Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૦] ૧૦. નળપાનજાતકવણ્ણના

    [20] 10. Naḷapānajātakavaṇṇanā

    દિસ્વા પદમનુત્તિણ્ણન્તિ ઇદં સત્થા કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો નળકપાનગામં પત્વા નળકપાનપોક્ખરણિયં કેતકવને વિહરન્તો નળદણ્ડકે આરબ્ભ કથેસિ. તદા કિર ભિક્ખૂ નળકપાનપોક્ખરણિયં ન્હત્વા સૂચિઘરત્થાય સામણેરેહિ નળદણ્ડકે ગાહાપેત્વા તે સબ્બત્થકમેવ છિદ્દે દિસ્વા સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ભન્તે, મયં સૂચિઘરત્થાય નળદણ્ડકે ગણ્હાપેમ, તે મૂલતો યાવ અગ્ગા સબ્બત્થકમેવ છિદ્દા, કિં નુ ખો એત’’ન્તિ પુચ્છિંસુ. સત્થા ‘‘ઇદં, ભિક્ખવે, મય્હં પોરાણકઅધિટ્ઠાન’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Disvāpadamanuttiṇṇanti idaṃ satthā kosalesu cārikaṃ caramāno naḷakapānagāmaṃ patvā naḷakapānapokkharaṇiyaṃ ketakavane viharanto naḷadaṇḍake ārabbha kathesi. Tadā kira bhikkhū naḷakapānapokkharaṇiyaṃ nhatvā sūcigharatthāya sāmaṇerehi naḷadaṇḍake gāhāpetvā te sabbatthakameva chidde disvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, mayaṃ sūcigharatthāya naḷadaṇḍake gaṇhāpema, te mūlato yāva aggā sabbatthakameva chiddā, kiṃ nu kho eta’’nti pucchiṃsu. Satthā ‘‘idaṃ, bhikkhave, mayhaṃ porāṇakaadhiṭṭhāna’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    પુબ્બે કિર સો વનસણ્ડો અરઞ્ઞો અહોસિ. તસ્સાપિ પોક્ખરણિયા એકો દકરક્ખસો ઓતિણ્ણોતિણ્ણે ખાદતિ. તદા બોધિસત્તો રોહિતમિગપોતકપ્પમાણો કપિરાજા હુત્વા અસીતિસહસ્સમત્તવાનરપરિવુતો યૂથં પરિહરન્તો તસ્મિં અરઞ્ઞે વસતિ. સો વાનરગણસ્સ ઓવાદં અદાસિ ‘‘તાતા, ઇમસ્મિં અરઞ્ઞે વિસરુક્ખાપિ અમનુસ્સપરિગ્ગહિતપોક્ખરણિયોપિ હોન્તિ, તુમ્હે અખાદિતપુબ્બં ફલાફલં ખાદન્તા વા અપીતપુબ્બં પાનીયં પિવન્તા વા મં પટિપુચ્છેય્યાથા’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા એકદિવસં અગતપુબ્બટ્ઠાનં ગતા તત્થ બહુદેવ દિવસં ચરિત્વા પાનીયં ગવેસમાના એકં પોક્ખરણિં દિસ્વા પાનીયં અપિવિત્વાવ બોધિસત્તસ્સાગમનં ઓલોકયમાના નિસીદિંસુ. બોધિસત્તો આગન્ત્વા ‘‘કિં તાતા, પાનીયં ન પિવથા’’તિ આહ. ‘‘તુમ્હાકં આગમનં ઓલોકેમા’’તિ. ‘‘સુટ્ઠુ, તાતા’’તિ બોધિસત્તો પોક્ખરણિં આવિજ્ઝિત્વા પદં પરિચ્છિન્દન્તો ઓતિણ્ણમેવ પસ્સિ, ન ઉત્તિણ્ણં. સો ‘‘નિસ્સંસયં એસા અમનુસ્સપરિગ્ગહિતા’’તિ ઞત્વા ‘‘સુટ્ઠુ વો કતં, તાતા, પાનીયં અપિવન્તેહિ, અમનુસ્સપરિગ્ગહિતા અય’’ન્તિ આહ.

    Pubbe kira so vanasaṇḍo arañño ahosi. Tassāpi pokkharaṇiyā eko dakarakkhaso otiṇṇotiṇṇe khādati. Tadā bodhisatto rohitamigapotakappamāṇo kapirājā hutvā asītisahassamattavānaraparivuto yūthaṃ pariharanto tasmiṃ araññe vasati. So vānaragaṇassa ovādaṃ adāsi ‘‘tātā, imasmiṃ araññe visarukkhāpi amanussapariggahitapokkharaṇiyopi honti, tumhe akhāditapubbaṃ phalāphalaṃ khādantā vā apītapubbaṃ pānīyaṃ pivantā vā maṃ paṭipuccheyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ekadivasaṃ agatapubbaṭṭhānaṃ gatā tattha bahudeva divasaṃ caritvā pānīyaṃ gavesamānā ekaṃ pokkharaṇiṃ disvā pānīyaṃ apivitvāva bodhisattassāgamanaṃ olokayamānā nisīdiṃsu. Bodhisatto āgantvā ‘‘kiṃ tātā, pānīyaṃ na pivathā’’ti āha. ‘‘Tumhākaṃ āgamanaṃ olokemā’’ti. ‘‘Suṭṭhu, tātā’’ti bodhisatto pokkharaṇiṃ āvijjhitvā padaṃ paricchindanto otiṇṇameva passi, na uttiṇṇaṃ. So ‘‘nissaṃsayaṃ esā amanussapariggahitā’’ti ñatvā ‘‘suṭṭhu vo kataṃ, tātā, pānīyaṃ apivantehi, amanussapariggahitā aya’’nti āha.

    દકરક્ખસોપિ તેસં અનોતરણભાવં ઞત્વા નીલોદરો પણ્ડરમુખો સુરત્તહત્થપાદો બીભચ્છદસ્સનો હુત્વા ઉદકં દ્વિધા કત્વા નિક્ખમિત્વા ‘‘કસ્મા નિસિન્નાત્થ, ઓતરિત્વા પાનીયં પિવથા’’તિ આહ. અથ નં બોધિસત્તો પુચ્છિ ‘‘ત્વં ઇધ નિબ્બત્તદકરક્ખસોસી’’તિ? ‘‘આમ, અહ’’ન્તિ. ‘‘ત્વં પોક્ખરણિં ઓતિણ્ણકે લભસી’’તિ? ‘‘આમ, લભામિ, અહં ઇધોતિણ્ણં અન્તમસો સકુણિકં ઉપાદાય ન કિઞ્ચિ મુઞ્ચામિ, તુમ્હેપિ સબ્બે ખાદિસ્સામી’’તિ. ‘‘ન મયં અત્તાનં તુય્હં ખાદિતું દસ્સામા’’તિ. ‘‘પાનીયં પન પિવિસ્સથા’’તિ. ‘‘આમ, પાનીયં પિવિસ્સામ, ન ચ તે વસં ગમિસ્સામા’’તિ. ‘‘અથ કથં પાનીયં પિવિસ્સથા’’તિ? કિં પન ત્વં મઞ્ઞસિ ‘‘ઓતરિત્વા પિવિસ્સન્તી’’તિ. ‘‘મયઞ્હિ અનોતરિત્વા અસીતિસહસ્સાનિપિ એકમેકં નળદણ્ડકં ગહેત્વા ઉપ્પલનાળેન ઉદકં પિવન્તા વિય તવ પોક્ખરણિયા પાનીયં પિવિસ્સામ, એવં નો ત્વં ખાદિતું ન સક્ખિસ્સસી’’તિ. એતમત્થં વિદિત્વા સત્થા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમિસ્સા ગાથાય પુરિમપદદ્વયં અભાસિ –

    Dakarakkhasopi tesaṃ anotaraṇabhāvaṃ ñatvā nīlodaro paṇḍaramukho surattahatthapādo bībhacchadassano hutvā udakaṃ dvidhā katvā nikkhamitvā ‘‘kasmā nisinnāttha, otaritvā pānīyaṃ pivathā’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto pucchi ‘‘tvaṃ idha nibbattadakarakkhasosī’’ti? ‘‘Āma, aha’’nti. ‘‘Tvaṃ pokkharaṇiṃ otiṇṇake labhasī’’ti? ‘‘Āma, labhāmi, ahaṃ idhotiṇṇaṃ antamaso sakuṇikaṃ upādāya na kiñci muñcāmi, tumhepi sabbe khādissāmī’’ti. ‘‘Na mayaṃ attānaṃ tuyhaṃ khādituṃ dassāmā’’ti. ‘‘Pānīyaṃ pana pivissathā’’ti. ‘‘Āma, pānīyaṃ pivissāma, na ca te vasaṃ gamissāmā’’ti. ‘‘Atha kathaṃ pānīyaṃ pivissathā’’ti? Kiṃ pana tvaṃ maññasi ‘‘otaritvā pivissantī’’ti. ‘‘Mayañhi anotaritvā asītisahassānipi ekamekaṃ naḷadaṇḍakaṃ gahetvā uppalanāḷena udakaṃ pivantā viya tava pokkharaṇiyā pānīyaṃ pivissāma, evaṃ no tvaṃ khādituṃ na sakkhissasī’’ti. Etamatthaṃ viditvā satthā abhisambuddho hutvā imissā gāthāya purimapadadvayaṃ abhāsi –

    ૨૦.

    20.

    ‘‘દિસ્વા પદમનુત્તિણ્ણં, દિસ્વાનોતરિતં પદ’’ન્તિ.

    ‘‘Disvā padamanuttiṇṇaṃ, disvānotaritaṃ pada’’nti.

    તસ્સત્થો – ભિક્ખવે, સો કપિરાજા તસ્સા પોક્ખરણિયા એકમ્પિ ઉત્તિણ્ણપદં નાદ્દસ, ઓતરિતં પન ઓતિણ્ણપદમેવ અદ્દસ. એવં દિસ્વા પદં અનુત્તિણ્ણં દિસ્વાન ઓતરિતં પદં ‘‘અદ્ધાયં પોક્ખરણી અમનુસ્સપરિગ્ગહિતા’’તિ ઞત્વા તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો સપરિસો આહ –

    Tassattho – bhikkhave, so kapirājā tassā pokkharaṇiyā ekampi uttiṇṇapadaṃ nāddasa, otaritaṃ pana otiṇṇapadameva addasa. Evaṃ disvā padaṃ anuttiṇṇaṃ disvāna otaritaṃ padaṃ ‘‘addhāyaṃ pokkharaṇī amanussapariggahitā’’ti ñatvā tena saddhiṃ sallapanto sapariso āha –

    ‘‘નળેન વારિં પિસ્સામા’’તિ;

    ‘‘Naḷena vāriṃ pissāmā’’ti;

    તસ્સત્થો – મયં તવ પોક્ખરણિયં નળેન પાનીયં પિવિસ્સામાતિ. પુન મહાસત્તો આહ –

    Tassattho – mayaṃ tava pokkharaṇiyaṃ naḷena pānīyaṃ pivissāmāti. Puna mahāsatto āha –

    ‘‘નેવ મં ત્વં વધિસ્સસી’’તિ;

    ‘‘Neva maṃ tvaṃ vadhissasī’’ti;

    એવં નળેન પાનીયં પિવન્તં સપરિસમ્પિ મં ત્વં નેવ વધિસ્સસીતિ અત્થો.

    Evaṃ naḷena pānīyaṃ pivantaṃ saparisampi maṃ tvaṃ neva vadhissasīti attho.

    એવઞ્ચ પન વત્વા બોધિસત્તો એકં નળદણ્ડકં આહરાપેત્વા પારમિયો આવજ્જેત્વા સચ્ચકિરિયં કત્વા મુખેન ધમિ, નળો અન્તો કિઞ્ચિ ગણ્ઠિં અસેસેત્વા સબ્બત્થકમેવ સુસિરો અહોસિ . ઇમિના નિયામેન અપરમ્પિ અપરમ્પિ આહરાપેત્વા મુખેન ધમિત્વા અદાસિ. એવં સન્તેપિ ન સક્કા નિટ્ઠાપેતું, તસ્મા એવં ન ગહેતબ્બં. બોધિસત્તો પન ‘‘ઇમં પોક્ખરણિં પરિવારેત્વા જાતા સબ્બેપિ નળા એકચ્છિદ્દા હોન્તૂ’’તિ અધિટ્ઠાસિ . બોધિસત્તાનઞ્હિ હિતૂપચારસ્સ મહન્તતાય અધિટ્ઠાનં સમિજ્ઝતિ. તતો પટ્ઠાય સબ્બેપિ તં પોક્ખરણિં પરિવારેત્વા ઉટ્ઠિતનળા એકચ્છિદ્દા જાતા. ઇમસ્મિઞ્હિ કપ્પે ચત્તારિ કપ્પટ્ઠિયપાટિહારિયાનિ નામ. કતમાનિ ચત્તારિ? ચન્દે સસલક્ખણં સકલમ્પિ ઇમં કપ્પં ઠસ્સતિ, વટ્ટકજાતકે અગ્ગિનો નિબ્બુતટ્ઠાનં સકલમ્પિ ઇમં કપ્પં અગ્ગિ ન ઝાયિસ્સતિ, ઘટીકારનિવેસનટ્ઠાનં સકલમ્પિ ઇમં કપ્પં અનોવસ્સકં ઠસ્સતિ, ઇમં પોક્ખરણિં પરિવારેત્વા ઉટ્ઠિતનળા સકલમ્પિ ઇમં કપ્પં એકચ્છિદ્દા ભવિસ્સન્તીતિ ઇમાનિ ચત્તારિ કપ્પટ્ઠિયપાટિહારિયાનિ નામ.

    Evañca pana vatvā bodhisatto ekaṃ naḷadaṇḍakaṃ āharāpetvā pāramiyo āvajjetvā saccakiriyaṃ katvā mukhena dhami, naḷo anto kiñci gaṇṭhiṃ asesetvā sabbatthakameva susiro ahosi . Iminā niyāmena aparampi aparampi āharāpetvā mukhena dhamitvā adāsi. Evaṃ santepi na sakkā niṭṭhāpetuṃ, tasmā evaṃ na gahetabbaṃ. Bodhisatto pana ‘‘imaṃ pokkharaṇiṃ parivāretvā jātā sabbepi naḷā ekacchiddā hontū’’ti adhiṭṭhāsi . Bodhisattānañhi hitūpacārassa mahantatāya adhiṭṭhānaṃ samijjhati. Tato paṭṭhāya sabbepi taṃ pokkharaṇiṃ parivāretvā uṭṭhitanaḷā ekacchiddā jātā. Imasmiñhi kappe cattāri kappaṭṭhiyapāṭihāriyāni nāma. Katamāni cattāri? Cande sasalakkhaṇaṃ sakalampi imaṃ kappaṃ ṭhassati, vaṭṭakajātake aggino nibbutaṭṭhānaṃ sakalampi imaṃ kappaṃ aggi na jhāyissati, ghaṭīkāranivesanaṭṭhānaṃ sakalampi imaṃ kappaṃ anovassakaṃ ṭhassati, imaṃ pokkharaṇiṃ parivāretvā uṭṭhitanaḷā sakalampi imaṃ kappaṃ ekacchiddā bhavissantīti imāni cattāri kappaṭṭhiyapāṭihāriyāni nāma.

    બોધિસત્તો એવં અધિટ્ઠહિત્વા એકં નળં આદાય નિસીદિ. તેપિ અસીતિસહસ્સવાનરા એકેકં આદાય પોક્ખરણિં પરિવારેત્વા નિસીદિંસુ. તેપિ બોધિસત્તસ્સ નળેન આકડ્ઢિત્વા પાનીયં પિવનકાલે સબ્બે તીરે નિસિન્નાવ પિવિંસુ. એવં તેહિ પાનીયે પિવિતે દકરક્ખસો કિઞ્ચિ અલભિત્વા અનત્તમનો સકનિવેસનમેવ ગતો. બોધિસત્તોપિ સપરિવારો અરઞ્ઞમેવ પાવિસિ.

    Bodhisatto evaṃ adhiṭṭhahitvā ekaṃ naḷaṃ ādāya nisīdi. Tepi asītisahassavānarā ekekaṃ ādāya pokkharaṇiṃ parivāretvā nisīdiṃsu. Tepi bodhisattassa naḷena ākaḍḍhitvā pānīyaṃ pivanakāle sabbe tīre nisinnāva piviṃsu. Evaṃ tehi pānīye pivite dakarakkhaso kiñci alabhitvā anattamano sakanivesanameva gato. Bodhisattopi saparivāro araññameva pāvisi.

    સત્થા પન ‘‘ઇમેસં, ભિક્ખવે, નળાનં એકચ્છિદ્દભાવો નામ મય્હમેવેતં પોરાણકઅધિટ્ઠાન’’ન્તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા દકરક્ખસો દેવદત્તો અહોસિ, અસીતિસહસ્સવાનરા બુદ્ધપરિસા, ઉપાયકુસલો પન કપિરાજા અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā pana ‘‘imesaṃ, bhikkhave, naḷānaṃ ekacchiddabhāvo nāma mayhamevetaṃ porāṇakaadhiṭṭhāna’’nti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā dakarakkhaso devadatto ahosi, asītisahassavānarā buddhaparisā, upāyakusalo pana kapirājā ahameva ahosi’’nti.

    નળપાનજાતકવણ્ણના દસમા.

    Naḷapānajātakavaṇṇanā dasamā.

    સીલવગ્ગો દુતિયો.

    Sīlavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નિગ્રોધં લક્ખણં કણ્ડિ, વાતમિગં ખરાદિયં;

    Nigrodhaṃ lakkhaṇaṃ kaṇḍi, vātamigaṃ kharādiyaṃ;

    તિપલ્લત્થં માલુતઞ્ચ, મતભત્ત અયાચિતં;

    Tipallatthaṃ mālutañca, matabhatta ayācitaṃ;

    નળપાનન્તિ તે દસાતિ.

    Naḷapānanti te dasāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦. નળપાનજાતકં • 20. Naḷapānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact