Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ઞાણથવિકત્થેરઅપદાનં

    4. Ñāṇathavikattheraapadānaṃ

    ૪૬.

    46.

    ‘‘દક્ખિણે હિમવન્તસ્સ, સુકતો અસ્સમો મમ;

    ‘‘Dakkhiṇe himavantassa, sukato assamo mama;

    ઉત્તમત્થં ગવેસન્તો, વસામિ વિપિને તદા.

    Uttamatthaṃ gavesanto, vasāmi vipine tadā.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘લાભાલાભેન સન્તુટ્ઠો, મૂલેન ચ ફલેન ચ;

    ‘‘Lābhālābhena santuṭṭho, mūlena ca phalena ca;

    અન્વેસન્તો આચરિયં, વસામિ એકકો અહં.

    Anvesanto ācariyaṃ, vasāmi ekako ahaṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘સુમેધો નામ સમ્બુદ્ધો, લોકે ઉપ્પજ્જિ તાવદે;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, loke uppajji tāvade;

    ચતુસચ્ચં પકાસેતિ, ઉદ્ધરન્તો મહાજનં.

    Catusaccaṃ pakāseti, uddharanto mahājanaṃ.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘નાહં સુણોમિ સમ્બુદ્ધં, નપિ મે કોચિ સંસતિ 1;

    ‘‘Nāhaṃ suṇomi sambuddhaṃ, napi me koci saṃsati 2;

    અટ્ઠવસ્સે અતિક્કન્તે, અસ્સોસિં લોકનાયકં.

    Aṭṭhavasse atikkante, assosiṃ lokanāyakaṃ.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘અગ્ગિદારું નીહરિત્વા, સમ્મજ્જિત્વાન અસ્સમં;

    ‘‘Aggidāruṃ nīharitvā, sammajjitvāna assamaṃ;

    ખારિભારં ગહેત્વાન, નિક્ખમિં વિપિના અહં.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, nikkhamiṃ vipinā ahaṃ.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘એકરત્તિં વસન્તોહં, ગામેસુ નિગમેસુ ચ;

    ‘‘Ekarattiṃ vasantohaṃ, gāmesu nigamesu ca;

    અનુપુબ્બેન ચન્દવતિં, તદાહં ઉપસઙ્કમિં.

    Anupubbena candavatiṃ, tadāhaṃ upasaṅkamiṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, સુમેધો લોકનાયકો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, sumedho lokanāyako;

    ઉદ્ધરન્તો બહૂ સત્તે, દેસેતિ અમતં પદં.

    Uddharanto bahū satte, deseti amataṃ padaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘જનકાયમતિક્કમ્મ, વન્દિત્વા જિનસાગરં;

    ‘‘Janakāyamatikkamma, vanditvā jinasāgaraṃ;

    એકંસં અજિનં કત્વા, સન્થવિં લોકનાયકં.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘‘તુવં સત્થા ચ કેતુ ચ, ધજો યૂપો ચ પાણિનં;

    ‘‘‘Tuvaṃ satthā ca ketu ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    પરાયનો 3 પતિટ્ઠા ચ, દીપો ચ દ્વિપદુત્તમો.

    Parāyano 4 patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttamo.

    એકવીસતિમં ભાણવારં.

    Ekavīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘‘નેપુઞ્ઞો દસ્સને વીરો, તારેસિ જનતં તુવં;

    ‘‘‘Nepuñño dassane vīro, tāresi janataṃ tuvaṃ;

    નત્થઞ્ઞો તારકો લોકે, તવુત્તરિતરો મુને.

    Natthañño tārako loke, tavuttaritaro mune.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘‘સક્કા થેવે 5 કુસગ્ગેન, પમેતું સાગરુત્તમે 6;

    ‘‘‘Sakkā theve 7 kusaggena, pametuṃ sāgaruttame 8;

    નત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, ઞાણં સક્કા પમેતવે.

    Natveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘‘તુલદણ્ડે 9 ઠપેત્વાન, મહિં 10 સક્કા ધરેતવે;

    ‘‘‘Tuladaṇḍe 11 ṭhapetvāna, mahiṃ 12 sakkā dharetave;

    નત્વેવ તવ પઞ્ઞાય, પમાણમત્થિ ચક્ખુમ.

    Natveva tava paññāya, pamāṇamatthi cakkhuma.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘‘આકાસો મિનિતું સક્કા, રજ્જુયા અઙ્ગુલેન વા;

    ‘‘‘Ākāso minituṃ sakkā, rajjuyā aṅgulena vā;

    નત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, સીલં સક્કા પમેતવે.

    Natveva tava sabbaññu, sīlaṃ sakkā pametave.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘‘મહાસમુદ્દે ઉદકં, આકાસો ચ વસુન્ધરા;

    ‘‘‘Mahāsamudde udakaṃ, ākāso ca vasundharā;

    પરિમેય્યાનિ એતાનિ, અપ્પમેય્યોસિ ચક્ખુમ’.

    Parimeyyāni etāni, appameyyosi cakkhuma’.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘છહિ ગાથાહિ સબ્બઞ્ઞું, કિત્તયિત્વા મહાયસં;

    ‘‘Chahi gāthāhi sabbaññuṃ, kittayitvā mahāyasaṃ;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, તુણ્હી અટ્ઠાસહં તદા.

    Añjaliṃ paggahetvāna, tuṇhī aṭṭhāsahaṃ tadā.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘યં વદન્તિ સુમેધોતિ, ભૂરિપઞ્ઞં સુમેધસં;

    ‘‘Yaṃ vadanti sumedhoti, bhūripaññaṃ sumedhasaṃ;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘યો મે ઞાણં પકિત્તેસિ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;

    ‘‘‘Yo me ñāṇaṃ pakittesi, vippasannena cetasā;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘‘સત્તસત્તતિ કપ્પાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Sattasattati kappāni, devaloke ramissati;

    સહસ્સક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.

    Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘‘અનેકસતક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Anekasatakkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘‘દેવભૂતો મનુસ્સો વા, પુઞ્ઞકમ્મસમાહિતો;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, puññakammasamāhito;

    અનૂનમનસઙ્કપ્પો, તિક્ખપઞ્ઞો ભવિસ્સતિ’.

    Anūnamanasaṅkappo, tikkhapañño bhavissati’.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘અગારા અભિનિક્ખમ્મ, પબ્બજિસ્સતિ કિઞ્ચનો;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajissati kiñcano;

    જાતિયા સત્તવસ્સેન, અરહત્તં ફુસિસ્સતિ.

    Jātiyā sattavassena, arahattaṃ phusissati.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘યતો સરામિ અત્તાનં, યતો પત્તોસ્મિ સાસનં;

    ‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi sāsanaṃ;

    એત્થન્તરે ન જાનામિ, ચેતનં અમનોરમં.

    Etthantare na jānāmi, cetanaṃ amanoramaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સંસરિત્વા ભવે સબ્બે, સમ્પત્તાનુભવિં અહં;

    ‘‘Saṃsaritvā bhave sabbe, sampattānubhaviṃ ahaṃ;

    ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, ફલં ઞાણસ્સ થોમને.

    Bhoge me ūnatā natthi, phalaṃ ñāṇassa thomane.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘તિયગ્ગી નિબ્બુતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Tiyaggī nibbutā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવા પરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ , યં ઞાણમથવિં અહં 13;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi , yaṃ ñāṇamathaviṃ ahaṃ 14;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલં ઞાણસ્સ થોમને.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phalaṃ ñāṇassa thomane.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઞાણથવિકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ñāṇathaviko thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ઞાણથવિકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Ñāṇathavikattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ભાસતિ (સી॰), સાસતિ (સ્યા॰ પી॰)
    2. bhāsati (sī.), sāsati (syā. pī.)
    3. પરાયણો (સી॰ પી॰)
    4. parāyaṇo (sī. pī.)
    5. હવે (સી॰ પી॰) ભવે (સ્યા॰ ક॰)
    6. સાગરુત્તમો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. have (sī. pī.) bhave (syā. ka.)
    8. sāgaruttamo (sī. syā. pī.)
    9. તુલમણ્ડલે (સી॰ પી॰)
    10. મહી (સ્યા॰ પી॰)
    11. tulamaṇḍale (sī. pī.)
    12. mahī (syā. pī.)
    13. મભિથોમયિં (સી॰ પી॰), મભિથોમહં (સ્યા॰)
    14. mabhithomayiṃ (sī. pī.), mabhithomahaṃ (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact