Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૯] ૯. નક્ખત્તજાતકવણ્ણના
[49] 9. Nakkhattajātakavaṇṇanā
નક્ખત્તં પતિમાનેન્તન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અઞ્ઞતરં આજીવકં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિરેકં કુલધીતરં જનપદે એકો કુલપુત્તો અત્તનો પુત્તસ્સ વારેત્વા ‘‘અસુકદિવસે નામ ગણ્હિસ્સામી’’તિ દિવસં ઠપેત્વા તસ્મિં દિવસે સમ્પત્તે અત્તનો કુલૂપકં આજીવકં પુચ્છિ ‘‘ભન્તે, અજ્જ મયં એકં મઙ્ગલં કરિસ્સામ, સોભનં નુ ખો નક્ખત્ત’’ન્તિ. સો ‘‘અયં મં પઠમં અપુચ્છિત્વાવ દિવસં ઠપેત્વા ઇદાનિ પટિપુચ્છતિ, હોતુ, સિક્ખાપેસ્સામિ ન’’ન્તિ કુજ્ઝિત્વા ‘‘અજ્જ અસોભનં નક્ખત્તં, મા અજ્જ મઙ્ગલં કરિત્થ, સચે કરિસ્સથ, મહાવિનાસો ભવિસ્સતી’’તિ આહ. તસ્મિં કુલે મનુસ્સા તસ્સ સદ્દહિત્વા તં દિવસં ન ગચ્છિંસુ. નગરવાસિનો સબ્બં મઙ્ગલકિરિયં કત્વા તેસં અનાગમનં દિસ્વા ‘‘તેહિ અજ્જ દિવસો ઠપિતો, નો ચ ખો આગતા, અમ્હાકમ્પિ બહુ વયકમ્મં કતં, કિં નો તેહિ, અમ્હાકં ધીતરં અઞ્ઞસ્સ દસ્સામા’’તિ યથાકતેનેવ મઙ્ગલેન ધીતરં અઞ્ઞસ્સ કુલસ્સ અદંસુ.
Nakkhattaṃpatimānentanti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ ājīvakaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kirekaṃ kuladhītaraṃ janapade eko kulaputto attano puttassa vāretvā ‘‘asukadivase nāma gaṇhissāmī’’ti divasaṃ ṭhapetvā tasmiṃ divase sampatte attano kulūpakaṃ ājīvakaṃ pucchi ‘‘bhante, ajja mayaṃ ekaṃ maṅgalaṃ karissāma, sobhanaṃ nu kho nakkhatta’’nti. So ‘‘ayaṃ maṃ paṭhamaṃ apucchitvāva divasaṃ ṭhapetvā idāni paṭipucchati, hotu, sikkhāpessāmi na’’nti kujjhitvā ‘‘ajja asobhanaṃ nakkhattaṃ, mā ajja maṅgalaṃ karittha, sace karissatha, mahāvināso bhavissatī’’ti āha. Tasmiṃ kule manussā tassa saddahitvā taṃ divasaṃ na gacchiṃsu. Nagaravāsino sabbaṃ maṅgalakiriyaṃ katvā tesaṃ anāgamanaṃ disvā ‘‘tehi ajja divaso ṭhapito, no ca kho āgatā, amhākampi bahu vayakammaṃ kataṃ, kiṃ no tehi, amhākaṃ dhītaraṃ aññassa dassāmā’’ti yathākateneva maṅgalena dhītaraṃ aññassa kulassa adaṃsu.
ઇતરે પુનદિવસે આગન્ત્વા ‘‘દેથ નો દારિક’’ન્તિ આહંસુ. અથ ને સાવત્થિવાસિનો ‘‘જનપદવાસિનો નામ તુમ્હે ગહપતિકા પાપમનુસ્સા દિવસં ઠપેત્વા અવઞ્ઞાય ન આગતા, આગતમગ્ગેનેવ પટિગચ્છથ , અમ્હેહિ અઞ્ઞેસં દારિકા દિન્ના’’તિ પરિભાસિંસુ. તે તેહિ સદ્ધિં કલહં કત્વા દારિકં અલભિત્વા યથાગતમગ્ગેનેવ ગતા. તેનપિ આજીવકેન તેસં મનુસ્સાનં મઙ્ગલન્તરાયસ્સ કતભાવો ભિક્ખૂનં અન્તરે પાકટો જાતો. તે ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં સન્નિપતિતા ‘‘આવુસો, આજીવકેન કુલસ્સ મઙ્ગલન્તરાયો કતો’’તિ કથયમાના નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિ. તે ‘‘ઇમાય નામા’’તિ કથયિંસુ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ આજીવકો તસ્સ કુલસ્સ મઙ્ગલન્તરાયં કરોતિ, પુબ્બેપિ એસ તેસં કુજ્ઝિત્વા મઙ્ગલન્તરાયં અકાસિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Itare punadivase āgantvā ‘‘detha no dārika’’nti āhaṃsu. Atha ne sāvatthivāsino ‘‘janapadavāsino nāma tumhe gahapatikā pāpamanussā divasaṃ ṭhapetvā avaññāya na āgatā, āgatamaggeneva paṭigacchatha , amhehi aññesaṃ dārikā dinnā’’ti paribhāsiṃsu. Te tehi saddhiṃ kalahaṃ katvā dārikaṃ alabhitvā yathāgatamaggeneva gatā. Tenapi ājīvakena tesaṃ manussānaṃ maṅgalantarāyassa katabhāvo bhikkhūnaṃ antare pākaṭo jāto. Te bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitā ‘‘āvuso, ājīvakena kulassa maṅgalantarāyo kato’’ti kathayamānā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. Te ‘‘imāya nāmā’’ti kathayiṃsu. ‘‘Na, bhikkhave, idāneva ājīvako tassa kulassa maṅgalantarāyaṃ karoti, pubbepi esa tesaṃ kujjhitvā maṅgalantarāyaṃ akāsiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે નગરવાસિનો જનપદવાસીનં ધીતરં વારેત્વા દિવસં ઠપેત્વા અત્તનો કુલૂપકં આજીવકં પુચ્છિંસુ ‘‘ભન્તે, અજ્જ અમ્હાકં એકા મઙ્ગલકિરિયા, સોભનં નુ ખો નક્ખત્ત’’ન્તિ. સો ‘‘ઇમે અત્તનો રુચિયા દિવસં ઠપેત્વા ઇદાનિ મં પુચ્છન્તી’’તિ કુજ્ઝિત્વા ‘‘અજ્જ નેસં મઙ્ગલન્તરાયં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘અજ્જ અસોભનં નક્ખત્તં, સચે કરોથ, મહાવિનાસં પાપુણિસ્સથા’’તિ આહ. તે તસ્સ સદ્દહિત્વા ન ગમિંસુ. જનપદવાસિનો તેસં અનાગમનં ઞત્વા ‘‘તે અજ્જ દિવસં ઠપેત્વાપિ ન આગતા, કિં નો તેહિ, અઞ્ઞેસં ધીતરં દસ્સામા’’તિ અઞ્ઞેસં ધીતરં અદંસુ. નગરવાસિનો પુનદિવસે આગન્ત્વા દારિકં યાચિંસુ. જનપદવાસિનો ‘‘તુમ્હે નગરવાસિનો નામ છિન્નહિરિકા ગહપતિકા, દિવસં ઠપેત્વા દારિકં ન ગણ્હિત્થ, મયં તુમ્હાકં અનાગમનભાવેન અઞ્ઞેસં અદમ્હા’’તિ. મયં આજીવકં પટિપુચ્છિત્વા ‘‘‘નક્ખત્તં ન સોભન’ન્તિ નાગતા, દેથ નો દારિક’’ન્તિ. ‘‘અમ્હેહિ તુમ્હાકં અનાગમનભાવેન અઞ્ઞેસં દિન્ના, ઇદાનિ દિન્નદારિકં કથં પુન આનેસ્સામા’’તિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente nagaravāsino janapadavāsīnaṃ dhītaraṃ vāretvā divasaṃ ṭhapetvā attano kulūpakaṃ ājīvakaṃ pucchiṃsu ‘‘bhante, ajja amhākaṃ ekā maṅgalakiriyā, sobhanaṃ nu kho nakkhatta’’nti. So ‘‘ime attano ruciyā divasaṃ ṭhapetvā idāni maṃ pucchantī’’ti kujjhitvā ‘‘ajja nesaṃ maṅgalantarāyaṃ karissāmī’’ti cintetvā ‘‘ajja asobhanaṃ nakkhattaṃ, sace karotha, mahāvināsaṃ pāpuṇissathā’’ti āha. Te tassa saddahitvā na gamiṃsu. Janapadavāsino tesaṃ anāgamanaṃ ñatvā ‘‘te ajja divasaṃ ṭhapetvāpi na āgatā, kiṃ no tehi, aññesaṃ dhītaraṃ dassāmā’’ti aññesaṃ dhītaraṃ adaṃsu. Nagaravāsino punadivase āgantvā dārikaṃ yāciṃsu. Janapadavāsino ‘‘tumhe nagaravāsino nāma chinnahirikā gahapatikā, divasaṃ ṭhapetvā dārikaṃ na gaṇhittha, mayaṃ tumhākaṃ anāgamanabhāvena aññesaṃ adamhā’’ti. Mayaṃ ājīvakaṃ paṭipucchitvā ‘‘‘nakkhattaṃ na sobhana’nti nāgatā, detha no dārika’’nti. ‘‘Amhehi tumhākaṃ anāgamanabhāvena aññesaṃ dinnā, idāni dinnadārikaṃ kathaṃ puna ānessāmā’’ti.
એવં તેસુ અઞ્ઞમઞ્ઞં કલહં કરોન્તેસુ એકો નગરવાસી પણ્ડિતપુરિસો એકેન કમ્મેન જનપદં ગતો તેસં નગરવાસીનં ‘‘મયં આજીવકં પુચ્છિત્વા નક્ખત્તસ્સ અસોભનભાવેન નાગતા’’તિ કથેન્તાનં સુત્વા ‘‘નક્ખત્તેન કો અત્થો, નનુ દારિકાય લદ્ધભાવોવ નક્ખત્ત’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Evaṃ tesu aññamaññaṃ kalahaṃ karontesu eko nagaravāsī paṇḍitapuriso ekena kammena janapadaṃ gato tesaṃ nagaravāsīnaṃ ‘‘mayaṃ ājīvakaṃ pucchitvā nakkhattassa asobhanabhāvena nāgatā’’ti kathentānaṃ sutvā ‘‘nakkhattena ko attho, nanu dārikāya laddhabhāvova nakkhatta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
૪૯.
49.
‘‘નક્ખત્તં પતિમાનેન્તં, અત્થો બાલં ઉપચ્ચગા;
‘‘Nakkhattaṃ patimānentaṃ, attho bālaṃ upaccagā;
અત્થો અત્થસ્સ નક્ખત્તં, કિં કરિસ્સન્તિ તારકા’’તિ.
Attho atthassa nakkhattaṃ, kiṃ karissanti tārakā’’ti.
તત્થ પતિમાનેન્તન્તિ ઓલોકેન્તં, ‘‘ઇદાનિ નક્ખત્તં ભવિસ્સતિ, ઇદાનિ નક્ખત્તં ભવિસ્સતી’’તિ આગમયમાનં. અત્થો બાલં ઉપચ્ચગાતિ એતં નગરવાસિકં બાલં દારિકાપટિલાભસઙ્ખાતો અત્થો અતિક્કન્તો. અત્થો અત્થસ્સ નક્ખત્તન્તિ યં અત્થં પરિયેસન્તો ચરતિ, સો પટિલદ્ધો અત્થોવ અત્થસ્સ નક્ખત્તં નામ. કિં કરિસ્સન્તિ તારકાતિ ઇતરે પન આકાસે તારકા કિં કરિસ્સન્તિ, કતરં અત્થં સાધેસ્સન્તીતિ અત્થો. નગરવાસિનો કલહં કત્વા દારિકં અલભિત્વાવ અગમંસુ.
Tattha patimānentanti olokentaṃ, ‘‘idāni nakkhattaṃ bhavissati, idāni nakkhattaṃ bhavissatī’’ti āgamayamānaṃ. Attho bālaṃ upaccagāti etaṃ nagaravāsikaṃ bālaṃ dārikāpaṭilābhasaṅkhāto attho atikkanto. Attho atthassa nakkhattanti yaṃ atthaṃ pariyesanto carati, so paṭiladdho atthova atthassa nakkhattaṃ nāma. Kiṃ karissanti tārakāti itare pana ākāse tārakā kiṃ karissanti, kataraṃ atthaṃ sādhessantīti attho. Nagaravāsino kalahaṃ katvā dārikaṃ alabhitvāva agamaṃsu.
સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, એસ આજીવકો ઇદાનેવ કુલસ્સ મઙ્ગલન્તરાયં કરોતિ, પુબ્બેપિ અકાસિયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા આજીવકો એતરહિ આજીવકોવ અહોસિ, તાનિપિ કુલાનિ એતરહિ કુલાનિયેવ, ગાથં વત્વા ઠિતો પણ્ડિતપુરિસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, esa ājīvako idāneva kulassa maṅgalantarāyaṃ karoti, pubbepi akāsiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ājīvako etarahi ājīvakova ahosi, tānipi kulāni etarahi kulāniyeva, gāthaṃ vatvā ṭhito paṇḍitapuriso pana ahameva ahosi’’nti.
નક્ખત્તજાતકવણ્ણના નવમા.
Nakkhattajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૯. નક્ખત્તજાતકં • 49. Nakkhattajātakaṃ