Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. નન્દકત્થેરઅપદાનં

    6. Nandakattheraapadānaṃ

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘મિગલુદ્દો પુરે આસિં, અરઞ્ઞે કાનને અહં;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, araññe kānane ahaṃ;

    પસદં મિગમેસન્તો, સયમ્ભું અદ્દસં અહં 1.

    Pasadaṃ migamesanto, sayambhuṃ addasaṃ ahaṃ 2.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘અનુરુદ્ધો નામ સમ્બુદ્ધો, સયમ્ભૂ અપરાજિતો;

    ‘‘Anuruddho nāma sambuddho, sayambhū aparājito;

    વિવેકકામો સો ધીરો, વનમજ્ઝોગહી તદા.

    Vivekakāmo so dhīro, vanamajjhogahī tadā.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘ચતુદણ્ડે ગહેત્વાન, ચતુટ્ઠાને ઠપેસહં;

    ‘‘Catudaṇḍe gahetvāna, catuṭṭhāne ṭhapesahaṃ;

    મણ્ડપં સુકતં કત્વા, પદ્મપુપ્ફેહિ છાદયિં.

    Maṇḍapaṃ sukataṃ katvā, padmapupphehi chādayiṃ.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘મણ્ડપં છાદયિત્વાન, સયમ્ભું અભિવાદયિં;

    ‘‘Maṇḍapaṃ chādayitvāna, sayambhuṃ abhivādayiṃ;

    ધનું તત્થેવ નિક્ખિપ્પ, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Dhanuṃ tattheva nikkhippa, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘નચિરં પબ્બજિતસ્સ 3, બ્યાધિ મે ઉદપજ્જથ;

    ‘‘Naciraṃ pabbajitassa 4, byādhi me udapajjatha;

    પુબ્બકમ્મં સરિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Pubbakammaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘પુબ્બકમ્મેન સંયુત્તો, તુસિતં અગમાસહં;

    ‘‘Pubbakammena saṃyutto, tusitaṃ agamāsahaṃ;

    તત્થ સોણ્ણમયં બ્યમ્હં, નિબ્બત્તતિ યદિચ્છકં.

    Tattha soṇṇamayaṃ byamhaṃ, nibbattati yadicchakaṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘સહસ્સયુત્તં હયવાહિં, દિબ્બયાનમધિટ્ઠિતો;

    ‘‘Sahassayuttaṃ hayavāhiṃ, dibbayānamadhiṭṭhito;

    આરુહિત્વાન તં યાનં, ગચ્છામહં યદિચ્છકં.

    Āruhitvāna taṃ yānaṃ, gacchāmahaṃ yadicchakaṃ.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘તતો મે નિય્યમાનસ્સ, દેવભૂતસ્સ મે સતો;

    ‘‘Tato me niyyamānassa, devabhūtassa me sato;

    સમન્તા યોજનસતં, મણ્ડપો મે ધરીયતિ.

    Samantā yojanasataṃ, maṇḍapo me dharīyati.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘સયનેહં તુવટ્ટામિ, અચ્છન્ને 5 પુપ્ફસન્થતે;

    ‘‘Sayanehaṃ tuvaṭṭāmi, acchanne 6 pupphasanthate;

    અન્તલિક્ખા ચ પદુમા, વસ્સન્તે નિચ્ચકાલિકં.

    Antalikkhā ca padumā, vassante niccakālikaṃ.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘મરીચિકે ફન્દમાને, તપ્પમાને ચ આતપે;

    ‘‘Marīcike phandamāne, tappamāne ca ātape;

    ન મં તાપેતિ આતાપો, મણ્ડપસ્સ ઇદં ફલં.

    Na maṃ tāpeti ātāpo, maṇḍapassa idaṃ phalaṃ.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘દુગ્ગતિં સમતિક્કન્તો, અપાયા પિહિતા મમ;

    ‘‘Duggatiṃ samatikkanto, apāyā pihitā mama;

    મણ્ડપે રુક્ખમૂલે વા, સન્તાપો મે ન વિજ્જતિ.

    Maṇḍape rukkhamūle vā, santāpo me na vijjati.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘મહીસઞ્ઞં અધિટ્ઠાય, લોણતોયં તરામહં;

    ‘‘Mahīsaññaṃ adhiṭṭhāya, loṇatoyaṃ tarāmahaṃ;

    તસ્સ મે સુકતં કમ્મં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Tassa me sukataṃ kammaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘અપથમ્પિ 7 પથં કત્વા, ગચ્છામિ અનિલઞ્જસે;

    ‘‘Apathampi 8 pathaṃ katvā, gacchāmi anilañjase;

    અહો મે સુકતં કમ્મં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Aho me sukataṃ kammaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    આસવા મે પરિક્ખીણા, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Āsavā me parikkhīṇā, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘જહિતા પુરિમા જાતિ, બુદ્ધસ્સ ઓરસો અહં;

    ‘‘Jahitā purimā jāti, buddhassa oraso ahaṃ;

    દાયાદોમ્હિ ચ સદ્ધમ્મે, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Dāyādomhi ca saddhamme, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘આરાધિતોમ્હિ સુગતં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;

    ‘‘Ārādhitomhi sugataṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    ધમ્મધજો ધમ્મદાયાદો 9, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Dhammadhajo dhammadāyādo 10, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘ઉપટ્ઠિત્વાન સમ્બુદ્ધં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;

    ‘‘Upaṭṭhitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    પારઙ્ગમનિયં મગ્ગં, અપુચ્છિં લોકનાયકં.

    Pāraṅgamaniyaṃ maggaṃ, apucchiṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘અજ્ઝિટ્ઠો કથયી બુદ્ધો, ગમ્ભીરં નિપુણં પદં;

    ‘‘Ajjhiṭṭho kathayī buddho, gambhīraṃ nipuṇaṃ padaṃ;

    તસ્સાહં ધમ્મં સુત્વાન, પત્તોમ્હિ આસવક્ખયં.

    Tassāhaṃ dhammaṃ sutvāna, pattomhi āsavakkhayaṃ.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘અહો મે સુકતં કમ્મં, પરિમુત્તોમ્હિ જાતિયા;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, parimuttomhi jātiyā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા નન્દકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā nandako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    નન્દકત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Nandakattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. જિનં (સી॰)
    2. jinaṃ (sī.)
    3. પબ્બજિતસ્સ અચિરં (સી॰)
    4. pabbajitassa aciraṃ (sī.)
    5. અચ્ચન્તં (સી॰), અચ્ચન્ત (પી॰)
    6. accantaṃ (sī.), accanta (pī.)
    7. અબ્ભમ્હિ (સ્યા॰ ક॰)
    8. abbhamhi (syā. ka.)
    9. ધમ્માદાસો (ક॰)
    10. dhammādāso (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. પુણ્ણકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact