Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. નળિનકેસરિયત્થેરઅપદાનં

    3. Naḷinakesariyattheraapadānaṃ

    .

    9.

    ‘‘જાતસ્સરસ્સ વેમજ્ઝે, વસામિ જલકુક્કુટો;

    ‘‘Jātassarassa vemajjhe, vasāmi jalakukkuṭo;

    અદ્દસાહં 1 દેવદેવં, ગચ્છન્તં અનિલઞ્જસે.

    Addasāhaṃ 2 devadevaṃ, gacchantaṃ anilañjase.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘તુણ્ડેન કેસરિં 3 ગય્હ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;

    ‘‘Tuṇḍena kesariṃ 4 gayha, vippasannena cetasā;

    બુદ્ધસ્સ અભિરોપેસિં, તિસ્સસ્સ લોકબન્ધુનો.

    Buddhassa abhiropesiṃ, tissassa lokabandhuno.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘તેસત્તતિમ્હિ કપ્પમ્હિ, સત્ત કેસરનામકા 5;

    ‘‘Tesattatimhi kappamhi, satta kesaranāmakā 6;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા નળિનકેસરિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā naḷinakesariyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નળિનકેસરિયત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Naḷinakesariyattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અથદ્દસં (સી॰ સ્યા॰)
    2. athaddasaṃ (sī. syā.)
    3. કેસરં (સ્યા॰)
    4. kesaraṃ (syā.)
    5. સતપત્તસનામકો (સી॰ સ્યા॰)
    6. satapattasanāmako (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. તુવરદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Tuvaradāyakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact