Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. த⁴ம்மிகவக்³கோ³

    5. Dhammikavaggo

    1. நாக³ஸுத்தங்

    1. Nāgasuttaṃ

    43. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆயாமானந்த³ , யேன புப்³பா³ராமோ மிகா³ரமாதுபாஸாதோ³ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாம தி³வாவிஹாராயா’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி.

    43. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiyaṃ piṇḍāya pāvisi. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘āyāmānanda , yena pubbārāmo migāramātupāsādo tenupasaṅkamissāma divāvihārāyā’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā ānando bhagavato paccassosi.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் யேன புப்³பா³ராமோ மிகா³ரமாதுபாஸாதோ³ தேனுபஸங்கமி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆயாமானந்த³, யேன புப்³ப³கொட்ட²கோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாம க³த்தானி பரிஸிஞ்சிது’’ந்தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் யேன புப்³ப³கொட்ட²கோ தேனுபஸங்கமி க³த்தானி பரிஸிஞ்சிதுங். புப்³ப³கொட்ட²கே க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா பச்சுத்தரித்வா ஏகசீவரோ அட்டா²ஸி க³த்தானி புப்³பா³பயமானோ.

    Atha kho bhagavā āyasmatā ānandena saddhiṃ yena pubbārāmo migāramātupāsādo tenupasaṅkami. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘āyāmānanda, yena pubbakoṭṭhako tenupasaṅkamissāma gattāni parisiñcitu’’nti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā ānando bhagavato paccassosi. Atha kho bhagavā āyasmatā ānandena saddhiṃ yena pubbakoṭṭhako tenupasaṅkami gattāni parisiñcituṃ. Pubbakoṭṭhake gattāni parisiñcitvā paccuttaritvā ekacīvaro aṭṭhāsi gattāni pubbāpayamāno.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ ஸேதோ நாம நாகோ³ மஹாதூரிய 1 தாளிதவாதி³தேன புப்³ப³கொட்ட²கா பச்சுத்தரதி. அபிஸ்ஸு தங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘‘அபி⁴ரூபோ வத, போ⁴, ரஞ்ஞோ நாகோ³; த³ஸ்ஸனீயோ வத, போ⁴, ரஞ்ஞோ நாகோ³; பாஸாதி³கோ வத, போ⁴, ரஞ்ஞோ நாகோ³; காயுபபன்னோ வத, போ⁴, ரஞ்ஞோ நாகோ³’’தி! ஏவங் வுத்தே ஆயஸ்மா உதா³யீ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஹத்தி²மேவ நு கோ², ப⁴ந்தே, மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங் 2 காயுபபன்னங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘நாகோ³ வத, போ⁴, நாகோ³’தி, உதா³ஹு அஞ்ஞம்பி கஞ்சி 3 மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங் காயுபபன்னங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘நாகோ³ வத, போ⁴, நாகோ³’’’தி? ‘‘ஹத்தி²ம்பி கோ², உதா³யி, மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங் காயுபபன்னங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘நாகோ³ வத, போ⁴, நாகோ³’தி! அஸ்ஸம்பி கோ², உதா³யி, மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங்…பே॰… கோ³ணம்பி கோ², உதா³யி , மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங்…பே॰… உரக³ம்பி 4 கோ², உதா³யி, மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங்…பே॰… ருக்க²ம்பி கோ², உதா³யி , மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங்…பே॰… மனுஸ்ஸம்பி கோ², உதா³யி, மஹந்தங் ப்³ரஹந்தங் காயுபபன்னங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘நாகோ³ வத, போ⁴, நாகோ³’தி! அபி ச, உதா³யி, யோ ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய ஆகு³ங் ந கரோதி காயேன வாசாய மனஸா, தமஹங் ‘நாகோ³’தி ப்³ரூமீ’’தி.

    Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa seto nāma nāgo mahātūriya 5 tāḷitavāditena pubbakoṭṭhakā paccuttarati. Apissu taṃ jano disvā evamāha – ‘‘abhirūpo vata, bho, rañño nāgo; dassanīyo vata, bho, rañño nāgo; pāsādiko vata, bho, rañño nāgo; kāyupapanno vata, bho, rañño nāgo’’ti! Evaṃ vutte āyasmā udāyī bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘hatthimeva nu kho, bhante, mahantaṃ brahantaṃ 6 kāyupapannaṃ jano disvā evamāha – ‘nāgo vata, bho, nāgo’ti, udāhu aññampi kañci 7 mahantaṃ brahantaṃ kāyupapannaṃ jano disvā evamāha – ‘nāgo vata, bho, nāgo’’’ti? ‘‘Hatthimpi kho, udāyi, mahantaṃ brahantaṃ kāyupapannaṃ jano disvā evamāha – ‘nāgo vata, bho, nāgo’ti! Assampi kho, udāyi, mahantaṃ brahantaṃ…pe… goṇampi kho, udāyi , mahantaṃ brahantaṃ…pe… uragampi 8 kho, udāyi, mahantaṃ brahantaṃ…pe… rukkhampi kho, udāyi , mahantaṃ brahantaṃ…pe… manussampi kho, udāyi, mahantaṃ brahantaṃ kāyupapannaṃ jano disvā evamāha – ‘nāgo vata, bho, nāgo’ti! Api ca, udāyi, yo sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya āguṃ na karoti kāyena vācāya manasā, tamahaṃ ‘nāgo’ti brūmī’’ti.

    ‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே, அப்³பு⁴தங், ப⁴ந்தே! யாவ ஸுபா⁴ஸிதங் சித³ங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா – அபி ச, உதா³யி, யோ ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய ஆகு³ங் ந கரோதி காயேன வாசாய மனஸா, தமஹங் ‘நாகோ³’தி ப்³ரூமீ’’தி. இத³ஞ்ச பனாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா ஸுபா⁴ஸிதங் இமாஹி கா³தா²ஹி அனுமோதா³மி –

    ‘‘Acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva subhāsitaṃ cidaṃ, bhante, bhagavatā – api ca, udāyi, yo sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya āguṃ na karoti kāyena vācāya manasā, tamahaṃ ‘nāgo’ti brūmī’’ti. Idañca panāhaṃ, bhante, bhagavatā subhāsitaṃ imāhi gāthāhi anumodāmi –

    ‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;

    ‘‘Manussabhūtaṃ sambuddhaṃ, attadantaṃ samāhitaṃ;

    இரியமானங் ப்³ரஹ்மபதே², சித்தஸ்ஸூபஸமே ரதங்.

    Iriyamānaṃ brahmapathe, cittassūpasame rataṃ.

    ‘‘யங் மனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்;

    ‘‘Yaṃ manussā namassanti, sabbadhammāna pāraguṃ;

    தே³வாபி தங் 9 நமஸ்ஸந்தி, இதி மே அரஹதோ ஸுதங்.

    Devāpi taṃ 10 namassanti, iti me arahato sutaṃ.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனாதீதங், வனா நிப்³ப³ன 11 மாக³தங்;

    ‘‘Sabbasaṃyojanātītaṃ, vanā nibbana 12 māgataṃ;

    காமேஹி நெக்க²ம்மரதங் 13, முத்தங் ஸேலாவ கஞ்சனங்.

    Kāmehi nekkhammarataṃ 14, muttaṃ selāva kañcanaṃ.

    ‘‘ஸப்³பே³ அச்சருசீ நாகோ³, ஹிமவாஞ்ஞே ஸிலுச்சயே;

    ‘‘Sabbe accarucī nāgo, himavāññe siluccaye;

    ஸப்³பே³ஸங் நாக³னாமானங், ஸச்சனாமோ அனுத்தரோ.

    Sabbesaṃ nāganāmānaṃ, saccanāmo anuttaro.

    ‘‘நாக³ங் வோ 15 கித்தயிஸ்ஸாமி, ந ஹி ஆகு³ங் கரோதி ஸோ;

    ‘‘Nāgaṃ vo 16 kittayissāmi, na hi āguṃ karoti so;

    ஸோரச்சங் அவிஹிங்ஸா ச, பாதா³ நாக³ஸ்ஸ தே து³வே.

    Soraccaṃ avihiṃsā ca, pādā nāgassa te duve.

    ‘‘தபோ ச ப்³ரஹ்மசரியங், சரணா நாக³ஸ்ஸ த்யாபரே;

    ‘‘Tapo ca brahmacariyaṃ, caraṇā nāgassa tyāpare;

    ஸத்³தா⁴ஹத்தோ² மஹானாகோ³, உபெக்கா²ஸேதத³ந்தவா.

    Saddhāhattho mahānāgo, upekkhāsetadantavā.

    ‘‘ஸதி கீ³வா ஸிரோ பஞ்ஞா, வீமங்ஸா த⁴ம்மசிந்தனா;

    ‘‘Sati gīvā siro paññā, vīmaṃsā dhammacintanā;

    த⁴ம்மகுச்சி²ஸமாதபோ, விவேகோ தஸ்ஸ வாலதி⁴.

    Dhammakucchisamātapo, viveko tassa vāladhi.

    ‘‘ஸோ ஜா²யீ அஸ்ஸாஸரதோ, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோ 17;

    ‘‘So jhāyī assāsarato, ajjhattaṃ susamāhito 18;

    க³ச்ச²ங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, டி²தோ நாகோ³ ஸமாஹிதோ.

    Gacchaṃ samāhito nāgo, ṭhito nāgo samāhito.

    ‘‘ஸெய்யங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, நிஸின்னோபி ஸமாஹிதோ;

    ‘‘Seyyaṃ samāhito nāgo, nisinnopi samāhito;

    ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ நாகோ³, ஏஸா நாக³ஸ்ஸ ஸம்பதா³.

    Sabbattha saṃvuto nāgo, esā nāgassa sampadā.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜதி அனவஜ்ஜானி, ஸாவஜ்ஜானி ந பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Bhuñjati anavajjāni, sāvajjāni na bhuñjati;

    கா⁴ஸமச்சா²த³னங் லத்³தா⁴, ஸன்னிதி⁴ங் பரிவஜ்ஜயங்.

    Ghāsamacchādanaṃ laddhā, sannidhiṃ parivajjayaṃ.

    ‘‘ஸங்யோஜனங் அணுங் தூ²லங், ஸப்³ப³ங் செ²த்வான ப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, sabbaṃ chetvāna bandhanaṃ;

    யேன யேனேவ க³ச்ச²தி, அனபெக்கோ²வ க³ச்ச²தி.

    Yena yeneva gacchati, anapekkhova gacchati.

    ‘‘யதா²பி உத³கே ஜாதங், புண்ட³ரீகங் பவட்³ட⁴தி;

    ‘‘Yathāpi udake jātaṃ, puṇḍarīkaṃ pavaḍḍhati;

    நுபலிப்பதி 19 தோயேன, ஸுசிக³ந்த⁴ங் மனோரமங்.

    Nupalippati 20 toyena, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    ‘‘ததே²வ லோகே ஸுஜாதோ, பு³த்³தோ⁴ லோகே விஹரதி;

    ‘‘Tatheva loke sujāto, buddho loke viharati;

    நுபலிப்பதி லோகேன, தோயேன பது³மங் யதா².

    Nupalippati lokena, toyena padumaṃ yathā.

    ‘‘மஹாகி³னீவ ஜலிதோ 21, அனாஹாரூபஸம்மதி;

    ‘‘Mahāginīva jalito 22, anāhārūpasammati;

    ஸங்கா²ரேஸூபஸந்தேஸு 23, நிப்³பு³தோதி பவுச்சதி.

    Saṅkhāresūpasantesu 24, nibbutoti pavuccati.

    ‘‘அத்த²ஸ்ஸாயங் விஞ்ஞாபனீ, உபமா விஞ்ஞூஹி தே³ஸிதா;

    ‘‘Atthassāyaṃ viññāpanī, upamā viññūhi desitā;

    விஞ்ஞஸ்ஸந்தி 25 மஹானாகா³, நாக³ங் நாகே³ன தே³ஸிதங்.

    Viññassanti 26 mahānāgā, nāgaṃ nāgena desitaṃ.

    ‘‘வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ, வீதமோஹோ அனாஸவோ;

    ‘‘Vītarāgo vītadoso, vītamoho anāsavo;

    ஸரீரங் விஜஹங் நாகோ³, பரினிப்³பி³ஸ்ஸதி 27 அனாஸவோ’’தி. பட²மங்;

    Sarīraṃ vijahaṃ nāgo, parinibbissati 28 anāsavo’’ti. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. மஹாதுரிய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. மஹந்தங் ப்³ருஹந்தங் (ஸீ॰), மஹத்தங் ப்³ரஹ்மத்தங் (க॰)
    3. கிஞ்சி (க॰)
    4. நாக³ம்பி (க॰)
    5. mahāturiya (sī. syā. kaṃ. pī.)
    6. mahantaṃ bruhantaṃ (sī.), mahattaṃ brahmattaṃ (ka.)
    7. kiñci (ka.)
    8. nāgampi (ka.)
    9. நங் (ஸீ॰ பீ॰)
    10. naṃ (sī. pī.)
    11. நிப்³பா³ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    12. nibbāna (sī. syā. kaṃ. pī.)
    13. நெக்க²ம்மே ரதங் (க॰ ஸீ॰)
    14. nekkhamme rataṃ (ka. sī.)
    15. தே (க॰)
    16. te (ka.)
    17. அஜ்ஜ²த்துபஸமாஹிதோ (ஸ்யா॰ க॰)
    18. ajjhattupasamāhito (syā. ka.)
    19. ந உபலிப்பதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), நுபலிம்பதி (க॰)
    20. na upalippati (sī. syā. kaṃ. pī.), nupalimpati (ka.)
    21. மஹாக்³கி³னி பஜ்ஜலிதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    22. mahāggini pajjalito (sī. syā. kaṃ.)
    23. அங்கா³ரேஸு ச ஸந்தேஸு (க॰)
    24. aṅgāresu ca santesu (ka.)
    25. விஞ்ஞிஸ்ஸந்தி (க॰)
    26. viññissanti (ka.)
    27. பரினிப்³பா³தி (பீ॰ க॰)
    28. parinibbāti (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. நாக³ஸுத்தவண்ணனா • 1. Nāgasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. நாக³ஸுத்தவண்ணனா • 1. Nāgasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact