuṃ icchasī’’’ti rañño ajānantasseva imamatthaṃ dīpeti.
કુમારો ‘‘દિટ્ઠોમ્હિ પિતરા’’તિ ઉત્રસ્તો પલાયિ. સો પુન અડ્ઢમાસમત્તં અતિક્કમિત્વા ‘‘રાજાનં દબ્બિયા પહરિત્વા મારેસ્સામી’’તિ એકં દીઘદણ્ડકં દબ્બિપહરણં ગહેત્વા ઓલુમ્બિત્વા અટ્ઠાસિ. રાજા –
Kumāro ‘‘diṭṭhomhi pitarā’’ti utrasto palāyi. So puna aḍḍhamāsamattaṃ atikkamitvā ‘‘rājānaṃ dabbiyā paharitvā māressāmī’’ti ekaṃ dīghadaṇḍakaṃ dabbipaharaṇaṃ gahetvā olumbitvā aṭṭhāsi. Rājā –
૧૨૫.
125.
‘‘દહરો ચાસિ દુમ્મેધ, પઠમુપ્પત્તિકો સુસુ;
‘‘Daharo cāsi dummedha, paṭhamuppattiko susu;
દીઘઞ્ચેતં સમાસજ્જ, ન તે દસ્સામિ જીવિત’’ન્તિ. –
Dīghañcetaṃ samāsajja, na te dassāmi jīvita’’nti. –
તતિયં ગાથં સજ્ઝાયન્તો સોપાનપાદમત્થકં અભિરુહિ.
Tatiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto sopānapādamatthakaṃ abhiruhi.
તત્થ પઠમુપ્પત્તિકોતિ પઠમવયેન ઉપ્પત્તિતો ઉપેતો, પઠમવયે ઠિતોતિ અત્થો. સુસૂતિ તરુણો. દીઘન્તિ દીઘદણ્ડકં દબ્બિપહરણં. સમાસજ્જાતિ ગહેત્વા, ઓલુમ્બિત્વા ઠિતોસીતિ અત્થો. અયમ્પિ ગાથા ‘‘દુમ્મેધ, અત્તનો વયં પરિભુઞ્જિતું ન લભિસ્સસિ, ન તે દાનિ નિલ્લજ્જસ્સ જીવિતં દસ્સામિ, મારેત્વા ખણ્ડાખણ્ડં છિન્દિત્વા સૂલેયેવ આવુણાપેસ્સામી’’તિ રઞ્ઞો અજાનન્તસ્સેવ કુમારં સન્તજ્જયમાના ઇમમત્થં દીપેતિ.
Tattha paṭhamuppattikoti paṭhamavayena uppattito upeto, paṭhamavaye ṭhitoti attho. Susūti taruṇo. Dīghanti dīghadaṇḍakaṃ dabbipaharaṇaṃ. Samāsajjāti gahetvā, olumbitvā ṭhitosīti attho. Ayampi gāthā ‘‘dummedha, attano vayaṃ paribhuñjituṃ na labhissasi, na te dāni nillajjassa jīvitaṃ dassāmi, māretvā khaṇḍākhaṇḍaṃ chinditvā sūleyeva āvuṇāpessāmī’’ti rañño ajānantasseva kumāraṃ santajjayamānā imamatthaṃ dīpeti.
સો તં દિવસં પલાયિતું અસક્કોન્તો ‘‘જીવિતં મે દેહિ, દેવા’’તિ રઞ્ઞો પાદમૂલે નિપજ્જિ. રાજા તં તજ્જેત્વા સઙ્ખલિકાહિ બન્ધાપેત્વા બન્ધનાગારે કારેત્વા સેતચ્છત્તસ્સ હેટ્ઠા અલઙ્કતરાજાસને નિસીદિત્વા ‘‘અમ્હાકં આચરિયો દિસાપામોક્ખો બ્રાહ્મણો ઇમં મય્હં અન્તરાયં દિસ્વા ઇમા તિસ્સો ગાથા અભાસી’’તિ હટ્ઠતુટ્ઠો ઉદાનં ઉદાનેન્તો સેસગાથા અભાસિ –
So taṃ divasaṃ palāyituṃ asakkonto ‘‘jīvitaṃ me dehi, devā’’ti rañño pādamūle nipajji. Rājā taṃ tajjetvā saṅkhalikāhi bandhāpetvā bandhanāgāre kāretvā setacchattassa heṭṭhā alaṅkatarājāsane nisīditvā ‘‘amhākaṃ ācariyo disāpāmokkho brāhmaṇo imaṃ mayhaṃ antarāyaṃ disvā imā tisso gāthā abhāsī’’ti haṭṭhatuṭṭho udānaṃ udānento sesagāthā abhāsi –
૧૨૬.
126.
‘‘નાન્તલિક્ખભવનેન, નાઙ્ગપુત્તપિનેન વા;
‘‘Nāntalikkhabhavanena, nāṅgaputtapinena vā;
પુત્તેન હિ પત્થયિતો, સિલોકેહિ પમોચિતો.
Puttena hi patthayito, silokehi pamocito.
૧૨૭.
127.
‘‘સબ્બં સુતમધીયેથ, હીનમુક્કટ્ઠમજ્ઝિમં;
‘‘Sabbaṃ sutamadhīyetha, hīnamukkaṭṭhamajjhimaṃ;
સબ્બસ્સ અત્થં જાનેય્ય, ન ચ સબ્બં પયોજયે;
Sabbassa atthaṃ jāneyya, na ca sabbaṃ payojaye;
હોતિ તાદિસકો કાલો, યત્થ અત્થાવહં સુત’’ન્તિ.
Hoti tādisako kālo, yattha atthāvahaṃ suta’’nti.
તત્થ નાન્તલિક્ખભવનેનાતિ અન્તલિક્ખભવનં વુચ્ચતિ દિબ્બવિમાનં, અહં અજ્જ અન્તલિક્ખભવનમ્પિ ન આરુળ્હો, તસ્મા અન્તલિક્ખભવનેનાપિ અજ્જ મરણતો ન પમોચિતોમ્હિ. નાઙ્ગપુત્તપિનેન વાતિ અઙ્ગસરિક્ખકેન વા પુત્તપિનેનપિ ન પમોચિતો. પુત્તેન હિ પત્થયિતોતિ અહં પન અત્તનો પુત્તેનેવ અજ્જ મારેતું પત્થિતો. સિલોકેહિ પમોચિતોતિ સોહં આચરિયેન બન્ધિત્વા દિન્નાહિ ગાથાહિ પમોચિતો.
Tattha nāntalikkhabhavanenāti antalikkhabhavanaṃ vuccati dibbavimānaṃ, ahaṃ ajja antalikkhabhavanampi na āruḷho, tasmā antalikkhabhavanenāpi ajja maraṇato na pamocitomhi. Nāṅgaputtapinena vāti aṅgasarikkhakena vā puttapinenapi na pamocito. Puttena hi patthayitoti ahaṃ pana attano putteneva ajja māretuṃ patthito. Silokehi pamocitoti sohaṃ ācariyena bandhitvā dinnāhi gāthāhi pamocito.
સુતન્તિ પરિયત્તિં. અધીયેથાતિ ગણ્હેય્ય સિક્ખેય્ય. હીનમુક્કટ્ઠમજ્ઝિમન્તિ હીનં વા હોતુ ઉત્તમં વા મજ્ઝિમં વા, સબ્બં અધીયિતબ્બમેવાતિ દીપેતિ. ન ચ સબ્બં પયોજયેતિ હીનં મન્તં વા સિપ્પં વા મજ્ઝિમં વા ન પયોજયે, ઉત્તમમેવ પયોજયેય્યાતિ અત્થો. યત્થ અત્થાવહં સુતન્તિ યસ્મિં કાલે મહોસધપણ્ડિતસ્સ કુમ્ભકારકમ્મકરણં વિય યંકિઞ્ચિ સિક્ખિતસિપ્પં અત્થાવહં હોતિ, તાદિસોપિ કાલો હોતિયેવાતિ અત્થો. અપરભાગે રઞ્ઞો અચ્ચયેન કુમારો રજ્જે પતિટ્ઠાસિ.
Sutanti pariyattiṃ. Adhīyethāti gaṇheyya sikkheyya. Hīnamukkaṭṭhamajjhimanti hīnaṃ vā hotu uttamaṃ vā majjhimaṃ vā, sabbaṃ adhīyitabbamevāti dīpeti. Na ca sabbaṃ payojayeti hīnaṃ mantaṃ vā sippaṃ vā majjhimaṃ vā na payojaye, uttamameva payojayeyyāti attho. Yattha atthāvahaṃ sutanti yasmiṃ kāle mahosadhapaṇḍitassa kumbhakārakammakaraṇaṃ viya yaṃkiñci sikkhitasippaṃ atthāvahaṃ hoti, tādisopi kālo hotiyevāti attho. Aparabhāge rañño accayena kumāro rajje patiṭṭhāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા દિસાપામોક્ખો આચરિયો અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā disāpāmokkho ācariyo ahameva ahosi’’nti.
મૂસિકજાતકવણ્ણના તતિયા.
Mūsikajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૭૩. મૂસિકજાતકં • 373. Mūsikajātakaṃ