Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. અદ્ધવગ્ગો

    7. Addhavaggo

    ૧. નામસુત્તવણ્ણના

    1. Nāmasuttavaṇṇanā

    ૬૧. નામન્તિ સામઞ્ઞનામાદિભેદં નામં. સબ્બન્તિ સબ્બં પઞ્ઞત્તિપથં સબ્બં ઞેય્યપવત્તિપથં. અદ્ધભવીતિ કામં પાળિયં અતીતકાલનિદ્દેસો કતો, તં પન લક્ખણમત્તં. અભિભવતિ અનુપતતીતિ એતેન અભિભવો અનુપતનં પવત્તિ એવાતિ દસ્સેતિ. તં પનસ્સ અભિભવનં અપ્પવિસયે અનામસિત્વા મહાવિસયાનં વસેન દસ્સેન્તો ‘‘ઓપપાતિકેન વા’’તિઆદિમાહ. તસ્સ નામં હોતીતિ તસ્સ રુક્ખપાસાણાદિકસ્સ અનામકોઇચ્ચેવ સમઞ્ઞા હોતિ, તથા નં સઞ્જાનન્તીતિ અત્થો.

    61.Nāmanti sāmaññanāmādibhedaṃ nāmaṃ. Sabbanti sabbaṃ paññattipathaṃ sabbaṃ ñeyyapavattipathaṃ. Addhabhavīti kāmaṃ pāḷiyaṃ atītakālaniddeso kato, taṃ pana lakkhaṇamattaṃ. Abhibhavati anupatatīti etena abhibhavo anupatanaṃ pavatti evāti dasseti. Taṃ panassa abhibhavanaṃ appavisaye anāmasitvā mahāvisayānaṃ vasena dassento ‘‘opapātikena vā’’tiādimāha. Tassa nāmaṃ hotīti tassa rukkhapāsāṇādikassa anāmakoicceva samaññā hoti, tathā naṃ sañjānantīti attho.

    નામસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nāmasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. નામસુત્તં • 1. Nāmasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. નામસુત્તવણ્ણના • 1. Nāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact