Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૮. નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
8. Nāgapupphiyattheraapadānavaṇṇanā
સુવચ્છો નામ નામેનાતિઆદિકં આયસ્મતો નાગપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમજિનનિસભેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો વેદત્તયાદીસુ સકસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્વા તત્થ સારં અદિસ્વા હિમવન્તં પવિસિત્વા તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનસમાપત્તિસુખેન વીતિનામેસિ. તસ્મિં સમયે પદુમુત્તરો ભગવા તસ્સાનુકમ્પાય તત્થ અગમાસિ. સો તાપસો તં ભગવન્તં દિસ્વા લક્ખણસત્થેસુ છેકત્તા ભગવતો લક્ખણરૂપસમ્પત્તિયા પસન્નો વન્દિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અટ્ઠાસિ. આકાસતો અનોતિણ્ણત્તા પૂજાસક્કારે અકતેયેવ આકાસેનેવ પક્કામિ. અથ સો તાપસો સસિસ્સો નાગપુપ્ફં ઓચિનિત્વા તેન પુપ્ફેન ભગવતો ગતદિસાભાગમગ્ગં પૂજેસિ.
Suvaccho nāma nāmenātiādikaṃ āyasmato nāgapupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimajinanisabhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarabhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto vuddhippatto vedattayādīsu sakasippesu nipphattiṃ patvā tattha sāraṃ adisvā himavantaṃ pavisitvā tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā jhānasamāpattisukhena vītināmesi. Tasmiṃ samaye padumuttaro bhagavā tassānukampāya tattha agamāsi. So tāpaso taṃ bhagavantaṃ disvā lakkhaṇasatthesu chekattā bhagavato lakkhaṇarūpasampattiyā pasanno vanditvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Ākāsato anotiṇṇattā pūjāsakkāre akateyeva ākāseneva pakkāmi. Atha so tāpaso sasisso nāgapupphaṃ ocinitvā tena pupphena bhagavato gatadisābhāgamaggaṃ pūjesi.
૩૯. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવન્તો સબ્બત્થ પૂજિતો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સદ્ધાસમ્પન્નો પબ્બજિત્વા વત્તપટિપત્તિયા સાસનં સોભયમાનો નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા ‘‘કેન નુ ખો કુસલકમ્મેન મયા અયં લોકુત્તરસમ્પત્તિ લદ્ધા’’તિ અતીતકમ્મં સરન્તો પુબ્બકમ્મં પચ્ચક્ખતો ઞત્વા સઞ્જાતસોમનસ્સો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સુવચ્છો નામ નામેનાતિઆદિમાહ. તત્થ વચ્છગોત્તે જાતત્તા વચ્છો, સુન્દરો ચ સો વચ્છો ચેતિ સુવચ્છો. નામેન સુવચ્છો નામ બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ વેદત્તયાદિસકલમન્તસત્થે કોટિપ્પત્તોતિ અત્થો. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
39. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavanto sabbattha pūjito imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya saddhāsampanno pabbajitvā vattapaṭipattiyā sāsanaṃ sobhayamāno nacirasseva arahā hutvā ‘‘kena nu kho kusalakammena mayā ayaṃ lokuttarasampatti laddhā’’ti atītakammaṃ saranto pubbakammaṃ paccakkhato ñatvā sañjātasomanasso pubbacaritāpadānaṃ pakāsento suvaccho nāma nāmenātiādimāha. Tattha vacchagotte jātattā vaccho, sundaro ca so vaccho ceti suvaccho. Nāmena suvaccho nāma brāhmaṇo mantapāragū vedattayādisakalamantasatthe koṭippattoti attho. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthamevāti.
નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Nāgapupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 8. Nāgapupphiyattheraapadānaṃ