Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. નજીરતિસુત્તવણ્ણના
6. Najīratisuttavaṇṇanā
૭૬. નામગોત્તન્તિ તિસ્સો કસ્સપો ગોતમોતિ એવરૂપં નામઞ્ચ ગોત્તઞ્ચ. નિદસ્સનમત્તમેતં, તસ્મા સબ્બસ્સ પઞ્ઞત્તિયા લક્ખણવચનન્તિ દટ્ઠબ્બં. ન જીરતીતિ અસભાવધમ્મત્તા ઉપ્પાદવયાભાવતો જરં ન પાપુણાતિ. તેનાહ ‘‘જીરણસભાવો ન હોતી’’તિ. યસ્મા સમઞ્ઞાભાવતો કાલન્તરેપિ તં સમઞ્ઞાયતેવ, તસ્મા ‘‘અતીતબુદ્ધાનં…પે॰… ન જીરતીતિ વુચ્ચતી’’તિ આહ.
76.Nāmagottanti tisso kassapo gotamoti evarūpaṃ nāmañca gottañca. Nidassanamattametaṃ, tasmā sabbassa paññattiyā lakkhaṇavacananti daṭṭhabbaṃ. Na jīratīti asabhāvadhammattā uppādavayābhāvato jaraṃ na pāpuṇāti. Tenāha ‘‘jīraṇasabhāvo na hotī’’ti. Yasmā samaññābhāvato kālantarepi taṃ samaññāyateva, tasmā ‘‘atītabuddhānaṃ…pe… na jīratīti vuccatī’’ti āha.
આલસિયન્તિ અલસભાવો દળ્હકોસજ્જં. તેનાહ ‘‘યેના’’તિઆદિ. ઠિતિન્તિ બ્યાપારં. નિદ્દાવસેન પમજ્જનં કત્તબ્બસ્સ અકરણં. કિલેસવસેન પમજ્જનં અકત્તબ્બસ્સ કરણમ્પિ. કમ્મસમયેતિ કમ્મં કાતું યુત્તકાલે. કમ્મકરણવીરિયાભાવોતિ તંકમ્મકિરિયસમુટ્ઠાપકવીરિયાભાવો. સો પન અત્થતો વીરિયપટિપક્ખો અકુસલચિત્તુપ્પાદો, ન વીરિયસ્સ અભાવમત્તં. સીલસઞ્ઞમાભાવો દુસ્સીલ્યં. વિસ્સટ્ઠાચારતા નામ અનાચારો. સોપ્પબહુલતાતિ નિદ્દાલુતા . યતો ગહણહત્થોપિ ન કિલાસુપિ પુરિસો નિદ્દાય અભિભુય્યતિ. તેનાહ ‘‘તાયા’’તિઆદિ. અતિચ્છાતાદીનીતિ આદિ-સદ્દેન અભિભુય્યતાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. આગન્તુકાલસિયં ન પુબ્બે વુત્તઆલસ્યં વિય પકતિસિદ્ધં. ‘‘તે છિદ્દે’’તિ પાળિયં લિઙ્ગવિપલ્લાસેન વુત્તન્તિ આહ ‘‘તાનિ છ છિદ્દાની’’તિ. કુસલચિત્તપ્પવત્તિયા અનોકાસભાવતો છિદ્દાનિ. તેનાહ ભગવા – ‘‘યત્થ વિત્તં ન તિટ્ઠતી’’તિ. સબ્બાકારેન લેસમત્તં અસેસેત્વાતિ અધિપ્પાયો.
Ālasiyanti alasabhāvo daḷhakosajjaṃ. Tenāha ‘‘yenā’’tiādi. Ṭhitinti byāpāraṃ. Niddāvasena pamajjanaṃ kattabbassa akaraṇaṃ. Kilesavasena pamajjanaṃ akattabbassa karaṇampi. Kammasamayeti kammaṃ kātuṃ yuttakāle. Kammakaraṇavīriyābhāvoti taṃkammakiriyasamuṭṭhāpakavīriyābhāvo. So pana atthato vīriyapaṭipakkho akusalacittuppādo, na vīriyassa abhāvamattaṃ. Sīlasaññamābhāvo dussīlyaṃ. Vissaṭṭhācāratā nāma anācāro. Soppabahulatāti niddālutā . Yato gahaṇahatthopi na kilāsupi puriso niddāya abhibhuyyati. Tenāha ‘‘tāyā’’tiādi. Aticchātādīnīti ādi-saddena abhibhuyyatādiṃ saṅgaṇhāti. Āgantukālasiyaṃ na pubbe vuttaālasyaṃ viya pakatisiddhaṃ. ‘‘Te chidde’’ti pāḷiyaṃ liṅgavipallāsena vuttanti āha ‘‘tāni cha chiddānī’’ti. Kusalacittappavattiyā anokāsabhāvato chiddāni. Tenāha bhagavā – ‘‘yattha vittaṃ na tiṭṭhatī’’ti. Sabbākārena lesamattaṃ asesetvāti adhippāyo.
નજીરતિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Najīratisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. નજીરતિસુત્તં • 6. Najīratisuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. નજીરતિસુત્તવણ્ણના • 6. Najīratisuttavaṇṇanā