Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૬. ઞાણકથાવણ્ણના
6. Ñāṇakathāvaṇṇanā
૮૭૬-૮૭૭. ‘‘દ્વાદસવત્થુકં ઞાણં લોકુત્તર’’ન્તિ એત્થ દ્વાદસવત્થુકસ્સ ઞાણસ્સ લોકુત્તરતા પતિટ્ઠાપીયતીતિ દસ્સેન્તો પઠમવિકપ્પં વત્વા પુન લોકુત્તરઞાણસ્સ દ્વાદસવત્થુકતા પતિટ્ઠાપીયતીતિ દસ્સેતું ‘‘તં વા…પે॰… અત્થો’’તિ આહ. પરિઞ્ઞેય્યન્તિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, પકારત્થો વા. તેન ‘‘પહાતબ્બ’’ન્તિ એવમાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. પરિઞ્ઞાતન્તિ એત્થાપિ એસેવ નયો. ‘‘પરિઞ્ઞેય્યં પરિઞ્ઞાત’’ન્તિઆદિના પરિજાનનાદિકિરિયાય નિબ્બત્તેતબ્બતા નિબ્બત્તિતતા ચ દસ્સિતા, ન નિબ્બત્તિયમાનતાતિ. યેન પન સા હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘સચ્ચઞાણં પના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સચ્ચઞાણન્તિ દુક્ખાદિસચ્ચસભાવાવબોધકં ઞાણં, યં સન્ધાય ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. મગ્ગક્ખણેપીતિ અપિ-સદ્દેન તતો પુબ્બાપરભાગેપીતિ દટ્ઠબ્બં. પરિજાનનાદિકિચ્ચસાધનવસેન હોતિ અસમ્મોહતો વિસયતો ચાતિ અધિપ્પાયો.
876-877. ‘‘Dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttara’’nti ettha dvādasavatthukassa ñāṇassa lokuttaratā patiṭṭhāpīyatīti dassento paṭhamavikappaṃ vatvā puna lokuttarañāṇassa dvādasavatthukatā patiṭṭhāpīyatīti dassetuṃ ‘‘taṃ vā…pe… attho’’ti āha. Pariññeyyanti ettha iti-saddo ādiattho, pakārattho vā. Tena ‘‘pahātabba’’nti evamādiṃ saṅgaṇhāti. Pariññātanti etthāpi eseva nayo. ‘‘Pariññeyyaṃ pariññāta’’ntiādinā parijānanādikiriyāya nibbattetabbatā nibbattitatā ca dassitā, na nibbattiyamānatāti. Yena pana sā hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘saccañāṇaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha saccañāṇanti dukkhādisaccasabhāvāvabodhakaṃ ñāṇaṃ, yaṃ sandhāya ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Maggakkhaṇepīti api-saddena tato pubbāparabhāgepīti daṭṭhabbaṃ. Parijānanādikiccasādhanavasena hoti asammohato visayato cāti adhippāyo.
ઞાણકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ñāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
વીસતિમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vīsatimavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
ચતુત્થો પણ્ણાસકો સમત્તો.
Catuttho paṇṇāsako samatto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૯) ૬. ઞાણકથા • (199) 6. Ñāṇakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. ઞાણકથાવણ્ણના • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā