Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૬. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતીતિકથાવણ્ણના

    6. Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhātītikathāvaṇṇanā

    ૭૯૧-૭૯૨. ઇદાનિ ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતીતિકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘પરમત્થતો મગ્ગફલાનેવ સઙ્ઘો, મગ્ગફલેહિ અઞ્ઞો સઙ્ઘો નામ નત્થિ, મગ્ગફલાનિ ચ ન કિઞ્ચિ પટિગ્ગણ્હન્તિ, તસ્મા ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ એતરહિ મહાપુઞ્ઞવાદીસઙ્ખાતાનં વેતુલ્લકાનં; તે સન્ધાય ન વત્તબ્બન્તિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ સઙ્ઘો ન પટિગ્ગણ્હેય્ય, ન નં સત્થા આહુનેય્યાતિઆદીહિ થોમેય્યા’’તિ ચોદેતું નનુ સઙ્ઘો આહુનેય્યોતિઆદિમાહ. સઙ્ઘસ્સ દાનં દેન્તીતિ ‘‘યે તે સઙ્ઘસ્સ દેન્તિ, તે પટિગ્ગાહકેસુ અસતિ કસ્સ દદેય્યુ’’ન્તિ ચોદનત્થં વુત્તં. આહુતિં જાતવેદો વાતિ સુત્તં પરસમયતો આગતં. તત્થ મહામેઘન્તિ મેઘવુટ્ઠિં સન્ધાય વુત્તં. વુટ્ઠિઞ્હિ મેદની પટિગ્ગણ્હાતિ, ન મેઘમેવ. મગ્ગો પટિગ્ગણ્હાતીતિ ‘‘મગ્ગફલાનિ સઙ્ઘો’’તિ લદ્ધિયા વદતિ, ન ચ મગ્ગફલાનેવ સઙ્ઘો. મગ્ગફલપાતુભાવપરિસુદ્ધે પન ખન્ધે ઉપાદાય પઞ્ઞત્તા અટ્ઠ પુગ્ગલા સઙ્ઘો, તસ્મા અસાધકમેતન્તિ.

    791-792. Idāni na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhātītikathā nāma hoti. Tattha ‘‘paramatthato maggaphalāneva saṅgho, maggaphalehi añño saṅgho nāma natthi, maggaphalāni ca na kiñci paṭiggaṇhanti, tasmā na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhātī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi etarahi mahāpuññavādīsaṅkhātānaṃ vetullakānaṃ; te sandhāya na vattabbanti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi saṅgho na paṭiggaṇheyya, na naṃ satthā āhuneyyātiādīhi thomeyyā’’ti codetuṃ nanu saṅgho āhuneyyotiādimāha. Saṅghassa dānaṃ dentīti ‘‘ye te saṅghassa denti, te paṭiggāhakesu asati kassa dadeyyu’’nti codanatthaṃ vuttaṃ. Āhutiṃ jātavedo vāti suttaṃ parasamayato āgataṃ. Tattha mahāmeghanti meghavuṭṭhiṃ sandhāya vuttaṃ. Vuṭṭhiñhi medanī paṭiggaṇhāti, na meghameva. Maggo paṭiggaṇhātīti ‘‘maggaphalāni saṅgho’’ti laddhiyā vadati, na ca maggaphalāneva saṅgho. Maggaphalapātubhāvaparisuddhe pana khandhe upādāya paññattā aṭṭha puggalā saṅgho, tasmā asādhakametanti.

    ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતીતિકથાવણ્ણના.

    Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhātītikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૭૧) ૬. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતિકથા • (171) 6. Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhātikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact