Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨૦. વીસતિમવગ્ગો

    20. Vīsatimavaggo

    (૧૯૯) ૬. ઞાણકથા

    (199) 6. Ñāṇakathā

    ૮૭૬. દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તરન્તિ? આમન્તા. દ્વાદસ લોકુત્તરઞાણાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસ લોકુત્તરઞાણાનીતિ? આમન્તા. દ્વાદસ સોતાપત્તિમગ્ગાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસ સોતાપત્તિમગ્ગાતિ? આમન્તા. દ્વાદસ સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસ સકદાગામિમગ્ગા…પે॰… અનાગામિમગ્ગા…પે॰… અરહત્તમગ્ગાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસ અરહત્તમગ્ગાતિ? આમન્તા. દ્વાદસ અરહત્તફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    876. Dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttaranti? Āmantā. Dvādasa lokuttarañāṇānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasa lokuttarañāṇānīti? Āmantā. Dvādasa sotāpattimaggāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasa sotāpattimaggāti? Āmantā. Dvādasa sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasa sakadāgāmimaggā…pe… anāgāmimaggā…pe… arahattamaggāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasa arahattamaggāti? Āmantā. Dvādasa arahattaphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૭૭. ન વત્તબ્બં – ‘‘દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તર’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇદં દુક્ખં અરિયસચ્ચ’’ન્તિ મે, ભિક્ખવે, પુબ્બે અનનુસ્સુતેસુ ધમ્મેસુ ચક્ખું ઉદપાદિ, ઞાણં ઉદપાદિ, પઞ્ઞા ઉદપાદિ, વિજ્જા ઉદપાદિ, આલોકો ઉદપાદિ. ‘તં ખો પનિદં દુક્ખં અરિયસચ્ચં પરિઞ્ઞેય્ય’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… પરિઞ્ઞાતન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘ઇદં દુક્ખસમુદયં 1 અરિયસચ્ચ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘તં ખો પનિદં દુક્ખસમુદયં અરિયસચ્ચં પહાતબ્બ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… પહીનન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘ઇદં દુક્ખનિરોધં 2 અરિયસચ્ચ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘તં ખો પનિદં દુક્ખનિરોધં અરિયસચ્ચં સચ્છિકાતબ્બ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… સચ્છિકતન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘ઇદં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અરિયસચ્ચ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ‘તં ખો પનિદં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અરિયસચ્ચં ભાવેતબ્બ’ન્તિ મે, ભિક્ખવે…પે॰… ભાવિતન્તિ મે, ભિક્ખવે, પુબ્બે અનનુસ્સુતેસુ ધમ્મેસુ ચક્ખું ઉદપાદિ…પે॰… આલોકો ઉદપાદી’’તિ 3! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તરન્તિ.

    877. Na vattabbaṃ – ‘‘dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttara’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idaṃ dukkhaṃ ariyasacca’’nti me, bhikkhave, pubbe ananussutesu dhammesu cakkhuṃ udapādi, ñāṇaṃ udapādi, paññā udapādi, vijjā udapādi, āloko udapādi. ‘Taṃ kho panidaṃ dukkhaṃ ariyasaccaṃ pariññeyya’nti me, bhikkhave…pe… pariññātanti me, bhikkhave…pe… ‘idaṃ dukkhasamudayaṃ 4 ariyasacca’nti me, bhikkhave…pe… ‘taṃ kho panidaṃ dukkhasamudayaṃ ariyasaccaṃ pahātabba’nti me, bhikkhave…pe… pahīnanti me, bhikkhave…pe… ‘idaṃ dukkhanirodhaṃ 5 ariyasacca’nti me, bhikkhave…pe… ‘taṃ kho panidaṃ dukkhanirodhaṃ ariyasaccaṃ sacchikātabba’nti me, bhikkhave…pe… sacchikatanti me, bhikkhave…pe… ‘idaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā ariyasacca’nti me, bhikkhave…pe… ‘taṃ kho panidaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā ariyasaccaṃ bhāvetabba’nti me, bhikkhave…pe… bhāvitanti me, bhikkhave, pubbe ananussutesu dhammesu cakkhuṃ udapādi…pe… āloko udapādī’’ti 6! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttaranti.

    ઞાણકથા નિટ્ઠિતા.

    Ñāṇakathā niṭṭhitā.

    વીસતિમવગ્ગો.

    Vīsatimavaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    માતુઘાતકો આનન્તરિકો પિતુઘાતકો આનન્તરિકો અરહન્તઘાતકો આનન્તરિકો રુહિરુપ્પાદકો આનન્તરિકો સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકો, નત્થિ પુથુજ્જનસ્સ ઞાણં, નત્થિ નિરયેસુ નિરયપાલા, અત્થિ દેવેસુ તિરચ્છાનગતા, પઞ્ચઙ્ગિકો મગ્ગો, દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તરન્તિ.

    Mātughātako ānantariko pitughātako ānantariko arahantaghātako ānantariko ruhiruppādako ānantariko saṅghabhedako ānantariko, natthi puthujjanassa ñāṇaṃ, natthi nirayesu nirayapālā, atthi devesu tiracchānagatā, pañcaṅgiko maggo, dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttaranti.

    ચતુત્થો પણ્ણાસકો.

    Catuttho paṇṇāsako.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નિગ્ગહો, પુઞ્ઞસઞ્ચયો, અટ્ઠાસિ, અતીતેન ચ માતુઘાતકો.

    Niggaho, puññasañcayo, aṭṭhāsi, atītena ca mātughātako.







    Footnotes:
    1. દુક્ખસમુદયો (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. દુક્ખનિરોધા (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    3. મહાવ॰ ૧૫; સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦
    4. dukkhasamudayo (syā. kaṃ. pī.)
    5. dukkhanirodhā (syā. kaṃ. pī.)
    6. mahāva. 15; saṃ. ni. 5.1081; paṭi. ma. 2.30



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact