Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. નળાગારિકત્થેરઅપદાનં

    5. Naḷāgārikattheraapadānaṃ

    ૩૧.

    31.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , હારિતો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , hārito nāma pabbato;

    સયમ્ભૂ નારદો નામ, રુક્ખમૂલે વસી તદા.

    Sayambhū nārado nāma, rukkhamūle vasī tadā.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘નળાગારં કરિત્વાન, તિણેન છાદયિં અહં;

    ‘‘Naḷāgāraṃ karitvāna, tiṇena chādayiṃ ahaṃ;

    ચઙ્કમં સોધયિત્વાન, સયમ્ભુસ્સ અદાસહં.

    Caṅkamaṃ sodhayitvāna, sayambhussa adāsahaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘ચતુદ્દસસુ કપ્પેસુ, દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Catuddasasu kappesu, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    ચતુસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જં અકારયિં.

    Catusattatikkhattuñca, devarajjaṃ akārayiṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ચતુસત્તતિ 1 ક્ખત્તુઞ્ચ , ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Catusattati 2 kkhattuñca , cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘ઉબ્બિદ્ધં ભવનં મય્હં, ઇન્દલટ્ઠીવ ઉગ્ગતં;

    ‘‘Ubbiddhaṃ bhavanaṃ mayhaṃ, indalaṭṭhīva uggataṃ;

    સહસ્સથમ્ભં અતુલં, વિમાનં સપભસ્સરં.

    Sahassathambhaṃ atulaṃ, vimānaṃ sapabhassaraṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘દ્વે સમ્પત્તી અનુભોત્વા, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Dve sampattī anubhotvā, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસને પબ્બજિં અહં.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajiṃ ahaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘પધાનપહિતત્તોમ્હિ , ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Padhānapahitattomhi , upasanto nirūpadhi;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા નળાગારિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā naḷāgāriko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નળાગારિકત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Naḷāgārikattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સત્તસત્તતિ (સી॰)
    2. sattasattati (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. કઙ્ખારેવતત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Kaṅkhārevatattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact