Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    8. நளகபானஸுத்தவண்ணனா

    8. Naḷakapānasuttavaṇṇanā

    166. ஏவங் மே ஸுதந்தி நளகபானஸுத்தங். தத்த² நளகபானேதி ஏவங்னாமகே கா³மே. புப்³பே³ கிர அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ வானரயோனியங் நிப்³ப³த்தோ, மஹாகாயோ கபிராஜா அனேகவானரஸஹஸ்ஸபரிவுதோ பப்³ப³தபாதே³ விசரதி. பஞ்ஞவா கோ² பன ஹோதி மஹாபுஞ்ஞோ. ஸோ பரிஸங் ஏவங் ஓவத³தி – ‘‘இமஸ்மிங் பப்³ப³தபாதே³ தாதா, விஸப²லானி நாம ஹொந்தி, அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹிதா பொக்க²ரணியோ நாம ஹொந்தி, தும்ஹே புப்³பே³ கா²தி³தபுப்³பா³னேவ ப²லானி கா²த³த², பீதபுப்³பா³னேவ பானீயானி ச பிவத², எத்த² வோ மங் படிபுச்சி²தப்³ப³கிச்சங் நத்தி², அகா²தி³தபுப்³பா³னி பன ப²லானி அபீதபுப்³பா³னி ச பானீயானி மங் அபுச்சி²த்வா மா கா²தி³த்த² மா பிவித்தா²’’தி.

    166.Evaṃme sutanti naḷakapānasuttaṃ. Tattha naḷakapāneti evaṃnāmake gāme. Pubbe kira amhākaṃ bodhisatto vānarayoniyaṃ nibbatto, mahākāyo kapirājā anekavānarasahassaparivuto pabbatapāde vicarati. Paññavā kho pana hoti mahāpuñño. So parisaṃ evaṃ ovadati – ‘‘imasmiṃ pabbatapāde tātā, visaphalāni nāma honti, amanussapariggahitā pokkharaṇiyo nāma honti, tumhe pubbe khāditapubbāneva phalāni khādatha, pītapubbāneva pānīyāni ca pivatha, ettha vo maṃ paṭipucchitabbakiccaṃ natthi, akhāditapubbāni pana phalāni apītapubbāni ca pānīyāni maṃ apucchitvā mā khādittha mā pivitthā’’ti.

    தே ஏகதி³வஸங் சரமானா அஞ்ஞங் பப்³ப³தபாத³ங் க³ந்த்வா கோ³சரங் க³ஹெத்வா பானீயங் ஓலோகெந்தா ஏகங் அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹிதங் பொக்க²ரணிங் தி³ஸ்வா ஸஹஸா அபிவித்வா ஸமந்தா பரிவாரெத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஓலோகயமானா நிஸீதி³ங்ஸு. மஹாஸத்தோ ஆக³ந்த்வா ‘‘கிங் தாதா பானீயங் ந பிவதா²’’தி ஆஹ. தும்ஹாகங் ஆக³மனங் ஓலோகேமாதி. ஸாது⁴ தாதாதி ஸமந்தா பத³ங் பரியேஸமானோ ஓதிண்ணபத³ங்யேவ அத்³த³ஸ, ந உத்திண்ணபத³ங், தி³ஸ்வா ஸபரிஸ்ஸயாதி அஞ்ஞாஸி. தாவதே³வ ச தத்த² அபி⁴னிப்³ப³த்தஅமனுஸ்ஸோ உத³கங் த்³வேதா⁴ கத்வா உட்டா²ஸி ஸேதமுகோ² நீலகுச்சி² ரத்தஹத்த²பாதோ³ மஹாதா³டி²கோ வங்கதா³டோ² விரூபோ பீ³ப⁴ச்சோ² உத³கரக்க²ஸோ. ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘கஸ்மா பானீயங் ந பிவத², மது⁴ரங் உத³கங் பிவத², கிங் தும்ஹே ஏதஸ்ஸ வசனங் ஸுணாதா²’’தி? மஹாஸத்தோ ஆஹ – ‘‘த்வங் இத⁴ அதி⁴வத்தோ² அமனுஸ்ஸோ’’தி? ஆமாஹந்தி. த்வங் இத⁴ ஓதிண்ணே லப⁴ஸீதி? ஆம லபா⁴மி, தும்ஹே பன ஸப்³பே³ கா²தி³ஸ்ஸாமீதி. ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, யக்கா²தி. பானீயங் பன பிவிஸ்ஸதா²தி? ஆம பிவிஸ்ஸாமாதி. ஏவங் ஸந்தே ஏகோபி வோ ந முச்சிஸ்ஸதீதி. பானீயஞ்ச பிவிஸ்ஸாம, ந ச தே வஸங் க³மிஸ்ஸாமாதி ஏகனளங் ஆஹராபெத்வா கோடியங் க³ஹெத்வா த⁴மி, ஸப்³போ³ ஏகச்சி²த்³தோ³ அஹோஸி, தீரே நிஸீதி³த்வாவ பானீயங் பிவி, ஸேஸவானரானங் பாடியேக்கே நளே ஆஹராபெத்வா த⁴மித்வா அதா³ஸி. ஸப்³பே³ யக்க²ஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ பானீயங் பிவிங்ஸு. வுத்தம்பி சேதங் –

    Te ekadivasaṃ caramānā aññaṃ pabbatapādaṃ gantvā gocaraṃ gahetvā pānīyaṃ olokentā ekaṃ amanussapariggahitaṃ pokkharaṇiṃ disvā sahasā apivitvā samantā parivāretvā mahāsattassa āgamanaṃ olokayamānā nisīdiṃsu. Mahāsatto āgantvā ‘‘kiṃ tātā pānīyaṃ na pivathā’’ti āha. Tumhākaṃ āgamanaṃ olokemāti. Sādhu tātāti samantā padaṃ pariyesamāno otiṇṇapadaṃyeva addasa, na uttiṇṇapadaṃ, disvā saparissayāti aññāsi. Tāvadeva ca tattha abhinibbattaamanusso udakaṃ dvedhā katvā uṭṭhāsi setamukho nīlakucchi rattahatthapādo mahādāṭhiko vaṅkadāṭho virūpo bībhaccho udakarakkhaso. So evamāha – ‘‘kasmā pānīyaṃ na pivatha, madhuraṃ udakaṃ pivatha, kiṃ tumhe etassa vacanaṃ suṇāthā’’ti? Mahāsatto āha – ‘‘tvaṃ idha adhivattho amanusso’’ti? Āmāhanti. Tvaṃ idha otiṇṇe labhasīti? Āma labhāmi, tumhe pana sabbe khādissāmīti. Na sakkhissasi, yakkhāti. Pānīyaṃ pana pivissathāti? Āma pivissāmāti. Evaṃ sante ekopi vo na muccissatīti. Pānīyañca pivissāma, na ca te vasaṃ gamissāmāti ekanaḷaṃ āharāpetvā koṭiyaṃ gahetvā dhami, sabbo ekacchiddo ahosi, tīre nisīditvāva pānīyaṃ pivi, sesavānarānaṃ pāṭiyekke naḷe āharāpetvā dhamitvā adāsi. Sabbe yakkhassa passantasseva pānīyaṃ piviṃsu. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘தி³ஸ்வா பத³மனுத்திண்ணங், தி³ஸ்வானோ’ தரிதங் பத³ங்;

    ‘‘Disvā padamanuttiṇṇaṃ, disvāno’ taritaṃ padaṃ;

    நளேன வாரிங் பிஸ்ஸாம, நேவ மங் த்வங் வதி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி. (ஜா॰ 1.1.20);

    Naḷena vāriṃ pissāma, neva maṃ tvaṃ vadhissasī’’ti. (jā. 1.1.20);

    ததோ பட்டா²ய யாவ அஜ்ஜதி³வஸா தஸ்மிங் டா²னே நளா ஏகச்சி²த்³தா³வ ஹொந்தி. இமினா ஹி ஸத்³தி⁴ங் இமஸ்மிங் கப்பே சத்தாரி கப்பட்டி²யபாடிஹாரியானி நாம – சந்தே³ ஸஸபி³ம்ப³ங் , வட்டகஜாதகம்ஹி ஸச்சகிரியட்டா²னே அக்³கி³ஸ்ஸ க³மனுபச்சே²தோ³, க⁴டிகாரகும்ப⁴காரஸ்ஸ மாதாபிதூனங் வஸனட்டா²னே தே³வஸ்ஸ அவஸ்ஸனங், தஸ்ஸா பொக்க²ரணியா தீரே நளானங் ஏகச்சி²த்³த³பா⁴வோதி. இதி ஸா பொக்க²ரணீ நளேன பானீயஸ்ஸ பீதத்தா நளகபானாதி நாமங் லபி⁴. அபரபா⁴கே³ தங் பொக்க²ரணிங் நிஸ்ஸாய கா³மோ பதிட்டா²ஸி, தஸ்ஸாபி நளகபானந்தேவ நாமங் ஜாதங். தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘நளகபானே’’தி. பலாஸவனேதி கிங்ஸுகவனே.

    Tato paṭṭhāya yāva ajjadivasā tasmiṃ ṭhāne naḷā ekacchiddāva honti. Iminā hi saddhiṃ imasmiṃ kappe cattāri kappaṭṭhiyapāṭihāriyāni nāma – cande sasabimbaṃ , vaṭṭakajātakamhi saccakiriyaṭṭhāne aggissa gamanupacchedo, ghaṭikārakumbhakārassa mātāpitūnaṃ vasanaṭṭhāne devassa avassanaṃ, tassā pokkharaṇiyā tīre naḷānaṃ ekacchiddabhāvoti. Iti sā pokkharaṇī naḷena pānīyassa pītattā naḷakapānāti nāmaṃ labhi. Aparabhāge taṃ pokkharaṇiṃ nissāya gāmo patiṭṭhāsi, tassāpi naḷakapānanteva nāmaṃ jātaṃ. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘naḷakapāne’’ti. Palāsavaneti kiṃsukavane.

    167. தக்³க⁴ மயங், ப⁴ந்தேதி ஏகங்ஸேனேவ மயங், ப⁴ந்தே, அபி⁴ரதா. அஞ்ஞேபி யே தும்ஹாகங் ஸாஸனே அபி⁴ரமந்தி, தே அம்ஹேஹி ஸதி³ஸாவ ஹுத்வா அபி⁴ரமந்தீதி தீ³பெந்தி.

    167.Tagghamayaṃ, bhanteti ekaṃseneva mayaṃ, bhante, abhiratā. Aññepi ye tumhākaṃ sāsane abhiramanti, te amhehi sadisāva hutvā abhiramantīti dīpenti.

    நேவ ராஜாபி⁴னீதாதிஆதீ³ஸு ஏகோ ரஞ்ஞோ அபராத⁴ங் கத்வா பலாயதி. ராஜா குஹிங், போ⁴, அஸுகோதி? பலாதோ தே³வாதி. பலாதட்டா²னேபி மே ந முச்சிஸ்ஸதி, ஸசே பன பப்³ப³ஜெய்ய, முச்செய்யாதி வத³தி. தஸ்ஸ கோசிதே³வ ஸுஹதோ³ க³ந்த்வா தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா த்வங் ஸசே ஜீவிதுமிச்ச²ஸி, பப்³ப³ஜாஹீதி. ஸோ பப்³ப³ஜித்வா ஜீவிதங் ரக்க²மானோ சரதி. அயங் ராஜாபி⁴னீதோ நாம.

    Neva rājābhinītātiādīsu eko rañño aparādhaṃ katvā palāyati. Rājā kuhiṃ, bho, asukoti? Palāto devāti. Palātaṭṭhānepi me na muccissati, sace pana pabbajeyya, mucceyyāti vadati. Tassa kocideva suhado gantvā taṃ pavattiṃ ārocetvā tvaṃ sace jīvitumicchasi, pabbajāhīti. So pabbajitvā jīvitaṃ rakkhamāno carati. Ayaṃ rājābhinīto nāma.

    ஏகோ பன சோரானங் மூலங் சி²ந்த³ந்தோ சரதி. சோரா ஸுத்வா ‘‘புரிஸானங் அத்தி²கபா⁴வங் ந ஜானாதி, ஜானாபெஸ்ஸாம ந’’ந்தி வத³ந்தி. ஸோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா பலாயதி. சோரா பலாதோதி ஸுத்வா ‘‘பலாதட்டா²னேபி நோ ந முச்சிஸ்ஸதி, ஸசே பன பப்³ப³ஜெய்ய, முச்செய்யா’’தி வத³ந்தி. ஸோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜதி. அயங் சோராபி⁴னீதோ நாம.

    Eko pana corānaṃ mūlaṃ chindanto carati. Corā sutvā ‘‘purisānaṃ atthikabhāvaṃ na jānāti, jānāpessāma na’’nti vadanti. So taṃ pavattiṃ sutvā palāyati. Corā palātoti sutvā ‘‘palātaṭṭhānepi no na muccissati, sace pana pabbajeyya, mucceyyā’’ti vadanti. So taṃ pavattiṃ sutvā pabbajati. Ayaṃ corābhinīto nāma.

    ஏகோ பன ப³ஹுங் இணங் கா²தி³த்வா தேன இணேன அட்டோ பீளிதோ தம்ஹா கா³மா பலாயதி. இணஸாமிகா ஸுத்வா ‘‘பலாதட்டா²னேபி நோ ந முச்சிஸ்ஸதி, ஸசே பன பப்³ப³ஜெய்ய, முச்செய்யா’’தி வத³ந்தி. ஸோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜதி. அயங் இணட்டோ நாம.

    Eko pana bahuṃ iṇaṃ khāditvā tena iṇena aṭṭo pīḷito tamhā gāmā palāyati. Iṇasāmikā sutvā ‘‘palātaṭṭhānepi no na muccissati, sace pana pabbajeyya, mucceyyā’’ti vadanti. So taṃ pavattiṃ sutvā pabbajati. Ayaṃ iṇaṭṭo nāma.

    ராஜப⁴யாதீ³னங் பன அஞ்ஞதரேன ப⁴யேன பீ⁴தோ அட்டோ ஆதுரோ ஹுத்வா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜிதோ ப⁴யட்டோ நாம. து³ப்³பி⁴க்கா²தீ³ஸு ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ பப்³ப³ஜிதோ ஆஜீவிகாபகதோ நாம, ஆஜீவிகாய பகதோ அபி⁴பூ⁴தோதி அத்தோ². இமேஸு பன ஏகோபி இமேஹி காரணேஹி பப்³ப³ஜிதோ நாம நத்தி², தஸ்மா ‘‘நேவ ராஜாபி⁴னீதோ’’திஆதி³மாஹ.

    Rājabhayādīnaṃ pana aññatarena bhayena bhīto aṭṭo āturo hutvā nikkhamma pabbajito bhayaṭṭo nāma. Dubbhikkhādīsu jīvituṃ asakkonto pabbajito ājīvikāpakato nāma, ājīvikāya pakato abhibhūtoti attho. Imesu pana ekopi imehi kāraṇehi pabbajito nāma natthi, tasmā ‘‘neva rājābhinīto’’tiādimāha.

    விவேகந்தி விவிச்ச விவித்தோ ஹுத்வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் காமேஹி ச அகுஸலத⁴ம்மேஹி ச விவித்தேன பட²மது³தியஜ்ஜா²னஸங்கா²தங் பீதிஸுக²ங் அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங், ஸசே தங் விவிச்ச காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி பீதிஸுக²ங் நாதி⁴க³ச்ச²தி, அஞ்ஞங் வா உபரி த்³வின்னங் ஜா²னானங் சதுன்னஞ்ச மக்³கா³னங் வஸேன ஸந்ததரங் ஸுக²ங் நாதி⁴க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ இமே அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ சித்தங் பரியாதா³ய திட்ட²ந்தீதி. தத்த² அரதீதி அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு உக்கண்டி²ததா. தந்தீ³தி ஆலஸியபா⁴வோ. ஏவங் யோ பப்³ப³ஜித்வா பப்³ப³ஜிதகிச்சங் காதுங் ந ஸக்கோதி, தஸ்ஸ இமே ஸத்த பாபத⁴ம்மா உப்பஜ்ஜித்வா சித்தங் பரியாதி³யந்தீதி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி யஸ்ஸ தே த⁴ம்மா சித்தங் பரியாதா³ய திட்ட²ந்தி, ஸோயேவ ஸமணகிச்சம்பி காதுங் ந ஸக்கோதீதி புன விவேகங் அனுருத்³தா⁴…பே॰… அஞ்ஞங் வா ததோ ஸந்ததரந்தி ஆஹ.

    Vivekanti vivicca vivitto hutvā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ kāmehi ca akusaladhammehi ca vivittena paṭhamadutiyajjhānasaṅkhātaṃ pītisukhaṃ adhigantabbaṃ, sace taṃ vivicca kāmehi vivicca akusalehi dhammehi pītisukhaṃ nādhigacchati, aññaṃ vā upari dvinnaṃ jhānānaṃ catunnañca maggānaṃ vasena santataraṃ sukhaṃ nādhigacchati, tassa ime abhijjhādayo cittaṃ pariyādāya tiṭṭhantīti. Tattha aratīti adhikusalesu dhammesu ukkaṇṭhitatā. Tandīti ālasiyabhāvo. Evaṃ yo pabbajitvā pabbajitakiccaṃ kātuṃ na sakkoti, tassa ime satta pāpadhammā uppajjitvā cittaṃ pariyādiyantīti dassetvā idāni yassa te dhammā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhanti, soyeva samaṇakiccampi kātuṃ na sakkotīti puna vivekaṃ anuruddhā…pe… aññaṃ vā tato santataranti āha.

    ஏவங் கண்ஹபக்க²ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தேனேவ நயேன ஸுக்கபக்க²ங் த³ஸ்ஸேதுங் புன விவேகந்திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.

    Evaṃ kaṇhapakkhaṃ dassetvā idāni teneva nayena sukkapakkhaṃ dassetuṃ puna vivekantiādimāha. Tassattho vuttanayeneva veditabbo.

    168. ஸங்கா²யாதி ஜானித்வா. ஏகந்தி ஏகச்சங். படிஸேவதீதி ஸேவிதப்³ப³யுத்தகங் ஸேவதி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதீதி ஸப்படிஸந்தி⁴கே தாவ ப்³யாகரோது, அப்படிஸந்தி⁴கே கத²ங் ப்³யாகரோதீதி. அப்படிஸந்தி⁴கஸ்ஸ புன ப⁴வே படிஸந்தி⁴ நத்தீ²தி வத³ந்தோ உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி நாம.

    168.Saṅkhāyāti jānitvā. Ekanti ekaccaṃ. Paṭisevatīti sevitabbayuttakaṃ sevati. Sesapadesupi eseva nayo. Upapattīsu byākarotīti sappaṭisandhike tāva byākarotu, appaṭisandhike kathaṃ byākarotīti. Appaṭisandhikassa puna bhave paṭisandhi natthīti vadanto upapattīsu byākaroti nāma.

    ஜனகுஹனத்த²ந்தி ஜனவிம்ஹாபனத்த²ங். ஜனலபனத்த²ந்தி மஹாஜனஸ்ஸ உபலாபனத்த²ங். ந இதி மங் ஜனோ ஜானாதூதி ஏவங் மங் மஹாஜனோ ஜானிஸ்ஸதி, ஏவங் மே மஹாஜனஸ்ஸ அந்தரே கித்திஸத்³தோ³ உக்³க³ச்சி²ஸ்ஸதீதி இமினாபி காரணேன ந ப்³யாகரோதீதி அத்தோ². உளாரவேதா³தி மஹந்ததுட்டி²னோ.

    Janakuhanatthanti janavimhāpanatthaṃ. Janalapanatthanti mahājanassa upalāpanatthaṃ. Na iti maṃ jano jānātūti evaṃ maṃ mahājano jānissati, evaṃ me mahājanassa antare kittisaddo uggacchissatīti imināpi kāraṇena na byākarotīti attho. Uḷāravedāti mahantatuṭṭhino.

    169. ஸோ கோ² பனஸ்ஸ ஆயஸ்மாதி ஸோ பரினிப்³பு³தோ ஆயஸ்மா இமஸ்ஸ டி²தஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ. ஏவங்ஸீலோதிஆதீ³ஸு லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகாவ ஸீலாத³யோ வேதி³தப்³போ³. ஏவங்த⁴ம்மோதி எத்த² பன ஸமாதி⁴பக்கி²கா த⁴ம்மா த⁴ம்மாதி அதி⁴ப்பேதா. பா²ஸுவிஹாரோ ஹோதீதி தேன பி⁴க்கு²னா பூரிதபடிபத்திங் பூரெந்தஸ்ஸ அரஹத்தப²லங் ஸச்சி²கத்வா ப²லஸமாபத்திவிஹாரேன பா²ஸுவிஹாரோ ஹோதி, அரஹத்தங் பத்துமஸக்கொந்தஸ்ஸ படிபத்திங் பூரயமானஸ்ஸ சரதோபி பா²ஸுவிஹாரோயேவ நாம ஹோதி. இமினா நயேன ஸப்³ப³வாரேஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி.

    169.So kho panassa āyasmāti so parinibbuto āyasmā imassa ṭhitassa āyasmato. Evaṃsīlotiādīsu lokiyalokuttaramissakāva sīlādayo veditabbo. Evaṃdhammoti ettha pana samādhipakkhikā dhammā dhammāti adhippetā. Phāsuvihāro hotīti tena bhikkhunā pūritapaṭipattiṃ pūrentassa arahattaphalaṃ sacchikatvā phalasamāpattivihārena phāsuvihāro hoti, arahattaṃ pattumasakkontassa paṭipattiṃ pūrayamānassa caratopi phāsuvihāroyeva nāma hoti. Iminā nayena sabbavāresu attho veditabboti.

    பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    நளகபானஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Naḷakapānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 8. நளகபானஸுத்தங் • 8. Naḷakapānasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 8. நளகபானஸுத்தவண்ணனா • 8. Naḷakapānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact