Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૮. ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
8. Ñāṇasaññikattheraapadānavaṇṇanā
પબ્બતે હિમવન્તમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તસ્મિં તસ્મિં ઉપ્પન્નુપ્પન્ને ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ઘરાવાસં પહાય તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તસ્સ અવિદૂરે પબ્બતન્તરે પણ્ણસાલં કારેત્વા પઞ્ચાભિઞ્ઞાઅટ્ઠસમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા વસન્તો એકદિવસં પરિસુદ્ધં પણ્ડરં પુલિનતલં દિસ્વા ‘‘ઈદિસા પરિસુદ્ધા બુદ્ધા, ઈદિસંવ પરિસુદ્ધં બુદ્ધઞાણ’’ન્તિ બુદ્ધઞ્ચ તસ્સ ઞાણઞ્ચ અનુસ્સરિ થોમેસિ ચ.
Pabbate himavantamhītiādikaṃ āyasmato ñāṇasaññikattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tasmiṃ tasmiṃ uppannuppanne bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhippatto gharāvāsaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā himavantassa avidūre pabbatantare paṇṇasālaṃ kāretvā pañcābhiññāaṭṭhasamāpattiyo nibbattetvā vasanto ekadivasaṃ parisuddhaṃ paṇḍaraṃ pulinatalaṃ disvā ‘‘īdisā parisuddhā buddhā, īdisaṃva parisuddhaṃ buddhañāṇa’’nti buddhañca tassa ñāṇañca anussari thomesi ca.
૮૪. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સાસને પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહત્તં પત્તો પુબ્બે કતપુઞ્ઞં અનુસ્સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો ‘‘પબ્બતે હિમવન્તમ્હી’’તિઆદિમાહ. પુલિનં સોભનં દિસ્વાતિ પરિપુણ્ણકતં વિય પુલાકારેન પરિસોધિતાકારેન પવત્તં ઠિતન્તિ પુલિનં, સોભનં વાલુકં દિસ્વા સેટ્ઠં બુદ્ધં અનુસ્સરિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
84. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā sāsane pabbajitvā nacirasseva arahattaṃ patto pubbe katapuññaṃ anussaritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento ‘‘pabbate himavantamhī’’tiādimāha. Pulinaṃ sobhanaṃ disvāti paripuṇṇakataṃ viya pulākārena parisodhitākārena pavattaṃ ṭhitanti pulinaṃ, sobhanaṃ vālukaṃ disvā seṭṭhaṃ buddhaṃ anussarinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Ñāṇasaññikattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. ઞાણસઞ્ઞિકત્થેરઅપદાનં • 8. Ñāṇasaññikattheraapadānaṃ