Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૮. નન્દતિસુત્તં
8. Nandatisuttaṃ
૧૪૪. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો મારો પાપિમા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –
144. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘નન્દતિ પુત્તેહિ પુત્તિમા, ગોમા ગોભિ તથેવ નન્દતિ;
‘‘Nandati puttehi puttimā, gomā gobhi tatheva nandati;
ઉપધીહિ નરસ્સ નન્દના, ન હિ સો નન્દતિ યો નિરૂપધી’’તિ.
Upadhīhi narassa nandanā, na hi so nandati yo nirūpadhī’’ti.
‘‘સોચતિ પુત્તેહિ પુત્તિમા, ગોમા ગોભિ તથેવ સોચતિ;
‘‘Socati puttehi puttimā, gomā gobhi tatheva socati;
ઉપધીહિ નરસ્સ સોચના, ન હિ સો સોચતિ યો નિરૂપધી’’તિ.
Upadhīhi narassa socanā, na hi so socati yo nirūpadhī’’ti.
અથ ખો મારો પાપિમા ‘‘જાનાતિ મં ભગવા, જાનાતિ મં સુગતો’’તિ દુક્ખી દુમ્મનો તત્થેવન્તરધાયીતિ.
Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. નન્દતિસુત્તવણ્ણના • 8. Nandatisuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. નન્દતિસુત્તવણ્ણના • 8. Nandatisuttavaṇṇanā