Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૬. ઞાણકથાવણ્ણના
6. Ñāṇakathāvaṇṇanā
૮૭૬-૮૭૭. ઇદાનિ ઞાણકથા નામ હોતિ. તત્થ ધમ્મચક્કપ્પવત્તને દ્વાદસાકારઞાણં સન્ધાય ‘‘દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તર’’ન્તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ પુબ્બસેલિયાનં, તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘સચે તં દ્વાદસવત્થુકં, દ્વાદસહિ મગ્ગઞાણેહિ ભવિતબ્બ’’ન્તિ ચોદેતું દ્વાદસાતિઆદિમાહ. ઇતરો મગ્ગસ્સ એકત્તં સન્ધાય પટિક્ખિપતિ, એકેકસ્મિં સચ્ચે સચ્ચઞાણકિચ્ચઞાણકતઞાણાનં વસેન ઞાણનાનત્તં સન્ધાય પટિજાનાતિ. દ્વાદસ સોતાપત્તિમગ્ગાતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. નનુ વુત્તં ભગવતાતિ સુત્તં સદ્ધિં પુબ્બભાગપરભાગેહિ ઞાણનાનત્તં દીપેતિ, ન અરિયમગ્ગસ્સ દ્વાદસ ઞાણતં. તસ્મા અસાધકન્તિ.
876-877. Idāni ñāṇakathā nāma hoti. Tattha dhammacakkappavattane dvādasākārañāṇaṃ sandhāya ‘‘dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttara’’nti yesaṃ laddhi, seyyathāpi pubbaseliyānaṃ, te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘sace taṃ dvādasavatthukaṃ, dvādasahi maggañāṇehi bhavitabba’’nti codetuṃ dvādasātiādimāha. Itaro maggassa ekattaṃ sandhāya paṭikkhipati, ekekasmiṃ sacce saccañāṇakiccañāṇakatañāṇānaṃ vasena ñāṇanānattaṃ sandhāya paṭijānāti. Dvādasa sotāpattimaggātiādīsupi eseva nayo. Nanu vuttaṃ bhagavatāti suttaṃ saddhiṃ pubbabhāgaparabhāgehi ñāṇanānattaṃ dīpeti, na ariyamaggassa dvādasa ñāṇataṃ. Tasmā asādhakanti.
ઞાણકથાવણ્ણના.
Ñāṇakathāvaṇṇanā.
વીસતિમો વગ્ગો.
Vīsatimo vaggo.
ચતુત્થપણ્ણાસકો સમત્તો.
Catutthapaṇṇāsako samatto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૯) ૬. ઞાણકથા • (199) 6. Ñāṇakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā