Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૯. નાગસુત્તવણ્ણના
9. Nāgasuttavaṇṇanā
૨૩૧. નવમે અતિવેલન્તિ અતિક્કન્તવેલં કાલં અતિક્કન્તપ્પમાણં કાલં. કિમઙ્ગં પનાહન્તિ અહં પન કિંકારણા ન ઉપસઙ્કમિસ્સામિ? ભિસમુળાલન્તિ ભિસઞ્ચેવ મુળાલઞ્ચ. અબ્બુહેત્વાતિ ઉદ્ધરિત્વા. ભિઙ્કચ્છાપાતિ હત્થિપોતકા. તે કિર અભિણ્હં ભિઙ્કારસદ્દં કરોન્તિ, તસ્મા ભિઙ્કચ્છાપાતિ વુચ્ચન્તિ. પસન્નાકારં કરોન્તીતિ પસન્નેહિ કત્તબ્બાકારં કરોન્તિ, ચત્તારો પચ્ચયે દેન્તિ. ધમ્મં ભાસન્તીતિ એકં દ્વે જાતકાનિ વા સુત્તન્તે વા ઉગ્ગણ્હિત્વા અસમ્ભિન્નેન સરેન ધમ્મં દેસેન્તિ. પસન્નાકારં કરોન્તીતિ તેસં તાય દેસનાય પસન્ના ગિહી પચ્ચયે દેન્તિ. નેવ વણ્ણાય હોતિ ન બલાયાતિ નેવ ગુણવણ્ણાય, ન ઞાણબલાય હોતિ, ગુણવણ્ણે પન પરિહાયન્તે સરીરવણ્ણોપિ સરીરબલમ્પિ પરિહાયતિ, તસ્મા સરીરસ્સ નેવ વણ્ણાય ન બલાય હોતિ. નવમં.
231. Navame ativelanti atikkantavelaṃ kālaṃ atikkantappamāṇaṃ kālaṃ. Kimaṅgaṃ panāhanti ahaṃ pana kiṃkāraṇā na upasaṅkamissāmi? Bhisamuḷālanti bhisañceva muḷālañca. Abbuhetvāti uddharitvā. Bhiṅkacchāpāti hatthipotakā. Te kira abhiṇhaṃ bhiṅkārasaddaṃ karonti, tasmā bhiṅkacchāpāti vuccanti. Pasannākāraṃ karontīti pasannehi kattabbākāraṃ karonti, cattāro paccaye denti. Dhammaṃ bhāsantīti ekaṃ dve jātakāni vā suttante vā uggaṇhitvā asambhinnena sarena dhammaṃ desenti. Pasannākāraṃ karontīti tesaṃ tāya desanāya pasannā gihī paccaye denti. Neva vaṇṇāya hoti na balāyāti neva guṇavaṇṇāya, na ñāṇabalāya hoti, guṇavaṇṇe pana parihāyante sarīravaṇṇopi sarīrabalampi parihāyati, tasmā sarīrassa neva vaṇṇāya na balāya hoti. Navamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. નાગસુત્તં • 9. Nāgasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. નાગસુત્તવણ્ણના • 9. Nāgasuttavaṇṇanā