Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૮] ૮. નન્દિવિસાલજાતકવણ્ણના
[28] 8. Nandivisālajātakavaṇṇanā
મનુઞ્ઞમેવ ભાસેય્યાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો છબ્બગ્ગિયાનં ભિક્ખૂનં ઓમસવાદં આરબ્ભ કથેસિ. તસ્મિઞ્હિ સમયે છબ્બગ્ગિયા કલહં કરોન્તા પેસલે ભિક્ખૂ ખુંસેન્તિ વમ્ભેન્તિ ઓવિજ્ઝન્તિ, દસહિ અક્કોસવત્થૂહિ અક્કોસન્તિ. ભિક્ખૂ ભગવતો આરોચેસું. ભગવા છબ્બગ્ગિયે પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ભિક્ખવો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચ’’ન્તિ વુત્તે વિગરહિત્વા ‘‘ભિક્ખવે, ફરુસવાચા નામ તિરચ્છાનગતાનમ્પિ અમનાપા, પુબ્બેપિ એકો તિરચ્છાનગતો અત્તાનં ફરુસેન સમુદાચરન્તં સહસ્સં પરાજેસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Manuññamevabhāseyyāti idaṃ satthā jetavane viharanto chabbaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ omasavādaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye chabbaggiyā kalahaṃ karontā pesale bhikkhū khuṃsenti vambhenti ovijjhanti, dasahi akkosavatthūhi akkosanti. Bhikkhū bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā chabbaggiye pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira bhikkhavo’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte vigarahitvā ‘‘bhikkhave, pharusavācā nāma tiracchānagatānampi amanāpā, pubbepi eko tiracchānagato attānaṃ pharusena samudācarantaṃ sahassaṃ parājesī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે ગન્ધારરટ્ઠે તક્કસિલાયં ગન્ધારરાજા રજ્જં કારેસિ. તદા બોધિસત્તો ગોયોનિયં નિબ્બત્તિ. અથ નં તરુણવચ્છકકાલેયેવ એકો બ્રાહ્મણો ગોદક્ખિણાદાયકાનં સન્તિકા લભિત્વા ‘‘નન્દિવિસાલો’’તિ નામં કત્વા પુત્તટ્ઠાને ઠપેત્વા સમ્પિયાયમાનો યાગુભત્તાદીનિ દત્વા પોસેસિ. બોધિસત્તો વયપ્પત્તો ચિન્તેસિ ‘‘અહં ઇમિના બ્રાહ્મણેન કિચ્છેન પટિજગ્ગિતો, મયા ચ સદ્ધિં સકલજમ્બુદીપે અઞ્ઞો સમધુરો ગોણો નામ નત્થિ, યંનૂનાહં અત્તનો બલં દસ્સેત્વા બ્રાહ્મણસ્સ પોસાવનિયં દદેય્ય’’ન્તિ સો એકદિવસં બ્રાહ્મણં આહ ‘‘ગચ્છ, બ્રાહ્મણ, એકં ગોવિત્તકસેટ્ઠિં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘મય્હં બલિબદ્દો અતિબદ્ધં સકટસતં પવટ્ટેતી’તિ વત્વા સહસ્સેન અબ્ભુતં કરોહી’’તિ. સો બ્રાહ્મણો સેટ્ઠિસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા કથં સમુટ્ઠાપેસિ ‘‘ઇમસ્મિં નગરે કસ્સ ગોણો થામસમ્પન્નો’’તિ. અથ નં સેટ્ઠિ ‘‘અસુકસ્સ ચ અસુકસ્સ ચા’’તિ વત્વા ‘‘સકલનગરે પન અમ્હાકં ગોણેહિ સદિસો નામ નત્થી’’તિ આહ. બ્રાહ્મણો ‘‘મય્હં એકો ગોણો અતિબદ્ધં સકટસતં પવટ્ટેતું સમત્થો અત્થી’’તિ આહ. સેટ્ઠિ ગહપતિ ‘‘કુતો એવરૂપો ગોણો’’તિ આહ. બ્રાહ્મણો ‘‘મય્હં ગેહે અત્થી’’તિ. ‘‘તેન હિ અબ્ભુતં કરોહી’’તિ. ‘‘સાધુ કરોમી’’તિ સહસ્સેન અબ્ભુતં અકાસિ.
Atīte gandhāraraṭṭhe takkasilāyaṃ gandhārarājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto goyoniyaṃ nibbatti. Atha naṃ taruṇavacchakakāleyeva eko brāhmaṇo godakkhiṇādāyakānaṃ santikā labhitvā ‘‘nandivisālo’’ti nāmaṃ katvā puttaṭṭhāne ṭhapetvā sampiyāyamāno yāgubhattādīni datvā posesi. Bodhisatto vayappatto cintesi ‘‘ahaṃ iminā brāhmaṇena kicchena paṭijaggito, mayā ca saddhiṃ sakalajambudīpe añño samadhuro goṇo nāma natthi, yaṃnūnāhaṃ attano balaṃ dassetvā brāhmaṇassa posāvaniyaṃ dadeyya’’nti so ekadivasaṃ brāhmaṇaṃ āha ‘‘gaccha, brāhmaṇa, ekaṃ govittakaseṭṭhiṃ upasaṅkamitvā ‘mayhaṃ balibaddo atibaddhaṃ sakaṭasataṃ pavaṭṭetī’ti vatvā sahassena abbhutaṃ karohī’’ti. So brāhmaṇo seṭṭhissa santikaṃ gantvā kathaṃ samuṭṭhāpesi ‘‘imasmiṃ nagare kassa goṇo thāmasampanno’’ti. Atha naṃ seṭṭhi ‘‘asukassa ca asukassa cā’’ti vatvā ‘‘sakalanagare pana amhākaṃ goṇehi sadiso nāma natthī’’ti āha. Brāhmaṇo ‘‘mayhaṃ eko goṇo atibaddhaṃ sakaṭasataṃ pavaṭṭetuṃ samattho atthī’’ti āha. Seṭṭhi gahapati ‘‘kuto evarūpo goṇo’’ti āha. Brāhmaṇo ‘‘mayhaṃ gehe atthī’’ti. ‘‘Tena hi abbhutaṃ karohī’’ti. ‘‘Sādhu karomī’’ti sahassena abbhutaṃ akāsi.
સો સકટસતં વાલુકાસક્ખરપાસાણાનંયેવ પૂરેત્વા પટિપાટિયા ઠપેત્વા સબ્બાનિ અક્ખબન્ધનયોત્તેન એકતો બન્ધિત્વા નન્દિવિસાલં ન્હાપેત્વા ગન્ધપઞ્ચઙ્ગુલિકં કત્વા કણ્ઠે માલં પિળન્ધિત્વા પુરિમસકટધુરે એકકમેવ યોજેત્વા સયં ધુરે નિસીદિત્વા પતોદં ઉક્ખિપિત્વા ‘‘ગચ્છ કૂટ, વહસ્સુ કૂટા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘અયં મં અકૂટં કૂટવાદેન સમુદાચરતી’’તિ ચત્તારો પાદે થમ્ભે વિય નિચ્ચલે કત્વા અટ્ઠાસિ. સેટ્ઠિ તઙ્ખણઞ્ઞેવ બ્રાહ્મણં સહસ્સં આહરાપેસિ. બ્રાહ્મણો સહસ્સપરાજિતો ગોણં મુઞ્ચિત્વા ઘરં ગન્ત્વા સોકાભિભૂતો નિપજ્જિ. નન્દિવિસાલો ચરિત્વા આગતો બ્રાહ્મણં સોકાભિભૂતં દિસ્વા ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં, બ્રાહ્મણ, નિદ્દાયસી’’તિ આહ. ‘‘કુતો મે, નિદ્દા, સહસ્સપરાજિતસ્સાતિ, બ્રાહ્મણ, મયા એત્તકં કાલં તવ ગેહે વસન્તેન અત્થિ કિઞ્ચિ ભાજનં વા ભિન્દિતપુબ્બં, કોચિ વા મદ્દિતપુબ્બો, અટ્ઠાને વા પન ઉચ્ચારપસ્સાવો કતપુબ્બો’’તિ? ‘‘નત્થિ તાતા’’તિ. અથ ત્વં મં કસ્મા કૂટવાદેન સમુદાચરસિ, તવેવેસો દોસો, મય્હં દોસો નત્થિ, ગચ્છ, તેન સદ્ધિં દ્વીહિ સહસ્સેહિ અબ્ભુતં કરોહિ, કેવલં મં અકૂટં કૂટવાદેન મા સમુદાચરસીતિ.
So sakaṭasataṃ vālukāsakkharapāsāṇānaṃyeva pūretvā paṭipāṭiyā ṭhapetvā sabbāni akkhabandhanayottena ekato bandhitvā nandivisālaṃ nhāpetvā gandhapañcaṅgulikaṃ katvā kaṇṭhe mālaṃ piḷandhitvā purimasakaṭadhure ekakameva yojetvā sayaṃ dhure nisīditvā patodaṃ ukkhipitvā ‘‘gaccha kūṭa, vahassu kūṭā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘ayaṃ maṃ akūṭaṃ kūṭavādena samudācaratī’’ti cattāro pāde thambhe viya niccale katvā aṭṭhāsi. Seṭṭhi taṅkhaṇaññeva brāhmaṇaṃ sahassaṃ āharāpesi. Brāhmaṇo sahassaparājito goṇaṃ muñcitvā gharaṃ gantvā sokābhibhūto nipajji. Nandivisālo caritvā āgato brāhmaṇaṃ sokābhibhūtaṃ disvā upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, brāhmaṇa, niddāyasī’’ti āha. ‘‘Kuto me, niddā, sahassaparājitassāti, brāhmaṇa, mayā ettakaṃ kālaṃ tava gehe vasantena atthi kiñci bhājanaṃ vā bhinditapubbaṃ, koci vā madditapubbo, aṭṭhāne vā pana uccārapassāvo katapubbo’’ti? ‘‘Natthi tātā’’ti. Atha tvaṃ maṃ kasmā kūṭavādena samudācarasi, taveveso doso, mayhaṃ doso natthi, gaccha, tena saddhiṃ dvīhi sahassehi abbhutaṃ karohi, kevalaṃ maṃ akūṭaṃ kūṭavādena mā samudācarasīti.
બ્રાહ્મણો તસ્સ વચનં સુત્વા ગન્ત્વા દ્વીહિ સહસ્સેહિ અબ્ભુતં કત્વા પુરિમનયેનેવ સકટસતં અતિબન્ધિત્વા નન્દિવિસાલં મણ્ડેત્વા પુરિમસકટધુરે યોજેસિ. કથં યોજેસીતિ? યુગં ધુરે નિચ્ચલં બન્ધિત્વા એકાય કોટિયા નન્દિવિસાલં યોજેત્વા એકં કોટિં ધુરયોત્તેન પલિવેઠેત્વા યુગકોટિઞ્ચ અક્ખપાદઞ્ચ નિસ્સાય મુણ્ડરુક્ખદણ્ડકં દત્વા તેન યોત્તેન નિચ્ચલં બન્ધિત્વા ઠપેસિ. એવઞ્હિ કતે યુગં એત્તો વા ઇતો વા ન ગચ્છતિ, સક્કા હોતિ એકેનેવ ગોણેન આકડ્ઢિતું. અથસ્સ બ્રાહ્મણો ધુરે નિસીદિત્વા નન્દિવિસાલસ્સ પિટ્ઠિં પરિમજ્જિત્વા ‘‘ગચ્છ ભદ્ર, વહસ્સુ, ભન્દ્રા’’તિ આહ. બોધિસત્તો અતિબદ્ધં સકટસતં એકવેગેનેવ આકડ્ઢિત્વા પચ્છા ઠિતં સકટં પુરતો ઠિતસ્સ સકટસ્સ ઠાને ઠપેસિ . ગોવિત્તકસેટ્ઠિ પરાજિતો બ્રાહ્મણસ્સ દ્વે સહસ્સાનિ અદાસિ. અઞ્ઞેપિ મનુસ્સા બોધિસત્તસ્સ બહું ધનં અદંસુ, સબ્બં બ્રાહ્મણસ્સેવ અહોસિ. એવં સો બોધિસત્તં નિસ્સાય બહું ધનં લભિ.
Brāhmaṇo tassa vacanaṃ sutvā gantvā dvīhi sahassehi abbhutaṃ katvā purimanayeneva sakaṭasataṃ atibandhitvā nandivisālaṃ maṇḍetvā purimasakaṭadhure yojesi. Kathaṃ yojesīti? Yugaṃ dhure niccalaṃ bandhitvā ekāya koṭiyā nandivisālaṃ yojetvā ekaṃ koṭiṃ dhurayottena paliveṭhetvā yugakoṭiñca akkhapādañca nissāya muṇḍarukkhadaṇḍakaṃ datvā tena yottena niccalaṃ bandhitvā ṭhapesi. Evañhi kate yugaṃ etto vā ito vā na gacchati, sakkā hoti ekeneva goṇena ākaḍḍhituṃ. Athassa brāhmaṇo dhure nisīditvā nandivisālassa piṭṭhiṃ parimajjitvā ‘‘gaccha bhadra, vahassu, bhandrā’’ti āha. Bodhisatto atibaddhaṃ sakaṭasataṃ ekavegeneva ākaḍḍhitvā pacchā ṭhitaṃ sakaṭaṃ purato ṭhitassa sakaṭassa ṭhāne ṭhapesi . Govittakaseṭṭhi parājito brāhmaṇassa dve sahassāni adāsi. Aññepi manussā bodhisattassa bahuṃ dhanaṃ adaṃsu, sabbaṃ brāhmaṇasseva ahosi. Evaṃ so bodhisattaṃ nissāya bahuṃ dhanaṃ labhi.
સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ફરુસવચનં નામ કસ્સચિ મનાપ’’ન્તિ છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ ગરહિત્વા સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Satthā ‘‘na, bhikkhave, pharusavacanaṃ nāma kassaci manāpa’’nti chabbaggiye bhikkhū garahitvā sikkhāpadaṃ paññapetvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
૨૮.
28.
‘‘મનુઞ્ઞમેવ ભાસેય્ય, નામનુઞ્ઞં કુદાચનં;
‘‘Manuññameva bhāseyya, nāmanuññaṃ kudācanaṃ;
મનુઞ્ઞં ભાસમાનસ્સ, ગરું ભારં ઉદદ્ધરિ;
Manuññaṃ bhāsamānassa, garuṃ bhāraṃ udaddhari;
ધનઞ્ચ નં અલાભેસિ, તેન ચત્તમનો અહૂ’’તિ.
Dhanañca naṃ alābhesi, tena cattamano ahū’’ti.
તત્થ મનુઞ્ઞમેવ ભાસેય્યાતિ પરેન સદ્ધિં ભાસમાનો ચતુદોસવિરહિતં મધુરં મનાપં સણ્હં મુદુકં પિયવચનમેવ ભાસેય્ય. ગરું ભારં ઉદદ્ધરીતિ નન્દિવિસાલો બલિબદ્દો અમનાપં ભાસમાનસ્સ ભારં અનુદ્ધરિત્વા પચ્છા મનાપં પિયવચનં ભાસમાનસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ગરું ભારં ઉદ્ધરિ, ઉદ્ધરિત્વા કડ્ઢિત્વા પવટ્ટેસીતિ અત્થો, દ-કારો પનેત્થ બ્યઞ્જનસન્ધિવસેન પદસન્ધિકરો.
Tattha manuññameva bhāseyyāti parena saddhiṃ bhāsamāno catudosavirahitaṃ madhuraṃ manāpaṃ saṇhaṃ mudukaṃ piyavacanameva bhāseyya. Garuṃ bhāraṃ udaddharīti nandivisālo balibaddo amanāpaṃ bhāsamānassa bhāraṃ anuddharitvā pacchā manāpaṃ piyavacanaṃ bhāsamānassa brāhmaṇassa garuṃ bhāraṃ uddhari, uddharitvā kaḍḍhitvā pavaṭṭesīti attho, da-kāro panettha byañjanasandhivasena padasandhikaro.
ઇતિ સત્થા ‘‘મનુઞ્ઞમેવ ભાસેય્યા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા બ્રાહ્મણો આનન્દો અહોસિ, નન્દિવિસાલો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Iti satthā ‘‘manuññameva bhāseyyā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇo ānando ahosi, nandivisālo pana ahameva ahosi’’nti.
નન્દિવિસાલજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Nandivisālajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૮. નન્દિવિસાલજાતકં • 28. Nandivisālajātakaṃ