Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    10. நந்த³மாதாஸுத்தங்

    10. Nandamātāsuttaṃ

    53. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ச ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மா ச மஹாமொக்³க³ல்லானோ த³க்கி²ணாகி³ரிஸ்மிங் சாரிகங் சரந்தி மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங். தேன கோ² பன ஸமயேன வேளுகண்ட³கீ 1 நந்த³மாதா உபாஸிகா ரத்தியா பச்சூஸஸமயங் பச்சுட்டா²ய பாராயனங் 2 ஸரேன பா⁴ஸதி.

    53. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā ca sāriputto āyasmā ca mahāmoggallāno dakkhiṇāgirismiṃ cārikaṃ caranti mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ. Tena kho pana samayena veḷukaṇḍakī 3 nandamātā upāsikā rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya pārāyanaṃ 4 sarena bhāsati.

    தேன கோ² பன ஸமயேன வெஸ்ஸவணோ மஹாராஜா உத்தராய தி³ஸாய த³க்கி²ணங் தி³ஸங் க³ச்ச²தி கேனசிதே³வ கரணீயேன. அஸ்ஸோஸி கோ² வெஸ்ஸவணோ மஹாராஜா நந்த³மாதாய உபாஸிகாய பாராயனங் ஸரேன பா⁴ஸந்தியா, ஸுத்வா கதா²பரியோஸானங் ஆக³மயமானோ அட்டா²ஸி.

    Tena kho pana samayena vessavaṇo mahārājā uttarāya disāya dakkhiṇaṃ disaṃ gacchati kenacideva karaṇīyena. Assosi kho vessavaṇo mahārājā nandamātāya upāsikāya pārāyanaṃ sarena bhāsantiyā, sutvā kathāpariyosānaṃ āgamayamāno aṭṭhāsi.

    அத² கோ² நந்த³மாதா உபாஸிகா பாராயனங் ஸரேன பா⁴ஸித்வா துண்ஹீ அஹோஸி. அத² கோ² வெஸ்ஸவணோ மஹாராஜா நந்த³மாதாய உபாஸிகாய கதா²பரியோஸானங் விதி³த்வா அப்³பா⁴னுமோதி³ – ‘‘ஸாது⁴ ப⁴கி³னி, ஸாது⁴ ப⁴கி³னீ’’தி! ‘‘கோ பனேஸோ, ப⁴த்³ரமுகா²’’தி? ‘‘அஹங் தே, ப⁴கி³னி, பா⁴தா வெஸ்ஸவணோ, மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴த்³ரமுக², தேன ஹி யோ மே அயங் த⁴ம்மபரியாயோ ப⁴ணிதோ இத³ங் தே ஹோது ஆதிதெ²ய்ய’’ந்தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴கி³னி, ஏதஞ்சேவ மே ஹோது ஆதிதெ²ய்யங். ஸ்வேவ 5 ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அகதபாதராஸோ வேளுகண்ட³கங் ஆக³மிஸ்ஸதி, தஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிவிஸித்வா மம த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸெய்யாஸி. ஏதஞ்சேவ 6 மே ப⁴விஸ்ஸதி ஆதிதெ²ய்ய’’ந்தி.

    Atha kho nandamātā upāsikā pārāyanaṃ sarena bhāsitvā tuṇhī ahosi. Atha kho vessavaṇo mahārājā nandamātāya upāsikāya kathāpariyosānaṃ viditvā abbhānumodi – ‘‘sādhu bhagini, sādhu bhaginī’’ti! ‘‘Ko paneso, bhadramukhā’’ti? ‘‘Ahaṃ te, bhagini, bhātā vessavaṇo, mahārājā’’ti. ‘‘Sādhu, bhadramukha, tena hi yo me ayaṃ dhammapariyāyo bhaṇito idaṃ te hotu ātitheyya’’nti. ‘‘Sādhu, bhagini, etañceva me hotu ātitheyyaṃ. Sveva 7 sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso veḷukaṇḍakaṃ āgamissati, tañca bhikkhusaṅghaṃ parivisitvā mama dakkhiṇaṃ ādiseyyāsi. Etañceva 8 me bhavissati ātitheyya’’nti.

    அத² கோ² நந்த³மாதா உபாஸிகா தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன ஸகே நிவேஸனே பணீதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதா³பேஸி. அத² கோ² ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அகதபாதராஸோ யேன வேளுகண்ட³கோ தத³வஸரி. அத² கோ² நந்த³மாதா உபாஸிகா அஞ்ஞதரங் புரிஸங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏஹி த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ, ஆராமங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ காலங் ஆரோசேஹி – ‘காலோ, ப⁴ந்தே, அய்யாய நந்த³மாதுயா நிவேஸனே நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’’ந்தி. ‘‘ஏவங், அய்யே’’தி கோ² ஸோ புரிஸோ நந்த³மாதாய உபாஸிகாய படிஸ்ஸுத்வா ஆராமங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ காலங் ஆரோசேஸி – ‘‘காலோ, ப⁴ந்தே, அய்யாய நந்த³மாதுயா நிவேஸனே நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’ந்தி. அத² கோ² ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன நந்த³மாதாய உபாஸிகாய நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² நந்த³மாதா உபாஸிகா ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸி ஸம்பவாரேஸி.

    Atha kho nandamātā upāsikā tassā rattiyā accayena sake nivesane paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpesi. Atha kho sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso yena veḷukaṇḍako tadavasari. Atha kho nandamātā upāsikā aññataraṃ purisaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ambho purisa, ārāmaṃ gantvā bhikkhusaṅghassa kālaṃ ārocehi – ‘kālo, bhante, ayyāya nandamātuyā nivesane niṭṭhitaṃ bhatta’’’nti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho so puriso nandamātāya upāsikāya paṭissutvā ārāmaṃ gantvā bhikkhusaṅghassa kālaṃ ārocesi – ‘‘kālo, bhante, ayyāya nandamātuyā nivesane niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena nandamātāya upāsikāya nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho nandamātā upāsikā sāriputtamoggallānappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi sampavāresi.

    அத² கோ² நந்த³மாதா உபாஸிகா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² நந்த³மாதரங் உபாஸிகங் ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஏதத³வோச – ‘‘கோ பன தே, நந்த³மாதே, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அப்³பா⁴க³மனங் ஆரோசேஸீ’’தி?

    Atha kho nandamātā upāsikā āyasmantaṃ sāriputtaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho nandamātaraṃ upāsikaṃ āyasmā sāriputto etadavoca – ‘‘ko pana te, nandamāte, bhikkhusaṅghassa abbhāgamanaṃ ārocesī’’ti?

    ‘‘இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே , ரத்தியா பச்சூஸஸமயங் பச்சுட்டா²ய பாராயனங் ஸரேன பா⁴ஸித்வா துண்ஹீ அஹோஸிங். அத² கோ², ப⁴ந்தே, வெஸ்ஸவணோ மஹாராஜா மம கதா²பரியோஸானங் விதி³த்வா அப்³பா⁴னுமோதி³ – ‘ஸாது⁴, ப⁴கி³னி, ஸாது⁴, ப⁴கி³னீ’தி! ‘கோ பனேஸோ, ப⁴த்³ரமுகா²’தி? ‘அஹங் தே, ப⁴கி³னி, பா⁴தா வெஸ்ஸவணோ, மஹாராஜா’தி. ‘ஸாது⁴, ப⁴த்³ரமுக², தேன ஹி யோ மே அயங் த⁴ம்மபரியாயோ ப⁴ணிதோ இத³ங் தே ஹோது ஆதிதெ²ய்ய’ந்தி. ‘ஸாது⁴, ப⁴கி³னி, ஏதஞ்சேவ மே ஹோது ஆதிதெ²ய்யங். ஸ்வேவ ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானப்பமுகோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அகதபாதராஸோ வேளுகண்ட³கங் ஆக³மிஸ்ஸதி, தஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிவிஸித்வா மம த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸெய்யாஸி. ஏதஞ்சேவ 9 மே ப⁴விஸ்ஸதி ஆதிதெ²ய்ய’ந்தி. யதி³த³ங் 10, ப⁴ந்தே, தா³னே 11 புஞ்ஞஞ்ச புஞ்ஞமஹீ ச தங் 12 வெஸ்ஸவணஸ்ஸ மஹாராஜஸ்ஸ ஸுகா²ய ஹோதூ’’தி.

    ‘‘Idhāhaṃ, bhante , rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya pārāyanaṃ sarena bhāsitvā tuṇhī ahosiṃ. Atha kho, bhante, vessavaṇo mahārājā mama kathāpariyosānaṃ viditvā abbhānumodi – ‘sādhu, bhagini, sādhu, bhaginī’ti! ‘Ko paneso, bhadramukhā’ti? ‘Ahaṃ te, bhagini, bhātā vessavaṇo, mahārājā’ti. ‘Sādhu, bhadramukha, tena hi yo me ayaṃ dhammapariyāyo bhaṇito idaṃ te hotu ātitheyya’nti. ‘Sādhu, bhagini, etañceva me hotu ātitheyyaṃ. Sveva sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso veḷukaṇḍakaṃ āgamissati, tañca bhikkhusaṅghaṃ parivisitvā mama dakkhiṇaṃ ādiseyyāsi. Etañceva 13 me bhavissati ātitheyya’nti. Yadidaṃ 14, bhante, dāne 15 puññañca puññamahī ca taṃ 16 vessavaṇassa mahārājassa sukhāya hotū’’ti.

    ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே! யத்ர ஹி நாம வெஸ்ஸவணேன மஹாராஜேன ஏவங்மஹித்³தி⁴கேன ஏவங்மஹேஸக்கே²ன தே³வபுத்தேன ஸம்முகா² ஸல்லபிஸ்ஸஸீ’’தி.

    ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma vessavaṇena mahārājena evaṃmahiddhikena evaṃmahesakkhena devaputtena sammukhā sallapissasī’’ti.

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. இத⁴ மே, ப⁴ந்தே, நந்தோ³ நாம ஏகபுத்தகோ பியோ மனாபோ. தங் ராஜானோ கிஸ்மிஞ்சிதே³வ பகரணே ஓகஸ்ஸ பஸய்ஹ ஜீவிதா வோரோபேஸுங். தஸ்மிங் கோ² பனாஹங், ப⁴ந்தே, தா³ரகே க³ஹிதே வா க³ய்ஹமானே வா வதே⁴ வா வஜ்ஜ²மானே வா ஹதே வா ஹஞ்ஞமானே வா நாபி⁴ஜானாமி சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்த’’ந்தி. ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங் நந்த³மாதே! யத்ர ஹி நாம சித்துப்பாத³ம்பி 17 பரிஸோதெ⁴ஸ்ஸஸீ’’தி.

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idha me, bhante, nando nāma ekaputtako piyo manāpo. Taṃ rājāno kismiñcideva pakaraṇe okassa pasayha jīvitā voropesuṃ. Tasmiṃ kho panāhaṃ, bhante, dārake gahite vā gayhamāne vā vadhe vā vajjhamāne vā hate vā haññamāne vā nābhijānāmi cittassa aññathatta’’nti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi 18 parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே , ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. இத⁴ மே, ப⁴ந்தே, ஸாமிகோ காலங்கதோ அஞ்ஞதரங் யக்க²யோனிங் உபபன்னோ. ஸோ மே தேனேவ புரிமேன அத்தபா⁴வேன உத்³த³ஸ்ஸேஸி. ந கோ² பனாஹங், ப⁴ந்தே, அபி⁴ஜானாமி ததோனிதா³னங் சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்த’’ந்தி. ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே! யத்ர ஹி நாம சித்துப்பாத³ம்பி பரிஸோதெ⁴ஸ்ஸஸீ’’தி.

    ‘‘Na kho me, bhante , eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idha me, bhante, sāmiko kālaṅkato aññataraṃ yakkhayoniṃ upapanno. So me teneva purimena attabhāvena uddassesi. Na kho panāhaṃ, bhante, abhijānāmi tatonidānaṃ cittassa aññathatta’’nti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. யதோஹங், ப⁴ந்தே, ஸாமிகஸ்ஸ த³ஹரஸ்ஸேவ த³ஹரா ஆனீதா நாபி⁴ஜானாமி ஸாமிகங் மனஸாபி அதிசரிதா 19, குதோ பன காயேனா’’தி! ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே! யத்ர ஹி நாம சித்துப்பாத³ம்பி பரிஸோதெ⁴ஸ்ஸஸீ’’தி.

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yatohaṃ, bhante, sāmikassa daharasseva daharā ānītā nābhijānāmi sāmikaṃ manasāpi aticaritā 20, kuto pana kāyenā’’ti! ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. யதா³ஹங், ப⁴ந்தே, உபாஸிகா படிதே³ஸிதா நாபி⁴ஜானாமி கிஞ்சி ஸிக்கா²பத³ங் ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கமிதா’’தி. ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே’’தி!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yadāhaṃ, bhante, upāsikā paṭidesitā nābhijānāmi kiñci sikkhāpadaṃ sañcicca vītikkamitā’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே, யாவதே³வ 21 ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³னங் சேதஸோ ஏகோதி³பா⁴வங் அவிதக்கங் அவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. பீதியா ச விராகா³ உபெக்கி²கா ச விஹராமி ஸதா ச ஸம்பஜானா ஸுக²ஞ்ச காயே படிஸங்வேதே³மி, யங் தங் அரியா ஆசிக்க²ந்தி – ‘உபெக்க²கோ ஸதிமா ஸுக²விஹாரீ’தி ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா து³க்க²ஸ்ஸ ச பஹானா புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மா அது³க்க²மஸுக²ங் உபெக்கா²ஸதிபாரிஸுத்³தி⁴ங் சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமீ’’தி. ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே’’தி!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idhāhaṃ, bhante, yāvadeva 22 ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ cetaso ekodibhāvaṃ avitakkaṃ avicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Pītiyā ca virāgā upekkhikā ca viharāmi satā ca sampajānā sukhañca kāye paṭisaṃvedemi, yaṃ taṃ ariyā ācikkhanti – ‘upekkhako satimā sukhavihārī’ti tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmī’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஏஸேவ அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. அத்தி² மே அஞ்ஞோபி அச்ச²ரியோ அப்³பு⁴தோ த⁴ம்மோ. யானிமானி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா தே³ஸிதானி பஞ்சோரம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி நாஹங் தேஸங் கிஞ்சி அத்தனி அப்பஹீனங் ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அச்ச²ரியங், நந்த³மாதே, அப்³பு⁴தங், நந்த³மாதே’’தி!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yānimāni, bhante, bhagavatā desitāni pañcorambhāgiyāni saṃyojanāni nāhaṃ tesaṃ kiñci attani appahīnaṃ samanupassāmī’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ நந்த³மாதரங் உபாஸிகங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமீதி. த³ஸமங்.

    Atha kho āyasmā sāriputto nandamātaraṃ upāsikaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā pakkāmīti. Dasamaṃ.

    மஹாயஞ்ஞவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Mahāyaññavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    டி²தி ச பரிக்கா²ரங் த்³வே, அக்³கீ³ ஸஞ்ஞா ச த்³வே பரா;

    Ṭhiti ca parikkhāraṃ dve, aggī saññā ca dve parā;

    மேது²னா ஸங்யோகோ³ தா³னங், நந்த³மாதேன தே த³ஸாதி.

    Methunā saṃyogo dānaṃ, nandamātena te dasāti.

    பட²மபண்ணாஸகங் ஸமத்தங்.

    Paṭhamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. வேளுகண்ட³கீ (ஸ்யா॰) அ॰ நி॰ 6.37; 2.134; ஸங்॰ நி॰ 2.173 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    2. சூளனி॰ பாராயனவக்³க³, வத்து²கா³தா²
    3. veḷukaṇḍakī (syā.) a. ni. 6.37; 2.134; saṃ. ni. 2.173 passitabbaṃ
    4. cūḷani. pārāyanavagga, vatthugāthā
    5. ஸ்வே ச (ஸீ॰)
    6. ஏவஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஏதஞ்ச (?)
    7. sve ca (sī.)
    8. evañca (sī. syā.), etañca (?)
    9. ஏதஞ்ச (ஸீ॰), ஏவஞ்ச (ஸ்யா॰)
    10. யமித³ங் (ம॰ நி॰ 1.363)
    11. புஞ்ஞங் ஹி தங் (ஸீ॰), புஞ்ஞங் புஞ்ஞமஹிதங் (ஸ்யா॰), புஞ்ஞங் வா புஞ்ஞமஹங் வா (பீ॰), புஞ்ஞங் வா புஞ்ஞமஹீ வா (க॰)
    12. புஞ்ஞங் ஹி தங் (ஸீ॰), புஞ்ஞங் புஞ்ஞமஹிதங் (ஸ்யா॰), புஞ்ஞங் வா புஞ்ஞமஹங் வா (பீ॰), புஞ்ஞங் வா புஞ்ஞமஹீ வா (க॰)
    13. etañca (sī.), evañca (syā.)
    14. yamidaṃ (ma. ni. 1.363)
    15. puññaṃ hi taṃ (sī.), puññaṃ puññamahitaṃ (syā.), puññaṃ vā puññamahaṃ vā (pī.), puññaṃ vā puññamahī vā (ka.)
    16. puññaṃ hi taṃ (sī.), puññaṃ puññamahitaṃ (syā.), puññaṃ vā puññamahaṃ vā (pī.), puññaṃ vā puññamahī vā (ka.)
    17. சித்துப்பாத³மத்தம்பி (ஸ்யா॰)
    18. cittuppādamattampi (syā.)
    19. அதிசரிதுங் (ஸ்யா॰), அதிசாரித்தங் (க॰)
    20. aticarituṃ (syā.), aticārittaṃ (ka.)
    21. யாவதே³வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰) ஸங்॰ நி॰ 2.152 பாளி ச அட்ட²கதா²டீகா ச பஸ்ஸிதப்³பா³
    22. yāvadeva (sī. syā.) saṃ. ni. 2.152 pāḷi ca aṭṭhakathāṭīkā ca passitabbā



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. நந்த³மாதாஸுத்தவண்ணனா • 10. Nandamātāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. நந்த³மாதாஸுத்தவண்ணனா • 10. Nandamātāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact