Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
3. ஞாணவத்து²ஸுத்தவண்ணனா
3. Ñāṇavatthusuttavaṇṇanā
33. ஞாணமேவ ஞாணவத்து² ஸம்பத்தீனங் காரணபா⁴வதோ. சதூஸூதி சதுஸச்சஸ்ஸ போ³த⁴னவஸேன வுத்தேஸு சதூஸு ஞாணேஸு. பட²மந்தி ‘‘ஜராமரணே ஞாண’’ந்தி ஏவங் வுத்தங் ஞாணங், யேன தா⁴ரணபரிசயமனஸிகாரவஸேன பவத்தங் ஸப்³ப³ங் க³ண்ஹி. ஸன்னிசயஞாணமயங் ஸவனமயங் நாமத்வேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸபா⁴வதோ பச்சயதோ சஸ்ஸ பரிக்³க³ண்ஹனஞாணங் ஸம்மஸனஞாணங்த்வேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஜராமரணஸீஸேன செத்த² ஜராமரணவந்தோவ த⁴ம்மா க³ஹிதா. படிவேத⁴ஞாணந்தி அஸம்மோஹதோ படிவிஜ்ஜ²னஞாணங். இமினா த⁴ம்மேனாதி ஹேதும்ஹி கரணவசனங். இமஸ்ஸ ஹி த⁴ம்மஸ்ஸ அதி⁴க³மஹேது அயங் அரியோ அதீதானாக³தே நயேனபி சதுஸச்சத⁴ம்மே அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி. மக்³க³ஞாணமேவ பன அதீதானாக³தே நயனஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மக்³க³ஞாணத⁴ம்மேன வா’’தி து³தியவிகப்போ வுத்தோ. ஏவஞ்ஹி ‘‘அகாலிக’’ந்தி ஸமத்தி²தங் ஹோதி.
33.Ñāṇameva ñāṇavatthu sampattīnaṃ kāraṇabhāvato. Catūsūti catusaccassa bodhanavasena vuttesu catūsu ñāṇesu. Paṭhamanti ‘‘jarāmaraṇe ñāṇa’’nti evaṃ vuttaṃ ñāṇaṃ, yena dhāraṇaparicayamanasikāravasena pavattaṃ sabbaṃ gaṇhi. Sannicayañāṇamayaṃ savanamayaṃ nāmatveva veditabbaṃ. Sabhāvato paccayato cassa pariggaṇhanañāṇaṃ sammasanañāṇaṃtveva veditabbaṃ. Jarāmaraṇasīsena cettha jarāmaraṇavantova dhammā gahitā. Paṭivedhañāṇanti asammohato paṭivijjhanañāṇaṃ. Iminā dhammenāti hetumhi karaṇavacanaṃ. Imassa hi dhammassa adhigamahetu ayaṃ ariyo atītānāgate nayenapi catusaccadhamme abhisambujjhati. Maggañāṇameva pana atītānāgate nayanasadisaṃ katvā dassetuṃ ‘‘maggañāṇadhammena vā’’ti dutiyavikappo vutto. Evañhi ‘‘akālika’’nti samatthitaṃ hoti.
ஞாணசக்கு²னா தி³ட்டே²னாதி த⁴ம்மசக்கு²பூ⁴தேன ஞாணசக்கு²னா அஸம்மோஹபடிவேத⁴வஸேன பச்சக்க²தோ தி³ட்டே²ன. பஞ்ஞாய விதி³தேனாதி மக்³க³பஞ்ஞாய ததே²வ விதி³தேன. யஸ்மா ததா² தி³ட்ட²ங் விதி³தங் ஸப்³ப³ஸோ பத்தங் மஹாஉபாயோ ஹோதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பரியோகா³ள்ஹேனா’’தி. தி³ட்டே²னாதி வா த³ஸ்ஸனேன, த⁴ம்மங் பஸ்ஸித்வா டி²தேனாதி அத்தோ². விதி³தேனாதி சத்தாரி ஸச்சானி விதி³த்வா பாகடானி கத்வா டி²தேன. அகாலிகேனாதி ந காலந்தரவிபாகதா³யினா. பத்தேனாதி சத்தாரி ஸச்சானி பத்வா டி²தத்தா த⁴ம்மங் பத்தேன. பரியோகா³ள்ஹேனாதி சதுஸச்சத⁴ம்மே பரியோகா³ஹித்வா டி²தேன. அதீதானாக³தே நயங் நேதீதி அதீதே ச அனாக³தே ச நயங் நேதி ஹரதி பேஸேதி. இத³ங் பன பச்சவெக்க²ணஞாணஸ்ஸ கிச்சங், ஸத்தா²ரா பன மக்³க³ஞாணங் அதீதானாக³தே நயனஸதி³ஸங் கதங் தங்மூலகத்தா. அதீதமக்³க³ஸ்ஸ ஹி பச்சவெக்க²ணங் நாம ஹோதி, தஸ்மா மக்³க³ஞாணங் நயனஸதி³ஸங் கதங் நாம ஹோதி, பச்சவெக்க²ணஞாணேன பன நயங் நேதி. தேனாஹ ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³. யதா² பன தேன நயங் நேதி. தங் ஆகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யே கோ² கேசீ’’திஆதி³ வுத்தங். எத்த² ச நயனுப்பாத³னங் நயஞாணஸ்ஸேவ பவத்திவிஸேஸோ. தேன வுத்தங் ‘‘பச்சவெக்க²ணஞாணஸ்ஸ கிச்ச’’ந்தி. கிஞ்சாபி ‘‘இமினாதி மக்³க³ஞாணத⁴ம்மேன வா’’தி வுத்தங், து³வித⁴ங் பன மக்³க³ப²லஞாணங் ஸம்மஸனஞாணபச்சவெக்க²ணாய மூலகாரணங், ந நயனஸ்ஸாதி து³விதே⁴ன ஞாணத⁴ம்மேனாதி ந ந யுஜ்ஜதி. ததா² சதுஸச்சத⁴ம்மஸ்ஸ ஞாதத்தா மக்³க³ப²லஸங்கா²தஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ ஸச்சபடிவேத⁴ஸம்பயோக³ங் க³தத்தா ‘‘நயனங் ஹோதூ’’தி தேன ‘‘இமினா த⁴ம்மேனா’’தி ஞாணஸ்ஸ விஸயபா⁴வேன ஞாணஸம்பயோகே³ன தத³ஞாதேனாதி ச அத்தோ² ந ந யுஜ்ஜதி. அனுஅயேதி த⁴ம்மஞாணஸ்ஸ அனுரூபவஸேன அயே பு³ஜ்ஜ²னஞாணே தி³ட்டா²னங் அதி³ட்டா²னயனதோ அதி³ட்ட²ஸ்ஸ தி³ட்ட²தாய ஞாபனதோ ச. தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மஞாணஸ்ஸ அனுக³மனே ஞாண’’ந்தி. கீ²ணாஸவஸ்ஸ ஸெக்க²பூ⁴மி நாம அக்³க³மக்³க³க்க²ணோ . கஸ்மா பனேதங் ஏவங் வுத்தந்தி சே? ‘‘ஏவங் ஜராமரணங் பஜானாதீ’’திஆதி³னா வத்தமானவஸேன தே³ஸனாய பவத்தத்தா.
Ñāṇacakkhunā diṭṭhenāti dhammacakkhubhūtena ñāṇacakkhunā asammohapaṭivedhavasena paccakkhato diṭṭhena. Paññāya viditenāti maggapaññāya tatheva viditena. Yasmā tathā diṭṭhaṃ viditaṃ sabbaso pattaṃ mahāupāyo hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘pariyogāḷhenā’’ti. Diṭṭhenāti vā dassanena, dhammaṃ passitvā ṭhitenāti attho. Viditenāti cattāri saccāni viditvā pākaṭāni katvā ṭhitena. Akālikenāti na kālantaravipākadāyinā. Pattenāti cattāri saccāni patvā ṭhitattā dhammaṃ pattena. Pariyogāḷhenāti catusaccadhamme pariyogāhitvā ṭhitena. Atītānāgate nayaṃ netīti atīte ca anāgate ca nayaṃ neti harati peseti. Idaṃ pana paccavekkhaṇañāṇassa kiccaṃ, satthārā pana maggañāṇaṃ atītānāgate nayanasadisaṃ kataṃ taṃmūlakattā. Atītamaggassa hi paccavekkhaṇaṃ nāma hoti, tasmā maggañāṇaṃ nayanasadisaṃ kataṃ nāma hoti, paccavekkhaṇañāṇena pana nayaṃ neti. Tenāha ‘‘ettha cā’’tiādi. Yathā pana tena nayaṃ neti. Taṃ ākāraṃ dassetuṃ ‘‘ye kho kecī’’tiādi vuttaṃ. Ettha ca nayanuppādanaṃ nayañāṇasseva pavattiviseso. Tena vuttaṃ ‘‘paccavekkhaṇañāṇassa kicca’’nti. Kiñcāpi ‘‘imināti maggañāṇadhammena vā’’ti vuttaṃ, duvidhaṃ pana maggaphalañāṇaṃ sammasanañāṇapaccavekkhaṇāya mūlakāraṇaṃ, na nayanassāti duvidhena ñāṇadhammenāti na na yujjati. Tathā catusaccadhammassa ñātattā maggaphalasaṅkhātassa vā dhammassa saccapaṭivedhasampayogaṃ gatattā ‘‘nayanaṃ hotū’’ti tena ‘‘iminā dhammenā’’ti ñāṇassa visayabhāvena ñāṇasampayogena tadañātenāti ca attho na na yujjati. Anuayeti dhammañāṇassa anurūpavasena aye bujjhanañāṇe diṭṭhānaṃ adiṭṭhānayanato adiṭṭhassa diṭṭhatāya ñāpanato ca. Tenāha ‘‘dhammañāṇassa anugamane ñāṇa’’nti. Khīṇāsavassa sekkhabhūmi nāma aggamaggakkhaṇo . Kasmā panetaṃ evaṃ vuttanti ce? ‘‘Evaṃ jarāmaraṇaṃ pajānātī’’tiādinā vattamānavasena desanāya pavattattā.
ஞாணவத்து²ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ñāṇavatthusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. ஞாணவத்து²ஸுத்தங் • 3. Ñāṇavatthusuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. ஞாணவத்து²ஸுத்தவண்ணனா • 3. Ñāṇavatthusuttavaṇṇanā