Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. નળમાલિકાથેરીઅપદાનં

    6. Naḷamālikātherīapadānaṃ

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ચન્દભાગાનદીતીરે , અહોસિં કિન્નરી તદા;

    ‘‘Candabhāgānadītīre , ahosiṃ kinnarī tadā;

    અદ્દસં વિરજં બુદ્ધં, સયમ્ભું અપરાજિતં.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, sayambhuṃ aparājitaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘પસન્નચિત્તા સુમના, વેદજાતા કતઞ્જલી;

    ‘‘Pasannacittā sumanā, vedajātā katañjalī;

    નળમાલં ગહેત્વાન, સયમ્ભું અભિપૂજયિં.

    Naḷamālaṃ gahetvāna, sayambhuṃ abhipūjayiṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા કિન્નરીદેહં 1, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā kinnarīdehaṃ 2, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘છત્તિંસદેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Chattiṃsadevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    મનસા પત્થિતં મય્હં, નિબ્બત્તતિ યથિચ્છિતં.

    Manasā patthitaṃ mayhaṃ, nibbattati yathicchitaṃ.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘દસન્નં ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Dasannaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ઓચિતત્તાવ 3 હુત્વાન, સંસરામિ ભવેસ્વહં.

    Ocitattāva 4 hutvāna, saṃsarāmi bhavesvahaṃ.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘કુસલં વિજ્જતે મય્હં, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Kusalaṃ vijjate mayhaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    પૂજારહા અહં અજ્જ, સક્યપુત્તસ્સ સાસને.

    Pūjārahā ahaṃ ajja, sakyaputtassa sāsane.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘વિસુદ્ધમનસા અજ્જ, અપેતમનપાપિકા;

    ‘‘Visuddhamanasā ajja, apetamanapāpikā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિપૂજયિં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, નળમાલાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, naḷamālāyidaṃ phalaṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં નળમાલિકા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ naḷamālikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નળમાલિકાથેરિયાપદાનં છટ્ઠં.

    Naḷamālikātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. માનસં દેહં (સી॰ પી॰ ક॰) સુમેધાવગ્ગેપિ
    2. mānasaṃ dehaṃ (sī. pī. ka.) sumedhāvaggepi
    3. સુચિતત્તાવ (પી॰)
    4. sucitattāva (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact