Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૨૩. નાગવગ્ગો

    23. Nāgavaggo

    ૩૨૦.

    320.

    અહં નાગોવ સઙ્ગામે, ચાપતો પતિતં સરં;

    Ahaṃ nāgova saṅgāme, cāpato patitaṃ saraṃ;

    અતિવાક્યં તિતિક્ખિસ્સં, દુસ્સીલો હિ બહુજ્જનો.

    Ativākyaṃ titikkhissaṃ, dussīlo hi bahujjano.

    ૩૨૧.

    321.

    દન્તં નયન્તિ સમિતિં, દન્તં રાજાભિરૂહતિ;

    Dantaṃ nayanti samitiṃ, dantaṃ rājābhirūhati;

    દન્તો સેટ્ઠો મનુસ્સેસુ, યોતિવાક્યં તિતિક્ખતિ.

    Danto seṭṭho manussesu, yotivākyaṃ titikkhati.

    ૩૨૨.

    322.

    વરમસ્સતરા દન્તા, આજાનીયા ચ 1 સિન્ધવા;

    Varamassatarā dantā, ājānīyā ca 2 sindhavā;

    કુઞ્જરા ચ 3 મહાનાગા, અત્તદન્તો તતો વરં.

    Kuñjarā ca 4 mahānāgā, attadanto tato varaṃ.

    ૩૨૩.

    323.

    ન હિ એતેહિ યાનેહિ, ગચ્છેય્ય અગતં દિસં;

    Na hi etehi yānehi, gaccheyya agataṃ disaṃ;

    યથાત્તના સુદન્તેન, દન્તો દન્તેન ગચ્છતિ.

    Yathāttanā sudantena, danto dantena gacchati.

    ૩૨૪.

    324.

    ધનપાલો 5 નામ કુઞ્જરો, કટુકભેદનો 6 દુન્નિવારયો;

    Dhanapālo 7 nāma kuñjaro, kaṭukabhedano 8 dunnivārayo;

    બદ્ધો કબળં ન ભુઞ્જતિ, સુમરતિ 9 નાગવનસ્સ કુઞ્જરો.

    Baddho kabaḷaṃ na bhuñjati, sumarati 10 nāgavanassa kuñjaro.

    ૩૨૫.

    325.

    મિદ્ધી યદા હોતિ મહગ્ઘસો ચ, નિદ્દાયિતા સમ્પરિવત્તસાયી;

    Middhī yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;

    મહાવરાહોવ નિવાપપુટ્ઠો, પુનપ્પુનં ગબ્ભમુપેતિ મન્દો.

    Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando.

    ૩૨૬.

    326.

    ઇદં પુરે ચિત્તમચારિ ચારિકં, યેનિચ્છકં યત્થકામં યથાસુખં;

    Idaṃ pure cittamacāri cārikaṃ, yenicchakaṃ yatthakāmaṃ yathāsukhaṃ;

    તદજ્જહં નિગ્ગહેસ્સામિ યોનિસો, હત્થિપ્પભિન્નં વિય અઙ્કુસગ્ગહો.

    Tadajjahaṃ niggahessāmi yoniso, hatthippabhinnaṃ viya aṅkusaggaho.

    ૩૨૭.

    327.

    અપ્પમાદરતા હોથ, સચિત્તમનુરક્ખથ;

    Appamādaratā hotha, sacittamanurakkhatha;

    દુગ્ગા ઉદ્ધરથત્તાનં, પઙ્કે સન્નોવ 11 કુઞ્જરો.

    Duggā uddharathattānaṃ, paṅke sannova 12 kuñjaro.

    ૩૨૮.

    328.

    સચે લભેથ નિપકં સહાયં, સદ્ધિં ચરં સાધુવિહારિધીરં;

    Sace labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    અભિભુય્ય સબ્બાનિ પરિસ્સયાનિ, ચરેય્ય તેનત્તમનો સતીમા.

    Abhibhuyya sabbāni parissayāni, careyya tenattamano satīmā.

    ૩૨૯.

    329.

    નો ચે લભેથ નિપકં સહાયં, સદ્ધિં ચરં સાધુવિહારિધીરં;

    No ce labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    રાજાવ રટ્ઠં વિજિતં પહાય, એકો ચરે માતઙ્ગરઞ્ઞેવ નાગો.

    Rājāva raṭṭhaṃ vijitaṃ pahāya, eko care mātaṅgaraññeva nāgo.

    ૩૩૦.

    330.

    એકસ્સ ચરિતં સેય્યો, નત્થિ બાલે સહાયતા;

    Ekassa caritaṃ seyyo, natthi bāle sahāyatā;

    એકો ચરે ન ચ પાપાનિ કયિરા, અપ્પોસ્સુક્કો માતઙ્ગરઞ્ઞેવ નાગો.

    Eko care na ca pāpāni kayirā, appossukko mātaṅgaraññeva nāgo.

    ૩૩૧.

    331.

    અત્થમ્હિ જાતમ્હિ સુખા સહાયા, તુટ્ઠી સુખા યા ઇતરીતરેન;

    Atthamhi jātamhi sukhā sahāyā, tuṭṭhī sukhā yā itarītarena;

    પુઞ્ઞં સુખં જીવિતસઙ્ખયમ્હિ, સબ્બસ્સ દુક્ખસ્સ સુખં પહાનં.

    Puññaṃ sukhaṃ jīvitasaṅkhayamhi, sabbassa dukkhassa sukhaṃ pahānaṃ.

    ૩૩૨.

    332.

    સુખા મત્તેય્યતા લોકે, અથો પેત્તેય્યતા સુખા;

    Sukhā matteyyatā loke, atho petteyyatā sukhā;

    સુખા સામઞ્ઞતા લોકે, અથો બ્રહ્મઞ્ઞતા સુખા.

    Sukhā sāmaññatā loke, atho brahmaññatā sukhā.

    ૩૩૩.

    333.

    સુખં યાવ જરા સીલં, સુખા સદ્ધા પતિટ્ઠિતા;

    Sukhaṃ yāva jarā sīlaṃ, sukhā saddhā patiṭṭhitā;

    સુખો પઞ્ઞાય પટિલાભો, પાપાનં અકરણં સુખં.

    Sukho paññāya paṭilābho, pāpānaṃ akaraṇaṃ sukhaṃ.

    નાગવગ્ગો તેવીસતિમો નિટ્ઠિતો.

    Nāgavaggo tevīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. આજાનીયાવ (સ્યા॰)
    2. ājānīyāva (syā.)
    3. કુઞ્જરાવ (સ્યા॰)
    4. kuñjarāva (syā.)
    5. ધનપાલકો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    6. કટુકપ્પભેદનો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. dhanapālako (sī. syā. kaṃ. pī.)
    8. kaṭukappabhedano (sī. syā. pī.)
    9. સુસરતિ (ક॰)
    10. susarati (ka.)
    11. સત્તોવ (સી॰ પી॰)
    12. sattova (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૨૩. નાગવગ્ગો • 23. Nāgavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact