Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā

    ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો

    16. Ñāṇavibhaṅgo

    ૧. એકકમાતિકાદિવણ્ણના

    1. Ekakamātikādivaṇṇanā

    ૭૫૧. સમ્પયુત્તાનં નિસ્સયપચ્ચયતાય, આરમ્મણસ્સ પવત્તિટ્ઠાનતાય ઓકાસટ્ઠો વેદિતબ્બો. નહેતાદીતિ આદિ-સદ્દેન ‘‘અહેતુકા’’તિઆદિકં સબ્બં એકવિધેન ઞાણવત્થું સઙ્ગણ્હાતિ. એકં નહેતૂતિ નહેતુતાય એકં પઞ્ચવિઞ્ઞાણં નહેતૂતિ વુત્તા તેસં નહેતુતા. એકન્તાહેતુભાવેન હિ તે એકપ્પકારાવાતિ. અઞ્ઞમ્પીતિ અહેતુકાદિ. અવિતથસામઞ્ઞયુત્તન્તિ તેનેવ અહેતુકતાદિના યથાભૂતેન સમાનભાવેન યુત્તં. ઞાણારમ્મણન્તિ ઞાણસ્સ આરમ્મણં યથાવુત્તપઞ્ચવિઞ્ઞાણાદિ. વત્થુવિભાવનાતિ પઞ્ચવિઞ્ઞાણાદિકસ્સ ઞાણવત્થુસ્સ યથાવુત્તવિસેસેન વિભાવના પકાસના પઞ્ઞા.

    751. Sampayuttānaṃ nissayapaccayatāya, ārammaṇassa pavattiṭṭhānatāya okāsaṭṭho veditabbo. Nahetādīti ādi-saddena ‘‘ahetukā’’tiādikaṃ sabbaṃ ekavidhena ñāṇavatthuṃ saṅgaṇhāti. Ekaṃ nahetūti nahetutāya ekaṃ pañcaviññāṇaṃ nahetūti vuttā tesaṃ nahetutā. Ekantāhetubhāvena hi te ekappakārāvāti. Aññampīti ahetukādi. Avitathasāmaññayuttanti teneva ahetukatādinā yathābhūtena samānabhāvena yuttaṃ. Ñāṇārammaṇanti ñāṇassa ārammaṇaṃ yathāvuttapañcaviññāṇādi. Vatthuvibhāvanāti pañcaviññāṇādikassa ñāṇavatthussa yathāvuttavisesena vibhāvanā pakāsanā paññā.

    ઓસાનદુકસ્સાતિ ‘‘અત્થજાપિકા પઞ્ઞા, જાપિતત્થા પઞ્ઞા’’તિ ઇમસ્સ દુકસ્સ. દુકમાતિકા ધમ્મસઙ્ગણિયં વુત્તદુકમાતિકાતિ આહ ‘‘દુકમાતિકં અનિસ્સાયા’’તિ.

    Osānadukassāti ‘‘atthajāpikā paññā, jāpitatthā paññā’’ti imassa dukassa. Dukamātikā dhammasaṅgaṇiyaṃ vuttadukamātikāti āha ‘‘dukamātikaṃ anissāyā’’ti.

    ‘‘ચિન્તામયા પઞ્ઞા’’તિઆદિકા તિકમાતિકં અનિસ્સાય વુત્તાતિ આહ ‘‘એવં તિકાનુરૂપેહીતિ એત્થાપિ દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ. યદિપિ જાપ-સદ્દો બ્યત્તવચને, માનસે ચ પવત્તતિ, જનનત્થેપિ પન દટ્ઠબ્બોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનેકત્થત્તા ધાતુસદ્દાન’’ન્તિઆદિ. કુસલપઞ્ઞા વિપાકસઙ્ખાતસ્સ, કિરિયપઞ્ઞા પરિકમ્માદિભૂતા અત્તના નિબ્બત્તેતબ્બફલસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ નિબ્બત્તનતો અત્થજાપિકાતિ વુત્તાતિ આહ ‘‘અત્થજાપિકા કારણગતા પઞ્ઞા’’તિ. વિપાકપઞ્ઞા, કિરિયપઞ્ઞા ચ સહજાતાદિપચ્ચયવસેન તંતંવિપાકાદિઅત્થં જાપેતિ જનેતીતિ આહ ‘‘જાપિતો જનિતો અત્થો એતિસ્સાતિ જાપિતત્થા’’તિ. સતિપિ સહજાતાનં પચ્ચયભાવે વિપાકકિરિયપઞ્ઞા ન કુસલા વિય વિપાકાનં નિપ્પરિયાયેન કારણવોહારં લભતીતિ આહ ‘‘કારણપઞ્ઞાસદિસી’’તિ. વિભાવનત્થેન પઞ્ઞા આરમ્મણં વિય સમ્પયુત્તેપિ પકાસેતિયેવાતિ વુત્તં ‘‘ફલપ્પકાસનભૂતા’’તિ. યતો સા આલોકોભાસપજ્જોતપરિયાયેહિ વિભાવિતા.

    ‘‘Cintāmayā paññā’’tiādikā tikamātikaṃ anissāya vuttāti āha ‘‘evaṃ tikānurūpehīti etthāpi daṭṭhabba’’nti. Yadipi jāpa-saddo byattavacane, mānase ca pavattati, jananatthepi pana daṭṭhabboti dassento āha ‘‘anekatthattā dhātusaddāna’’ntiādi. Kusalapaññā vipākasaṅkhātassa, kiriyapaññā parikammādibhūtā attanā nibbattetabbaphalasaṅkhātassa atthassa nibbattanato atthajāpikāti vuttāti āha ‘‘atthajāpikā kāraṇagatā paññā’’ti. Vipākapaññā, kiriyapaññā ca sahajātādipaccayavasena taṃtaṃvipākādiatthaṃ jāpeti janetīti āha ‘‘jāpito janito attho etissāti jāpitatthā’’ti. Satipi sahajātānaṃ paccayabhāve vipākakiriyapaññā na kusalā viya vipākānaṃ nippariyāyena kāraṇavohāraṃ labhatīti āha ‘‘kāraṇapaññāsadisī’’ti. Vibhāvanatthena paññā ārammaṇaṃ viya sampayuttepi pakāsetiyevāti vuttaṃ ‘‘phalappakāsanabhūtā’’ti. Yato sā ālokobhāsapajjotapariyāyehi vibhāvitā.

    ૧૦. દસકમાતિકાવણ્ણના

    10. Dasakamātikāvaṇṇanā

    ૭૬૦. ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં. અતીતમ્પિ અદ્ધાનં જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં. અનાગતમ્પિ અદ્ધાનં જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં. યમ્પિસ્સ તં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, તમ્પિ ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મન્તિ ઞાણં. ભવપચ્ચયા…પે॰… અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા…પે॰… નિરોધધમ્મ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૪) એવમાગતાનિ સત્તસત્તતિ ઞાણાનિ. ‘‘જરામરણે ઞાણં, જરામરણસમુદયે ઞાણં, જરામરણનિરોધે ઞાણં, જરામરણનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં. જાતિયા ઞાણં…પે॰… સઙ્ખારેસુ ઞાણં…પે॰… પટિપદાય ઞાણ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૩) એવમાગતાનિ ચતુચત્તારીસં ઞાણાનિ. સુતમયઞાણાદીનિ અનાવરણઞાણપરિયોસાનાનિ પટિસમ્ભિદામગ્ગે (પટિ॰ મ॰ માતિકા ૧.૧ આદયો) આગતાનિ તેસત્તતિ ઞાણાનિ. તેનાહ ‘‘તેસત્તતિ પન…પે॰… ન સંયુત્તકે’’તિ. ‘‘સંયુત્તકે’’તિ વા ઇદં ‘‘સત્તસત્તતિ ઞાણાની’’તિ ઇમિના સમ્બન્ધિતબ્બં, ન ‘‘તેસત્તતી’’તિ ઇમિના. અઞ્ઞત્થ નિક્ખેપકણ્ડાદીસુ. યથા સમ્માપટિવેધાભાવતો મિચ્છાઞાણાદિ થુસરાસિમ્હિ નિખાતખાણુકો વિય આરમ્મણે ચઞ્ચલં હોતિ, ન એવં હોતિ યથાભૂતાવબોધકં ઞાણન્તિ આહ ‘‘યાથાવપટિવેધતો સયઞ્ચ અકમ્પિય’’ન્તિ. અધિબલકરણં ઉપત્થમ્ભનન્તિ તં પુગ્ગલે આરોપેન્તો આહ ‘‘પુગ્ગલઞ્ચ…પે॰… કરોતી’’તિ. વિસભાગધમ્મેસુ વા અકમ્પિયત્થો, સભાગધમ્મેસુ ઉપત્થમ્ભનત્થો વેદિતબ્બો.

    760. ‘‘Jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ. Anāgatampi addhānaṃ jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ. Yampissa taṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammanti ñāṇaṃ. Bhavapaccayā…pe… avijjāpaccayā saṅkhārā…pe… nirodhadhamma’’nti (saṃ. ni. 2.34) evamāgatāni sattasattati ñāṇāni. ‘‘Jarāmaraṇe ñāṇaṃ, jarāmaraṇasamudaye ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhe ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ. Jātiyā ñāṇaṃ…pe… saṅkhāresu ñāṇaṃ…pe… paṭipadāya ñāṇa’’nti (saṃ. ni. 2.33) evamāgatāni catucattārīsaṃ ñāṇāni. Sutamayañāṇādīni anāvaraṇañāṇapariyosānāni paṭisambhidāmagge (paṭi. ma. mātikā 1.1 ādayo) āgatāni tesattati ñāṇāni. Tenāha ‘‘tesattati pana…pe… na saṃyuttake’’ti. ‘‘Saṃyuttake’’ti vā idaṃ ‘‘sattasattati ñāṇānī’’ti iminā sambandhitabbaṃ, na ‘‘tesattatī’’ti iminā. Aññattha nikkhepakaṇḍādīsu. Yathā sammāpaṭivedhābhāvato micchāñāṇādi thusarāsimhi nikhātakhāṇuko viya ārammaṇe cañcalaṃ hoti, na evaṃ hoti yathābhūtāvabodhakaṃ ñāṇanti āha ‘‘yāthāvapaṭivedhato sayañca akampiya’’nti. Adhibalakaraṇaṃ upatthambhananti taṃ puggale āropento āha ‘‘puggalañca…pe… karotī’’ti. Visabhāgadhammesu vā akampiyattho, sabhāgadhammesu upatthambhanattho veditabbo.

    અભિમુખં ગચ્છન્તીતિ ‘‘ઉપગચ્છન્તી’’તિ પદસ્સ અત્થવચનં. ઉપગમનઞ્ચેત્થ સબ્બઞ્ઞુતાય પટિજાનનમેવાતિ વુત્તં ‘‘પટિજાનનવસેના’’તિ. અટ્ઠ વા પરિસા ઉપસઙ્કમન્તીતિ એત્થાપિ પટિજાનનવસેન સબ્બઞ્ઞુતન્તિ યોજેતબ્બં. અટ્ઠસુ પરિસાસુ દસ્સિતઅકમ્પિયઞાણયુત્તોતિ સમ્બન્ધો.

    Abhimukhaṃ gacchantīti ‘‘upagacchantī’’ti padassa atthavacanaṃ. Upagamanañcettha sabbaññutāya paṭijānanamevāti vuttaṃ ‘‘paṭijānanavasenā’’ti. Aṭṭha vā parisā upasaṅkamantīti etthāpi paṭijānanavasena sabbaññutanti yojetabbaṃ. Aṭṭhasu parisāsu dassitaakampiyañāṇayuttoti sambandho.

    ફલસમ્પત્તિપવત્તીતિ સપ્પુરિસૂપનિસ્સયાદીનં કારણસમ્પત્તીનં ફલભૂતાય પતિરૂપદેસવાસઅત્તસમ્માપણિધિઆદિસમ્પત્તિયા પવત્તનં. આદિ-સદ્દેન સુત્તસેસા સઙ્ગહિતા. તત્થ સપ્પુરિસૂપનિસ્સયાદિકે. કસ્મા પનેત્થ સમાને અત્થકિચ્ચે પટિવેધઞાણસ્સ વિય દેસનાઞાણસ્સાપિ યાવ અરહત્તમગ્ગા ઉપ્પજ્જમાનતા ન વુત્તાતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘પટિવેધનિટ્ઠત્તા’’તિઆદિ . પટિવેધનિટ્ઠત્તાતિ પટિવેધસ્સ પરિયોસાનત્તા. તેનાતિ પટિવેધપરિયોસાનભૂતેન અરહત્તમગ્ગઞાણેન. તદધિગમેન હિ સમ્પત્તસકલસબ્બઞ્ઞુગુણો ભગવા અનન્તપટિભાનો અનુપમાય બુદ્ધલીળાય ધમ્મં દેસેતું સમત્થો અહોસિ. ‘‘પટિલદ્ધસ્સાપી’’તિ ઇમિના સબ્બથા લભાપકસ્સ પટિવેધાનુરૂપતા દેસનાઞાણસ્સ અસક્કુણેય્યાતિ દીપેતિ, તેન ચ પટિવેધનમત્તેનેત્થ અત્થસિદ્ધીતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘દેસનાઞાણસ્સા’’તિઆદિ.

    Phalasampattipavattīti sappurisūpanissayādīnaṃ kāraṇasampattīnaṃ phalabhūtāya patirūpadesavāsaattasammāpaṇidhiādisampattiyā pavattanaṃ. Ādi-saddena suttasesā saṅgahitā. Tattha sappurisūpanissayādike. Kasmā panettha samāne atthakicce paṭivedhañāṇassa viya desanāñāṇassāpi yāva arahattamaggā uppajjamānatā na vuttāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘paṭivedhaniṭṭhattā’’tiādi . Paṭivedhaniṭṭhattāti paṭivedhassa pariyosānattā. Tenāti paṭivedhapariyosānabhūtena arahattamaggañāṇena. Tadadhigamena hi sampattasakalasabbaññuguṇo bhagavā anantapaṭibhāno anupamāya buddhalīḷāya dhammaṃ desetuṃ samattho ahosi. ‘‘Paṭiladdhassāpī’’ti iminā sabbathā labhāpakassa paṭivedhānurūpatā desanāñāṇassa asakkuṇeyyāti dīpeti, tena ca paṭivedhanamattenettha atthasiddhīti dasseti. Tenāha ‘‘desanāñāṇassā’’tiādi.

    હાનભાગિયધમ્મન્તિ વા હાનભાગિયભાવસ્સ કારણં. કામસહગતસઞ્ઞાદિધમ્મન્તિ કામગુણારમ્મણં સઞ્ઞામનસિકારાદિં. પુબ્બેવ કતાભિસઙ્ખારાદિન્તિ ‘‘ચન્દે વા સૂરિયે વા એત્તકં ગતે વુટ્ઠહિસ્સામી’’તિઆદિના સમાપજ્જનતો પુબ્બે પવત્તચિત્તાભિસઙ્ખારપરિકમ્માદિં.

    Hānabhāgiyadhammanti vā hānabhāgiyabhāvassa kāraṇaṃ. Kāmasahagatasaññādidhammanti kāmaguṇārammaṇaṃ saññāmanasikārādiṃ. Pubbeva katābhisaṅkhārādinti ‘‘cande vā sūriye vā ettakaṃ gate vuṭṭhahissāmī’’tiādinā samāpajjanato pubbe pavattacittābhisaṅkhāraparikammādiṃ.

    તદભાવગ્ગહણેનાતિ કિલેસાવરણાભાવગ્ગહણેન. ઠિતિન્તિ અત્થિભાવં. તબ્બિપરીતાયાતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિકાય મિચ્છાદિટ્ઠિયા. ઠાનાભાવન્તિ અપ્પવત્તિં, નત્થિભાવં વા. ઉપરીતિ ઇમિસ્સા બલાનં અનુક્કમકથાય ઉપરિ અનન્તરમેવ. વિપાકાવરણાભાવદસ્સનાદિકસ્સાતિ આદિ-સદ્દેન કમ્માવરણાભાવદસ્સનં સઙ્ગણ્હાતિ. ઇતરન્તિ અધિગમસ્સ અટ્ઠાનદસ્સનં. તંસહિતાનં ધાતૂનન્તિ રાગાદિસહિતાનં સભાવાનં. વેમત્તતા ચ તેસં પચ્ચયવિસેસસિદ્ધેન અવત્થાદિવિસેસેન વેદિતબ્બા. ચરિયાહેતૂનન્તિ રાગાદિચરિયાકારણભૂતાનં ધમ્માનં.

    Tadabhāvaggahaṇenāti kilesāvaraṇābhāvaggahaṇena. Ṭhitinti atthibhāvaṃ. Tabbiparītāyāti ‘‘natthi dinna’’ntiādikāya micchādiṭṭhiyā. Ṭhānābhāvanti appavattiṃ, natthibhāvaṃ vā. Uparīti imissā balānaṃ anukkamakathāya upari anantarameva. Vipākāvaraṇābhāvadassanādikassāti ādi-saddena kammāvaraṇābhāvadassanaṃ saṅgaṇhāti. Itaranti adhigamassa aṭṭhānadassanaṃ. Taṃsahitānaṃ dhātūnanti rāgādisahitānaṃ sabhāvānaṃ. Vemattatā ca tesaṃ paccayavisesasiddhena avatthādivisesena veditabbā. Cariyāhetūnanti rāgādicariyākāraṇabhūtānaṃ dhammānaṃ.

    ૧. એકકનિદ્દેસવણ્ણના

    1. Ekakaniddesavaṇṇanā

    ૭૬૧. અયં વિસેસોતિ સમાનેપિ નયદ્વયસ્સ તેસં અહેતુભાવાદિદીપને એકસ્સ હેતુભાવાદિપટિસેધતા, ઇતરસ્સ રાસન્તરાસઙ્ગહોતિ ઇદં નાનાકરણં. એકાય જાતિયાતિ આદાનનિક્ખેપપરિચ્છિન્નસ્સ એકસ્સ ભવસ્સ. તદન્તોગધતાયાતિ ગતિઅન્તોગધતાય. તત્થ તત્થાતિ તંતંગતિચુતિભવેસુ.

    761. Ayaṃ visesoti samānepi nayadvayassa tesaṃ ahetubhāvādidīpane ekassa hetubhāvādipaṭisedhatā, itarassa rāsantarāsaṅgahoti idaṃ nānākaraṇaṃ. Ekāya jātiyāti ādānanikkhepaparicchinnassa ekassa bhavassa. Tadantogadhatāyāti gatiantogadhatāya. Tattha tatthāti taṃtaṃgaticutibhavesu.

    ૭૬૨. તથાતિ અઞ્ઞદ્વારારમ્મણતાય. ખીરાદીનં…પે॰… વિલક્ખણતાતિ યથા ખીરસ્સ દધિભાવેન, દધિનો તક્કભાવેન વિલક્ખણતાપત્તિ, ન એવં પઞ્ચવિઞ્ઞાણાનં નહેતુભાવાદિતો અઞ્ઞસ્સ સભાવાપત્તિ અત્થીતિ અત્થો.

    762. Tathāti aññadvārārammaṇatāya. Khīrādīnaṃ…pe… vilakkhaṇatāti yathā khīrassa dadhibhāvena, dadhino takkabhāvena vilakkhaṇatāpatti, na evaṃ pañcaviññāṇānaṃ nahetubhāvādito aññassa sabhāvāpatti atthīti attho.

    ૭૬૩. મહત્તેપીતિ પુથુત્તેપિ. બહુભાવવાચકો હિ અયં મહા-સદ્દો ‘‘મહાજનો’’તિઆદીસુ વિય રૂપસઙ્ઘાટસ્સ અધિપ્પેતત્તા. અઞ્ઞથા સભાવધમ્મસ્સ કા મહન્તતા, સુખુમતા વા. ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ વચનં કત્વા વુત્તત્તા આહ ‘‘ચક્ખુપસાદે મમ વત્થુમ્હી’’તિ. ઇસ્સરિયટ્ઠાનન્તિ ઇસ્સરિયપવત્તનટ્ઠાનં. તથા હિ નં અઞ્ઞત્થ ભાવિતં વિભાવેન્તમેવ તિટ્ઠતિ, અઞ્ઞવિઞ્ઞાણાનિ ચ તેન દિન્નનયાનેવ તત્થ પવત્તન્તિ, અપિ દિબ્બચક્ખુઞાણં, યતો તં અન્ધસ્સ ન નિપ્ફજ્જતિ.

    763. Mahattepīti puthuttepi. Bahubhāvavācako hi ayaṃ mahā-saddo ‘‘mahājano’’tiādīsu viya rūpasaṅghāṭassa adhippetattā. Aññathā sabhāvadhammassa kā mahantatā, sukhumatā vā. Cakkhuviññāṇassa vacanaṃ katvā vuttattā āha ‘‘cakkhupasāde mama vatthumhī’’ti. Issariyaṭṭhānanti issariyapavattanaṭṭhānaṃ. Tathā hi naṃ aññattha bhāvitaṃ vibhāventameva tiṭṭhati, aññaviññāṇāni ca tena dinnanayāneva tattha pavattanti, api dibbacakkhuñāṇaṃ, yato taṃ andhassa na nipphajjati.

    ૭૬૪. વવત્થિતાનમ્પીતિ અઞ્ઞમઞ્ઞં અસંકિણ્ણાનમ્પિ. પટિપાટિનિયમો નિયતાનુપુબ્બિકતા. તેનાતિ ‘‘અબ્બોકિણ્ણા’’તિ વચનેન.

    764. Vavatthitānampīti aññamaññaṃ asaṃkiṇṇānampi. Paṭipāṭiniyamo niyatānupubbikatā. Tenāti ‘‘abbokiṇṇā’’ti vacanena.

    ૭૬૬. આવટ્ટનભાવો આવજ્જનકિચ્ચતા.

    766. Āvaṭṭanabhāvo āvajjanakiccatā.

    તેસન્તિ રૂપાદીનં. એતેસઞ્હિ રૂપાદીનં પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ સમાગમો. અભિનિપતિતબ્બાનિ આલમ્બિતબ્બાનિ, વિજાનિતબ્બાનીતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘આરમ્મણકરણેન પટિવિજાનિતબ્બાની’’તિ. કુસલાકુસલચેતનાય, તંસમ્પયુત્તાનઞ્ચ યથાવુત્તાનં ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા…પે॰… અકુસલં વા’’તિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૭૬૬) એવં વુત્તાનં પટિવિજાનિતબ્બાનં પટિવિજાનનન્તિ સમ્બન્ધો. કમ્મત્થે હિ એતં સામિવચનં. સહજપુબ્બઙ્ગમધમ્મેનાતિ દસ્સનાદીહિ સહજાતફસ્સાદિના પુબ્બઙ્ગમેન આવજ્જનાદિના. કિચ્ચન્તરન્તિ દસ્સનાદિકિચ્ચતો અઞ્ઞં સમ્પટિચ્છનાદિકિચ્ચં.

    Tesanti rūpādīnaṃ. Etesañhi rūpādīnaṃ pañcahi viññāṇehi samāgamo. Abhinipatitabbāni ālambitabbāni, vijānitabbānīti attho. Tenāha ‘‘ārammaṇakaraṇena paṭivijānitabbānī’’ti. Kusalākusalacetanāya, taṃsampayuttānañca yathāvuttānaṃ ‘‘manopubbaṅgamā…pe… akusalaṃ vā’’ti (vibha. aṭṭha. 766) evaṃ vuttānaṃ paṭivijānitabbānaṃ paṭivijānananti sambandho. Kammatthe hi etaṃ sāmivacanaṃ. Sahajapubbaṅgamadhammenāti dassanādīhi sahajātaphassādinā pubbaṅgamena āvajjanādinā. Kiccantaranti dassanādikiccato aññaṃ sampaṭicchanādikiccaṃ.

    અવિપાકભાવેન કારણેન, તેન વા સદ્ધિં. અઞ્ઞન્તિ રૂપભાવાદિં. ભાસનકરણકરાતિ વિઞ્ઞત્તિસમુટ્ઠાપનવસેન પવત્તકુસલાકુસલચિત્તુપ્પાદધમ્મા. તે એવ કાયઙ્ગવાચઙ્ગં અચોપેત્વા પવત્તા તંસદિસા. પુબ્બઙ્ગમપટિવિજાનનન્તિ પુબ્બઙ્ગમભાવેન વિજાનનં મનોદ્વારિકજવનાનં પુરેચરભાવેન ગહણં. તત્થાતિ પઞ્ચદ્વારે. ‘‘ન પટિસિદ્ધ’’ન્તિ વત્વા સ્વાયમપ્પટિસેધો સામત્થિયલદ્ધોતિ દસ્સેતું ‘‘ન કાયકમ્મં…પે॰… અનુઞ્ઞાતત્તા’’તિ વુત્તં. ‘‘તથા’’તિ ઇદં યથા કાયવચીકમ્મપટ્ઠપનં, એવં કુસલાદિધમ્મસમાદાનમ્પિ નત્થીતિ ઉપસંહરણત્થં વેદિતબ્બં. યદિ ન ભવતો ચવતિ, કથં પઞ્ચદ્વારે ચુતિ વુત્તાતિ આહ ‘‘ન પઞ્ચદ્વારિક…પે॰… અતંદ્વારિકત્તા’’તિ. તસ્સા પાળિયા. આપાથમત્તન્તિ આપાથગમનમત્તં આરમ્મણપચ્ચયભાવમત્તં. અઞ્ઞન્તિ ‘‘રૂપં નીલ’’ન્તિ એવમાદિધમ્મવિસેસં. તેનાહ ‘‘ધમ્મસભાવ’’ન્તિ. રૂપન્તિ ચ ન ગણ્હાતીતિ રૂપારમ્મણમ્પિ સમાનં ‘‘રૂપં નામેત’’ન્તિ ન ગણ્હાતિ. તથા ચાહુ એકે ‘‘ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમઙ્ગી નીલં વિજાનાતિ, નો તુ નીલ’’ન્તિ. રૂપનીલાદિઆકારો રૂપારમ્મણરૂપાદાનાકારપઞ્ઞત્તિ. તજ્જાપઞ્ઞત્તિ હેસા યથા અનિચ્ચતાદિ. સાતિસયં સવિતક્કસવિચારત્તા. તતો અઞ્ઞન્તિ સદ્દારમ્મણતો અઞ્ઞં નામપઞ્ઞત્તિઆરમ્મણં, અઞ્ઞથા સહુપ્પત્તિપટિસેધો ન સમ્ભવેય્યાતિ અધિપ્પાયો.

    Avipākabhāvena kāraṇena, tena vā saddhiṃ. Aññanti rūpabhāvādiṃ. Bhāsanakaraṇakarāti viññattisamuṭṭhāpanavasena pavattakusalākusalacittuppādadhammā. Te eva kāyaṅgavācaṅgaṃ acopetvā pavattā taṃsadisā. Pubbaṅgamapaṭivijānananti pubbaṅgamabhāvena vijānanaṃ manodvārikajavanānaṃ purecarabhāvena gahaṇaṃ. Tatthāti pañcadvāre. ‘‘Na paṭisiddha’’nti vatvā svāyamappaṭisedho sāmatthiyaladdhoti dassetuṃ ‘‘na kāyakammaṃ…pe… anuññātattā’’ti vuttaṃ. ‘‘Tathā’’ti idaṃ yathā kāyavacīkammapaṭṭhapanaṃ, evaṃ kusalādidhammasamādānampi natthīti upasaṃharaṇatthaṃ veditabbaṃ. Yadi na bhavato cavati, kathaṃ pañcadvāre cuti vuttāti āha ‘‘na pañcadvārika…pe… ataṃdvārikattā’’ti. Tassā pāḷiyā. Āpāthamattanti āpāthagamanamattaṃ ārammaṇapaccayabhāvamattaṃ. Aññanti ‘‘rūpaṃ nīla’’nti evamādidhammavisesaṃ. Tenāha ‘‘dhammasabhāva’’nti. Rūpanti ca na gaṇhātīti rūpārammaṇampi samānaṃ ‘‘rūpaṃ nāmeta’’nti na gaṇhāti. Tathā cāhu eke ‘‘cakkhuviññāṇasamaṅgī nīlaṃ vijānāti, no tu nīla’’nti. Rūpanīlādiākāro rūpārammaṇarūpādānākārapaññatti. Tajjāpaññatti hesā yathā aniccatādi. Sātisayaṃ savitakkasavicārattā. Tato aññanti saddārammaṇato aññaṃ nāmapaññattiārammaṇaṃ, aññathā sahuppattipaṭisedho na sambhaveyyāti adhippāyo.

    મનોદ્વારેપીતિ ન પઞ્ચદ્વારેયેવ દુતિયે મોઘવારે, અથ ખો મનોદ્વારેપિ. આવજ્જનં દ્વત્તિક્ખત્તું…પે॰… દટ્ઠબ્બં એકચિત્તક્ખણિકસ્સ આવજ્જનસ્સ ઉપ્પત્તિયં તથા અસમ્ભવતો.

    Manodvārepīti na pañcadvāreyeva dutiye moghavāre, atha kho manodvārepi. Āvajjanaṃ dvattikkhattuṃ…pe… daṭṭhabbaṃ ekacittakkhaṇikassa āvajjanassa uppattiyaṃ tathā asambhavato.

    તસ્સાતિ યાથાવકવત્થુવિભાવનાય પઞ્ઞાય.

    Tassāti yāthāvakavatthuvibhāvanāya paññāya.

    એકકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ekakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૨. દુકનિદ્દેસવણ્ણના

    2. Dukaniddesavaṇṇanā

    ૭૬૭. અધિકરણેસૂતિ પદત્થેસુ. અઞ્ઞત્ર સભાવં ગહેત્વાતિ અત્થસદ્દસ્સ તત્થ પવત્તનાકારદસ્સનં, તેન અત્થસદ્દસ્સ સભાવત્થતં દસ્સેતિ. અધિકરણવસેન લિઙ્ગપરિવત્તિં ગચ્છતિ. ‘‘અભિધેય્યાનુરૂપં લિઙ્ગવચનાની’’તિ હિ સદ્દવિદૂ વદન્તિ.

    767. Adhikaraṇesūti padatthesu. Aññatra sabhāvaṃ gahetvāti atthasaddassa tattha pavattanākāradassanaṃ, tena atthasaddassa sabhāvatthataṃ dasseti. Adhikaraṇavasena liṅgaparivattiṃ gacchati. ‘‘Abhidheyyānurūpaṃ liṅgavacanānī’’ti hi saddavidū vadanti.

    દુકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dukaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૩. તિકનિદ્દેસવણ્ણના

    3. Tikaniddesavaṇṇanā

    ૭૬૮. પરિપાચિતેસૂતિ સાધિતેસુ. ‘‘વિહિતેસૂ’’તિ એત્થ દુદ્ધાદીસુ વિય ભૂતકાલતા નાધિપ્પેતાતિ આહ ‘‘વિસયવિસેસનમત્તમેવા’’તિ. ‘‘કમ્મં, સિપ્પ’’ન્તિ પઞ્ઞા કારણૂપચારેન વુત્તાતિ આહ ‘‘પઞ્ઞા એવ વા…પે॰… વેદિતબ્બા’’તિ.

    768. Paripācitesūti sādhitesu. ‘‘Vihitesū’’ti ettha duddhādīsu viya bhūtakālatā nādhippetāti āha ‘‘visayavisesanamattamevā’’ti. ‘‘Kammaṃ, sippa’’nti paññā kāraṇūpacārena vuttāti āha ‘‘paññā eva vā…pe… veditabbā’’ti.

    કુસલં કમ્મં સકં એકન્તં હિતસુખાવહત્તા. તપ્પટિપક્ખત્તા ઇતરં અકુસલં કમ્મં નોસકં. સચ્ચપટિવેધાનુલોમનં સચ્ચાનુલોમનં વુત્તન્તિ આહ ‘‘તપ્પટિવેધપચ્ચયભાવેના’’તિ. મગ્ગસચ્ચસ્સ અનુલોમનતો વા સચ્ચાનુલોમિકતા, તથા પરમત્થસચ્ચસ્સ અનુલોમનતો. તેનાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘મગ્ગસચ્ચસ્સા’’તિઆદિ. પઞ્ઞા વુત્તા પઞ્ઞાવિસયે પઞ્ઞાકિચ્ચસ્સ દસ્સિતત્તા. ‘‘યોગવિહિતેસૂ’’તિઆદિના વુત્તભૂમિનિદ્દેસો, ‘‘કમ્મસ્સકતં સચ્ચાનુલોમિક’’ન્તિ વુત્તસરૂપનિદ્દેસો, ‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિઆદિના વુત્તપ્પકારનિદ્દેસો ચ યથાવુત્તા…પે॰… નિદ્દેસા. ‘‘યોગવિહિતેસુ કમ્માયતનેસુ ખન્તિં, કમ્મસ્સકતં ખન્તિં, ‘રૂપં અનિચ્ચ’ન્તિ ખન્તિ’’ન્તિઆદિના ખન્તિઆદિપદેહિ યોજેતબ્બા. ઓલોકનં પચ્ચક્ખકરણં. ધમ્મા ઓલોકનં ખમન્તીતિ પઞ્ઞાય તદોલોકનસમત્થતમાહ.

    Kusalaṃkammaṃ sakaṃ ekantaṃ hitasukhāvahattā. Tappaṭipakkhattā itaraṃ akusalaṃ kammaṃ nosakaṃ. Saccapaṭivedhānulomanaṃ saccānulomanaṃ vuttanti āha ‘‘tappaṭivedhapaccayabhāvenā’’ti. Maggasaccassa anulomanato vā saccānulomikatā, tathā paramatthasaccassa anulomanato. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘maggasaccassā’’tiādi. Paññā vuttā paññāvisaye paññākiccassa dassitattā. ‘‘Yogavihitesū’’tiādinā vuttabhūminiddeso, ‘‘kammassakataṃ saccānulomika’’nti vuttasarūpaniddeso, ‘‘rūpaṃ anicca’’ntiādinā vuttappakāraniddeso ca yathāvuttā…pe… niddesā. ‘‘Yogavihitesu kammāyatanesu khantiṃ, kammassakataṃ khantiṃ, ‘rūpaṃ anicca’nti khanti’’ntiādinā khantiādipadehi yojetabbā. Olokanaṃ paccakkhakaraṇaṃ. Dhammā olokanaṃ khamantīti paññāya tadolokanasamatthatamāha.

    ૭૬૯. મુઞ્ચતીતિ પજહતિ. આરબ્ભ-કિરિયાય અધિટ્ઠાનં સમઙ્ગિભાવો, અધિકરણં પટ્ઠપનન્તિ આહ ‘‘મુઞ્ચ…પે॰… વત્તું યુત્ત’’ન્તિ.

    769. Muñcatīti pajahati. Ārabbha-kiriyāya adhiṭṭhānaṃ samaṅgibhāvo, adhikaraṇaṃ paṭṭhapananti āha ‘‘muñca…pe… vattuṃ yutta’’nti.

    ૭૭૦. પઞ્ચસીલદસસીલાનિ કમ્મવટ્ટેકદેસભૂતાનિ સન્ધાય તેસં ધમ્મટ્ઠિતિયં સમવરોધો વુત્તો. સતિપિ સવનેતિ ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો પાણાતિપાતા પટિવિરતો’’તિઆદિના (અ॰ નિ॰ ૮.૩૯; કતા॰ ૪૮૦) તથાગતતો સવને સતિપિ. ભિક્ખુઆદીનમ્પિ તં વુત્તં અધિસીલપઞ્ઞાપનં વિય ન બુદ્ધાવેણિકન્તિ.

    770. Pañcasīladasasīlāni kammavaṭṭekadesabhūtāni sandhāya tesaṃ dhammaṭṭhitiyaṃ samavarodho vutto. Satipi savaneti ‘‘idha, bhikkhave, ariyasāvako pāṇātipātā paṭivirato’’tiādinā (a. ni. 8.39; katā. 480) tathāgatato savane satipi. Bhikkhuādīnampi taṃ vuttaṃ adhisīlapaññāpanaṃ viya na buddhāveṇikanti.

    અધિપઞ્ઞાનિબ્બત્તેસૂતિ ઠપેત્વા અધિપઞ્ઞં તદઞ્ઞેસુ મગ્ગફલધમ્મેસુ. તદધિટ્ઠાનેસૂતિ તસ્સા અધિપઞ્ઞાય અધિટ્ઠાનેસુ વિપસ્સનાધમ્મેસુ.

    Adhipaññānibbattesūti ṭhapetvā adhipaññaṃ tadaññesu maggaphaladhammesu. Tadadhiṭṭhānesūti tassā adhipaññāya adhiṭṭhānesu vipassanādhammesu.

    ૭૭૧. અપાયુપ્પાદનં અવડ્ઢિનિબ્બત્તનં. તસ્મિંયેવ ઠાનેતિ તસ્મિંયેવ ખણે.

    771. Apāyuppādanaṃ avaḍḍhinibbattanaṃ. Tasmiṃyeva ṭhāneti tasmiṃyeva khaṇe.

    તિકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tikaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ૭૯૩. પરિતસ્સનં પરિત્તાસો, ચિત્તુત્રાસો ચાતિ ‘‘ન પરિતસ્સતી’’તિ પદસ્સ ‘‘ન પત્થેતિ ન ઉત્તસતી’’તિ અત્થમાહ.

    793. Paritassanaṃ parittāso, cittutrāso cāti ‘‘na paritassatī’’ti padassa ‘‘na pattheti na uttasatī’’ti atthamāha.

    ૭૯૬. અરિયસચ્ચેસુ ધમ્મસદ્દો ‘‘દિટ્ઠધમ્મો’’તિઆદીસુ વિય. અરિયમગ્ગો, તસ્સ ચ ફલં ધમ્મો યથાનુસિટ્ઠં પટિપન્ને અપાયેસુ અપતમાને ધારેતીતિ. તત્થ પઞ્ઞાતિ તસ્મિં અરિયમગ્ગફલે નિસ્સયભૂતે પઞ્ઞા. તેનાહ ‘‘તંસહગતા’’તિ. અવિદિતં વિદિતં વિય નેતિ ઞાપેતીતિ નયો, અનુમાનં, તસ્સ નયનં પવત્તનં, તં પન વિસુંયેવેકં ઞાણુપ્પાદનન્તિ આસઙ્કાય નિવત્તનત્થમાહ ‘‘ન અઞ્ઞ…પે॰… વિસેસો’’તિ. અત્તનો હિ અધિગમાનુસારેન પરાધિગતાનં કાલત્તયે મગ્ગાદીનં પવત્તિઆકારાનુમાનં નયનયનં. અનુમિનનાકારમેવ હિસ્સ સન્ધાય વુત્તં ‘‘ઞાણસ્સેવ પવત્તિવિસેસો’’તિ. કારણઞ્ચ નયનયનસ્સ સચ્ચેસુ પચ્ચક્ખપવત્તનતો. ‘‘તથા’’તિ ઇમિના યથા મગ્ગઞાણતો અઞ્ઞાપિ ‘‘ઇમિના ધમ્મેના’’તિ વત્તું યુત્તં, તથા પકારન્તરેનપિ ‘‘ઇમિના ધમ્મેન ઞાણેના’’તિ એત્થ અત્થો યુજ્જતીતિ ઇમમત્થં ઉપસંહરતિ. તેનાતિ તસ્મા ઞાણેન ઞાતતો સમ્પયોગેહિ નયનયનતો. ઞાણવિસયભાવેનાતિ પટિવેધઞાણસ્સ વિસયભાવેન. ઞાતેન પટિવિદ્ધેન ચતુસચ્ચધમ્મેન, ઞાણસમ્પયોગેન વા ઞાતેન જાનિત્વા ઠિતેન મગ્ગફલધમ્મેન.

    796. Ariyasaccesudhammasaddo ‘‘diṭṭhadhammo’’tiādīsu viya. Ariyamaggo, tassa ca phalaṃ dhammo yathānusiṭṭhaṃ paṭipanne apāyesu apatamāne dhāretīti. Tattha paññāti tasmiṃ ariyamaggaphale nissayabhūte paññā. Tenāha ‘‘taṃsahagatā’’ti. Aviditaṃ viditaṃ viya neti ñāpetīti nayo, anumānaṃ, tassa nayanaṃ pavattanaṃ, taṃ pana visuṃyevekaṃ ñāṇuppādananti āsaṅkāya nivattanatthamāha ‘‘na añña…pe… viseso’’ti. Attano hi adhigamānusārena parādhigatānaṃ kālattaye maggādīnaṃ pavattiākārānumānaṃ nayanayanaṃ. Anuminanākārameva hissa sandhāya vuttaṃ ‘‘ñāṇasseva pavattiviseso’’ti. Kāraṇañca nayanayanassa saccesu paccakkhapavattanato. ‘‘Tathā’’ti iminā yathā maggañāṇato aññāpi ‘‘iminā dhammenā’’ti vattuṃ yuttaṃ, tathā pakārantarenapi ‘‘iminā dhammena ñāṇenā’’ti ettha attho yujjatīti imamatthaṃ upasaṃharati. Tenāti tasmā ñāṇena ñātato sampayogehi nayanayanato. Ñāṇavisayabhāvenāti paṭivedhañāṇassa visayabhāvena. Ñātena paṭividdhena catusaccadhammena, ñāṇasampayogena vā ñātena jānitvā ṭhitena maggaphaladhammena.

    સબ્બેન સબ્બન્તિ સબ્બપ્પકારેન સબ્બં, અનવસેસન્તિ અત્થો. અદ્ધત્તયપરિયાપન્નઞ્હિ સબ્બં તેભૂમકસઙ્ખારગતં સમ્મસીયતિ. નયનતોતિ નયગ્ગાહતો. અનુરૂપત્થવાચકો વા કારણસદ્દો ‘‘કારણં વદતી’’તિઆદીસુ વિય.

    Sabbena sabbanti sabbappakārena sabbaṃ, anavasesanti attho. Addhattayapariyāpannañhi sabbaṃ tebhūmakasaṅkhāragataṃ sammasīyati. Nayanatoti nayaggāhato. Anurūpatthavācako vā kāraṇasaddo ‘‘kāraṇaṃ vadatī’’tiādīsu viya.

    અન્વયઞાણસ્સપિ પરિયોગાહેત્વા પવત્તનતો સવિસેસો વિસયાવબોધોતિ વુત્તં ‘‘ધમ્મે ઞાણ…પે॰… અભાવા’’તિ. વિસયોભાસનમત્તજાનનસામઞ્ઞેનાતિ અસતિપિ અભિસમેચ્ચ ગહણે વિસયવિભાવનસઙ્ખાતઅવબોધસામઞ્ઞમત્તેન. ‘‘ઞાણ’’ન્તિ સમ્મતેસૂતિ ‘‘ઞાણ’’ન્તિ વોહરિતેસુ લદ્ધઞાણવોહારેસુ. સમ્મુતિવસેનાતિ ધમ્મઞાણાદિ વિય સમુખેન વિસયે અપ્પવત્તિત્વા પઞ્ઞત્તિમુખેન પવત્તં. અવસેસન્તિ સમ્મુતિઞાણમેવાહ. ઇતરઞાણત્તયવિસભાગન્તિ ધમ્મઞાણાદિઞાણત્તયવિધુરં.

    Anvayañāṇassapi pariyogāhetvā pavattanato saviseso visayāvabodhoti vuttaṃ ‘‘dhamme ñāṇa…pe… abhāvā’’ti. Visayobhāsanamattajānanasāmaññenāti asatipi abhisamecca gahaṇe visayavibhāvanasaṅkhātaavabodhasāmaññamattena. ‘‘Ñāṇa’’nti sammatesūti ‘‘ñāṇa’’nti voharitesu laddhañāṇavohāresu. Sammutivasenāti dhammañāṇādi viya samukhena visaye appavattitvā paññattimukhena pavattaṃ. Avasesanti sammutiñāṇamevāha. Itarañāṇattayavisabhāganti dhammañāṇādiñāṇattayavidhuraṃ.

    ૭૯૭. કામભવધમ્મેતિ કામભવસઙ્ખાતે ધમ્મે.

    797. Kāmabhavadhammeti kāmabhavasaṅkhāte dhamme.

    ૭૯૮. સાતિ પઠમજ્ઝાનપઞ્ઞા. વીતરાગભાવનાવત્થસ્સાતિ ‘‘વીતરાગો હોતી’’તિ એવં વુત્તસ્સ. ન્તિ છટ્ઠાભિઞ્ઞં. મગ્ગઞાણઞ્હિ કિચ્ચતો મગ્ગસચ્ચમ્પિ પટિવિજ્ઝતિ. ઇતરાતિ હેટ્ઠિમમગ્ગપઞ્ઞા. તદુપનિસ્સયત્તાતિ તસ્સા છટ્ઠાભિઞ્ઞાય, તસ્સ વા પટિવિજ્ઝનસ્સ ઉપનિસ્સયત્તા પટિવિજ્ઝતિ નામ. યથાનુરૂપન્તિ દિટ્ઠાસવાદીનં યથાનુરૂપં. આસવક્ખયેતિ આસવક્ખયપરિયાયે કારણૂપચારેન. તંનિબ્બત્તનતોતિ તસ્સ આસવક્ખયસઙ્ખાતસ્સ ફલસ્સ નિબ્બત્તનતો. ઇદઞ્ચ ‘‘આસવાનં ખયે ઞાણં છટ્ઠાભિઞ્ઞા’’તિ સુત્તે આગતત્તા વુત્તં.

    798. ti paṭhamajjhānapaññā. Vītarāgabhāvanāvatthassāti ‘‘vītarāgo hotī’’ti evaṃ vuttassa. Tanti chaṭṭhābhiññaṃ. Maggañāṇañhi kiccato maggasaccampi paṭivijjhati. Itarāti heṭṭhimamaggapaññā. Tadupanissayattāti tassā chaṭṭhābhiññāya, tassa vā paṭivijjhanassa upanissayattā paṭivijjhati nāma. Yathānurūpanti diṭṭhāsavādīnaṃ yathānurūpaṃ. Āsavakkhayeti āsavakkhayapariyāye kāraṇūpacārena. Taṃnibbattanatoti tassa āsavakkhayasaṅkhātassa phalassa nibbattanato. Idañca ‘‘āsavānaṃ khaye ñāṇaṃ chaṭṭhābhiññā’’ti sutte āgatattā vuttaṃ.

    ૮૦૧. અભિવિસિટ્ઠેન વા ઞાણેન પાકટં કરોન્તસ્સાતિ અધિગમવસેન પકાસં વિભૂતં કરોન્તસ્સ.

    801. Abhivisiṭṭhena vā ñāṇena pākaṭaṃ karontassāti adhigamavasena pakāsaṃ vibhūtaṃ karontassa.

    ૮૦૨. વસિતાપઞ્ચકરહિતં વસિભાવં અપાપિતં પટિલદ્ધમત્તં. પટિપદારમ્મણસહગતા પઞ્ઞા પટિપદારમ્મણસમ્બન્ધિનીતિ આહ ‘‘પઞ્ઞાય પટિપદારમ્મણુદ્દેસેના’’તિ.

    802. Vasitāpañcakarahitaṃ vasibhāvaṃ apāpitaṃ paṭiladdhamattaṃ. Paṭipadārammaṇasahagatā paññā paṭipadārammaṇasambandhinīti āha ‘‘paññāya paṭipadārammaṇuddesenā’’ti.

    ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૫. પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના

    5. Pañcakaniddesavaṇṇanā

    ૮૦૪. તમેવ પઞ્ઞં ‘‘દ્વીસુ ઝાનેસુ પઞ્ઞા પીતિફરણેના’’તિઆદિના વિભજતિ. અભિસન્દનપરિસન્દનપરિપૂરણાનિપિ પરિપ્ફરણં વિય ફરણાપીતિયા, તંસહગતસુખસ્સ ચ કિચ્ચવિસેસભૂતાનિ અધિપ્પેતાનીતિ આહ ‘‘અભિસન્દેતીતિ…પે॰… વેદિતબ્બ’’ન્તિ. આદિના નયેનાતિ ‘‘અભિસન્દેતી’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૨૨૬; મ॰ નિ॰ ૧.૪૨૭) સુત્તે આગતનયેન. ફરણઞ્ચેત્થ પીતિસુખસમુટ્ઠિતપણીતરૂપેહિ કાયસ્સ અભિબ્યાપનં દટ્ઠબ્બં. આરમ્મણેતિ પીતિફરણતાસુખફરણતાસીસેન વુત્તાનં તિકદુકઝાનાનં આરમ્મણે. તાતિ પીતિફરણતાસુખફરણતા.

    804. Tameva paññaṃ ‘‘dvīsu jhānesu paññā pītipharaṇenā’’tiādinā vibhajati. Abhisandanaparisandanaparipūraṇānipi parippharaṇaṃ viya pharaṇāpītiyā, taṃsahagatasukhassa ca kiccavisesabhūtāni adhippetānīti āha ‘‘abhisandetīti…pe… veditabba’’nti. Ādinā nayenāti ‘‘abhisandetī’’tiādinā (dī. ni. 1.226; ma. ni. 1.427) sutte āgatanayena. Pharaṇañcettha pītisukhasamuṭṭhitapaṇītarūpehi kāyassa abhibyāpanaṃ daṭṭhabbaṃ. Ārammaṇeti pītipharaṇatāsukhapharaṇatāsīsena vuttānaṃ tikadukajhānānaṃ ārammaṇe. ti pītipharaṇatāsukhapharaṇatā.

    સમાધિમુખેનાતિ સમાધિં મુખં પમુખં કત્વા, સમાધિસીસેનાતિ અત્થો, સમાધિપમુખેન વા ઉદ્દેસનિદ્દેસેન. અઞ્ઞે કિલેસા દિટ્ઠિમાનાદયો . અપ્પયોગેનાતિ ઝાનવિમોક્ખાદીનં વિય ઉપ્પાદનીયપરિકમ્મપયોગેન વિના. આવજ્જનાસદિસો હિ ફલસમાપત્તિઅત્થો સમ્મસનચારો. ઠપિતત્તાતિ પવત્તિતત્તા. સતિબહુલતાયાતિ સતિયા અભિણ્હુપ્પત્તિયા. પરિચ્છિન્દનસતિયા કાલસ્સ સતોતિ દસ્સેતીતિ યોજના.

    Samādhimukhenāti samādhiṃ mukhaṃ pamukhaṃ katvā, samādhisīsenāti attho, samādhipamukhena vā uddesaniddesena. Aññe kilesā diṭṭhimānādayo . Appayogenāti jhānavimokkhādīnaṃ viya uppādanīyaparikammapayogena vinā. Āvajjanāsadiso hi phalasamāpattiattho sammasanacāro. Ṭhapitattāti pavattitattā. Satibahulatāyāti satiyā abhiṇhuppattiyā. Paricchindanasatiyā kālassa satoti dassetīti yojanā.

    પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañcakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૬. છક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    6. Chakkaniddesavaṇṇanā

    ૮૦૫. વિસુદ્ધિભાવન્તિ વિસુદ્ધિયા સબ્ભાવં. ‘‘દિબ્બચક્ખુઞાણેકદેસત્તા’’તિ ઇદં તસ્સ પરિભણ્ડઞાણત્તા વુત્તં. તથા હિ પાળિયં ‘‘સત્તાનં ચુતૂપપાતઞાણાય ચિત્તં અભિનીહરતિ અભિનિન્નામેતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૪૭) આરભિત્વા ‘‘સો દિબ્બેન ચક્ખુના વિસુદ્ધેના’’તિઆદિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૪૬) વુત્તં. દિબ્બસ્સ તિરોહિતવિપ્પકટ્ઠાદિભેદસ્સ, ઇતરસ્સ ચ રૂપાયતનસ્સ દસ્સનસમત્થસ્સાપિ દિબ્બચક્ખુઞાણસ્સ સિખાપત્તિ ચવમાનોપપજ્જમાનસત્તદસ્સનન્તિ આહ ‘‘મુદ્ધપ્પત્તેન ચા’’તિઆદિ.

    805. Visuddhibhāvanti visuddhiyā sabbhāvaṃ. ‘‘Dibbacakkhuñāṇekadesattā’’ti idaṃ tassa paribhaṇḍañāṇattā vuttaṃ. Tathā hi pāḷiyaṃ ‘‘sattānaṃ cutūpapātañāṇāya cittaṃ abhinīharati abhininnāmetī’’ti (dī. ni. 1.247) ārabhitvā ‘‘so dibbena cakkhunā visuddhenā’’tiādi (dī. ni. 1.246) vuttaṃ. Dibbassa tirohitavippakaṭṭhādibhedassa, itarassa ca rūpāyatanassa dassanasamatthassāpi dibbacakkhuñāṇassa sikhāpatti cavamānopapajjamānasattadassananti āha ‘‘muddhappattena cā’’tiādi.

    છક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Chakkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના

    7. Sattakaniddesavaṇṇanā

    ૮૦૬. છબ્બિધમ્પિ પચ્ચવેક્ખણઞાણન્તિ ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણ’’ન્તિઆદિના (વિભ॰ ૮૦૬) વુત્તં પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગાનં પચ્ચવેક્ખણવસેન પવત્તઞાણં. સહ ગહેત્વાતિ એકજ્ઝં ગહેત્વા વિપસ્સનારમ્મણભાવસામઞ્ઞેન એકત્તેન ગહેત્વા. સઙ્ખિપિત્વા વુત્તેનાતિ પુબ્બે છધા વુત્તં વિય દસ્સિતં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણન્તિ એવં સઙ્ખિપિત્વા વુત્તેન. ‘‘ખયધમ્મ’’ન્તિઆદિના પકારેન દસ્સનન્તિ સમ્બન્ધો. પવત્તઞાણસ્સાતિ ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિઆદિના પવત્તસ્સ ઞાણસ્સ, પવત્તે વા સંસારવટ્ટે ઞાણસ્સ. ઞાણારમ્મણા વિપસ્સના ઞાણવિપસ્સના. વિપસ્સનાતિ ચ ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિઆદિના પચ્ચયપચ્ચયુપ્પન્નધમ્મે વિભાગેન દસ્સનતો ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં ઇધાધિપ્પેતં. તસ્સ ખયધમ્મતાદિજાનનં પટિવિપસ્સના. તેનાહ ‘‘વિપસ્સનાપટિવિપસ્સનાદસ્સનમત્ત’’ન્તિ.

    806. Chabbidhampi paccavekkhaṇañāṇanti ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇa’’ntiādinā (vibha. 806) vuttaṃ paṭiccasamuppādaṅgānaṃ paccavekkhaṇavasena pavattañāṇaṃ. Saha gahetvāti ekajjhaṃ gahetvā vipassanārammaṇabhāvasāmaññena ekattena gahetvā. Saṅkhipitvā vuttenāti pubbe chadhā vuttaṃ viya dassitaṃ dhammaṭṭhitiñāṇanti evaṃ saṅkhipitvā vuttena. ‘‘Khayadhamma’’ntiādinā pakārena dassananti sambandho. Pavattañāṇassāti ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’ntiādinā pavattassa ñāṇassa, pavatte vā saṃsāravaṭṭe ñāṇassa. Ñāṇārammaṇā vipassanā ñāṇavipassanā. Vipassanāti ca ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’ntiādinā paccayapaccayuppannadhamme vibhāgena dassanato dhammaṭṭhitiñāṇaṃ idhādhippetaṃ. Tassa khayadhammatādijānanaṃ paṭivipassanā. Tenāha ‘‘vipassanāpaṭivipassanādassanamatta’’nti.

    એવમેત્થ અટ્ઠકથાધિપ્પાયવસેન પાળિયા અત્થં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અત્તનો અધિપ્પાયવસેન દસ્સેતું ‘‘પાળિયં પના’’તિઆદિમાહ. સબ્બત્થાતિ અદ્ધત્તયે પચ્ચયવિસેસેન પચ્ચયુપ્પન્નવિસેસનિદ્ધારણે. ઞાણવચનેનાતિ ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિઆદિના ઞાણસ્સ ગહણેન. અઙ્ગાનન્તિ સત્તસત્તતિયા અઙ્ગાનં. ઇતિસદ્દેનાતિ ‘‘નિરોધધમ્મ’’ન્તિ એત્થ વુત્તઇતિસદ્દેન. પકાસેત્વાતિ ઞાણસ્સ પવત્તિઆકારં જોતેત્વા. તેન ધમ્મટ્ઠિતિઞાણતો અઞ્ઞંયેવ પરિયોસાને વુત્તં ઞાણન્તિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘વિપસ્સનાઞાણં સત્તમં ઞાણ’’ન્તિ. અયમેવ ચેત્થ અત્થો યુત્તોતિ દસ્સેન્તો ‘‘ન હી’’તિઆદિમાહ. તત્થ ‘‘તમ્પિ ઞાણન્તિ સમ્બન્ધો ન હોતી’’તિ એવં સમ્બન્ધો ન યુત્તો અઙ્ગન્તરભાવસ્સ અવિભાવનતોતિ અત્થો. તેન વુત્તં ‘‘તંઞાણ…પે॰… અનધિપ્પેતત્તા’’તિ. ન હિ વિસું વિસું વુત્તમેવ એકજ્ઝં વચનમત્તેન અત્થન્તરં હોતીતિ. ‘‘ખયધમ્મં…પે॰… ચા’’તિ ઇમિના પુરિમસ્મિં પક્ખે ઉપચયેન દોસમાહ.

    Evamettha aṭṭhakathādhippāyavasena pāḷiyā atthaṃ dassetvā idāni attano adhippāyavasena dassetuṃ ‘‘pāḷiyaṃ panā’’tiādimāha. Sabbatthāti addhattaye paccayavisesena paccayuppannavisesaniddhāraṇe. Ñāṇavacanenāti ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’ntiādinā ñāṇassa gahaṇena. Aṅgānanti sattasattatiyā aṅgānaṃ. Itisaddenāti ‘‘nirodhadhamma’’nti ettha vuttaitisaddena. Pakāsetvāti ñāṇassa pavattiākāraṃ jotetvā. Tena dhammaṭṭhitiñāṇato aññaṃyeva pariyosāne vuttaṃ ñāṇanti dasseti. Tenāha ‘‘vipassanāñāṇaṃ sattamaṃ ñāṇa’’nti. Ayameva cettha attho yuttoti dassento ‘‘na hī’’tiādimāha. Tattha ‘‘tampi ñāṇanti sambandho na hotī’’ti evaṃ sambandho na yutto aṅgantarabhāvassa avibhāvanatoti attho. Tena vuttaṃ ‘‘taṃñāṇa…pe… anadhippetattā’’ti. Na hi visuṃ visuṃ vuttameva ekajjhaṃ vacanamattena atthantaraṃ hotīti. ‘‘Khayadhammaṃ…pe… cā’’ti iminā purimasmiṃ pakkhe upacayena dosamāha.

    સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
