Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. નગરવિન્દેય્યસુત્તવણ્ણના

    8. Nagaravindeyyasuttavaṇṇanā

    ૪૩૫. એવં મે સુતન્તિ નગરવિન્દેય્યસુત્તં. તત્થ સમવિસમં ચરન્તીતિ કાલેન સમં ચરન્તિ, કાલેન વિસમં. સમચરિયમ્પિ હેતન્તિ સમચરિયમ્પિ હિ એતં.

    435.Evaṃme sutanti nagaravindeyyasuttaṃ. Tattha samavisamaṃ carantīti kālena samaṃ caranti, kālena visamaṃ. Samacariyampi hetanti samacariyampi hi etaṃ.

    ૪૩૭. કે આકારાતિ કાનિ કારણાનિ? કે અન્વયાતિ કા અનુબુદ્ધિયો? નત્થિ ખો પન તત્થાતિ કસ્મા આહ, નનુ અરઞ્ઞે હરિતતિણચમ્પકવનાદિવસેન અતિમનુઞ્ઞા રૂપાદયો પઞ્ચ કામગુણા અત્થીતિ? નો નત્થિ. ન પનેતં વનસણ્ડેન કથિતં, ઇત્થિરૂપાદીનિ પન સન્ધાયેતં કથિતં. તાનિ હિ પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠન્તિ. યથાહ – ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકરૂપમ્પિ સમનુપસ્સામિ, યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ, યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિરૂપં. ઇત્થિરૂપં, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧) વિત્થારેતબ્બં. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    437.Ke ākārāti kāni kāraṇāni? Ke anvayāti kā anubuddhiyo? Natthi kho pana tatthāti kasmā āha, nanu araññe haritatiṇacampakavanādivasena atimanuññā rūpādayo pañca kāmaguṇā atthīti? No natthi. Na panetaṃ vanasaṇḍena kathitaṃ, itthirūpādīni pana sandhāyetaṃ kathitaṃ. Tāni hi purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhanti. Yathāha – ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarūpampi samanupassāmi, yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati, yathayidaṃ, bhikkhave, itthirūpaṃ. Itthirūpaṃ, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti (a. ni. 1.1) vitthāretabbaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    પપઞ્ચસૂદનિયા મજ્ઝિમનિકાયટ્ઠકથાય

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    નગરવિન્દેય્યસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nagaravindeyyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૮. નગરવિન્દેય્યસુત્તં • 8. Nagaravindeyyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૮. નગરવિન્દેય્યસુત્તવણ્ણના • 8. Nagaravindeyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact