Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. નાગકેસરિયત્થેરઅપદાનં

    2. Nāgakesariyattheraapadānaṃ

    .

    4.

    ‘‘ધનું અદ્વેજ્ઝં કત્વાન, વનમજ્ઝોગહિં અહં;

    ‘‘Dhanuṃ advejjhaṃ katvāna, vanamajjhogahiṃ ahaṃ;

    કેસરં ઓગતં 1 દિસ્વા, પતપત્તં સમુટ્ઠિતં.

    Kesaraṃ ogataṃ 2 disvā, patapattaṃ samuṭṭhitaṃ.

    .

    5.

    ‘‘ઉભો હત્થેહિ પગ્ગય્હ, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Ubho hatthehi paggayha, sire katvāna añjaliṃ;

    બુદ્ધસ્સ અભિરોપેસિં, તિસ્સસ્સ લોકબન્ધુનો.

    Buddhassa abhiropesiṃ, tissassa lokabandhuno.

    .

    6.

    ‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    .

    7.

    ‘‘તેસત્તતિમ્હિ કપ્પમ્હિ 3, સત્ત કેસરનામકા;

    ‘‘Tesattatimhi kappamhi 4, satta kesaranāmakā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    .

    8.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા નાગકેસરિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā nāgakesariyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નાગકેસરિયત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Nāgakesariyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ઓસરં (સ્યા॰), ઓસટં (સી॰)
    2. osaraṃ (syā.), osaṭaṃ (sī.)
    3. સત્તસત્તતિમે કપ્પે (સ્યા॰)
    4. sattasattatime kappe (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. તુવરદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Tuvaradāyakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact