Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
(૯૩) ૧૦. ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિકથા
(93) 10. Na yathācittassa kāyakammantikathā
૫૬૬. ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. અફસ્સકસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… અચિત્તકસ્સ કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સફસ્સકસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… સચિત્તકસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સફસ્સકસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… સચિત્તકસ્સ કાયકમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ.
566. Na yathācittassa kāyakammanti? Āmantā. Aphassakassa kāyakammaṃ…pe… acittakassa kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa kāyakammaṃ…pe… sacittakassa kāyakammanti? Āmantā. Hañci saphassakassa kāyakammaṃ…pe… sacittakassa kāyakammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti.
ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. અનાવટ્ટેન્તસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… અપ્પણિદહન્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ આવટ્ટેન્તસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… પણિદહન્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ આવટ્ટેન્તસ્સ કાયકમ્મં…પે॰… પણિદહન્તસ્સ કાયકમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ.
Na yathācittassa kāyakammanti? Āmantā. Anāvaṭṭentassa kāyakammaṃ…pe… appaṇidahantassa kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu āvaṭṭentassa kāyakammaṃ…pe… paṇidahantassa kāyakammanti? Āmantā. Hañci āvaṭṭentassa kāyakammaṃ…pe… paṇidahantassa kāyakammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti.
ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. નનુ કાયકમ્મં ચિત્તસમુટ્ઠાનં ચિત્તેન સહજાતં ચિત્તેન સહ એકુપ્પાદન્તિ? આમન્તા . હઞ્ચિ કાયકમ્મં ચિત્તસમુટ્ઠાનં ચિત્તેન સહજાતં ચિત્તેન સહ એકુપ્પાદં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ.
Na yathācittassa kāyakammanti? Āmantā. Nanu kāyakammaṃ cittasamuṭṭhānaṃ cittena sahajātaṃ cittena saha ekuppādanti? Āmantā . Hañci kāyakammaṃ cittasamuṭṭhānaṃ cittena sahajātaṃ cittena saha ekuppādaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti.
ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. ન અભિક્કમિતુકામો અભિક્કમતિ, ન પટિક્કમિતુકામો પટિક્કમતિ, ન આલોકેતુકામો આલોકેતિ, ન વિલોકેતુકામો વિલોકેતિ, ન સમિઞ્જિતુકામો સમિઞ્જેતિ, ન પસારેતુકામો પસારેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. નનુ અભિક્કમિતુકામો અભિક્કમતિ, પટિક્કમિતુકામો પટિક્કમતિ, આલોકેતુકામો આલોકેતિ, વિલોકેતુકામો વિલોકેતિ, સમિઞ્જિતુકામો સમિઞ્જેતિ, પસારેતુકામો પસારેતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અભિક્કમિતુકામો અભિક્કમતિ…પે॰… પસારેતુકામો પસારેતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ.
Na yathācittassa kāyakammanti? Āmantā. Na abhikkamitukāmo abhikkamati, na paṭikkamitukāmo paṭikkamati, na āloketukāmo āloketi, na viloketukāmo viloketi, na samiñjitukāmo samiñjeti, na pasāretukāmo pasāretīti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Nanu abhikkamitukāmo abhikkamati, paṭikkamitukāmo paṭikkamati, āloketukāmo āloketi, viloketukāmo viloketi, samiñjitukāmo samiñjeti, pasāretukāmo pasāretīti? Āmantā. Hañci abhikkamitukāmo abhikkamati…pe… pasāretukāmo pasāreti, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti.
૫૬૭. ન વત્તબ્બં – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કોચિ ‘‘અઞ્ઞત્ર ગચ્છિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞત્ર ગચ્છતિ…પે॰… ‘‘અઞ્ઞં પસારેસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં પસારેતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કોચિ ‘‘અઞ્ઞત્ર ગચ્છિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞત્ર ગચ્છતિ…પે॰… ‘‘અઞ્ઞં પસારેસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં પસારેતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મ’’ન્તિ.
567. Na vattabbaṃ – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti? Āmantā. Nanu atthi koci ‘‘aññatra gacchissāmī’’ti aññatra gacchati…pe… ‘‘aññaṃ pasāressāmī’’ti aññaṃ pasāretīti? Āmantā. Hañci atthi koci ‘‘aññatra gacchissāmī’’ti aññatra gacchati…pe… ‘‘aññaṃ pasāressāmī’’ti aññaṃ pasāreti, tena vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa kāyakamma’’nti.
ન યથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિકથા નિટ્ઠિતા.
Na yathācittassa kāyakammantikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. નયથાચિત્તસ્સ કાયકમ્મન્તિકથાવણ્ણના • 10. Nayathācittassa kāyakammantikathāvaṇṇanā