Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. નજીરતિસુત્તં

    6. Najīratisuttaṃ

    ૭૬.

    76.

    ‘‘કિં જીરતિ કિં ન જીરતિ, કિંસુ ઉપ્પથોતિ વુચ્ચતિ;

    ‘‘Kiṃ jīrati kiṃ na jīrati, kiṃsu uppathoti vuccati;

    કિંસુ ધમ્માનં પરિપન્થો, કિંસુ રત્તિન્દિવક્ખયો;

    Kiṃsu dhammānaṃ paripantho, kiṃsu rattindivakkhayo;

    કિં મલં બ્રહ્મચરિયસ્સ, કિં સિનાનમનોદકં.

    Kiṃ malaṃ brahmacariyassa, kiṃ sinānamanodakaṃ.

    ‘‘કતિ લોકસ્મિં છિદ્દાનિ, યત્થ વિત્તં 1 ન તિટ્ઠતિ;

    ‘‘Kati lokasmiṃ chiddāni, yattha vittaṃ 2 na tiṭṭhati;

    ભગવન્તં પુટ્ઠુમાગમ્મ, કથં જાનેમુ તં મય’’ન્તિ.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamma, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.

    ‘‘રૂપં જીરતિ મચ્ચાનં, નામગોત્તં ન જીરતિ;

    ‘‘Rūpaṃ jīrati maccānaṃ, nāmagottaṃ na jīrati;

    રાગો ઉપ્પથોતિ વુચ્ચતિ.

    Rāgo uppathoti vuccati.

    ‘‘લોભો ધમ્માનં પરિપન્થો, વયો રત્તિન્દિવક્ખયો;

    ‘‘Lobho dhammānaṃ paripantho, vayo rattindivakkhayo;

    ઇત્થી મલં બ્રહ્મચરિયસ્સ, એત્થાયં સજ્જતે પજા;

    Itthī malaṃ brahmacariyassa, etthāyaṃ sajjate pajā;

    તપો ચ બ્રહ્મચરિયઞ્ચ, તં સિનાનમનોદકં.

    Tapo ca brahmacariyañca, taṃ sinānamanodakaṃ.

    ‘‘છ લોકસ્મિં છિદ્દાનિ, યત્થ વિત્તં ન તિટ્ઠતિ;

    ‘‘Cha lokasmiṃ chiddāni, yattha vittaṃ na tiṭṭhati;

    આલસ્યઞ્ચ 3 પમાદો ચ, અનુટ્ઠાનં અસંયમો;

    Ālasyañca 4 pamādo ca, anuṭṭhānaṃ asaṃyamo;

    નિદ્દા તન્દી 5 ચ તે છિદ્દે, સબ્બસો તં વિવજ્જયે’’તિ.

    Niddā tandī 6 ca te chidde, sabbaso taṃ vivajjaye’’ti.







    Footnotes:
    1. ચિત્તં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. cittaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. આલસ્સઞ્ચ (સી॰ પી॰)
    4. ālassañca (sī. pī.)
    5. તન્દિ (સી॰)
    6. tandi (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. નજીરતિસુત્તવણ્ણના • 6. Najīratisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. નજીરતિસુત્તવણ્ણના • 6. Najīratisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact