Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
(૯૨) ૯. ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિકથા
(92) 9. Na yathācittassa vācātikathā
૫૬૪. ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. અફસ્સકસ્સ વાચા અવેદનકસ્સ વાચા અસઞ્ઞકસ્સ વાચા અચેતનકસ્સ વાચા અચિત્તકસ્સ વાચાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સફસ્સકસ્સ વાચા સવેદનકસ્સ વાચા સસઞ્ઞકસ્સ વાચા સચેતનકસ્સ વાચા સચિત્તકસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સફસ્સકસ્સ વાચા…પે॰… સચિત્તકસ્સ વાચા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ.
564. Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Aphassakassa vācā avedanakassa vācā asaññakassa vācā acetanakassa vācā acittakassa vācāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa vācā savedanakassa vācā sasaññakassa vācā sacetanakassa vācā sacittakassa vācāti? Āmantā. Hañci saphassakassa vācā…pe… sacittakassa vācā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.
ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. અનાવટ્ટેન્તસ્સ 1 વાચા…પે॰… અનાભોગસ્સ વાચા…પે॰… અપ્પણિદહન્તસ્સ વાચાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ આવટ્ટેન્તસ્સ વાચા આભોગસ્સ વાચા…પે॰… પણિદહન્તસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ આવટ્ટેન્તસ્સ વાચા આભોગસ્સ વાચા પણિદહન્તસ્સ વાચા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ.
Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Anāvaṭṭentassa 2 vācā…pe… anābhogassa vācā…pe… appaṇidahantassa vācāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu āvaṭṭentassa vācā ābhogassa vācā…pe… paṇidahantassa vācāti? Āmantā. Hañci āvaṭṭentassa vācā ābhogassa vācā paṇidahantassa vācā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.
ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. નનુ વાચા ચિત્તસમુટ્ઠાના ચિત્તેન સહજાતા ચિત્તેન સહ એકુપ્પાદાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વાચા ચિત્તસમુટ્ઠાના ચિત્તેન સહજાતા ચિત્તેન સહ એકુપ્પાદા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ.
Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Nanu vācā cittasamuṭṭhānā cittena sahajātā cittena saha ekuppādāti? Āmantā. Hañci vācā cittasamuṭṭhānā cittena sahajātā cittena saha ekuppādā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.
ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિ? આમન્તા. ન ભણિતુકામો ભણતિ, ન કથેતુકામો કથેતિ, ન આલપિતુકામો આલપતિ, ન વોહરિતુકામો વોહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ભણિતુકામો ભણતિ, કથેતુકામો કથેતિ, આલપિતુકામો આલપતિ, વોહરિતુકામો વોહરતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ભણિતુકામો ભણતિ, કથેતુકામો કથેતિ, આલપિતુકામો આલપતિ, વોહરિતુકામો વોહરતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ.
Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Na bhaṇitukāmo bhaṇati, na kathetukāmo katheti, na ālapitukāmo ālapati, na voharitukāmo voharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu bhaṇitukāmo bhaṇati, kathetukāmo katheti, ālapitukāmo ālapati, voharitukāmo voharatīti? Āmantā. Hañci bhaṇitukāmo bhaṇati, kathetukāmo katheti, ālapitukāmo ālapati, voharitukāmo voharati, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.
૫૬૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કોચિ ‘‘અઞ્ઞં ભણિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં ભણતિ, ‘‘અઞ્ઞં કથેસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં કથેતિ, ‘‘અઞ્ઞં આલપિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં આલપતિ, ‘‘અઞ્ઞં વોહરિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં વોહરતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કોચિ ‘‘અઞ્ઞં ભણિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં ભણતિ,…પે॰… ‘‘અઞ્ઞં વોહરિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં વોહરતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ન યથાચિત્તસ્સ વાચા’’તિ.
565. Na vattabbaṃ – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti? Āmantā. Nanu atthi koci ‘‘aññaṃ bhaṇissāmī’’ti aññaṃ bhaṇati, ‘‘aññaṃ kathessāmī’’ti aññaṃ katheti, ‘‘aññaṃ ālapissāmī’’ti aññaṃ ālapati, ‘‘aññaṃ voharissāmī’’ti aññaṃ voharatīti? Āmantā. Hañci atthi koci ‘‘aññaṃ bhaṇissāmī’’ti aññaṃ bhaṇati,…pe… ‘‘aññaṃ voharissāmī’’ti aññaṃ voharati, tena vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.
ન યથાચિત્તસ્સ વાચાતિકથા નિટ્ઠિતા.
Na yathācittassa vācātikathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. નયથાચિત્તસ્સ વાચાતિકથાવણ્ણના • 9. Nayathācittassa vācātikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. નયથાચિત્તસ્સવાચાતિકથાવણ્ણના • 9. Nayathācittassavācātikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. નયથાચિત્તસ્સવાચાતિકથાવણ્ણના • 9. Nayathācittassavācātikathāvaṇṇanā