Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરઅપદાનં

    8. Ñāṇasaññikattheraapadānaṃ

    ૮૪.

    84.

    ‘‘પબ્બતે હિમવન્તમ્હિ, વસામિ પબ્બતન્તરે;

    ‘‘Pabbate himavantamhi, vasāmi pabbatantare;

    પુલિનં સોભનં દિસ્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં અનુસ્સરિં.

    Pulinaṃ sobhanaṃ disvā, buddhaseṭṭhaṃ anussariṃ.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘ઞાણે ઉપનિધા નત્થિ, સઙ્ખારં 1 નત્થિ સત્થુનો;

    ‘‘Ñāṇe upanidhā natthi, saṅkhāraṃ 2 natthi satthuno;

    સબ્બધમ્મં અભિઞ્ઞાય, ઞાણેન અધિમુચ્ચતિ.

    Sabbadhammaṃ abhiññāya, ñāṇena adhimuccati.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘નમો તે પુરિસાજઞ્ઞ, નમો તે પુરિસુત્તમ;

    ‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    ઞાણેન તે સમો નત્થિ, યાવતા ઞાણમુત્તમં.

    Ñāṇena te samo natthi, yāvatā ñāṇamuttamaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘ઞાણે ચિત્તં પસાદેત્વા, કપ્પં સગ્ગમ્હિ મોદહં;

    ‘‘Ñāṇe cittaṃ pasādetvā, kappaṃ saggamhi modahaṃ;

    અવસેસેસુ કપ્પેસુ, કુસલં ચરિતં 3 મયા.

    Avasesesu kappesu, kusalaṃ caritaṃ 4 mayā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં સઞ્ઞમલભિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઞાણસઞ્ઞાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ñāṇasaññāyidaṃ phalaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘ઇતો સત્તતિકપ્પમ્હિ 5, એકો પુલિનપુપ્ફિયો;

    ‘‘Ito sattatikappamhi 6, eko pulinapupphiyo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઞાણસઞ્ઞિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ñāṇasaññiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Ñāṇasaññikattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સઙ્ગામં (સી॰ સ્યા॰), સઙ્ખાતં (થેરગાથા અટ્ઠ॰)
    2. saṅgāmaṃ (sī. syā.), saṅkhātaṃ (theragāthā aṭṭha.)
    3. કરિતં (સી॰ સ્યા॰), કિરિયં (ક॰)
    4. karitaṃ (sī. syā.), kiriyaṃ (ka.)
    5. તેસત્તતિકપ્પે (સી॰ સ્યા॰)
    6. tesattatikappe (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Ñāṇasaññikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact