Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    10. நதீ³ஸோதஸுத்தவண்ணனா

    10. Nadīsotasuttavaṇṇanā

    109. த³ஸமே ஸெய்யதா²பீதி ஓபம்மத³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ, யதா² நாமாதி அத்தோ². நதி³யா ஸோதேன ஓவுய்ஹெய்யாதி ஸீக⁴ஸோதாய ஹாரஹாரினியா நதி³யா உத³கவேகே³ன ஹெட்ட²தோ வுய்ஹெய்ய அதோ⁴ ஹரியேத². பியரூபஸாதரூபேனாதி பியஸபா⁴வேன ஸாதஸபா⁴வேன ச காரணபூ⁴தேன, தஸ்ஸங் நதி³யங் தஸ்ஸா வா பரதீரே மணிஸுவண்ணாதி³ அஞ்ஞங் வா பியவத்து² வித்தூபகரணங் அத்தி², தங் க³ஹெஸ்ஸாமீதி நதி³யங் பதித்வா ஸோதேன அவகட்³டெ⁴ய்ய. கிஞ்சாபீதி அனுஜானநஅஸம்பா⁴வனத்தே² நிபாதோ. கிங் அனுஜானாதி, கிங் ந ஸம்பா⁴வேதி? தேன புரிஸேன அதி⁴ப்பேதஸ்ஸ பியவத்து²ஸ்ஸ தத்த² அத்தி²பா⁴வங் அனுஜானாதி, ததா²க³மனங் பன ஆதீ³னவவந்ததாய ந ஸம்பா⁴வேதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அம்போ⁴, புரிஸ , யதி³பி தயா அதி⁴ப்பேதங் பியவத்து² தத்த² உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் க³மனே பன அயமாதீ³னவோ, யங் த்வங் ஹெட்டா² ரஹத³ங் பத்வா மரணங் மரணமத்தங் வா து³க்க²ங் பாபுணெய்யாஸீதி.

    109. Dasame seyyathāpīti opammadassanatthe nipāto, yathā nāmāti attho. Nadiyā sotena ovuyheyyāti sīghasotāya hārahāriniyā nadiyā udakavegena heṭṭhato vuyheyya adho hariyetha. Piyarūpasātarūpenāti piyasabhāvena sātasabhāvena ca kāraṇabhūtena, tassaṃ nadiyaṃ tassā vā paratīre maṇisuvaṇṇādi aññaṃ vā piyavatthu vittūpakaraṇaṃ atthi, taṃ gahessāmīti nadiyaṃ patitvā sotena avakaḍḍheyya. Kiñcāpīti anujānanaasambhāvanatthe nipāto. Kiṃ anujānāti, kiṃ na sambhāveti? Tena purisena adhippetassa piyavatthussa tattha atthibhāvaṃ anujānāti, tathāgamanaṃ pana ādīnavavantatāya na sambhāveti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ambho, purisa , yadipi tayā adhippetaṃ piyavatthu tattha upalabbhati, evaṃ gamane pana ayamādīnavo, yaṃ tvaṃ heṭṭhā rahadaṃ patvā maraṇaṃ maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ pāpuṇeyyāsīti.

    அத்தி² செத்த² ஹெட்டா² ரஹதோ³தி ஏதிஸ்ஸா நதி³யா ஹெட்டா² அனுஸோதபா⁴கே³ அதிவிய க³ம்பீ⁴ரவித்த²தோ ஏகோ மஹாஸரோ அத்தி². ஸோ ச ஸமந்ததோ வாதாபி⁴கா⁴தஸமுட்டி²தாஹி மணிமயபப்³ப³தகூடஸன்னிபா⁴ஹி மஹதீஹி ஊமீஹி வீசீஹி ஸஊமி, விஸமேஸு பூ⁴மிப்பதே³ஸேஸு ஸவேக³ங் அனுபக்க²ந்த³ந்தேன இமிஸ்ஸா தாவ நதி³யா மஹோகே⁴ன தஹிங் தஹிங் ஆவட்டமானவிபுலஜலதாய ப³லவாமுக²ஸதி³ஸேஹி ஸஹ ஆவட்டேஹீதி ஸாவட்டோ. தங் ரஹத³ங் ஓதிண்ணஸத்தேயேவ அத்தனோ நிப³த்³தா⁴மிஸகோ³சரே கத்வா அஜ்ஜா²வஸந்தேன அதிவிய ப⁴யானகத³ஸ்ஸனேன கோ⁴ரசேதஸா த³கரக்க²ஸேன ஸக³ஹோ ஸரக்க²ஸோ, சண்ட³மச்ச²மகராதி³னா வா ஸக³ஹோ, யதா²வுத்தரக்க²ஸேன ஸரக்க²ஸோ.

    Atthi cettha heṭṭhā rahadoti etissā nadiyā heṭṭhā anusotabhāge ativiya gambhīravitthato eko mahāsaro atthi. So ca samantato vātābhighātasamuṭṭhitāhi maṇimayapabbatakūṭasannibhāhi mahatīhi ūmīhi vīcīhi saūmi, visamesu bhūmippadesesu savegaṃ anupakkhandantena imissā tāva nadiyā mahoghena tahiṃ tahiṃ āvaṭṭamānavipulajalatāya balavāmukhasadisehi saha āvaṭṭehīti sāvaṭṭo. Taṃ rahadaṃ otiṇṇasatteyeva attano nibaddhāmisagocare katvā ajjhāvasantena ativiya bhayānakadassanena ghoracetasā dakarakkhasena sagaho sarakkhaso, caṇḍamacchamakarādinā vā sagaho, yathāvuttarakkhasena sarakkhaso.

    ந்தி ஏவங் ஸப்படிப⁴யங் யங் ரஹத³ங். அம்போ⁴ புரிஸாதி ஆலபனங். மரணங் வா நிக³ச்ச²ஸீதி தாஹி வா ஊமீஹி அஜ்ஜொ²த்த²டோ, தேஸு வா ஆவட்டேஸு நிபதிதோ ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் அஸக்கொந்தோ தேஸங் வா சண்ட³மச்ச²மகராதீ³னங் முகே² நிபதிதோ. தஸ்ஸ வா த³கரக்க²ஸஸ்ஸ ஹத்த²ங் க³தோ மரணங் வா க³மிஸ்ஸஸி, அத² வா பன ஆயுஸேஸே ஸதி ததோ முச்சித்வா அபக³ச்ச²ந்தோ தேஹி ஊமிஆதீ³ஹி ஜனிதக⁴ட்டிதவஸேன மரணமத்தங் மரணப்பமாணங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி. படிஸோதங் வாயமெய்யாதி ஸோ புப்³பே³ அனுஸோதங் வுய்ஹமானோ தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அனத்தோ² கிர மே உபட்டி²தோ, மச்சுமுகே² கிராஹங் பரிவத்தாமீ’’தி உப்பன்னப³லவப⁴யோ ஸம்ப⁴மந்தோ தி³கு³ணங் கத்வா உஸ்ஸாஹங் ஹத்தே²ஹி ச பாதே³ஹி ச வாயமெய்ய தரெய்ய, ந சிரேனேவ தீரங் ஸம்பாபுணெய்ய.

    Yanti evaṃ sappaṭibhayaṃ yaṃ rahadaṃ. Ambho purisāti ālapanaṃ. Maraṇaṃ vā nigacchasīti tāhi vā ūmīhi ajjhotthaṭo, tesu vā āvaṭṭesu nipatito sīsaṃ ukkhipituṃ asakkonto tesaṃ vā caṇḍamacchamakarādīnaṃ mukhe nipatito. Tassa vā dakarakkhasassa hatthaṃ gato maraṇaṃ vā gamissasi, atha vā pana āyusese sati tato muccitvā apagacchanto tehi ūmiādīhi janitaghaṭṭitavasena maraṇamattaṃ maraṇappamāṇaṃ dukkhaṃ nigacchasi. Paṭisotaṃ vāyameyyāti so pubbe anusotaṃ vuyhamāno tassa purisassa vacanaṃ sutvā ‘‘anattho kira me upaṭṭhito, maccumukhe kirāhaṃ parivattāmī’’ti uppannabalavabhayo sambhamanto diguṇaṃ katvā ussāhaṃ hatthehi ca pādehi ca vāyameyya tareyya, na cireneva tīraṃ sampāpuṇeyya.

    அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனாயாதி சதுஸச்சபடிவேதா⁴னுகூலஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஸம்போ³த⁴னாய உபமா கதா. அயஞ்செத்த² அத்தோ²தி அயமேவ இதா³னி வுச்சமானோ இத⁴ மயா அதி⁴ப்பேதோ உபமெய்யத்தோ², யஸ்ஸ விஞ்ஞாபனாய உபமா ஆஹடா.

    Atthassaviññāpanāyāti catusaccapaṭivedhānukūlassa atthassa sambodhanāya upamā katā. Ayañcettha atthoti ayameva idāni vuccamāno idha mayā adhippeto upameyyattho, yassa viññāpanāya upamā āhaṭā.

    தண்ஹாயேதங் அதி⁴வசனந்தி எத்த² சதூஹி ஆகாரேஹி தண்ஹாய ஸோதஸதி³ஸதா வேதி³தப்³பா³ அனுக்கமபரிவுட்³டி⁴தோ அனுப்பப³ந்த⁴தோ ஓஸீதா³பனதோ து³ருத்தரணதோ ச. யதா² ஹி உபரி மஹாமேகே⁴ அபி⁴ப்பவுட்டே² உத³கங் பப்³ப³தகந்த³ரபத³ரஸாகா²யோ பூரெத்வா ததோ ப⁴ஸ்ஸித்வா குஸுப்³பே⁴ பூரெத்வா ததோ ப⁴ஸ்ஸித்வா குன்னதி³யோ பூரெத்வா ததோ மஹானதி³யோ பக்க²ந்தி³த்வா ஏகோக⁴ங் ஹுத்வா பவத்தமானங் ‘‘நதீ³ஸோதோ’’தி வுச்சதி, ஏவமேவ அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிராதி³வஸேன அனேகபே⁴தே³ஸு ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு லோபோ⁴ உப்பஜ்ஜித்வா அனுக்கமேன பரிவுட்³டி⁴ங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘தண்ஹாஸோதோ’’தி வுச்சதி, யதா² ச நதீ³ஸோதோ ஆக³மனதோ யாவ ஸமுத்³த³ப்பத்தி, தாவ ஸதி விச்சே²த³பச்சயாபா⁴வே அவிச்சி²ஜ்ஜமானோ அனுப்பப³ந்தே⁴ன பவத்ததி, ஏவங் தண்ஹாஸோதோபி ஆக³மனதோ பட்டா²ய அஸதி விச்சே²த³பச்சயே அவிச்சி²ஜ்ஜமானோ அபாயஸமுத்³தா³பி⁴முகோ² அனுப்பப³ந்தே⁴ன பவத்ததி. யதா² பன நதீ³ஸோதோ தத³ந்தோக³தே⁴ ஸத்தே ஓஸீதா³பேதி, ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந தே³தி, மரணங் வா மரணமத்தங் வா து³க்க²ங் பாபேதி, ஏவங் தண்ஹாஸோதோபி அத்தனோ ஸோதந்தோக³தே ஸத்தே ஓஸீதா³பேதி, பஞ்ஞாஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந தே³தி, குஸலமூலச்சே²த³னேன ஸங்கிலேஸத⁴ம்மஸமாபஜ்ஜனேன ச மரணங் வா மரணமத்தங் வா து³க்க²ங் பாபேதி.

    Taṇhāyetaṃ adhivacananti ettha catūhi ākārehi taṇhāya sotasadisatā veditabbā anukkamaparivuḍḍhito anuppabandhato osīdāpanato duruttaraṇato ca. Yathā hi upari mahāmeghe abhippavuṭṭhe udakaṃ pabbatakandarapadarasākhāyo pūretvā tato bhassitvā kusubbhe pūretvā tato bhassitvā kunnadiyo pūretvā tato mahānadiyo pakkhanditvā ekoghaṃ hutvā pavattamānaṃ ‘‘nadīsoto’’ti vuccati, evameva ajjhattikabāhirādivasena anekabhedesu rūpādīsu ārammaṇesu lobho uppajjitvā anukkamena parivuḍḍhiṃ gacchanto ‘‘taṇhāsoto’’ti vuccati, yathā ca nadīsoto āgamanato yāva samuddappatti, tāva sati vicchedapaccayābhāve avicchijjamāno anuppabandhena pavattati, evaṃ taṇhāsotopi āgamanato paṭṭhāya asati vicchedapaccaye avicchijjamāno apāyasamuddābhimukho anuppabandhena pavattati. Yathā pana nadīsoto tadantogadhe satte osīdāpeti, sīsaṃ ukkhipituṃ na deti, maraṇaṃ vā maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ pāpeti, evaṃ taṇhāsotopi attano sotantogate satte osīdāpeti, paññāsīsaṃ ukkhipituṃ na deti, kusalamūlacchedanena saṃkilesadhammasamāpajjanena ca maraṇaṃ vā maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ pāpeti.

    யதா² ச நதி³யா ஸோதோ மஹோக⁴பா⁴வேன பவத்தமானோ உளும்பங் வா நாவங் வா ப³ந்தி⁴துங் நேதுஞ்ச சே²கங் புரிஸங் நிஸ்ஸாய பரதீரங் க³ந்துங் அஜ்ஜா²ஸயங் கத்வா தஜ்ஜங் வாயாமங் கரொந்தேன தரிதப்³போ³, ந யேன வா தேன வாதி து³ருத்தரோ, ஏவங் தண்ஹாஸோதோபி காமோக⁴ப⁴வோக⁴பூ⁴தோ ஸீலஸங்வரங் பூரேதுங் ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு கம்மங் காதுங் ‘‘நிபகேன அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸாமீ’’தி அஜ்ஜா²ஸயங் ஸமுட்டா²பெத்வா கல்யாணமித்தே நிஸ்ஸாய ஸமத²விபஸ்ஸனானாவங் அபி⁴ருஹித்வா ஸம்மாவாயாமங் கரொந்தேன தரிதப்³போ³, ந யேன வா தேன வாதி து³ருத்தரோ. ஏவங் அனுக்கமபரிவுட்³டி⁴தோ அனுப்பப³ந்த⁴தோ ஓஸீதா³பனதோ து³ருத்தரணதோதி சதூஹி ஆகாரேஹி தண்ஹாய நதீ³ஸோதஸதி³ஸதா வேதி³தப்³பா³.

    Yathā ca nadiyā soto mahoghabhāvena pavattamāno uḷumpaṃ vā nāvaṃ vā bandhituṃ netuñca chekaṃ purisaṃ nissāya paratīraṃ gantuṃ ajjhāsayaṃ katvā tajjaṃ vāyāmaṃ karontena taritabbo, na yena vā tena vāti duruttaro, evaṃ taṇhāsotopi kāmoghabhavoghabhūto sīlasaṃvaraṃ pūretuṃ samathavipassanāsu kammaṃ kātuṃ ‘‘nipakena arahattaṃ pāpuṇissāmī’’ti ajjhāsayaṃ samuṭṭhāpetvā kalyāṇamitte nissāya samathavipassanānāvaṃ abhiruhitvā sammāvāyāmaṃ karontena taritabbo, na yena vā tena vāti duruttaro. Evaṃ anukkamaparivuḍḍhito anuppabandhato osīdāpanato duruttaraṇatoti catūhi ākārehi taṇhāya nadīsotasadisatā veditabbā.

    பியரூபங் ஸாதரூபந்தி பியஜாதிகங் பியஸபா⁴வங் பியரூபங், மது⁴ரஜாதிகங் மது⁴ரஸபா⁴வங் ஸாதரூபங், இட்ட²ஸபா⁴வந்தி அத்தோ². ச²ன்னேதந்தி ச²ன்னங் ஏதங். அஜ்ஜ²த்திகானந்தி எத்த² ‘‘ஏவங் மயங் அத்தாதி க³ஹணங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி இமினா விய அதி⁴ப்பாயேன அத்தானங் அதி⁴காரங் கத்வா பவத்தானீதி அஜ்ஜ²த்திகானி. தத்த² கோ³சரஜ்ஜ²த்தங், நியகஜ்ஜ²த்தங், விஸயஜ்ஜ²த்தங், அஜ்ஜ²த்தஜ்ஜ²த்தந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் அஜ்ஜ²த்தங். தேஸு ‘‘அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 362) வுத்தங் இத³ங் கோ³சரஜ்ஜ²த்தங் நாம. ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³ன’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 1.228; த⁴॰ ஸ॰ 161) ஆக³தங் இத³ங் நியகஜ்ஜ²த்தங் நாம. ‘‘ஸப்³ப³னிமித்தானங் அமனஸிகாரா அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஞ்ஞதங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.187) ஏவமாக³தங் இத³ங் விஸயஜ்ஜ²த்தங் நாம. ‘‘அஜ்ஜ²த்திகா த⁴ம்மா, பா³ஹிரா த⁴ம்மா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ திகமாதிகா 20) எத்த² வுத்தங் அஜ்ஜ²த்தங் அஜ்ஜ²த்தஜ்ஜ²த்தங் நாம. இதா⁴பி ஏததே³வ அதி⁴ப்பேதங், தஸ்மா அஜ்ஜ²த்தானியேவ அஜ்ஜ²த்திகானி. அத² வா யதா²வுத்தேனேவ அத்தே²ன ‘‘அஜ்ஜ²த்தா த⁴ம்மா, ப³ஹித்³தா⁴ த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு விய தேஸு அஜ்ஜ²த்தேஸு ப⁴வானி அஜ்ஜ²த்திகானி, சக்கா²தீ³னி. தேஸங் அஜ்ஜ²த்திகானங்.

    Piyarūpaṃsātarūpanti piyajātikaṃ piyasabhāvaṃ piyarūpaṃ, madhurajātikaṃ madhurasabhāvaṃ sātarūpaṃ, iṭṭhasabhāvanti attho. Channetanti channaṃ etaṃ. Ajjhattikānanti ettha ‘‘evaṃ mayaṃ attāti gahaṇaṃ gamissāmā’’ti iminā viya adhippāyena attānaṃ adhikāraṃ katvā pavattānīti ajjhattikāni. Tattha gocarajjhattaṃ, niyakajjhattaṃ, visayajjhattaṃ, ajjhattajjhattanti catubbidhaṃ ajjhattaṃ. Tesu ‘‘ajjhattarato samāhito’’ti evamādīsu (dha. pa. 362) vuttaṃ idaṃ gocarajjhattaṃ nāma. ‘‘Ajjhattaṃ sampasādana’’nti (dī. ni. 1.228; dha. sa. 161) āgataṃ idaṃ niyakajjhattaṃ nāma. ‘‘Sabbanimittānaṃ amanasikārā ajjhattaṃ suññataṃ upasampajja viharatī’’ti (ma. ni. 3.187) evamāgataṃ idaṃ visayajjhattaṃ nāma. ‘‘Ajjhattikā dhammā, bāhirā dhammā’’ti (dha. sa. tikamātikā 20) ettha vuttaṃ ajjhattaṃ ajjhattajjhattaṃ nāma. Idhāpi etadeva adhippetaṃ, tasmā ajjhattāniyeva ajjhattikāni. Atha vā yathāvutteneva atthena ‘‘ajjhattā dhammā, bahiddhā dhammā’’tiādīsu viya tesu ajjhattesu bhavāni ajjhattikāni, cakkhādīni. Tesaṃ ajjhattikānaṃ.

    ஆயதனானந்தி எத்த² ஆயதனதோ, ஆயானங் தனநதோ, ஆயதஸ்ஸ ச நயனதோ ஆயதனானீதி . சக்கா²தீ³ஸு ஹி தங்தங்த்³வாரவத்து²கா சித்தசேதஸிகா த⁴ம்மா ஸகேன ஸகேன அனுப⁴வனாதி³னா கிச்சேன ஆயதந்தி உட்ட²ஹந்தி க⁴டந்தி வாயமந்தி, தே ச ஆயபூ⁴தே த⁴ம்மே ஏதானி தனொந்தி வித்தா²ரெந்தி , யஞ்ச அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே பவத்தங் அதிவிய ஆயதங் வட்டது³க்க²ங், தங் நயந்தி பவத்தெந்தி. இதி ஸப்³ப³தா²பிமே த⁴ம்மா ஆயதனதோ, ஆயானங் தனநதோ, ஆயதஸ்ஸ ச நயனதோ ஆயதனானீதி வுச்சந்தி. அபிச நிவாஸட்டா²னட்டே²ன, ஆகரட்டே²ன, ஸமோஸரணட்டா²னட்டே²ன, ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன, காரணட்டே²ன ச ஆயதனங் வேதி³தப்³ப³ங். ததா² ஹி லோகே ‘‘இஸ்ஸராயதனங் தே³வாயதன’’ந்திஆதீ³ஸு நிவாஸட்டா²னங் ஆயதனந்தி வுச்சதி. ‘‘ஸுவண்ணாயதனங் ரஜதாயதன’’ந்திஆதீ³ஸு ஆகரோ. ஸாஸனே பன ‘‘மனோரமே ஆயதனே, ஸேவந்தி நங் விஹங்க³மா’’திஆதீ³ஸு ஸமோஸரணட்டா²னங். ‘‘த³க்கி²ணாபதோ² கு³ன்னங் ஆயதன’’ந்திஆதீ³ஸு ஸஞ்ஜாதிதே³ஸோ. ‘‘தத்ர தத்ரேவ ஸக்கி²ப⁴ப்³ப³தங் பாபுணாதி ஸதி ஸதிஆயதனே’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.158; அ॰ நி॰ 3.102) காரணங் ஆயதனந்தி வுச்சதி. சக்கா²தீ³ஸு ச தே தே சித்தசேதஸிகா த⁴ம்மா நிவஸந்தி ததா³யத்தவுத்திதாயாதி சக்கா²த³யோ தேஸங் நிவாஸட்டா²னங். தத்த² ச தே ஆகிண்ணா தன்னிஸ்ஸிதத்தாதி தே நேஸங் ஆகரோ, ஸமோஸரணட்டா²னஞ்ச தத்த² வத்து²த்³வாரபா⁴வேன ஸமோஸரணதோ, ஸஞ்ஜாதிதே³ஸோ ச தன்னிஸ்ஸயபா⁴வேன தேஸங் தத்தே²வ உப்பத்திதோ, காரணஞ்ச தத³பா⁴வே தேஸங் அபா⁴வதோதி. இதி நிவாஸட்டா²னட்டே²ன, ஆகரட்டே²ன, ஸமோஸரணட்டா²னட்டே²ன, ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன, காரணட்டே²னாதி இமேஹி காரணேஹி சக்கா²தீ³னி ஆயதனானீதி வுச்சந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘ச²ன்னேதங் அஜ்ஜ²த்திகானங் ஆயதனான’’ந்தி.

    Āyatanānanti ettha āyatanato, āyānaṃ tananato, āyatassa ca nayanato āyatanānīti . Cakkhādīsu hi taṃtaṃdvāravatthukā cittacetasikā dhammā sakena sakena anubhavanādinā kiccena āyatanti uṭṭhahanti ghaṭanti vāyamanti, te ca āyabhūte dhamme etāni tanonti vitthārenti , yañca anamatagge saṃsāre pavattaṃ ativiya āyataṃ vaṭṭadukkhaṃ, taṃ nayanti pavattenti. Iti sabbathāpime dhammā āyatanato, āyānaṃ tananato, āyatassa ca nayanato āyatanānīti vuccanti. Apica nivāsaṭṭhānaṭṭhena, ākaraṭṭhena, samosaraṇaṭṭhānaṭṭhena, sañjātidesaṭṭhena, kāraṇaṭṭhena ca āyatanaṃ veditabbaṃ. Tathā hi loke ‘‘issarāyatanaṃ devāyatana’’ntiādīsu nivāsaṭṭhānaṃ āyatananti vuccati. ‘‘Suvaṇṇāyatanaṃ rajatāyatana’’ntiādīsu ākaro. Sāsane pana ‘‘manorame āyatane, sevanti naṃ vihaṅgamā’’tiādīsu samosaraṇaṭṭhānaṃ. ‘‘Dakkhiṇāpatho gunnaṃ āyatana’’ntiādīsu sañjātideso. ‘‘Tatra tatreva sakkhibhabbataṃ pāpuṇāti sati satiāyatane’’tiādīsu (ma. ni. 3.158; a. ni. 3.102) kāraṇaṃ āyatananti vuccati. Cakkhādīsu ca te te cittacetasikā dhammā nivasanti tadāyattavuttitāyāti cakkhādayo tesaṃ nivāsaṭṭhānaṃ. Tattha ca te ākiṇṇā tannissitattāti te nesaṃ ākaro, samosaraṇaṭṭhānañca tattha vatthudvārabhāvena samosaraṇato, sañjātideso ca tannissayabhāvena tesaṃ tattheva uppattito, kāraṇañca tadabhāve tesaṃ abhāvatoti. Iti nivāsaṭṭhānaṭṭhena, ākaraṭṭhena, samosaraṇaṭṭhānaṭṭhena, sañjātidesaṭṭhena, kāraṇaṭṭhenāti imehi kāraṇehi cakkhādīni āyatanānīti vuccanti. Tena vuttaṃ ‘‘channetaṃ ajjhattikānaṃ āyatanāna’’nti.

    யதி³பி ரூபாத³யோபி த⁴ம்மா ‘‘ரூபங் லோகே பியரூபங் ஸாதரூபங், எத்தே²ஸா தண்ஹா உப்பஜ்ஜமானா உப்பஜ்ஜதீ’’தி தண்ஹாவத்து²பா⁴வதோ பியரூபஸாதரூபபா⁴வேன வுத்தா. சக்கா²தி³கே பன முஞ்சித்வா அத்தபா⁴வபஞ்ஞத்தியா அபா⁴வதோ ‘‘மம சக்கு² மம ஸோத’’ந்திஆதி³னா அதி⁴கஸினேஹவத்து²பா⁴வேன சக்கா²த³யோ ஸாதிஸயங் பியரூபங் ஸாதரூபந்தி நித்³தே³ஸங் அரஹந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பியரூபங் ஸாதரூபந்தி கோ², பி⁴க்க²வே, ச²ன்னேதங் அஜ்ஜ²த்திகானங் ஆயதனானங் அதி⁴வசன’’ந்தி வுத்தங்.

    Yadipi rūpādayopi dhammā ‘‘rūpaṃ loke piyarūpaṃ sātarūpaṃ, etthesā taṇhā uppajjamānā uppajjatī’’ti taṇhāvatthubhāvato piyarūpasātarūpabhāvena vuttā. Cakkhādike pana muñcitvā attabhāvapaññattiyā abhāvato ‘‘mama cakkhu mama sota’’ntiādinā adhikasinehavatthubhāvena cakkhādayo sātisayaṃ piyarūpaṃ sātarūpanti niddesaṃ arahantīti dassetuṃ ‘‘piyarūpaṃ sātarūpanti kho, bhikkhave, channetaṃ ajjhattikānaṃ āyatanānaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ.

    ஓரம்பா⁴கி³யானந்தி எத்த² ஓரங் வுச்சதி காமதா⁴து, தப்பரியாபன்னா ஓரம்பா⁴கா³, பச்சயபா⁴வேன தேஸங் ஹிதாதி ஓரம்பா⁴கி³யா. யஸ்ஸ ஸங்விஜ்ஜந்தி, தங் புக்³க³லங் வட்டஸ்மிங் ஸங்யோஜெந்தி ப³ந்த⁴ந்தீதி ஸங்யோஜனானி. ஸக்காயதி³ட்டி²விசிகிச்சா²ஸீலப்³ப³தபராமாஸகாமராக³ப்³யாபாதா³னங் ஏதங் அதி⁴வசனங். தே ஹி காமப⁴வூபகா³னங் ஸங்கா²ரானங் பச்சயா ஹுத்வா ரூபாரூபதா⁴துதோ ஹெட்டா²பா⁴வேன நிஹீனபா⁴வேன ஓரம்பா⁴க³பூ⁴தேன காமப⁴வேன ஸத்தே ஸங்யோஜெந்தி. ஏதேனேவ தேஸங் ஹெட்டா²ரஹத³ஸதி³ஸதா தீ³பிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³. ஊமிப⁴யந்தி கோ², பி⁴க்க²வே, கோது⁴பாயாஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனந்தி பா⁴யதி ஏதஸ்மாதி ப⁴யங், ஊமி ஏவ ப⁴யந்தி ஊமிப⁴யங். குஜ்ஜ²னட்டே²ன கோதோ⁴, ஸ்வேவ சித்தஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ ச அபி⁴ப்பமத்³த³னபவேத⁴னுப்பாத³னேன த³ள்ஹங் ஆயாஸனட்டே²ன உபாயாஸோ.

    Orambhāgiyānanti ettha oraṃ vuccati kāmadhātu, tappariyāpannā orambhāgā, paccayabhāvena tesaṃ hitāti orambhāgiyā. Yassa saṃvijjanti, taṃ puggalaṃ vaṭṭasmiṃ saṃyojenti bandhantīti saṃyojanāni. Sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsakāmarāgabyāpādānaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Te hi kāmabhavūpagānaṃ saṅkhārānaṃ paccayā hutvā rūpārūpadhātuto heṭṭhābhāvena nihīnabhāvena orambhāgabhūtena kāmabhavena satte saṃyojenti. Eteneva tesaṃ heṭṭhārahadasadisatā dīpitāti daṭṭhabbā. Ūmibhayantikho, bhikkhave, kodhupāyāsassetaṃ adhivacananti bhāyati etasmāti bhayaṃ, ūmi eva bhayanti ūmibhayaṃ. Kujjhanaṭṭhena kodho, sveva cittassa sarīrassa ca abhippamaddanapavedhanuppādanena daḷhaṃ āyāsanaṭṭhena upāyāso.

    எத்த² ச அனேகவாரங் பவத்தித்வா அத்தனா ஸமவேதங் ஸத்தங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் அத³த்வா அனயப்³யஸனாபாத³னேன கோது⁴பாயாஸஸ்ஸ ஊமிஸதி³ஸதா த³ட்ட²ப்³பா³. ததா² காமகு³ணானங் கிலேஸாபி⁴பூ⁴தே ஸத்தே இதோ ச எத்தோ, எத்தோ ச இதோதி ஏவங் மனாபியரூபாதி³விஸயஸங்கா²தே அத்தனி ஸங்ஸாரெத்வா யதா² ததோ ப³ஹிபூ⁴தே நெக்க²ம்மே சித்தம்பி ந உப்பஜ்ஜதி ஏவங் ஆவட்டெத்வா ப்³யஸனாபாத³னேன ஆவட்டஸதி³ஸதா த³ட்ட²ப்³பா³. யதா² பன க³ஹரக்க²ஸோபி ஆரக்க²ரஹிதங் அத்தனோ கோ³சரபூ⁴மிக³தங் புரிஸங் அபி⁴பு⁴ய்ய க³ஹெத்வா அகோ³சரே டி²தம்பி ரக்க²ஸமாயாய கோ³சரங் நெத்வா பே⁴ரவரூபத³ஸ்ஸனாதி³னா அவஸங் அத்தனோ உபகாரங் காதுங் அஸமத்த²ங் கத்வா அன்வாவிஸித்வா வண்ணப³லபோ⁴க³யஸஸுகே²ஹிபி வியோஜெந்தோ மஹந்தங் அனயப்³யஸனங் ஆபாதே³தி, ஏவங் மாதுகா³மோபி யோனிஸோமனஸிகாரரஹிதங் அவீரபுரிஸங் இத்தி²குத்தபூ⁴தேஹி அத்தனோ ஹாவபா⁴வவிலாஸேஹி அபி⁴பு⁴ய்ய க³ஹெத்வா வீரஜாதியம்பி அத்தனோ ரூபாதீ³ஹி பலோப⁴னவஸேன இத்தி²மாயாய அன்வாவிஸித்வா அவஸங் அத்தனோ உபகாரத⁴ம்மே ஸீலாத³யோ ஸம்பாதே³துங் அஸமத்த²ங் கரொந்தோ கு³ணவண்ணாதீ³ஹி வியோஜெத்வா மஹந்தங் அனயப்³யஸனங் ஆபாதே³தி, ஏவங் மாதுகா³மஸ்ஸ க³ஹரக்க²ஸஸதி³ஸதா த³ட்ட²ப்³பா³. தேன வுத்தங் ‘‘ஆவட்டந்தி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சன்னேதங் காமகு³ணானங் அதி⁴வசனங், க³ஹரக்க²ஸோதி கோ², பி⁴க்க²வே, மாதுகா³மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி.

    Ettha ca anekavāraṃ pavattitvā attanā samavetaṃ sattaṃ ajjhottharitvā sīsaṃ ukkhipituṃ adatvā anayabyasanāpādanena kodhupāyāsassa ūmisadisatā daṭṭhabbā. Tathā kāmaguṇānaṃ kilesābhibhūte satte ito ca etto, etto ca itoti evaṃ manāpiyarūpādivisayasaṅkhāte attani saṃsāretvā yathā tato bahibhūte nekkhamme cittampi na uppajjati evaṃ āvaṭṭetvā byasanāpādanena āvaṭṭasadisatā daṭṭhabbā. Yathā pana gaharakkhasopi ārakkharahitaṃ attano gocarabhūmigataṃ purisaṃ abhibhuyya gahetvā agocare ṭhitampi rakkhasamāyāya gocaraṃ netvā bheravarūpadassanādinā avasaṃ attano upakāraṃ kātuṃ asamatthaṃ katvā anvāvisitvā vaṇṇabalabhogayasasukhehipi viyojento mahantaṃ anayabyasanaṃ āpādeti, evaṃ mātugāmopi yonisomanasikārarahitaṃ avīrapurisaṃ itthikuttabhūtehi attano hāvabhāvavilāsehi abhibhuyya gahetvā vīrajātiyampi attano rūpādīhi palobhanavasena itthimāyāya anvāvisitvā avasaṃ attano upakāradhamme sīlādayo sampādetuṃ asamatthaṃ karonto guṇavaṇṇādīhi viyojetvā mahantaṃ anayabyasanaṃ āpādeti, evaṃ mātugāmassa gaharakkhasasadisatā daṭṭhabbā. Tena vuttaṃ ‘‘āvaṭṭanti kho, bhikkhave, pañcannetaṃ kāmaguṇānaṃ adhivacanaṃ, gaharakkhasoti kho, bhikkhave, mātugāmassetaṃ adhivacana’’nti.

    படிஸோதோதி கோ² பி⁴க்க²வே நெக்க²ம்மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனந்தி எத்த² பப்³ப³ஜ்ஜா ஸஹ உபசாரேன பட²மஜ்ஜா²னங் விபஸ்ஸனாபஞ்ஞா ச நிப்³பா³னஞ்ச நெக்க²ம்மங் நாம. ஸப்³பே³பி குஸலா த⁴ம்மா நெக்க²ம்மங் நாம. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Paṭisototi kho bhikkhave nekkhammassetaṃ adhivacananti ettha pabbajjā saha upacārena paṭhamajjhānaṃ vipassanāpaññā ca nibbānañca nekkhammaṃ nāma. Sabbepi kusalā dhammā nekkhammaṃ nāma. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜா பட²மங் ஜா²னங், நிப்³பா³னஞ்ச விபஸ்ஸனா;

    ‘‘Pabbajjā paṭhamaṃ jhānaṃ, nibbānañca vipassanā;

    ஸப்³பே³பி குஸலா த⁴ம்மா, நெக்க²ம்மந்தி பவுச்சரே’’தி.

    Sabbepi kusalā dhammā, nekkhammanti pavuccare’’ti.

    இமேஸங் பன பப்³ப³ஜ்ஜாதீ³னங் தண்ஹாஸோதஸ்ஸ படிலோமதோ படிஸோதஸதி³ஸதா வேதி³தப்³பா³. அவிஸேஸேன ஹி த⁴ம்மவினயோ நெக்க²ம்மங், தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னங் பப்³ப³ஜ்ஜா ச, த⁴ம்மவினயோ ச தண்ஹாஸோதஸ்ஸ படிஸோதங் வுச்சதி. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Imesaṃ pana pabbajjādīnaṃ taṇhāsotassa paṭilomato paṭisotasadisatā veditabbā. Avisesena hi dhammavinayo nekkhammaṃ, tassa adhiṭṭhānaṃ pabbajjā ca, dhammavinayo ca taṇhāsotassa paṭisotaṃ vuccati. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘படிஸோதகா³மிங் நிபுணங், க³ம்பீ⁴ரங் து³த்³த³ஸங் அணுங்;

    ‘‘Paṭisotagāmiṃ nipuṇaṃ, gambhīraṃ duddasaṃ aṇuṃ;

    ராக³ரத்தா ந த³க்க²ந்தி, தமோக²ந்தே⁴ன ஆவுதா’’தி. (தீ³॰ நி॰ 2.65; ம॰ நி॰ 1.281; ஸங்॰ நி॰ 1.172);

    Rāgarattā na dakkhanti, tamokhandhena āvutā’’ti. (dī. ni. 2.65; ma. ni. 1.281; saṃ. ni. 1.172);

    வீரியாரம்ப⁴ஸ்ஸாதி சதுப்³பி³த⁴ஸம்மப்பதா⁴னவீரியஸ்ஸ. தஸ்ஸ காமோகா⁴தி³பே⁴த³தண்ஹாஸோதஸந்தரணஸ்ஸ ஹத்தே²ஹி பாதே³ஹி சதுரங்க³னதீ³ஸோதஸந்தரணவாயாமஸ்ஸ ஸதி³ஸதா பாகடாயேவ. ததா² நதீ³ஸோதஸ்ஸ தீரே டி²தஸ்ஸ சக்கு²மதோ புரிஸஸ்ஸ காமாதி³ங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஓக⁴ங் தரித்வா தஸ்ஸ பரதீரபூ⁴தே நிப்³பா³னத²லே டி²தஸ்ஸ பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மதோ ப⁴க³வதோ ஸதி³ஸபா⁴வோ. தேன வுத்தங் ‘‘சக்கு²மா புரிஸோ…பே॰… ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸா’’தி.

    Vīriyārambhassāti catubbidhasammappadhānavīriyassa. Tassa kāmoghādibhedataṇhāsotasantaraṇassa hatthehi pādehi caturaṅganadīsotasantaraṇavāyāmassa sadisatā pākaṭāyeva. Tathā nadīsotassa tīre ṭhitassa cakkhumato purisassa kāmādiṃ catubbidhampi oghaṃ taritvā tassa paratīrabhūte nibbānathale ṭhitassa pañcahi cakkhūhi cakkhumato bhagavato sadisabhāvo. Tena vuttaṃ ‘‘cakkhumā puriso…pe… sammāsambuddhassā’’ti.

    தத்ரித³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – நதீ³ஸோதோ விய அனுப்பப³ந்த⁴வஸேன பவத்தமானோ தண்ஹாஸோதோ, தேன வுய்ஹமானோ புரிஸோ விய அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரவட்டே பரிப்³ப⁴மனதோ தண்ஹாஸோதேன வுய்ஹமானோ ஸத்தோ, தஸ்ஸ தத்த² பியரூபஸாதரூபவத்து²ஸ்மிங் அபி⁴னிவேஸோ விய இமஸ்ஸ சக்கா²தீ³ஸு அபி⁴னிவேஸோ, ஸஊமிஸாவட்டஸக³ஹரக்க²ஸோ ஹெட்டா²ரஹதோ³ விய கோது⁴பாயாஸபஞ்சகாமகு³ணமாதுகா³மஸமாகுலோ பஞ்சோரம்பா⁴கி³யஸங்யோஜனஸமூஹோ, தமத்த²ங் யதா²பூ⁴தங் விதி³த்வா தஸ்ஸ நதீ³ஸோதஸ்ஸ பரதீரே டி²தோ சக்கு²மா புரிஸோ விய ஸகலங் ஸங்ஸாராதீ³னவங் ஸப்³ப³ஞ்ச ஞெய்யத⁴ம்மங் யதா²பூ⁴தங் விதி³த்வா தண்ஹாஸோதஸ்ஸ பரதீரபூ⁴தே நிப்³பா³னத²லே டி²தோ ஸமந்தசக்கு² ப⁴க³வா, தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தஸ்மிங் நதி³யா ஸோதேன வுய்ஹமானே புரிஸே அனுகம்பாய ரஹத³ஸ்ஸ ரஹதா³தீ³னவஸ்ஸ ச ஆசிக்க²னங் விய தண்ஹாஸோதேன வுய்ஹமானஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ மஹாகருணாய ப⁴க³வதோ தண்ஹாதீ³னங் ததா³தீ³னவஸ்ஸ ச விபா⁴வனா, தஸ்ஸ வசனங் அஸத்³த³ஹித்வா அனுஸோதகா³மினோ தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தஸ்மிங் ரஹதே³ மரணப்பத்திமரணமத்தது³க்க²ப்பத்தியோ விய ப⁴க³வதோ வசனங் அஸம்படிச்ச²ந்தஸ்ஸ அபாயுப்பத்தி, ஸுக³தியங் து³க்கு²ப்பத்தி ச, தஸ்ஸ பன வசனங் ஸத்³த³ஹித்வா ஹத்தே²ஹி ச பாதே³ஹி ச வாயாமகரணங் விய தேன ச வாயாமேன பரதீரங் பத்வா ஸுகே²ன யதி²ச்சி²தட்டா²னக³மனங் விய ப⁴க³வதோ வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா தண்ஹாதீ³ஸு ஆதீ³னவங் பஸ்ஸித்வா தண்ஹாஸோதஸ்ஸ படிஸோதபப்³ப³ஜ்ஜாதி³னெக்க²ம்மவஸேன வீரியாரம்போ⁴, ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ ச தேனேவ வீரியாரம்பே⁴ன தண்ஹாஸோதாதிக்கமனங் நிப்³பா³னதீரங் பத்வா அரஹத்தப²லஸமாபத்திவஸேன யதா²ருசி ஸுக²விஹாரோதி.

    Tatridaṃ opammasaṃsandanaṃ – nadīsoto viya anuppabandhavasena pavattamāno taṇhāsoto, tena vuyhamāno puriso viya anamatagge saṃsāravaṭṭe paribbhamanato taṇhāsotena vuyhamāno satto, tassa tattha piyarūpasātarūpavatthusmiṃ abhiniveso viya imassa cakkhādīsu abhiniveso, saūmisāvaṭṭasagaharakkhaso heṭṭhārahado viya kodhupāyāsapañcakāmaguṇamātugāmasamākulo pañcorambhāgiyasaṃyojanasamūho, tamatthaṃ yathābhūtaṃ viditvā tassa nadīsotassa paratīre ṭhito cakkhumā puriso viya sakalaṃ saṃsārādīnavaṃ sabbañca ñeyyadhammaṃ yathābhūtaṃ viditvā taṇhāsotassa paratīrabhūte nibbānathale ṭhito samantacakkhu bhagavā, tassa purisassa tasmiṃ nadiyā sotena vuyhamāne purise anukampāya rahadassa rahadādīnavassa ca ācikkhanaṃ viya taṇhāsotena vuyhamānassa sattassa mahākaruṇāya bhagavato taṇhādīnaṃ tadādīnavassa ca vibhāvanā, tassa vacanaṃ asaddahitvā anusotagāmino tassa purisassa tasmiṃ rahade maraṇappattimaraṇamattadukkhappattiyo viya bhagavato vacanaṃ asampaṭicchantassa apāyuppatti, sugatiyaṃ dukkhuppatti ca, tassa pana vacanaṃ saddahitvā hatthehi ca pādehi ca vāyāmakaraṇaṃ viya tena ca vāyāmena paratīraṃ patvā sukhena yathicchitaṭṭhānagamanaṃ viya bhagavato vacanaṃ sampaṭicchitvā taṇhādīsu ādīnavaṃ passitvā taṇhāsotassa paṭisotapabbajjādinekkhammavasena vīriyārambho, āraddhavīriyassa ca teneva vīriyārambhena taṇhāsotātikkamanaṃ nibbānatīraṃ patvā arahattaphalasamāpattivasena yathāruci sukhavihāroti.

    கா³தா²ஸு ஸஹாபி து³க்கே²ன ஜஹெய்ய காமேதி ஜா²னமக்³கா³தி⁴க³மத்த²ங் ஸமத²விபஸ்ஸனானுயோக³ங் கரொந்தோ பி⁴க்கு² யதி³பி தேஸங் புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³ கிச்சே²ன கஸிரேன ஸம்பஜ்ஜதி, ந ஸுகே²ன வீதி²ங் ஓதரதி புப்³ப³பா⁴க³பா⁴வனாய கிலேஸானங் ப³லவபா⁴வதோ, இந்த்³ரியானங் வா அதிக்க²பா⁴வதோ. ததா² ஸதி ஸஹாபி து³க்கே²ன ஜஹெய்ய காமே, பட²மஜ்ஜா²னேன விக்க²ம்பெ⁴ந்தோ ததியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ந்த³ந்தோ கிலேஸகாமே பஜஹெய்ய. ஏதேன து³க்க²படிபதே³ ஜா²னமக்³கே³ த³ஸ்ஸேதி.

    Gāthāsu sahāpi dukkhena jaheyya kāmeti jhānamaggādhigamatthaṃ samathavipassanānuyogaṃ karonto bhikkhu yadipi tesaṃ pubbabhāgapaṭipadā kicchena kasirena sampajjati, na sukhena vīthiṃ otarati pubbabhāgabhāvanāya kilesānaṃ balavabhāvato, indriyānaṃ vā atikkhabhāvato. Tathā sati sahāpi dukkhena jaheyya kāme, paṭhamajjhānena vikkhambhento tatiyamaggena samucchindanto kilesakāme pajaheyya. Etena dukkhapaṭipade jhānamagge dasseti.

    யோக³க்கே²மங் ஆயதிங் பத்த²யானோதி அனாகா³மிதங் அரஹத்தங் இச்ச²ந்தோ ஆகங்க²மானோ. அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – யதி³பி ஏதரஹி கிச்சே²ன கஸிரேன ஜா²னபுரிமமக்³கே³ அதி⁴க³ச்சா²மி, இமே பன நிஸ்ஸாய உபரி அரஹத்தங் அதி⁴க³ந்த்வா கதகிச்சோ பஹீனஸப்³ப³து³க்கோ² ப⁴விஸ்ஸாமீதி ஸஹாபி து³க்கே²ன ஜா²னாதீ³ஹி காமே பஜஹெய்யாதி. அத² வா யோ காமவிதக்கப³ஹுலோ புக்³க³லோ கல்யாணமித்தஸ்ஸ வஸேன பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸீலவிஸோத⁴னங் ஜா²னாதீ³னங் புப்³ப³பா⁴க³படிபத்திங் வா படிபஜ்ஜந்தோ கிச்சே²ன கஸிரேன அஸ்ஸுமுகோ² ரோத³மானோ தங் விதக்கங் விக்க²ம்பே⁴தி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸஹாபி து³க்கே²ன ஜஹெய்ய காமே’’தி. ஸோ ஹி கிச்சே²னபி காமே பஜஹந்தோ ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா தங் ஜா²னங் பாத³கங் கத்வா விபஸ்ஸந்தோ அனுக்கமேன அரஹத்தே பதிட்ட²ஹெய்ய. தேன வுத்தங் ‘‘யோக³க்கே²மங் ஆயதிங் பத்த²யானோ’’தி.

    Yogakkhemaṃ āyatiṃ patthayānoti anāgāmitaṃ arahattaṃ icchanto ākaṅkhamāno. Ayañhettha adhippāyo – yadipi etarahi kicchena kasirena jhānapurimamagge adhigacchāmi, ime pana nissāya upari arahattaṃ adhigantvā katakicco pahīnasabbadukkho bhavissāmīti sahāpi dukkhena jhānādīhi kāme pajaheyyāti. Atha vā yo kāmavitakkabahulo puggalo kalyāṇamittassa vasena pabbajjaṃ sīlavisodhanaṃ jhānādīnaṃ pubbabhāgapaṭipattiṃ vā paṭipajjanto kicchena kasirena assumukho rodamāno taṃ vitakkaṃ vikkhambheti, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘sahāpi dukkhena jaheyya kāme’’ti. So hi kicchenapi kāme pajahanto jhānaṃ nibbattetvā taṃ jhānaṃ pādakaṃ katvā vipassanto anukkamena arahatte patiṭṭhaheyya. Tena vuttaṃ ‘‘yogakkhemaṃ āyatiṃ patthayāno’’ti.

    ஸம்மப்பஜானோதி விபஸ்ஸனாஸஹிதாய மக்³க³பஞ்ஞாய ஸம்மதே³வ பஜானந்தோ. ஸுவிமுத்தசித்தோதி தஸ்ஸ அரியமக்³கா³தி⁴க³மஸ்ஸ அனந்தரங் ப²லவிமுத்தியா ஸுட்டு² விமுத்தசித்தோ. விமுத்தியா ப²ஸ்ஸயே தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் மக்³க³ப²லாதி⁴க³மனகாலே விமுத்திங் நிப்³பா³னங் ப²ஸ்ஸயே பு²ஸெய்ய பாபுணெய்ய அதி⁴க³ச்செ²ய்ய ஸச்சி²கரெய்ய. உபயோக³த்தே² ஹி ‘‘விமுத்தியா’’தி இத³ங் ஸாமிவசனங். விமுத்தியா வா ஆரம்மணபூ⁴தாய தத்த² தத்த² தங்தங்ப²லஸமாபத்திகாலே அத்தனோ ப²லசித்தங் ப²ஸ்ஸயே பு²ஸெய்ய பாபுணெய்ய, நிப்³பா³னோக³தா⁴ய ப²லஸமாபத்தியா விஹரெய்யாதி அத்தோ². ஸ வேத³கூ³தி ஸோ வேத³ஸங்கா²தேன மக்³க³ஞாணேன சதுன்னங் ஸச்சானங் க³தத்தா படிவித்³த⁴த்தா வேத³கூ³. லோகந்தகூ³தி க²ந்த⁴லோகஸ்ஸ பரியந்தங் க³தோ. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Sammappajānoti vipassanāsahitāya maggapaññāya sammadeva pajānanto. Suvimuttacittoti tassa ariyamaggādhigamassa anantaraṃ phalavimuttiyā suṭṭhu vimuttacitto. Vimuttiyā phassaye tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ maggaphalādhigamanakāle vimuttiṃ nibbānaṃ phassaye phuseyya pāpuṇeyya adhigaccheyya sacchikareyya. Upayogatthe hi ‘‘vimuttiyā’’ti idaṃ sāmivacanaṃ. Vimuttiyā vā ārammaṇabhūtāya tattha tattha taṃtaṃphalasamāpattikāle attano phalacittaṃ phassaye phuseyya pāpuṇeyya, nibbānogadhāya phalasamāpattiyā vihareyyāti attho. Sa vedagūti so vedasaṅkhātena maggañāṇena catunnaṃ saccānaṃ gatattā paṭividdhattā vedagū. Lokantagūti khandhalokassa pariyantaṃ gato. Sesaṃ suviññeyyameva.

    த³ஸமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dasamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 10. நதீ³ஸோதஸுத்தங் • 10. Nadīsotasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact