Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૧૧. એકાદસમવગ્ગો

    11. Ekādasamavaggo

    ૪. ઞાણકથાવણ્ણના

    4. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    ૬૧૪-૬૧૫. ‘‘અન્ધકા’’તિ વુત્તા પુબ્બસેલિયઅપરસેલિયરાજગિરિકસિદ્ધત્થિકાપિ યેભુય્યેન મહાસઙ્ઘિકા એવાતિ વુત્તં ‘‘પુબ્બે…પે॰… ભવેય્યુ’’ન્તિ. તત્થ અઞ્ઞેતિ વચનં દ્વિન્નં કથાનં ઉજુવિપચ્ચનીકભાવતો. પુરિમકાનઞ્હિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિસમઙ્ગી ‘‘ઞાણી’’તિ વુચ્ચતિ, ઇમેસં સો એવ ‘‘ઞાણી’’તિ ન વત્તબ્બોતિ વુત્તો. રાગવિગમો રાગસ્સ સમુચ્છિન્દનં, તથા અઞ્ઞાણવિગમો. યથા સમુચ્છિન્નાવિજ્જો ‘‘ઞાણી’’તિ, પટિપક્ખતો ‘‘અઞ્ઞાણી’’તિ, એવં અસમુચ્છિન્નાવિજ્જો ‘‘અઞ્ઞાણી’’તિ, પટિપક્ખતો ‘‘ઞાણી’’તિ વુત્તો. અઞ્ઞાણસ્સ વિગતત્તા સો ‘‘ઞાણી’’તિ વત્તબ્બતં આપજ્જતિ, ન પન સતતં સમિતં ઞાણસ્સ પવત્તનતોતિ અધિપ્પાયો.

    614-615. ‘‘Andhakā’’ti vuttā pubbaseliyaaparaseliyarājagirikasiddhatthikāpi yebhuyyena mahāsaṅghikā evāti vuttaṃ ‘‘pubbe…pe… bhaveyyu’’nti. Tattha aññeti vacanaṃ dvinnaṃ kathānaṃ ujuvipaccanīkabhāvato. Purimakānañhi cakkhuviññāṇādisamaṅgī ‘‘ñāṇī’’ti vuccati, imesaṃ so eva ‘‘ñāṇī’’ti na vattabboti vutto. Rāgavigamo rāgassa samucchindanaṃ, tathā aññāṇavigamo. Yathā samucchinnāvijjo ‘‘ñāṇī’’ti, paṭipakkhato ‘‘aññāṇī’’ti, evaṃ asamucchinnāvijjo ‘‘aññāṇī’’ti, paṭipakkhato ‘‘ñāṇī’’ti vutto. Aññāṇassa vigatattā so ‘‘ñāṇī’’ti vattabbataṃ āpajjati, na pana satataṃ samitaṃ ñāṇassa pavattanatoti adhippāyo.

    ઞાણકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ñāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૦૯) ૪. ઞાણકથા • (109) 4. Ñāṇakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. ઞાણકથાવણ્ણના • 4. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. ઞાણકથાવણ્ણના • 4. Ñāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact