Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ઞાણત્થવિકત્થેરઅપદાનં

    4. Ñāṇatthavikattheraapadānaṃ

    ૩૫.

    35.

    ‘‘કણિકારંવ જલિતં, દીપરુક્ખંવ જોતિતં;

    ‘‘Kaṇikāraṃva jalitaṃ, dīparukkhaṃva jotitaṃ;

    કઞ્ચનંવ વિરોચન્તં, અદ્દસં દ્વિપદુત્તમં.

    Kañcanaṃva virocantaṃ, addasaṃ dvipaduttamaṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘કમણ્ડલું ઠપેત્વાન, વાકચીરઞ્ચ કુણ્ડિકં;

    ‘‘Kamaṇḍaluṃ ṭhapetvāna, vākacīrañca kuṇḍikaṃ;

    એકંસં અજિનં કત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં થવિં અહં.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, buddhaseṭṭhaṃ thaviṃ ahaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘‘તમન્ધકારં વિધમં, મોહજાલસમાકુલં;

    ‘‘‘Tamandhakāraṃ vidhamaṃ, mohajālasamākulaṃ;

    ઞાણાલોકં દસ્સેત્વાન, નિત્તિણ્ણોસિ મહામુનિ.

    Ñāṇālokaṃ dassetvāna, nittiṇṇosi mahāmuni.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘‘સમુદ્ધરસિમં લોકં, સબ્બાવન્તમનુત્તરં;

    ‘‘‘Samuddharasimaṃ lokaṃ, sabbāvantamanuttaraṃ;

    ઞાણે તે ઉપમા નત્થિ, યાવતાજગતોગતિ 1.

    Ñāṇe te upamā natthi, yāvatājagatogati 2.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘‘તેન ઞાણેન સબ્બઞ્ઞૂ, ઇતિ બુદ્ધો પવુચ્ચતિ;

    ‘‘‘Tena ñāṇena sabbaññū, iti buddho pavuccati;

    વન્દામિ તં મહાવીરં, સબ્બઞ્ઞુતમનાવરં’.

    Vandāmi taṃ mahāvīraṃ, sabbaññutamanāvaraṃ’.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, બુદ્ધસેટ્ઠં થવિં અહં;

    ‘‘Satasahassito kappe, buddhaseṭṭhaṃ thaviṃ ahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઞાણત્થવાયિદં ફલં;

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ñāṇatthavāyidaṃ phalaṃ;

    ૪૧.

    41.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo;

    ૪૨.

    42.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઞાણત્થવિકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ñāṇatthaviko thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ઞાણત્થવિકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Ñāṇatthavikattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. યાવતા ચ ગતોગતિ (પી॰ ક॰)
    2. yāvatā ca gatogati (pī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact