Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. નળમાલિયત્થેરઅપદાનં

    7. Naḷamāliyattheraapadānaṃ

    ૩૬.

    36.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, lokajeṭṭhassa tādino;

    તિણત્થરે નિસિન્નસ્સ, ઉપસન્તસ્સ તાદિનો.

    Tiṇatthare nisinnassa, upasantassa tādino.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘નળમાલં ગહેત્વાન, બન્ધિત્વા 1 બીજનિં અહં;

    ‘‘Naḷamālaṃ gahetvāna, bandhitvā 2 bījaniṃ ahaṃ;

    બુદ્ધસ્સ ઉપનામેસિં, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો.

    Buddhassa upanāmesiṃ, dvipadindassa tādino.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘પટિગ્ગહેત્વા સબ્બઞ્ઞૂ, બીજનિં લોકનાયકો;

    ‘‘Paṭiggahetvā sabbaññū, bījaniṃ lokanāyako;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ઇમં ગાથં અભાસથ.

    Mama saṅkappamaññāya, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘‘યથા મે કાયો નિબ્બાતિ, પરિળાહો ન વિજ્જતિ;

    ‘‘‘Yathā me kāyo nibbāti, pariḷāho na vijjati;

    તથેવ તિવિધગ્ગીહિ, ચિત્તં તવ વિમુચ્ચતુ’.

    Tatheva tividhaggīhi, cittaṃ tava vimuccatu’.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘સબ્બે દેવા સમાગચ્છું, યે કેચિ વનનિસ્સિતા;

    ‘‘Sabbe devā samāgacchuṃ, ye keci vananissitā;

    સોસ્સામ બુદ્ધવચનં, હાસયન્તઞ્ચ દાયકં.

    Sossāma buddhavacanaṃ, hāsayantañca dāyakaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘નિસિન્નો ભગવા તત્થ, દેવસઙ્ઘપુરક્ખતો;

    ‘‘Nisinno bhagavā tattha, devasaṅghapurakkhato;

    દાયકં સમ્પહંસેન્તો, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Dāyakaṃ sampahaṃsento, imā gāthā abhāsatha.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘ઇમિના બીજનિદાનેન, ચિત્તસ્સ પણિધીહિ ચ;

    ‘‘‘Iminā bījanidānena, cittassa paṇidhīhi ca;

    સુબ્બતો નામ નામેન, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Subbato nāma nāmena, cakkavattī bhavissati.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘તેન કમ્માવસેસેન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Tena kammāvasesena, sukkamūlena codito;

    માલુતો નામ નામેન, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ’.

    Māluto nāma nāmena, cakkavattī bhavissati’.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘ઇમિના બીજનિદાનેન, સમ્માનવિપુલેન ચ;

    ‘‘‘Iminā bījanidānena, sammānavipulena ca;

    કપ્પસતસહસ્સમ્પિ, દુગ્ગતિં નુપપજ્જતિ.

    Kappasatasahassampi, duggatiṃ nupapajjati.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, સુબ્બતા અટ્ઠતિંસ તે;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, subbatā aṭṭhatiṃsa te;

    એકૂનતિંસસહસ્સે, અટ્ઠ માલુતનામકા.

    Ekūnatiṃsasahasse, aṭṭha mālutanāmakā.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા નળમાલિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā naḷamāliyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નળમાલિયત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Naḷamāliyattherassāpadānaṃ sattamaṃ.

    સત્તમભાણવારં.

    Sattamabhāṇavāraṃ.







    Footnotes:
    1. બીજિત્વા (ક॰)
    2. bījitvā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. નળમાલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Naḷamāliyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact