Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
8. நகுலமாதாஸுத்தங்
8. Nakulamātāsuttaṃ
48. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ப⁴க்³கே³ஸு விஹரதி ஸுங்ஸுமாரகி³ரே 1 பே⁴ஸகளாவனே மிக³தா³யே. அத² கோ² நகுலமாதா க³ஹபதானீ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா…பே॰…. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² நகுலமாதரங் க³ஹபதானிங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
48. Ekaṃ samayaṃ bhagavā bhaggesu viharati suṃsumāragire 2 bhesakaḷāvane migadāye. Atha kho nakulamātā gahapatānī yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā…pe…. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho nakulamātaraṃ gahapatāniṃ bhagavā etadavoca –
‘‘அட்ட²ஹி கோ², நகுலமாதே, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா மனாபகாயிகானங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதி. கதமேஹி அட்ட²ஹி? இத⁴, நகுலமாதே, மாதுகா³மோ யஸ்ஸ மாதாபிதரோ ப⁴த்துனோ தெ³ந்தி அத்த²காமா ஹிதேஸினோ அனுகம்பகா அனுகம்பங் உபாதா³ய தஸ்ஸ ஹோதி புப்³பு³ட்டா²யினீ பச்சா²னிபாதினீ கிங்காரபடிஸ்ஸாவினீ மனாபசாரினீ பியவாதி³னீ.
‘‘Aṭṭhahi kho, nakulamāte, dhammehi samannāgato mātugāmo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā manāpakāyikānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjati. Katamehi aṭṭhahi? Idha, nakulamāte, mātugāmo yassa mātāpitaro bhattuno denti atthakāmā hitesino anukampakā anukampaṃ upādāya tassa hoti pubbuṭṭhāyinī pacchānipātinī kiṅkārapaṭissāvinī manāpacārinī piyavādinī.
‘‘யே தே ப⁴த்து க³ருனோ ஹொந்தி – மாதாதி வா பிதாதி வா ஸமணப்³ராஹ்மணாதி வா – தே ஸக்கரோதி க³ருங் கரோதி மானேதி பூஜேதி, அப்³பா⁴க³தே ச ஆஸனோத³கேன படிபூஜேதி.
‘‘Ye te bhattu garuno honti – mātāti vā pitāti vā samaṇabrāhmaṇāti vā – te sakkaroti garuṃ karoti māneti pūjeti, abbhāgate ca āsanodakena paṭipūjeti.
‘‘யே தே ப⁴த்து அப்³ப⁴ந்தரா கம்மந்தா – உண்ணாதி வா கப்பாஸாதி வா – தத்த² த³க்கா² ஹோதி அனலஸா தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தா அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴துங்.
‘‘Ye te bhattu abbhantarā kammantā – uṇṇāti vā kappāsāti vā – tattha dakkhā hoti analasā tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgatā alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātuṃ.
‘‘யோ ஸோ ப⁴த்து அப்³ப⁴ந்தரோ அந்தோஜனோ – தா³ஸாதி வா பெஸ்ஸாதி வா கம்மகராதி வா – தேஸங் கதஞ்ச கததோ ஜானாதி அகதஞ்ச அகததோ ஜானாதி, கி³லானகானஞ்ச ப³லாப³லங் ஜானாதி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயஞ்சஸ்ஸ பச்சங்ஸேன ஸங்விப⁴ஜதி.
‘‘Yo so bhattu abbhantaro antojano – dāsāti vā pessāti vā kammakarāti vā – tesaṃ katañca katato jānāti akatañca akatato jānāti, gilānakānañca balābalaṃ jānāti khādanīyaṃ bhojanīyañcassa paccaṃsena saṃvibhajati.
‘‘யங் ப⁴த்தா ஆஹரதி த⁴னங் வா த⁴ஞ்ஞங் வா ரஜதங் வா ஜாதரூபங் வா தங் ஆரக்கே²ன கு³த்தியா ஸம்பாதே³தி, தத்த² ச ஹோதி அது⁴த்தீ அதே²னீ அஸொண்டீ³ அவினாஸிகா.
‘‘Yaṃ bhattā āharati dhanaṃ vā dhaññaṃ vā rajataṃ vā jātarūpaṃ vā taṃ ārakkhena guttiyā sampādeti, tattha ca hoti adhuttī athenī asoṇḍī avināsikā.
‘‘உபாஸிகா கோ² பன ஹோதி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தா த⁴ம்மங் ஸரணங் க³தா ஸங்க⁴ங் ஸரணங் க³தா.
‘‘Upāsikā kho pana hoti buddhaṃ saraṇaṃ gatā dhammaṃ saraṇaṃ gatā saṅghaṃ saraṇaṃ gatā.
‘‘ஸீலவதீ கோ² பன ஹோதி – பாணாதிபாதா படிவிரதா…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதா…பே॰….
‘‘Sīlavatī kho pana hoti – pāṇātipātā paṭiviratā…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā…pe….
‘‘சாக³வதீ கோ² பன ஹோதி விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகா³ பயதபாணினீ வொஸ்ஸக்³க³ரதா யாசயோகா³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதா.
‘‘Cāgavatī kho pana hoti vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati muttacāgā payatapāṇinī vossaggaratā yācayogā dānasaṃvibhāgaratā.
‘‘இமேஹி கோ², நகுலமாதே, அட்ட²ஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா மனாபகாயிகானங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’’தி.
‘‘Imehi kho, nakulamāte, aṭṭhahi dhammehi samannāgato mātugāmo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā manāpakāyikānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti.
‘‘யோ நங் ப⁴ரதி ஸப்³ப³தா³, நிச்சங் ஆதாபி உஸ்ஸுகோ;
‘‘Yo naṃ bharati sabbadā, niccaṃ ātāpi ussuko;
தங் ஸப்³ப³காமத³ங் போஸங், ப⁴த்தாரங் நாதிமஞ்ஞதி.
Taṃ sabbakāmadaṃ posaṃ, bhattāraṃ nātimaññati.
‘‘ந சாபி ஸொத்தி² ப⁴த்தாரங், இஸ்ஸாவாதே³ன ரோஸயே;
‘‘Na cāpi sotthi bhattāraṃ, issāvādena rosaye;
ப⁴த்து ச க³ருனோ ஸப்³பே³, படிபூஜேதி பண்டி³தா.
Bhattu ca garuno sabbe, paṭipūjeti paṇḍitā.
‘‘உட்டா²ஹிகா அனலஸா, ஸங்க³ஹிதபரிஜ்ஜனா;
‘‘Uṭṭhāhikā analasā, saṅgahitaparijjanā;
ப⁴த்து மனாபங் சரதி, ஸம்ப⁴தங் அனுரக்க²தி.
Bhattu manāpaṃ carati, sambhataṃ anurakkhati.
‘‘யா ஏவங் வத்ததி நாரீ, ப⁴த்து ச²ந்த³வஸானுகா³;
‘‘Yā evaṃ vattati nārī, bhattu chandavasānugā;
Footnotes:
Related texts:
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-8. ஸங்கி²த்தூபோஸத²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-8. Saṃkhittūposathasuttādivaṇṇanā