Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૭. સત્તરસમવગ્ગો

    17. Sattarasamavaggo

    (૧૭૪) ૯. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘસ્સદિન્નં મહપ્ફલન્તિકથા

    (174) 9. Na vattabbaṃ saṅghassadinnaṃ mahapphalantikathā

    ૭૯૭. ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ સઙ્ઘો આહુનેય્યો પાહુનેય્યો દક્ખિણેય્યો અઞ્જલિકરણીયો અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સઙ્ઘો આહુનેય્યો…પે॰… અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ.

    797. Na vattabbaṃ – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti? Āmantā. Nanu saṅgho āhuneyyo pāhuneyyo dakkhiṇeyyo añjalikaraṇīyo anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti? Āmantā. Hañci saṅgho āhuneyyo…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતા, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti? Āmantā. Nanu cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatā, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti.

    ૭૯૮. ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સઙ્ઘે, ગોતમિ, દેહિ, સઙ્ઘે તે દિન્ને અહઞ્ચેવ પૂજિતો ભવિસ્સામિ સઙ્ઘો ચા’’તિ 1. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલન્તિ.

    798. Na vattabbaṃ – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘saṅghe, gotami, dehi, saṅghe te dinne ahañceva pūjito bhavissāmi saṅgho cā’’ti 2. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi saṅghassa dinnaṃ mahapphalanti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ સક્કો દેવાનમિન્દો ભગવન્તં એતદવોચ –

    Na vattabbaṃ – ‘‘saṅghassa dinnaṃ mahapphala’’nti? Āmantā. Nanu sakko devānamindo bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘યજમાનાનં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞપેક્ખાન પાણિનં;

    ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    કરોતં ઓપધિકં પુઞ્ઞં, કત્થ દિન્નં મહપ્ફલન્તિ.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, kattha dinnaṃ mahapphalanti.

    ‘‘ચત્તારો ચ પટિપન્ના, ચત્તારો ચ ફલે ઠિતા;

    ‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    એસ સઙ્ઘો ઉજુભૂતો, પઞ્ઞાસીલસમાહિતો.

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.

    ‘‘યજમાનાનં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞપેક્ખાન પાણિનં;

    ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    કરોતં ઓપધિકં પુઞ્ઞં, સઙ્ઘે દિન્નં મહપ્ફલ’’ન્તિ 3.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphala’’nti 4.

    ‘‘એસો હિ સઙ્ઘો વિપુલો મહગ્ગતો,

    ‘‘Eso hi saṅgho vipulo mahaggato,

    એસપ્પમેય્યો ઉદધીવ સાગરો;

    Esappameyyo udadhīva sāgaro;

    એતે હિ સેટ્ઠા નરવીરસાવકા 5,

    Ete hi seṭṭhā naravīrasāvakā 6,

    પભઙ્કરા ધમ્મમુદીરયન્તિ.

    Pabhaṅkarā dhammamudīrayanti.

    ‘‘તેસં સુદિન્નં સુહુતં સુયિટ્ઠં,

    ‘‘Tesaṃ sudinnaṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ,

    યે સઙ્ઘમુદ્દિસ્સ દદન્તિ દાનં;

    Ye saṅghamuddissa dadanti dānaṃ;

    સા દક્ખિણા સઙ્ઘગતા પતિટ્ઠિતા,

    Sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā,

    મહપ્ફલા લોકવિદૂન વણ્ણિતા.

    Mahapphalā lokavidūna vaṇṇitā.

    ‘‘એતાદિસં યઞ્ઞમનુસ્સરન્તા,

    ‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā,

    યે વેદજાતા વિચરન્તિ 7 લોકે;

    Ye vedajātā vicaranti 8 loke;

    વિનેય્ય મચ્છેરમલં સમૂલં,

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ,

    અનિન્દિતા સગ્ગમુપેન્તિ ઠાન’’ન્તિ 9.

    Aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti 10.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલન્તિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi saṅghassa dinnaṃ mahapphalanti.

    ન વત્તબ્બં સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલન્તિકથા નિટ્ઠિતા.

    Na vattabbaṃ saṅghassa dinnaṃ mahapphalantikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૬
    2. ma. ni. 3.376
    3. સં॰ નિ॰ ૧.૨૬૨; વિ॰ વ॰ ૬૪૨, ૭૫૧
    4. saṃ. ni. 1.262; vi. va. 642, 751
    5. નરસીહસાવકા (ક॰)
    6. narasīhasāvakā (ka.)
    7. વિહરન્તિ (સી॰ ક॰)
    8. viharanti (sī. ka.)
    9. વિ॰ વ॰ ૬૪૫, ૭૫૪
    10. vi. va. 645, 754



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલન્તિકથાવણ્ણના • 9. Na vattabbaṃ saṅghassa dinnaṃ mahapphalantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact