Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૭. સત્તરસમવગ્ગો

    17. Sattarasamavaggo

    (૧૭૩) ૮. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો ભુઞ્જતીતિકથા

    (173) 8. Na vattabbaṃ saṅgho bhuñjatītikathā

    ૭૯૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘભત્તાનિ કરોન્તિ, ઉદ્દેસભત્તાનિ કરોન્તિ, યાગુપાનાનિ કરોન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘભત્તાનિ કરોન્તિ, ઉદ્દેસભત્તાનિ કરોન્તિ, યાગુપાનાનિ કરોન્તિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ.

    795. Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti? Āmantā. Nanu atthi keci saṅghabhattāni karonti, uddesabhattāni karonti, yāgupānāni karontīti? Āmantā. Hañci atthi keci saṅghabhattāni karonti, uddesabhattāni karonti, yāgupānāni karonti, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ગણભોજનં પરમ્પરભોજનં અતિરિત્તભોજનં અનતિરિત્તભોજન’’ન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ગણભોજનં પરમ્પરભોજનં અતિરિત્તભોજનં અનતિરિત્તભોજનં’’, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘gaṇabhojanaṃ paramparabhojanaṃ atirittabhojanaṃ anatirittabhojana’’nti? Āmantā. Hañci vuttaṃ bhagavatā – ‘‘gaṇabhojanaṃ paramparabhojanaṃ atirittabhojanaṃ anatirittabhojanaṃ’’, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ? આમન્તા. નનુ અટ્ઠ પાનાનિ વુત્તાનિ ભગવતા – અમ્બપાનં, જમ્બુપાનં , ચોચપાનં, મોચપાનં, મધુકપાનં, 1 મુદ્દિકપાનં, સાલુકપાનં, ફારુસકપાનન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અટ્ઠ પાનાનિ વુત્તાનિ ભગવતા – અમ્બપાનં, જમ્બુપાનં, ચોચપાનં, મોચપાનં, મધુકપાનં, મુદ્દિકપાનં , સાલુકપાનં, ફારુસકપાનં, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતી’’તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti? Āmantā. Nanu aṭṭha pānāni vuttāni bhagavatā – ambapānaṃ, jambupānaṃ , cocapānaṃ, mocapānaṃ, madhukapānaṃ, 2 muddikapānaṃ, sālukapānaṃ, phārusakapānanti? Āmantā. Hañci aṭṭha pānāni vuttāni bhagavatā – ambapānaṃ, jambupānaṃ, cocapānaṃ, mocapānaṃ, madhukapānaṃ, muddikapānaṃ , sālukapānaṃ, phārusakapānaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatī’’ti.

    ૭૯૬. સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતીતિ? આમન્તા. મગ્ગો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતિ, ફલં ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    796. Saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyatīti? Āmantā. Maggo bhuñjati pivati khādati sāyati, phalaṃ bhuñjati pivati khādati sāyatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો ભુઞ્જતીતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Na vattabbaṃ saṅgho bhuñjatītikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. મધુપાનં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰) મહાવ॰ ૩૦૦ પન પસ્સિતબ્બં
    2. madhupānaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.) mahāva. 300 pana passitabbaṃ



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો ભુઞ્જતીતિકથાવણ્ણના • 8. Na vattabbaṃ saṅgho bhuñjatītikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact