Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. નન્દસુત્તવણ્ણના

    8. Nandasuttavaṇṇanā

    ૨૪૨. અટ્ઠમે આકોટિતપચ્ચાકોટિતાનીતિ એકસ્મિં પસ્સે પાણિના વા મુગ્ગરેન વા આકોટનેન આકોટિતાનિ, પરિવત્તેત્વા આકોટનેન પચ્ચાકોટિતાનિ. અઞ્જેત્વાતિ અઞ્જનેન પૂરેત્વા. અચ્છં પત્તન્તિ વિપ્પસન્નવણ્ણં મત્તિકાપત્તં. કસ્મા પન થેરો એવમકાસીતિ? સત્થુ અજ્ઝાસયજાનનત્થં. એવં કિરસ્સ અહોસિ ‘‘સચે સત્થા ‘સોભતિ વત મે અયં કનિટ્ઠભાતિકો’તિ વક્ખતિ, યાવજીવં ઇમિના વાકારેન ચરિસ્સામિ. સચે એત્થ દોસં દસ્સતિ, ઇમં આકારં પહાય સઙ્કારચોળં ગહેત્વા ચીવરં કત્વા ધારેન્તો પરિયન્તસેનાસને વસન્તો ચરિસ્સામી’’તિ. અસ્સસીતિ ભવિસ્સસિ.

    242. Aṭṭhame ākoṭitapaccākoṭitānīti ekasmiṃ passe pāṇinā vā muggarena vā ākoṭanena ākoṭitāni, parivattetvā ākoṭanena paccākoṭitāni. Añjetvāti añjanena pūretvā. Acchaṃ pattanti vippasannavaṇṇaṃ mattikāpattaṃ. Kasmā pana thero evamakāsīti? Satthu ajjhāsayajānanatthaṃ. Evaṃ kirassa ahosi ‘‘sace satthā ‘sobhati vata me ayaṃ kaniṭṭhabhātiko’ti vakkhati, yāvajīvaṃ iminā vākārena carissāmi. Sace ettha dosaṃ dassati, imaṃ ākāraṃ pahāya saṅkāracoḷaṃ gahetvā cīvaraṃ katvā dhārento pariyantasenāsane vasanto carissāmī’’ti. Assasīti bhavissasi.

    અઞ્ઞાતુઞ્છેનાતિ અભિલક્ખિતેસુ ઇસ્સરજનગેહેસુ કટુકભણ્ડસમ્ભારં સુગન્ધં ભોજનં પરિયેસન્તસ્સ ઉઞ્છો ઞાતુઞ્છો નામ. ઘરપટિપાટિયા પન દ્વારે ઠિતેન લદ્ધં મિસ્સકભોજનં અઞ્ઞાતુઞ્છો નામ. અયમિધ અધિપ્પેતો. કામેસુ અનપેક્ખિનન્તિ વત્થુકામકિલેસકામેસુ નિરપેક્ખં. આરઞ્ઞિકો ચાતિઆદિ સબ્બં સમાદાનવસેનેવ વુત્તં. કામેસુ ચ અનપેક્ખોતિ ઇદં સુત્તં દેવલોકે અચ્છરાયો દસ્સેત્વા આગતેન અપરભાગે કથિતં. ઇમસ્સ કથિતદિવસતો પટ્ઠાય થેરો ઘટેન્તો વાયમન્તો કતિપાહેનેવ અરહત્તે પતિટ્ઠાય સદેવકે લોકે અગ્ગદક્ખિણેય્યો જાતો. અટ્ઠમં.

    Aññātuñchenāti abhilakkhitesu issarajanagehesu kaṭukabhaṇḍasambhāraṃ sugandhaṃ bhojanaṃ pariyesantassa uñcho ñātuñcho nāma. Gharapaṭipāṭiyā pana dvāre ṭhitena laddhaṃ missakabhojanaṃ aññātuñcho nāma. Ayamidha adhippeto. Kāmesu anapekkhinanti vatthukāmakilesakāmesu nirapekkhaṃ. Āraññiko cātiādi sabbaṃ samādānavaseneva vuttaṃ. Kāmesu ca anapekkhoti idaṃ suttaṃ devaloke accharāyo dassetvā āgatena aparabhāge kathitaṃ. Imassa kathitadivasato paṭṭhāya thero ghaṭento vāyamanto katipāheneva arahatte patiṭṭhāya sadevake loke aggadakkhiṇeyyo jāto. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. નન્દસુત્તં • 8. Nandasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. નન્દસુત્તવણ્ણ્ણના • 8. Nandasuttavaṇṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact